poontos 29.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam!W tym roku zacząłem budowę domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym. Na ten rok zaplanowałem zrobienie fundamentów, które już są zrobione. Zrobiła to firma przeze mnie wynajęta. Z prawej strony działki mam sąsiada, który ma podobny dom do mojego, czyli z każdej strony domu ma okna. Niedawno zainteresowałem się czy odległości między budynkami są prawidłowe. Po zmierzeniu wyszło mi, że odległość wynosi 7,4 m a odległość mojego fundamentu do granicy działki od strony wspomnianego sąsiada to 3,3 m. Z tego co wiem, te odległości powinny być większe. Czy mogę mieć problem z odbiorem budynku?Proszę o komentarz do mojego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.09.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Problem z odbiorem budynku będziesz miał jeżeli budynek został posadowiony błędnie(błąd geodety,murarzy).I to niezaleznie w jakiej odległości od sąsiada.Budynek został zaprojektowany i posadowiony w danym miejscu na podstawie mpzp i obowiązujących przepisów.Sprawdz sobie na poczatek czy wszystko jest zgodne z projektem.Następne kroki pózniej. Edytowane 29 Września 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 30.09.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 A czy istnieje jakaś tolerancja? Różnica między tym co jest w projekcie a tym co jest w realu wynosi prawie metr. Murarze dobrze postawili fundament. Stwierdziłem to po słupkach które pozostawili geodeci (proste prostopadłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 nie ma tolerancji w prawie.Zajrzyj do mapki geodezyjnej z naniesionym rzutem domu - coś takiego masz na 100% w dokumentacji projektowej.Może geodeta się pierdyknął o 1 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.09.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Jeśli nie masz okien to 3 metry do granicy działki mogą być jeśli są okna to 4 metry. Takie są przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 30.09.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Podane odległości mogą być mniejsze, jeśli działka nie przekracza swoją szerokością 16 m. Trzeba też przepisy pożarowe pod uwage brać. Wszystko zgodnie z projektem powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 01.10.2012 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Zmierzyłem wszystko jeszcze raz (starałem się to robić dokładnie) i okazało się, że fundament jest o 0,5 metra za długi z jednej strony, a drugie pół metra zabrał sąsiad stawiając płot na mojej działce. Jutro porozmawiam z kierownikiem budowy i zobaczę, co o tym sądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts