Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki za rady.Znajomy polecił mi bardzo gorącą wodę i małżonka sprawdziła.Wyszło obiecująco.W związku z tym pojechała do teściowej po takie zepterowskie urządzenie parowe.Potem sie odezwę czy to coś dało.

Jeszcze raz dzięki.

Miałem ten sam problem. Okleili mi okna ochydną szaroburą taśmą. Po jej zerwaniu zostały paski barwnika z klejem. Poprosiłem sprzedawcę okien o pomoc. Stwierdził że to normalka że często gamonie oklejają okna byle czym. Dał mi w buteleczkę jakiś zmywacz i wszystko zeszł bez problemów. Pachniało to to trochę jak aceton a trochę jak rzcieńczalnik to farb.

Pozdrawiam

Dzięki za rady.

Co do gorącej wody/pary to na szybie pomaga ale na pcv gorzej.To samo z acetonem.

Pytanie do "maxlodz" co to jest ten toulen?W sklepach chemicznych nie wiedzą.

Jeśli chodzi o szybę to jakos idzie,ale na pcv jest poważny problem.

Okien mam 17 a 2 już uszkodzone.

W sobotę po pracy będę walczył dalej .

Znajomy z firmy okiennej poleca mi jakiś ichni kwas ,ale nie mówi jak go zdobyć.

Będę próbował dalej i dam znać co z tym.

Jeszcze raz dzięki .

Dzięki za rady.

Co do gorącej wody/pary to na szybie pomaga ale na pcv gorzej.To samo z acetonem.

Pytanie do "maxlodz" co to jest ten toulen?W sklepach chemicznych nie wiedzą.

Jeśli chodzi o szybę to jakos idzie,ale na pcv jest poważny problem.

Okien mam 17 a 2 już uszkodzone.

W sobotę po pracy będę walczył dalej .

Znajomy z firmy okiennej poleca mi jakiś ichni kwas ,ale nie mówi jak go zdobyć.

Będę próbował dalej i dam znać co z tym.

Jeszcze raz dzięki .

Do kleju to już mam ten afrykanerski wyrób ale mam problem jak zerwać taśmę.

Wiem na pewno ze kleje z tych roznych tasm rozpuszcza "TRI" (zaraz potem trzeba zmyc ciepla woda z mydlem) ale nie wiem co na to OKNA :) :D :lol:

ps. rozmiekcza rowniez tasme :o

Na rynku są dostepne specjalne srodki do czyszczenia i pielęgnacji PVC , nazywają się COSMOFEN ( uwaga na stężenie do usunięcia pozostałości po taśmie powinna wystarczyć 14 ), nastepnie nalezy uzyć mleczka do pielęgnacji o nazwie COSMOKLAR

Środki te dostepne są w Polsce w sieci VBH

http://www.vbh.pl

powodzenia :D

• 2 months później...
Pytanie do "maxlodz" co to jest ten toulen?W sklepach chemicznych nie wiedzą

Ciekawe, czy by wiedzieli co to Tri Nitro Toluen, czyli stare swojskie TNT.

TNT zdejmie z okien wszystko :)

Z toluenem ostrożnie, nie mieszać z kwasem azotowym i siarkowym.

Tylko po co to wszystko skoro wystarczy dowolny tłuszcz. Możesz użyć nawet oleju jadalnego. Zmyje w "try miga"... Może być i ta wspomniana margaryna... Tanio, skutecznie i nie niszczy.