Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

To ja tylko powiem, czemu moja kuzynka klęła na kamyki, po których chodziła.

1. wbijały się w grunt pod spodem, trzeba było dosypywać

2. zakopywał się w nich wózek, ciężko było nim przejechać

3. walały się po całym trawniku

4. chodziło się po nich jak po grząskim piasku

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wózek powiadasz? muszę się zastanawiać, nic mnie tak nie wkurza jak wózkowa szarpanina

moje dziecie na pewno będzie intensywnie te kamyki roznosić

ale one tak ślicznie wyglądają.... no to może chociaz koło tarasu sobie je rozsypię

u niej była to główna ścieżka od furtki do drzwi, a wózek ciężki trojaczkowy, ale mnie tez się słabo po nich chodziło, a już spacerówka na cienkich kółkach to porażka. Kamyczki tak ale z boku, nie w głównym ciągu komunikacyjnym, że się tak oficjalnie wyrażę :)

Nita wypady błotne bardzo dobrze znam :D fajnie że mieliście rodzinnie spędzony dzionek :)

my podłogówki jeszcze nie podpięliśmy ale to podobnie jak z grzejnikami robilismy próbę szczelności, ale bez wody, woda była nalana dopiero jak wszystko było ok :) i nalanie wody też było jakby testem bo sprawdzaliśmy czy nic nie cieknie :)

Kurcze nie wiem szczerze mówiąc jak oni to robili, na budowie był kompresor więc może samo powietrze wpuszczali...bym musiała podpytać. Teść wykonywał ją parę dni przed wpuszczeniem wody. Potem tylko ustawili odpowiednie ciśnienie na naczyniu przeponowym i wpompowali już wodę.

u nas to w ogóle było nietypowo, bo wody nie mamy jeszcze ;) była pompowana prosto z beczki :cool:

no i już wiem, że pierwsza prób była wykonywana samym powietrzem i na manometrze były sprawdzane pomiary.

Edytowane przez msdracula

dracula dobrze, że już odpaliliście ten piec i wiosna nastała :)

z tym puszczaniem powietrza w rurki, to się chyba zaworki i łączenie psika woda z mydłem i jak coś cieknie to się bąbelki robią

kamyczki, kamyczki... ja tu się o nich rozwodzę, a tu szambo trzeba kupić i w dół wykopać a nie o kamyczkach, prawda dorka :lol2:

dokładnie nita, wiedziałam kiedy zaglądnąć :) Ja w międzyczasie jeszcze tynki dogrywam.

A propos kamyczków, jeśli zdarza Ci się zakładać szpilki, to kamyczki zdepilują je momentalnie.

niee te kamyczki nie będę z przodu tylko przy tarasie i ewentualnie z tyłu jako ścieżyna przy domu. Przed domeczkiem będzie kostka, żeby dzieci miały gdzie jeździć, piłkę odbijać itp

a jeśli chodzi o szpilki to niech król swoją królową nosi na rękach :lol2::lol2: by się w tych kamyczkach do połowy zapadł :lol2::lol2:

nie ma letko :) kocioł na ten nieszczęsny groch, który jakby był to trzeba go ogarnąć

propozycja instalatora taka:

Kocioł Heiztechnik Q EKO DUO 17kw automatyczny, dwupaleniskowy z rusztem wodnym i podajnikiem,kocioł tradycyjny przeznaczony do spalania miału, węgla, grochu i drewna z automatyka i wentylatorem, cena 8000 zł (niestety na tą chwilę nie wiem czy ma namysli netto, oby nie )

do tego jesli dobrze rozumiem wycenę (musze naprawdę chłopa o wszytko wypytać) wymiennik Kospel 100 l dwupłaczowy z grzałką, osprzetem grupy bezpieczeństwa i obiegiem cwu z pompą obiegową grundfos

Cały ten wywód nic mi nie mówi. Pytam wujka G i zamierzam jakoś ogarnąć (ciemność widzę ciemność). Może jednak jakaś dobra dusza się zlituje i coś niecoś słyszała o tych kotłach to chętnie przygarnę.

nie ma letko :) kocioł na ten nieszczęsny groch, który jakby był to trzeba go ogarnąć

propozycja instalatora taka:

Kocioł Heiztechnik Q EKO DUO 17kw automatyczny, dwupaleniskowy z rusztem wodnym i podajnikiem,kocioł tradycyjny przeznaczony do spalania miału, węgla, grochu i drewna z automatyka i wentylatorem, cena 8000 zł (niestety na tą chwilę nie wiem czy ma namysli netto, oby nie )

do tego jesli dobrze rozumiem wycenę (musze naprawdę chłopa o wszytko wypytać) wymiennik Kospel 100 l dwupłaczowy z grzałką, osprzetem grupy bezpieczeństwa i obiegiem cwu z pompą obiegową grundfos

Cały ten wywód nic mi nie mówi. Pytam wujka G i zamierzam jakoś ogarnąć (ciemność widzę ciemność). Może jednak jakaś dobra dusza się zlituje i coś niecoś słyszała o tych kotłach to chętnie przygarnę.

Mam piec z tej firmy, tyle. ze tylko na ekogroch (HT Q Eko). Jak już ogarnelismy, tzn. mąż;) jak to to obslugiwac jest ok. Wybralismy go, bo producent jest z okolicy (Kaszuby). Maja też forum dla uzytkowników gdzie można szybko dostac informacje co robic w razie problemów. Na poczatku nie bylo wiadomo jak co ustawic zeby dzialalo i spalalo całkowicie groch, ale po kilku instrukcjach śmiga ładnie. Jak na razie jestesmy zadowoleni. Nasz uzytkujemy juz ponad rok, z czego mieszkamy od sierpnia. W lecie chodzi tylko na cwu. W zasadzie latem zasobnik uzupelnialismy raz na miesiac a zima raz na 1,5tyg.

Męża wujek tez wziął ten Q Eko Duo (pali drewnem i ekogrochem) i tez jest zadowolony. Chociaz na poczatku mial przygody, bo mokry groszek kupil i mu sie slimak czopowal. Duzo zalezy od jakosci groszku. Jak na razie polecam:)

Nita cena za wiele mi nie mówi, tylko tyle że w tej granicy kosztują takie piece :)

a zasobnik nie za mały 100l? u nas będzie 300l. Po prostu jak dużo osób po sobie będzie się kapać to może zabraknać ciepłej wody i trzeba będzie czekać.

Ogarniesz, ogarniesz :) my mamy bez podajnika i też nic skomplikowanego nie ma, aby ustawić dobrze na początku.

dzieki dziewczyny :)

agalind u nas z kolei instalator mieszka po sąsiedzku i zajmuje się też ustawianiem, gwarancją itp. Dla nas to bardzo korzystne. Dwóch sąsiadów ma też od niego piec, muszę znowu chyba w teren polecieć :)

dracula zasobnik muszę obczaić :) u nas dużo idzie ciepłej wody

Czekam już z niecierpliwością 15 i ruszamy na działeczkę na dalsze prace porządkowe. Chyba już niedługo będzie można kopać dołek pod szambo, to przy okazji chciałabym wyrównać działeczkę. Naprawdę sezon budowlany sie rozpoczyna, aż niemożliwe.

ledwo zipam, będą tylko zdjęcia

pierwsze ognisko :) młody pytał czy mam kiełbaski :D

http://imageshack.us/a/img545/330/oierwszeognisko.png

tułaziłam i zbierałam paprochy :D

http://imageshack.us/a/img820/5319/1004222k.jpg

dymi się

http://imageshack.us/a/img594/3164/boka.png

zachód słoneczka zza górki, która niedługo zniknie i będzie droga

http://imageshack.us/a/img18/7350/1004229h.jpg

Kamyki można stabilizowac żywicami do stosowania na zewnątrz i nic już nie będzie się roznosiło. A i wózkiem można przejechać. Zywica stabilizuje żwiry również na podjazdach.

Jedną z firm zajmujących się tym typem nawierzchni to Terraway, ale można też kupować samą żywicę i robić samemu.