Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście do sypialni przez łazienkę , co o tym sądzicie ? Planik.

syberia

Recommended Posts

Może i masz rację z tym brakiem wyjścia na korytarz i związaną z tym klaustrofobią .. własnie o takie uwagi mi chodzi , muszę to przemyśleć , zawsze dobrze jest poznać opinię innych. Może architekt wybije mi to z głowy ... ale niech spróbuje na tej powierzchni się ze wszystkim pomieścić

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie Sonato , chodzi o to że na dole ma być wypasiona , od razu wykluczaliśmy master bedroom na górze . To na górze to jeden wielki pokój córki ( z możliwością podziału na dwa , gdyby doszło kiedyś do sprzedaży domu ) i drugi gościnny w ktroym postawię rowerek treningowy ( może kiedyś dla kogoś będzie sypialnią z garderobą )

no i ta łazienka z zsypem na pranie . w tej garderobie w gościnnym będziemy przechowywać różne graty

Ja wcisnęłabym wc w łazienkę, w miejsce gdzie teraz jest kabina. Resztę na pewno dałoby się logicznie rozplanować, skoro łazienka jest duża. Taki układ ma jeszcze jeden plus - taniej wybudować wc przy łazience :) No chyba że koszty nie są ważne...

Pewnie nie przejdzie rezygnacja z garażu ? :)

Edytowane przez joliska

No myślałam o wc w miejscu prysznica , ale to nie powiększy mi garderoby a zmniejszy łazienkę i powiększy przestrzeń komunikacyjną ( teraz ma ona tylko 9 m2) ten garaż ... no nie wiem , może byłabym w stanie zrezygnować na rzecz wiaty , w końcu płyta fundamentowa droga jest , webasto tańsze

A ja bym zrobiła drzwi do łazienki koło tej małej ścianki z wc, oczywiście ścianka normalna do sufitu, zmieniłabym układ łazienki aby wejście do prysznica było na krótkiej ściance od strony łazienki, a wanna byłaby na tej dłuższej. Pomysł z przejściem do sypialni przez łazienkę w której jest wc nie bardzo mi się podoba :no:

Nie bardzo ten układ jak dla mnie :no: Może, nie tykając garderoby, zlikwidować ten mały wucecik dostępny z korytarza i tam zrobić wejście do sypialni (np dać drzwi przesuwne), w miejscu prysznica zrobić wc ogólnodostępne z wejściem z korytarza i przeprojektować łazienkę, żeby się wszystko zmieściło?

Nie zrozum mnie źle - fajnie to by mogło wyglądać, jak opisujesz - ale kibelek w pomieszczeniu przechodnim, a na dodatek z niepełną ścianką, jest na mój gust dyskwalifikujący ten pomysł. Są różne sytuacje życiowe przecież - w niektórych może to być bardzo niekomfortowe.

Edytowane przez bury_kocur

Sonata , bez garażu to wiem że nie byłoby problemu , ale jakoś tak chyba ten garaż zostanie ... mąż czasem coś przy samochodzie lubi zrobić ... poza tym opony i takie tam rzeczy

Na razie jak widzę to niestandardowe rozwiązanie nie wzbudza entuzjazmu , tak to ze mną jest , zawsze podoba mi się coś co większości wydaje się brzydkie lub dziwaczne ( nie uważam tego za wadę tylko za zaletę )

do Krzysztof Lis, dla wyrażenia swojej opinii mógłbyś zastosować bardziej oględną formę , poza tym architekt jeszcze tego nie widział.

Wedle życzenia.

Nie wiem, kto tu bardziej cierpi na brak zdrowego rozsądku -- inwestor, czy architekt.

Ja rozumiem, że w dawnych czasach to się kąpało w kuchni, kury trzymało w salonie a spało na sianie w stodole, ale jak dla mnie to jest jakiś totalny absurd. Proponuję jeszcze dla udziwnienia:

* wchodzić do salonu przez kotłownię,

* wchodzić na poddasze schodami na zewnątrz,

* zrobić wejście do domu tylko przez garaż.

Ja rozumiem, że każdy buduje dom "dla siebie na lata", ale czasem bywa tak, że dom trzeba sprzedać. Im więcej takich niepraktycznych (ja bym powiedział, że zwyczajnie głupich) pomysłów, tym trudniej go będzie sprzedać w razie czego.

Jak się tak upieracie nad osobną toaletą, to można zamienić ją miejscem z fragmentem łazienki (tym za "plecami" sedesu).

Na razie wszystkie proponowane rozwiązania skutkują np likwidacją garderoby , zmniejszeniem powierzchni łazienki , powiększeniem przestrzeni komunikacyjnej .

oczywiście biorę pod uwagę możliwość sprzedaży domu , dlatego się tak zastanawiam nad tym rozwiązaniem , gdybym była mniej rozważna zrobiłabym tak bez pytania kogokolwiek o opinię

Osobna toaleta umieszczona w miejscu za plecami kibelka spowoduje przesunięcie drzwi z sypialni do łazienki w miejsce gdziie teraz wisi tv , poza tym tam jest za mało miejsca przy otwartych drzwiach skrzydło będzie dotykało łożka

Ja rozumiem, że każdy buduje dom "dla siebie na lata", ale czasem bywa tak, że dom trzeba sprzedać. Im więcej takich niepraktycznych (ja bym powiedział, że zwyczajnie głupich) pomysłów, tym trudniej go będzie sprzedać w razie czego.

I to jest bardzo dobry argument ! Ja wymyśliłam że wystarczy mi jedna, duża łazienka na poddaszu ( !) a teraz planuję sprzedaż domu i już wiem że będę się z tego pomysłu długo tłumaczyć.

plusfoto , sypialnia nie nigdy nie będzie pełniła funkcj sypialni gościnnej

Jeśli nie sprzedaż domu ...

Jak duża jest sypialnia ? Nie można tam zrobić garderoby ? Albo wyrównać ścianę, tam gdzie teraz jest podcień. Wiem, to juz duże zmiany, ale warto je przemyślec.

Edytowane przez joliska

sypialnia z garderobą są równe , mają po 10 metrów

ściany nie wyrównam bo to zwiększy pow zabudowy i stracę zadaszony taras.

jedyne co mi właśnie przeszkadza w obecnym rozwiązaniu to możliwość kłopotów ze sprzedażą ( o tym już myślałam wcześniej )

chyba nie ma sposobu na to żeby zachować wygodny układ i wielkość pomieszczeń*w tym metrażu domu

nooo jeden sposób może jest , rezygnacja z wanny