mmwl 25.09.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam, mam problem ze swoim mieszkaniem, w którym mieszkam od prawie 3 lat. Mieszkanie jest bardzo zimne i głównie to dotyczy okresu między wysoką temperaturą na dworze (lato) a zimą (włączone CO).Mieszkanie jest na parterze w bloku 5 piętrowym z lat 60 (z tego co wiem to płyta żerańska). Mieszkanie skrajne z jedną ścianą północną (bez okien). Blok ocieplony 2 lata (wg mnie 10-15cm styropianu). Pod mieszkaniem jest nieogrzewana piwnica.W mieszkaniu jeśli nie jest włączony grzejnik ani dmuchawa to jest 17-18 stopni C. Na dworze w dzień ~15-17, w nocy ~8stopni.W mieszkaniu są okna plastikowe, do których zamontowałem dodatkowe nawietrzniki, żeby poprawić wentylacje. W przejściowych okresach oprócz niskiej temperatury wyczuwalna jest wilgoć w powietrzu, na ubraniach i na pościeli.Poradźcie proszę jak mogę znaleźć przyczynę niskich temperatur oraz co zrobić, żeby poprawić sytuacje. Może wezwać jakiegoś eksperta (kamera termowizyjna) lub coś takiego.Dodam, że jak są duże opady deszczu, to w piwnicy pojawia się woda na podłodze, podobne wtedy nie robiono izolacji poziomej pod wylewką w piwnicy. Mam podejrzenie, że zimno i wilgoć są w jakiś sposób podciągane z piwnicy.Będę wdzięczny za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.09.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Masz po prostu chłodzenie podłogowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 W Mam podejrzenie, że zimno i wilgoć są w jakiś sposób podciągane z piwnicy. Będę wdzięczny za wszelkie porady. To samo jest u moich rodziców. Parter , piwnica nie ogrzewane i ... nieszczelności ... Szczerze mówiąc jedynie co przychodzi mi do głowy to ... ocieplić podłogę w mieszkaniu. Czyli położyć folię , na to styropian , a na to pianka i panele lub wykładzina. To chyba jedyne rozwiązanie. Po prstu trzeba wykonać ocieplenie podłogi Tyle że to wiązę się z remontem całego mieszkania i nie wiadomo czy danie dodatkowego ocieplenie na podłogach nie spowoduje że pomieszczenia będą za niskie i nie trzeba będzie następnych inwestycji (wymiana drzwi i itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 27.09.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Masz po prostu chłodzenie podłogowe... Porada odpowiednia do nicku. mmwi, znam to z autopsji. W takim mieszkaniu wytrzymałam 6 lat. Między ściana, a podłoga były takie dziury, że ręka wchodziła. Podłoga, czyli strop nad piwnicą był nieocieplony. Latem po wejściu z dworu do domu ubierałam się w sweter i skarpetki. Koszmar! Jednej zimy miałam lód na ścianie do wysokosci 80 cm. Kaszpir dobrze Ci radzi. Zapraw ewentualne dziury, daj styropian na podłogę unikając mostków /szpar między płytami/. Możesz też dać styropian na scianę grubosci 5 cm na to siatkę i klej, a najlepiej płytę karton-gips, bo twarda i malowanie lub tapeta. Ważne by ocieplenie sciany i podłogi było jednolicie połączone ze sobą. Jeśli masz mieszkanie na tyle wysokie można też ocieplić sufit/strop aby ciepło nie uciekało Ci do sąsiada. Sprawa wentylacji - przewody wentylacyjne pewnie są sprawdzane co rok, choc z ich drożnocią róznie bywa. Domagaj się by były drożne. Nawiewniki w oknach o ile ich nie uszczelnisz powinny wymuszać wentylację grawitacyjną. Podwyzszenie temperatury w pomieszczeniach po ociepleniu podłóg i scian, a może i stropu oraz ruch powietrza wszystko to powinno zaskutkować pozbyciem sie zapachu wilgoci. Czekają Cię wydatki - niestety. Badanie termowizyjne zrobiłam juz w nowym domu i pokazało mi wady w wykonaniu ocieplenia i słabe uszczelki w oknach. Zastanawiam się czy wykonanie badania termowizyjnego nie byłoby podstawą do ubiegania się o jakis zwrot nakładów od własciciela budynku na poniesione wydatki na doprowadzenie mieszkania do wymaganych norm izolacyjnosci termicznej. Pozdrawiam P.S. Badanie termowizyjne wykonuje się gdy temperatura na dworze mocno spadnie np do 0 stop. Celsjusza i mniej, ale nie nizej niż -20. Czekałaby więc Cię jeszcze jedna zima w chłodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 "Możesz też dać styropian na scianę grubosci 5 cm na to siatkę i klej, a najlepiej płytę karton-gips, bo twarda i malowanie lub tapeta. Ważne by ocieplenie sciany i podłogi było jednolicie połączone ze sobą. " Rada dobra, ale obawiam się, że niewykonalna...Nie da się tego zrobić z wystarczającą dokładnością.Nie takim materiałem. Zostaje - pokochać to tak jak jest, albo zrobić pełną termorenowację mieszkania.A to oznacza bałagan i wydatki, a zima za progiem! Trzeba by zerwać podłogi i solidnie docieplić (termoizolować) strop nad piwnicą od strony mieszkania.Potem trzeba by na zewnętrznych ścianach dać BEZSPOINOWĄ termoizolację.Są też sposoby "kosmiczne" , ale nie są tanie...Aerożel.Około 1cm to jak 15cm wełny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 28.09.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 A masz na pewno szczelne okna? W sensie czy sa to w miare nowe okna pcv, porządnie zamontowane? Bo u mnie też bywa zimno w okresie przejściowym, ale wlasnie przez okno w kuchni, do ktorego wymiany się coś nie mogę zebrać. Nie ma co prawda dziur między ramą a ścianą, ale poodpadał gdzieniegdzie tynk i czuc, że wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 ja stawiam na nieocieploną piwnicę.Jak u mnie ocieplano blok z lat 50 tych, to ocieplono równiez stropy piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmwl 05.10.2012 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 no tak, tylko średnio mi jest potrzebne o tej porze, chociaż w wakacje niższa temperatura była fajna. W sypialni mam wykładzinę na pianomacie, więc chyba tak bardzo nie chłodzi cała podłoga. Czy ktoś wie jak to można zbadać/zweryfikować? Jakiego fachowca wezwać, żeby określił co jest nie tak i co trzeba zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 09.10.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 a według mnie winą za dyskomfort cieplny można obarczyć wilgoć podciąganą z piwnicy przez ściany czyli źle lub co także widziałem brak wykonania izolacji poziomej ścian. W takim wypadku przyklejenie styropianu od wewnątrz pogorszy tylko efekt bo któregoś dnia stwierdzisz że oprócz zapachu wilgoci czujesz jeszcze zapach pieczarek z spod styropianu. Jeśli już masz kłaść styropian pod podłogą to upewnij się czy nie ma możliwości położenia jej pod stropem czyli w piwnicy. żeby pozbyć się wilgoci w ścianach proponuję iniekcyjną izolację przeciwwilgociową.Dlaczego moim zdaniem winą obarczyć wilgoć?Otóż pomijając to że mokra ściana całkowicie traci walory termoizolacyjne to zwyczajnie na osuszenie jej potrzebujesz ogromnej ilości energii która zamiast Cię grzać ucieka z wilgocią przez wentylację. Co jeszcze. Jeżeli masz płytę żerańską od spodu to sprawdź czy przypadkowo nie masz wody w kanałach płyty. Osobiście widziałem wylatujące strugi wody ze stropu w budynku oddanym do użytkowania 7 lat wcześniej. kanały płyty można docieplić wstrzykując do nich piankę ale osobiście uważam że to półśrodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmwl 15.10.2012 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 jest możliwość ocieplenia podłogi od strony piwnicy, tylko nie wiem czy to ja powinienem zrobić czy wspólnota mieszkaniowa. Tak samo z wypełnianiem kanałów pianką.Co do wilgoci, to był robiony pomiar poziomu wilgotności w ścianach i był w normie - też to podejrzewałem.czy badanie kamerą termowizyjną może wskazać miejsce wychładzania mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts