hydraulik_ 18.09.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 dla pewnych poziomów zapotrzebowania na ciepło wystarczy prąd.Ale dla nieco większych pc pw .Dla dużych pc gruntowa.Oczywiście granica jest płynna. Przykładem pierwszym jest małe mieszkanie .Chociaż tu można zamontować klimatyzator z funkcją grzania.Dom do zapotrzebowaniu około 10kW proponuję powietrzną .Nawet producenci nie budują większych masowo.zwróć uwagę na to ,że im mocniejsza PC tym niższa cena za 1kW mocy.Dla bloków ,kościołów itp nawet nie myślę o powietrznych.W/g mnie jesteś w środku.Oczywiście nie zawsze trzeba postępować racjonalnie .Przykładem są kolektory słoneczne .Jak policzysz to okaże się ,że produkują najdroższą energię.(inwestycja i eksploatacja)Pompa ciepła (obojętnie jaka )wytworzy cwu za 100 zł miesięcznie ,a kolektory kosztują około 10 000( Taniej się chyba nie da) i procują wydajnie 6 miesięcy w roku i to nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 18.09.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Ja tępie ??? chyba pomyłka , ale ok ok czekam jutro na korekte wpisu PRZEPRASZAM,PRZEPRASZAM ,pomyliłem Cię z chciałbympompe.Najmocniej przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 18.09.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Przeprosiny przyjete , zapraszam na wizualizacje na zywo do Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 23.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zanurkowałem po ten temat bo przyznam się szczerze że po lektórze forum tracę wiarę w PC PW;). Mam niestety małą działkę z suchym żwirkiem. Ale może warto przemyśleć niedrogą gruntówkę z odwiertami albo z bezpośrednim parowaniem. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Znajomego szwagier ma dom około 200m2 ,miał kocioł na ekogroszek ale z uwagi że często wyjeżdżał potrzebował coś bardziej bezobsługowego.Zamienił kocioł na pompę ciepła jeśli dobrze pamiętam IVT 9 kW z odwiertami.Rachunki ma na poziomie 3200pln/sezon a ma i grzejniki i podłogówkę.Z dziennika widzę że masz sporą działkę więc nawet samemu zrobić kolektor to nie sztuka a koszty będą do przyjęcia.PC można kupić polskiej firmy i też jak np RWXW cieszyć się przyzwoitymi kosztami(on też ma grzejniki i podłogówkę) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zanurkowałem po ten temat bo przyznam się szczerze że po lektórze forum tracę wiarę w PC PW;) To zależy czego oczekuje się od domu i od pompy powietrze-woda bo są to powiązane sprawy Dla mnie,dla mojego domu alternatywą zamiast powietrznej była tania gruntowa do 20tys.zł,gdybym nie miał powietrznej byłaby tania gruntowa a tania gruntowa bez prac we wasnym zakresie to jedynie made in china i wybierałem spośród tych dwóch rozwiązań. Droższe rozwiązanie nie wchodziły w rachubę z uwagi na brak sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zastanawiam się skąd macie takie ceny na PC, ja mam Dimplexa 11,7 kW 210 m odwiertów, 300 litrów zasobnik i zapłaciłem za całość 37 tyś Kiedyś w jednym sklepie miałem PC PW i nikt mi nie powie że koszty są jakkolwiek porównywalne do PC gruntowej, no chyba że tym handluje jak Miki121 czy Arturo72Zauważ że nikt kto ma PC PW nie wypowiada się o tym rozwiązaniu pozytywnie, pozytywnie piszą Ci którzy to sprzedająDo rzeczy ,musisz wziąć pod uwage to jak masz zaizolowany dom, grzejniki które pogarszają COP i zwiększają zużycie prądu, przy PC PW nie masz co myśleć o tanim prądzie w 2giej taryfie Co do wspomnianego 1000 zł więcej za PC gruntową - jakaś kpina chyba że miesięcznie (ale to też przesada)Zobacz na wpisy użytkownika Magnolia18 nt zużycia prądu, rozjaśni Ci się jak to jest z PC PW Szukaj dobrej i sprawdzonej firmy która zaoferuje Ci coś rozsądnego z cenie ok 30-35 tyś i nawet się nie zastanawiaj co lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ho ho Mikolaj jedzie? Nie za wczesnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 23.01.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam grzejniki niskotemperaturowe i na razie jestem zadowolony z pompy ciepła Atlantica TRI 11.Brak podłogówki z przyczyn zdrowotnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 to jest nas dwóch ale ze mną jest coś ostatnio mocno nie za bardzojeżdzę chwilowo 105 ps focusem i ze zdziwieniem stwierdzam że się da jeżdzić tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 23.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam grzejniki niskotemperaturowe i na razie jestem zadowolony z pompy ciepła Atlantica TRI 11. Brak podłogówki z przyczyn zdrowotnych Jakie masz konkretnie grzejniki ? Jakie zasilanie z PC na nie idzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jakie masz konkretnie grzejniki ? Jakie zasilanie z PC na nie idzie ? Ja mogę pokazać swoje temperatury: http://images37.fotosik.pl/1935/5ca55e3f59d3955fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja mam grzejniki niskotemperaturowe i na razie jestem zadowolony z pompy ciepła Atlantica TRI 11. Brak podłogówki z przyczyn zdrowotnych Jakie to sa przyczyny zdrowotne jesli moge zapytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Też jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 23.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Też jestem ciekaw. Chorobliwie nie lubią ciepłych stóp:lol2: Poszusowałem i pora się zrelaksować Dom buduję z ociepleniem b.dobrym+ Jak dobrać moc pompy wiem. Wszystkie techniczne "sprawy" załatwiają koledzy: architekt i kierownik budowy. Budowę zaczynam od wiosny. Nie muszę się spieszyć bo mieszkam z rodziną w domu 170m2. Jedyny minus to prawie centrum miasta. Montaż żródła ogrzewania przewiduję na koniec 2013- początek 2014roku. Przepraszam posiadaczy chińskich urządzeń, ale z zasady nie chcę takiego. PC to proste urządzenie. Skłaniał bym sie ku polskim producentom, pod warunkiem że będzie w nim sprężarka Copeland, dobre markowe wymienniki, logiczny sterownik i fachowe rzetetelne wykonanie. Co do odwiertów to mam swiadomosć ile kosztują. Frapuje mnie bezpośrednie parowanie. (Mam spadek na działce ok 6-7 metrów.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Bezpośrednie parowanie - nie wiem jak z powrotem oleju (było o tym, podobno nie ma problemu).Zresztą Fonko robi BP na odwiertach 30m, i w dodatku korozję miedzi ma w d...e (rury gołe bez powłoki). Podobno działa.Co do bezpośredniego parowania, miałem przypadek że firma od pomp z BP stwierdziła że za mało miejsca na kolektor (działka ~1000m2, niemały dom). Ja zamontowałem tam PC glikolową 14kW i się zmieściło, fakt że ciasno ale dość przyzwoicie pracuje od 5 lat. Weszło 800m rury z odpowiednimi odstępami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 23.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zobacz na wpisy użytkownika Magnolia18 nt zużycia prądu, rozjaśni Ci się jak to jest z PC PW Tez zauwazylem za p-w nie maja ostatnio najlepszego PR, ale podawanie magnolii jako przyklad uzytkownika p-w to chyba jakis zart. u niego o ile dobrze pamietam pompa chodziz grzejnikami i miala pracowac razem z jakims kotlem. Porownujmy porownywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 23.01.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Tez zauwazylem za p-w nie maja ostatnio najlepszego PR, ale podawanie magnolii jako przyklad uzytkownika p-w to chyba jakis zart. u niego o ile dobrze pamietam pompa chodziz grzejnikami i miala pracowac razem z jakims kotlem. Porownujmy porownywalne...[/quote A co z taktowaniem przy CWU u Chciałbym pompę, z oblodzeniem u r.tyrman, więcej teraz nie moge wygrzebać z pamięci ale na pewno jeszcze było paru. Ale najważniejsze dla mnie jest to że o żadnym instalatorze nikt nie napisał dobrego słowa. O jednym naczytałem się zlego, ale o nikim nic dobrego. Czy to nie jest dziwne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.01.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Taktowanie przy CWU to akurat nie wina pompy, no chyba że winą jest za duża moc latem.Tak będzie przy każdej PC gdy jest za mała wężownica w zbiorniku CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts