jax33 05.10.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam Chcę poinformować, że zakupiłem i ten projekt i na jego podstawie wybudowałem dom. Sam dom bardzo mi się podoba i jestem super zadowolony, że go mam. Jednak ja nie znalazłem w necie żadnych informacji, na co uważać i chcę uczulić innych na pewne kwestie. 1) Przy tym projekcie jest niezgodność pomiędzy rzutem parteru a poddasza w kwestii schodów. Koniecznie należy dopracować ten szczegół. 2) W tym projekcie słup na środku salonu jest zupełnie zbędny, (że też tego prędzej nie dostrzegłem. 3) Należy dopracować kwestię kominów i wentylacji. Przez prosty zabieg ja mam wentylacje grawitacyjną dla każdego pomieszczenie. Ponadto proszę zwrócić uwagę, że jeśli chcemy zastosować rury krzemionkowe pamiętajmy o dodatkowych centymetrach. 4) Wykaz stali potrzebnej do zbrojenia jest bardzo nieczytelny i trzeba sporo wysiłku i wiedzy, aby go odczytać. 5) Prawie wszystkie sekcje zbrojenia stropu są z drutu fi8 natomiast jedna z fi12. Na fi8 pojawiły się si pęknięcia praktycznie zaraz po zalaniu, natomiast tam gdzie był fi12 nic. Sugeruję wszędzie dać fi12. 6) Wykazu więźby dachowej daremnie szukać! Jest rysunek i opis jak sobie mierzyć i wyliczać. Gratuluję cierpliwości sobie i mojej ekipie od dachu. 7) Jedna z stalowych ram HEB w magiczny sposób przechodzi przez belkę konstrukcyjną dachu przy łączeniu garażu z domem! na różnych rzutach okna dachowe w różnych miejscach. Na jednym z rzutów przechodzą przez staloweray HEB! 9) Sugeruję doświetlić klatkę schodową dodatkowymi oknami. 10) Sugeruję nie stawiać ścianki w łazience Nagórze, przez co mamy o wiele większą powierzchnię użytkową. 11) poddasze proponuję podnieść o jeden pustak 25 cm. Nie szkodzi bryle domu a miejsca o wiele więcej. 12) proponuję wydłużyć garaż o 1,5m (nie ma gdzie czego postawić) Dodatkowo ja zrezygnowałem ze stropu nad garażem przez co nam podwieszaną antresolę Ponadto przez odsunięcie/powiększenie o 1,5m będzemożna spokojnie dać schodek bo ja mam z tym problem. 13) ja dodałem zadaszenie na zewnątrz tak jak "przy malowniczej 3" super funkcjonalna sprawa. Reasumując. Otrzymacie bardzo gruby projekt gdzie 3/4 to zbędne informacje. Wszelkie istotne dane wykonawcy będą musieli wręcz rozszyfrowywać z tego projektu a i tak w większości będziecie musieli bazować n doświadczeniu i intuicji wykonawców. Czyli ogólnie projekt, jako domu SUPER natomiast dane techniczne DNO! Mam nadzieję, że to komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Dodałam nazwe pracowni w tytule, żeby nie było wątpliwości o ktory projekt chodzi. Wklejam też rysunek jak dom wyglada. http://www.galeriadomow.pl/rzut/m/1/345.jpghttp://www.galeriadomow.pl/rzut/m/1/346.jpghttp://www.galeriadomow.pl/data/projekty/projekty/widok-1/original/217.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynkaaa007 28.01.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Witam! Ja jestem bardzo zainteresowana tym domkiem i bardzo chciała bym go zobaczyć na żywo. Czy była by taka możliwość?? Była bym bardzo wdzięczna. Bardzo proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jax33 22.03.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam, Niestety nie często zaglądam obecnie do Muratora. Jeśli nadal jest chęć to proszę o kontakt [email protected] Pocztę częściej sprawdzam niż murator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts