barrney 18.09.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Piszę w tym dziale, bo tak właściwie nie wiem jak zaklasyfikować mój problem. Kupiłem mieszkanie od dewelopera i mieszkam w nim od stycznia br. Od początku w mieszkaniu cały czas bardzo się kurzy. Z początku myślałem, że ten syf wynika z prac wykończeniowych w mieszkaniu (stan deweloperski), a potem z mieszkań, które są wykańczane obok mnie. Teraz jednak mieszkam tu już ponad pół roku, mieszkania wokół też już są wykończone, a problem dalej występuje. Faktem jest, że na zewnątrz bloku trochę się kurzy (z pobliskich drogi i składu budowlanego), ale w mieszkaniu kurzy się bez względu na otwarte okna. Zastanawiałem się też, czy nie wynika to z wad w wykończeniu mojego mieszkania, ale ten sam problem występuje u paru innych sąsiadów i na korytarzach. Czy ktoś może mi poradzić z czego to może wynikać? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wentylacja grawitacyjna? Więcej kurzu na parapetach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrney 19.09.2012 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wentylacja jest mechaniczna (chyba) - w sensie pracują jakieś wentylatory, które wymuszają obieg powietrza. Z tym, że od początku w kuchni mam wadliwe to "urządzenie", które jest umieszczone w kratce wentylacyjnej i nie ma tam dopływu powietrza - wentylacja jest jeszcze w łazience i tam to "urządzenie" działa. Na parapecie kurzu jakoś więcej nie ma - najwięcej jest go chyba na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Na panelach kurz bardzo dobrze widać, bo się elektryzują i przyciągają drobinki.Lepsze są płytki lub naturalne drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrney 19.09.2012 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 No właśnie ja mam drewniany parkiet i płytki (ciemny gres - na którym wszystko widać.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jak masz ciemny gres to się nie dziwię , że wszystko widać. Każdemu widac na ciemnym, zwłaszcza w jasnym pomieszczeniu (pod światło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrney 19.09.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jasne, że widać, ale tu chodzi po prostu o to, że tego kurzu jest naprawdę za dużo - i to nie jest tylko moje subiektywne odczucie, ale także opinia innych (po 2 dniach od mycia całej podłogi znowu jest pełno kurzu). Czy to może być wina wentylacji, ewentualnie złego wykończenia ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Na forum są dziewczyny, które właśnie przestrzegają przed ciemnymi podłogami, bo na nich kurz widać już po kilku godzinach od mycia.Więc mycie co 2 dni to akurat dobry wynik. Jaki to rodzaj kurzu. Ewidentnie pył budowlany czy kłaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrney 20.09.2012 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Zdecydowanie pył budowlany (szary) - kłaczków jest niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 I z czego twoim zdaniem może się brać?Podłoga wykończona, na ścianach tynki lub gładzie pomalowane farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Znasz to:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35984-Sprz%C4%85tanie-w-nowym-domu&highlight=sprz%C4%85tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrney 20.09.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Nie mam pojęcia - i dlatego tu piszę. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jakaś wentylacja (ewentualnie wywietrzniki w oknach). Brałem też pod uwagę swoje przewrażliwienie w kwestii sprzątania - ale naprawdę nie tylko ja do takich wniosków doszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ale wentylacja wywiewa a nie nawiewa.Za to nawiewniki okienne najwyżej zaciągaja kurz z ulicy ale trudno za to winić dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 21.09.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja też miałam wrażenie, że pył wychodzi mi przez kontakty minęło po kilku miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 21.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Też walczę z kurzem, chociaż krótko mieszkam i żyję nadzieją,że " to przejdzie" Wielu znajomych mówiło mi,że to normalne i tak z pół roku będzie się działo... Mam podłogi drewniane - jakbym miała panele to byłby i "winowajca" a tak nie ma na "kogo" zwalić Moje podłogi póki co wymagają codziennego odkurzania ( co robię) i mycia ( czego nie robię),żeby było w miarę czysto. Zrobiliśmy w słonecznych pokojach jasne podłogi ( dzięki forumowiczom i doświadczeniu mojej rodziny i znajomych:) ) , bo przy ciemnych chyba bym się zapłakała u boku mopa i odkurzacza. Myślę,że ( choć mogę się mylić),że kurzu tworzy się/przenosi o wiele więcej także z powodu otwartej przestrzeni, jest większa cyrkulacja powietrza, przestrzenie nie są odcięte drzwiami ( jak kiedyś w starszym budownictwie). Chyba nie mamy wyjścia i musimy przeczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.09.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Odkurzasz ten kurz? Jakim odkurzaczem? Zwykły workowiec czy coś bardziej wodnego? Bo może po prostu podczas odkurzania sobie wyrzucasz ten kurz w powietrze i on ponownie za jakiś czas opada i go widzisz ponownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 01.10.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 W poprzednim mieszkaniu miałam parkiet i nie miałam tak dużo kurzu na podłogach, jak teraz na panelach. Wiec niestety muszę częściej odkurzać i wycierać podłogi, a mam jasne, więc teoretycznie mniej widać kurz. Moze po prostu deska jest pod tym względem jednak najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 02.10.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 W poprzednim mieszkaniu miałam parkiet i nie miałam tak dużo kurzu na podłogach, jak teraz na panelach. Wiec niestety muszę częściej odkurzać i wycierać podłogi, a mam jasne, więc teoretycznie mniej widać kurz. Moze po prostu deska jest pod tym względem jednak najlepsza? lepsza,lepsza, zdecydowanie tez miałam w poprzednim domu starą, 30-letnią drewnianą mozaikę i mogłam jej nie myć nawet miesiąc, natomiast w kuchni "z braku laku" musieliśmy położyć panele - NIGDY WIĘCEJ nie popełnię takiego błędu ( jeśli chodzi o kuchnię). Zauważyłam jeszcze jedno - otóż tej starej mozaiki lakierowanej jakimś chemicznym lakierem kurz się nie trzymał, natomiast na aktualnym parkiecie malowanym lakierem wodnym już nie jest tak bardzo różowo, ale to i tak sprzątanie jest o niebo lepsze niż przy panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts