Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MALOWNICZEJ 2 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam

Chcę poinformować, że zakupiłem i ten projekt i na jego podstawie wybudowałem dom.

Sam dom bardzo mi się podoba i jestem super zadowolony, że go mam.

Jednak ja nie znalazłem w necie żadnych informacji, na co uważać i chcę uczulić innych na pewne kwestie.

1) Przy tym projekcie jest niezgodność pomiędzy rzutem parteru a poddasza w kwestii schodów. Koniecznie należy dopracować ten szczegół.

2) W tym projekcie słup na środku salonu jest zupełnie zbędny, (że też tego prędzej nie dostrzegłem.

3) Należy dopracować kwestię kominów i wentylacji. Przez prosty zabieg ja mam wentylacje grawitacyjną dla każdego pomieszczenie. Ponadto proszę zwrócić uwagę, że jeśli chcemy zastosować rury krzemionkowe pamiętajmy o dodatkowych centymetrach.

4) Wykaz stali potrzebnej do zbrojenia jest bardzo nieczytelny i trzeba sporo wysiłku i wiedzy, aby go odczytać.

5) Prawie wszystkie sekcje zbrojenia stropu są z drutu fi8 natomiast jedna z fi12. Na fi8 pojawiły się si pęknięcia praktycznie zaraz po zalaniu, natomiast tam gdzie był fi12 nic. Sugeruję wszędzie dać fi12.

6) Wykazu więźby dachowej daremnie szukać! Jest rysunek i opis jak sobie mierzyć i wyliczać. Gratuluję cierpliwości sobie i mojej ekipie od dachu.

7) Jedna z stalowych ram HEB w magiczny sposób przechodzi przez belkę konstrukcyjną dachu przy łączeniu garażu z domem!

8) na różnych rzutach okna dachowe w różnych miejscach. Na jednym z rzutów przechodzą przez staloweray HEB!

9) Sugeruję doświetlić klatkę schodową dodatkowymi oknami.

10) Sugeruję nie stawiać ścianki w łazience Nagórze, przez co mamy o wiele większą powierzchnię użytkową.

11) poddasze proponuję podnieść o jeden pustak 25 cm. Nie szkodzi bryle domu a miejsca o wiele więcej.

12) proponuję wydłużyć garaż o 1,5m (nie ma gdzie czego postawić) Dodatkowo ja zrezygnowałem ze stropu nad garażem przez co nam podwieszaną antresolę Ponadto przez odsunięcie/powiększenie o 1,5m będzemożna spokojnie dać schodek bo ja mam z tym problem.

13) ja dodałem zadaszenie na zewnątrz tak jak "przy malowniczej 3" super funkcjonalna sprawa.

Reasumując. Otrzymacie bardzo gruby projekt gdzie 3/4 to zbędne informacje. Wszelkie istotne dane wykonawcy będą musieli wręcz rozszyfrowywać z tego projektu a i tak w większości będziecie musieli bazować n doświadczeniu i intuicji wykonawców.

Czyli ogólnie projekt, jako domu SUPER natomiast dane techniczne DNO!

Mam nadzieję, że to komuś się przyda.

Dodałam nazwe pracowni w tytule, żeby nie było wątpliwości o ktory projekt chodzi. Wklejam też rysunek jak dom wyglada.

http://www.galeriadomow.pl/rzut/m/1/345.jpg

http://www.galeriadomow.pl/rzut/m/1/346.jpg

http://www.galeriadomow.pl/data/projekty/projekty/widok-1/original/217.jpg

• 1 year później...
  • 1 year później...