Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

valtti expert-zawiodłem się

dorianmk

Recommended Posts

Witam chciałbym przestrzec przed tym impregnatem, ponieważ na tym forum dowiedziałem się o jego zaletach. W maju zrobiłem ogrodzenie z desek olchowych dwa lata sezonowanych. Stolarz ocheblował deski i zeszlifował papierem ściernym potem pomalował raz przed monażem impregnatem valtti expert sosna. Dechy widziałem przed malowaniem były suchutkie i miały piekny kolor(bez śladów sinizny itp.). Po monażu pomalowałem jeszcze raz ogrodzenie wyszło piekne i wszyscy znajomi je podziwiali. Całe lato tak wyglądało. W ciągu ostatnich 3 tygodni połowa desek od strony lasu zczerniała pojawiły się wykwity grzybowe. Deski są oflisowe mają naturalne krzywizny.Zadzwoniłem do doradcy technicznego i okazało się,że muszę wszystkie zakazone deski szlifować potem pomalować tikurella base i na to imregnat. Kasa wywalona w błoto i robota dodatkowa jednak zastanawiam się czy taka praca nie będzie na marne bo znowu coś wlezie na płot. Strona od lasu to pld-zach więc sporo słońca pada na ogrodzenie a impregnat miejscami jakby się wypłukał zwłaszcza na daszkach które są na słupach dębowych. Wyblakłe też są krawędzie desek a tam szczególnie dokładnie i grubo malowałem.Od strony działki nie jest tak źle ale też pojawiają się czernie kropki.

Mam pytanie czy konieczne jest szlifowanie drewna może coś wybieli te plamy?

Nie chcę używać już tego środka jaki w zamian by grzyb znowu nie wyszedł?

• 9 months później...

_olo_

Właśnie większość impregnatów bezbarwnych zawiera tak składniki owadobójcze ( np. popularna permetryna) jak i grzybobójcze ( np. tebukonazol, propikonazol i inne ) . Brak podkładu, czyli czynnika przewencyjnego przed atakiem czynników biologicznych skutkuje z reguły reklamacją .

Niestety kolega, chyba nie czytał karty charakterystyki, a tam jak byk stoi:

Gruntowanie:

Surowe drewno zagruntować preparatem Tikkurila Valtti Super Guard przed nałożeniem Tikkurila Valtti Expert.

http://www.tikkurila.pl/files/5909/VALTTI_EXPERT.pdf

W taki sposób, drogi preparat został użyty niewłaściwie i kolega się burzy. Z reguły te drogie preparaty wymagają użycia jakiegoś innego produktu tej samej firmy jako podkładu. Na drewnochronie np. też jest napisane, że wymaga podkładu bezbarwnego. Byłem kiedyś w sklepie z takimi produktami i przeczytałem jednemu Panu co jest napisane na puszce Oczywiście tego bezbarwnego specyfiku nie posiadał w sprzedaży. Często ludzie po prostu oszczędzają, chcą mieć ładne drewno jak najtaniej, a po roku okazuje się że nie jest tak na powinno być. Zalecam przed użyciem jakiegokolwiek środka chemicznego przeczytanie jego karty charakterystyki, choćby ze względów własnego bezpieczeństwa, często specyfiki są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Druga sprawa wilgoć, jeśli ogrodzenie ma cały czas kontakt z wilgocią, to nic nie pomoże..

Może też Kolega wkleić zdjęcia ogrodzenia..

EDIT: KTO ODKOPUJE TAKIE STARE POSTY ?

Edytowane przez m4rsh4ll

• 2 years później...

EDIT: KTO ODKOPUJE TAKIE STARE POSTY ?

Ano np ja . Dlaczego to odkopuję ? Ano z tego prozaicznego powodu że jestem stolarzem , prowadzę ładnych kilka lat działalność w tej branży i takie sytuacje to przepiękny przykład na to jak się psuje drewno i opinie o nim .

Od 6 lat używam w pracy między innymi również*preparatów z serii VALTTI . Nie jestem żadnym sprzedawcą tego , zwyczajnie czasami używam bo mam taką*pracę że wymaga używania impregnatów . Środku TIKKURILA są bardzo wysokiej jakości ! Wiem nie dlatego*że si*ęulotek naczytałem , ale dlatego bo mam doświadczenie , wiem jak

I to co jest pierwszym postem tego tematu przepięknie opisuje nasze Polskie podejście do budowania z drewna . Brak wiedzy i skąpstwo . A skutkuje to potem opinią*iż konstrukcje z drewna są*nietrwałe . TO KŁAMSTWO !

U nas ( z biedy ) każdy jest stolarzem bo co to za sztuka przecież ? Deskę uciąć , przybić*gwoździem i pomalować . Di tego szwagier i flaszka i można się*chwalić*dookoła ile to się zaoszczędziło.

. Stolarstwo to coś więcej niż piła młotek i pędzel .

• 3 months później...

Witam

właśnie przymierzam się do malowania płotu

dwa lata temu pomalowałem drewnochronem 2x bezbarwnym (przed montażem) i 2x sosnowym (po montażu),

przez dwa lata wykwity, zasinienia a preparat się zmył,

teraz chciałbym zrobić to lepiej, kircherem umyję płot ????, mam zamiar malować Tikkurila Valtti Complete lub Tikkurila Valtti Color Extra, obecnie przekonuję się do tego pierwszego bo jest matowy ten drugi jest droższy co może sugerować lepszą ochronę???, ale nie koniecznie i tak twierdzi sprzedawca (polecony przez tikkurillę),

Dodatkowo sprzedawca powiedział, że Tikkurila Valtti Complete możemy malować bez podkładu (czym zniszczył swoją wiarygodność w moich oczach). Im dłużej czytam i dzwonię tym jestem głupszy, może coś poradzicie. moje priorytety jak najlepsza ochrona, jak najjaśniejszy kolor, matowa powierzchnia ale nie koniecznie.

pozdrawiam

Witam

właśnie przymierzam się do malowania płotu

dwa lata temu pomalowałem drewnochronem 2x bezbarwnym (przed montażem) i 2x sosnowym (po montażu),

przez dwa lata wykwity, zasinienia a preparat się zmył,

teraz chciałbym zrobić to lepiej, kircherem umyję płot ????, mam zamiar malować Tikkurila Valtti Complete lub Tikkurila Valtti Color Extra, obecnie przekonuję się do tego pierwszego bo jest matowy ten drugi jest droższy co może sugerować lepszą ochronę???, ale nie koniecznie i tak twierdzi sprzedawca (polecony przez tikkurillę),

Dodatkowo sprzedawca powiedział, że Tikkurila Valtti Complete możemy malować bez podkładu (czym zniszczył swoją wiarygodność w moich oczach). Im dłużej czytam i dzwonię tym jestem głupszy, może coś poradzicie. moje priorytety jak najlepsza ochrona, jak najjaśniejszy kolor, matowa powierzchnia ale nie koniecznie.

pozdrawiam

Skoro są wykwity to sam karcher sprawy nie załatwi i malowanie na to niewiele zmieni.