Pyxis 22.09.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Na zewnątrz dopiero w bliskiej odległości słychać pracę sprężarki. A przeplyw powietrza odbywa sie na zasadzie "przeciagu" czy masz tam jakies wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 byłem u kolegi hydrauli w domu, i powiem, ze widziałem jego wentylatory zewnętrzne i jakoś nie bardzo sobie przypominam, żeby głośno to chodziło. A na pewno bym zwrócił uwagę, bo mnie to męczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.09.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 A przeplyw powietrza odbywa sie na zasadzie "przeciagu" czy masz tam jakies wentylatory? To mnie najbardziej zaskoczyło po uruchomieniu pompy! Wentylatory pracują ciszej niż "wiatraczek" wyciągający powietrze w WC. Praca sprężarki jest głośniejsza niż wentylatorów. Proponuję byś jednak odwiedził kogo kto ma PC P-W i przekonał się na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No to z ciekawosci musze chyba sie do kogos wybrac, bo na tym forum non stop trafiam na jojczenia ludzi na glosnosc pracy pomp PW (czy to swoich czy u sasiadow). Moze to tez kwestia poziomu temperatury zew.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.09.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Pompa 19 tys brutto z 300l zbiornikiem CWU + koszta wykonanoa DZ jakies c.a. 7 tys z glikolem propylenowym i rozdzielaczami wlacznie (c.a. bo robilem zakopywanie rury na 2 raty). jaka suma ? Pompa 19000 źródło 7000 to 26000 zł A montaż (materiały i robocizna) To czysta ciekawość Ja za montaż (robocizna 2000 ,podstawa jednostki zewnętrznej 500 zł i około 2500 za miedź zawory, pompa, cyrkulacyjna cwu kabelki szafka elektryczna) Pytałem o całość z odpaleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.09.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 A co do szczelności Jak widać przeciek to uszczelnić jak nie widać to chemia jak chemia nie da rady to przerąbaneNic więcej .Co tu gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No to z ciekawosci musze chyba sie do kogos wybrac, bo na tym forum non stop trafiam na jojczenia ludzi na glosnosc pracy pomp PW (czy to swoich czy u sasiadow). Moze to tez kwestia poziomu temperatury zew.? No proszę, a ja interesuję sie tematem i nie natrafiam. Kto i gdzie "jojczył" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Trzeba poczekać aż Arturo odpali swoją, on jest mocno wyczulony. Jak będzie coś nie halo to na pewno napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.09.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Pyxis ,,jojczył'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 jaka suma ? Pompa 19000 źródło 7000 to 26000 zł A montaż (materiały i robocizna) To czysta ciekawość Ja za montaż (robocizna 2000 ,podstawa jednostki zewnętrznej 500 zł i około 2500 za miedź zawory, pompa, cyrkulacyjna cwu kabelki szafka elektryczna) Pytałem o całość z odpaleniem Podalem Ci cale koszta. Pompa ma zintegrowane naczynia wzbiorcze. Zadnych instalacji specjalnych nie robilem wiecej w kotlowni, Zostaje podlaczenie wezami zbrojonymi 1". Podlaczenie, zalanie glikolem i odpowietrzenie DZ hydra robil w ramach reszty instalacji hydraulicznych. Nie bylo to jakos szczegolnie pracochlonne. Elektryk wstawil podlicznik tez w ramach prac elektrycznych, bo wiedzial, ze ma byc PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No proszę, a ja interesuję sie tematem i nie natrafiam. Kto i gdzie "jojczył" ? Niestety linkow nie zapisywalem, bo temat pomp PW srednio juz mnie interesuje, a wyszukiwarka forum dziala jak dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No wiesz, liczyłem, że skoro czytałeś te narzekania "non stop" to choć temat zapamiętałeś (bo w dziele o pompach ciepła o tym problrmie cisza), albo może nicki użytkowników ?Szkoda, ze nie masz dobrej pamięci wzrokowej, bo mógłbyś pomóc i oszczędzić mi parunastu minut... W każdym razie spróbuję to odnaleźć.Liczę na to, że skoro narzekania pojawiały się "non stop" to nie będę miał z tym problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Mam nadzieje, ze nie bierzesz wszystkiego tak doslownie. To "non stop" to byly jakies 3 opinie, ale wystarczylo, zeby mnie skutecznie zniechcecic to takich urzadzen (mam w firmie 3 klimatyzatory i jesli taka pompa PW chodzi z taka sama glosnoscia jednostki zewnetrznej, to przy nocnej ciszy juz dla mnie dyskwalifikacja). Jak klient ma jakies pojecie o zasadzie dzialania PCi i elementarna znajomosc fizyki, to nie wiem jak mu mozna sprzedac takie urzadzenie. Zwlaszcza jesli nie jest przynajmniej polowe tansze od pompy gruntowej. Zabij mnie a nie pojme (chyba ze to czyste "zerowanie na zieleni"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Mam nadzieje, ze nie bierzesz wszystkiego tak doslownie. To "non stop" to byly jakies 3 opinie, ale wystarczylo, zeby mnie skutecznie zniechcecic to takich urzadzen. Ha, ha, nie ma to jak lekkie przerysowanie problemu 3 opinie... :) Dla mnie "non stop" ma dosć jednoznaczny wydźwięk, ale OK, nauczyłeś mnie, aby Twoich wpisów nie traktowac dosłownie/poważnie... Poświęciłęm te 10 minut, wbiłem do google frazę site:forum.muratordom.pl głośna praca pompy ciepła i przeczytałem 5 pierwszych wypowiedzi użytkowników powietrznych pomp ciepła (przy okazji dotarłem też do niepochlebnej opini n/t pompy ciepłąz Ekontech, wprawdzie jednej ale to już 1/3 z "non stop" ) No i co ? "Uzytkuję PC powietrze-woda drugi rok i pierwsze słyszę, aby jednostka zewn. była głośna. Bardziej przeszkadza jednostka wewnętrzna (nie bardziej jednak niż piec gazowy dwufunkcyjny, który miałem na poprzednim mieszkaniu) " - to o splicie "Rura łącząca pompę z wyrzutnią robi się mocno zimna i skrapla się na niej wilgoć. Jeśli będzie kapać to zmienię na termoflexa. Hałas nie jest straszny - działa jak głośna lodówka. Pompa jest w kotłowni pod garderobą przynależną do sypialni i wcale jej nie słychać. Piec na pellety był głośniejszy (motoreduktor podajnika)." - to o Hewalexie "odwiedziłem jeden dom, który taką pompą się grzeje i byłem mocno zaskoczony cichą pracą tego urządzenia. też się tego bałem. usłyszałem lekki szum dopiero z około 5m. " - to o jakimś splicie "Ale są wady: - głośność agregatu - huczy jak diabli;" (nie wiem, czy agregat to jednostka wewn, czy zewn, ale taka opinia pojawiłą się o pompie Exotherm, na pracę gruntówek też sięz dażają narzekania) Mam pojęcie o działaniu pompy ciepła, znajomośc fizyki zweryfikowała Politechnika, kupuję powietrzną pompę ciepła. Podkreślam "kupuję", a nie "daję sobie sprzedać" Zapłacę za nią 21tyś, do -15C zachowuje nominalną moc (9kW, co jest i tak 2-krotnym przewymiarowaniem). Poziomego źródła ciepla nei chcę robić, pionowe na tyle podraża inwestycję, że nawet, jak zapłacę 400-600zł wiecej na ogrzewanie, to przez 15lat i tak będę do przodu. Na drugi raz pomyśl, zanim napiszesz o czyimś "jojczeniu non stop", bo to jednak delikatna komrpromitacja, aby opierać zdanie na trzech opiniach, których jeszcze nie potrafisz (nie chcesz) przytoczyć. Rozumiem, że możesz nie mieć poważania (zaufania)w stosunku do PPC, ale, co nietrudno zauważyć - ludzie tym grzeją, śpią w nocy (jak i ich sąsiedzi), płacą całkiem umiarkowane rachunki - są zadowoleni. Edytowane 22 Września 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.09.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Oczywiście że przy takim słabym ociepleniu domku jak ma Pyxis celowość stosowania PC PW jest dyskusyjna, ale jeżeli ktoś decyduje się na zdecydowanie lepsze ocieplenie to chcąc uniknąć kosztów związnych z ogrzewnaiem elektrycznym i/Lub niedogodnośći domu pasywnego to zastoswanie PC PW jest dobrą alternatywą. A róznica na COP pomiędzy PC PW a PC GW (tj.ok. 2,5 a 3,5 ) nie jest naa tyle istotna aby koszty dolnego żródła ,,zwróciły się'' w perspektywie 15-20 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.09.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Oczywiście że przy takim słabym ociepleniu domku jak ma Pyxis celowość stosowania PC PW jest dyskusyjna, ale jeżeli ktoś decyduje się na zdecydowanie lepsze ocieplenie to chcąc uniknąć kosztów związnych z ogrzewnaiem elektrycznym i/Lub niedogodnośći domu pasywnego to zastoswanie PC PW jest dobrą alternatywą. A róznica na COP pomiędzy PC PW a PC GW (tj.ok. 2,5 a 3,5 ) nie jest naa tyle istotna aby koszty dolnego żródła ,,zwróciły się'' w perspektywie 15-20 lat . COP jest jak 4 dla gruntowej do 3,3 powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Mam pojęcie o działaniu pompy ciepła, znajomośc fizyki zweryfikowała Politechnika, kupuję powietrzną pompę ciepła. Podkreślam "kupuję", a nie "daję sobie sprzedać" Jak widac polski system ksztalcenia ma powazne luki A kupuj chlopie - na zdrowie. Ja Ci nie wrog. Tylko zeby pozniej nie bylo jojczenia. Poki co widze, ze starasz sie sam siebie przekonac, ze decyzja o zakupie PW sluszna, bo mnie nie musisz. Moze za moich czasow na polibudzie uczono innej fizyki. Ja mam wrazenie, ze i Ty jeszcze temat pewnie jeszcze zglebisz i przemyslisz nim kupisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) COP jest jak 4 dla gruntowej do 3,3 powietrznej Ja bym nawet powiedzial, ze dla powietrznej jest wyzszy. Widzialem na stronce ze sprzedawca podaje dla powietrznej COP prawie 4,5. tylko brac i liczyc oszczednosci na rachunkach PS.Zeby nie byc goloslownym: http://www.e-pompyciepla.pl/atlantic.html Edytowane 23 Września 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Ja bym nawet powiedzial, ze dla powietrznej jest wyzszy. Widzialem na stronce ze sprzedawca podaje dla powietrznej COP prawie 4,5. tylko brac i liczyc oszczednosci na rachunkach PS.Zeby nie byc goloslownym: http://www.e-pompyciepla.pl/atlantic.html To też dowód ,że pc Powietrzne są złe ( bo ktoś napisał reklamówkę i nie podał tabeli wydajności) Czy jak ja napiszę ,że twoja ma cop 5 to twoja będzie zła ,bo kłamię. Jesteś nielogiczny. Nikt tu nie pisze ,że cop gruntówek jest mniejszy od powietrznych. Piszemy jak jest. Czasem powietrzna czasem gruntowa a czasem tylko prąd. Masz pc ,jesteś zadowolony i fajnie . Jeżeli uważasz ,że to jedyne rozwiązanie to błądzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Jak widac polski system ksztalcenia ma powazne luki A kupuj chlopie - na zdrowie. Ja Ci nie wrog. Tylko zeby pozniej nie bylo jojczenia. Poki co widze, ze starasz sie sam siebie przekonac, ze decyzja o zakupie PW sluszna, bo mnie nie musisz. Moze za moich czasow na polibudzie uczono innej fizyki. Ja mam wrazenie, ze i Ty jeszcze temat pewnie jeszcze zglebisz i przemyslisz nim kupisz . Ja wiem,że dla niektórych niepojęte jest, że przy -15C da się uzyskać 2,5kW pobierając z sieci 1kW a z powietrza 1,5kW Ale fizyka mówi, że się da. Wczytaj sie w post surgi22, bo idealnie nakreślił dla kogo PC PW jest idealnym wyborem. Ty do tej grupy nie należysz, ja tak. Wielu budujących mniejsze, ale lepiej ocieplone domy od Twojego również. Dlaczego więc nie mają wybrać OPTYTMALNEGO dla ich domu systemu ? Nie wiem, dlaczego miałbym po zakupie PPC jojczeć, czy może jesteś tu świadkiem jojczenia użytkowników takich pomp ? Może jojczą "non-stop", czyli wg Ciebie trzy razy od kiedy tu jesteś ? Edytowane 23 Września 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts