silencio 06.10.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Witam, mam prośbę o radę. Wykonawca domu a w zasadzie jego instalator zamontował sporo urządzeń w mojej kotłowni - zdjęcie w załączeniu. W domu jest tylko jeden obieg - podłogówka. Chcę kupić do tego piec kondensacyjny z zasobnikiem c.w.u. Spotkałem się z wieloma instalatorami i każdy mówi co innego. Jedni, że potrzebne dodatkowo sprzęgło. Inni, że trzeba wypierniczyć mieszacz, bo piec sobie sam z tym wszystkim poradzi i nie potrzebny też ten regulator temperatury ogrzewania podłogowego (czarny na zdjęciu). Będę wdzięczny za opinie, jak to wszystko ostatecznie powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Wszystko zależy od możliwości kotła i pompy kotłowej. W ogrzewaniu podłogowym temperatura wody powinna być w zakresie od 25 do 50 Ale zazwyczaj 25 do 35. A czasami kotły mają minimalną na poziomie 35 (i tu pierwszy problem)trzeba wtedy zwrotnice i mieszacz. Czasem pompa w kotle jest za słaba do rozległej instalacji podłogowej .Dla grzejników dt wynosi 20 stopni ale dla podłogówki dt to 5 stopni ,Czyli 4 razy mocniejsza.Wtedy potrzeba dodatkowa pompa i zwrotnica. Więc to raczej kwestia kotła a nie instalatora. trzeba przeczytać DTR.Instalator też człowiek i to zazwyczaj bez wykształcenia w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 W ogrzewaniu podłogowym temperatura wody powinna być w zakresie od 25 do 50 ILE????? pokaż mi chociaż JEDEN dom który daje na podłogówkę 50st !!!!!! A czasami kotły mają minimalną na poziomie 35 (i tu pierwszy problem)trzeba wtedy zwrotnice i mieszacz. taa... jasne... a zawór trójdrogowy (ustawiany ręcznie ) za kilka zł nie wystarczy??? k... nauczyliście się tylko kroić inwestorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 06.10.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Wszystko zależy od możliwości kotła i pompy kotłowej. W ogrzewaniu podłogowym temperatura wody powinna być w zakresie od 25 do 50 Ale zazwyczaj 25 do 35. A czasami kotły mają minimalną na poziomie 35 (i tu pierwszy problem)trzeba wtedy zwrotnice i mieszacz. Czasem pompa w kotle jest za słaba do rozległej instalacji podłogowej .Dla grzejników dt wynosi 20 stopni ale dla podłogówki dt to 5 stopni ,Czyli 4 razy mocniejsza.Wtedy potrzeba dodatkowa pompa i zwrotnica. Więc to raczej kwestia kotła a nie instalatora. trzeba przeczytać DTR.Instalator też człowiek i to zazwyczaj bez wykształcenia w tym kierunku. Chciałbym taki zestaw: Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 (jednofunkcyjny - http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VC_plus.html) plus zasobnik VIH R 150 litrów. Faktycznie piec ten ma min. temp dla c.o. na poziomie 35 stopni. Suma długości pętli podłogówki to 975, fi 18mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Chciałbym taki zestaw: Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 (jednofunkcyjny - http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VC_plus.html) plus zasobnik VIH R 150 litrów. Faktycznie piec ten ma min. temp dla c.o. na poziomie 35 stopni. Suma długości pętli podłogówki to 975, fi 18mm. To powiedz swojemu instalatorowi... niech sobie ten schemat w buty wsadzi.....to co Ci chce wykonać to wszystko masz w kotle ...ale tak to jest jak instalator nie czyta instrukcji do kotła który ma zamontować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 06.10.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 @Piotrek42 ten układ, który widać na zdjęciu robił ktoś zupełni inny. Teraz szukam instalatora, który mi zamontuje piec i uruchomi kotłownie. Jak to zatem powinno wyglądać Twoim zdaniem. Tylko proszę dużymi literami, bo jestem zupełnie zielony Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 silencio nie będę malowac schematu... bo nie jestem instalatorem i nie będę im chleba odbierac , pokaz kocioł i jego funkcje instalatorowi, niech ew dorzuci pogodówkę lub regulator pokojowy i normalna najprostrza instalacją podłogowa....z kilkoma pętlami i koniec tematu... przy takim kotle naprawde nie trzeba dużo kombinować-warunek przeczytać instrukcję kotła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 06.10.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 @Piotrek42Instalacje mam już zrobioną sporo jest tych pętli (po 5-6 na kondygnacje, żadna nie dłuższa niż 100m). W rozdzielaczach mam dodatkowo sterownik siłowników sprzężony z czujnikami w pomieszczeniach. Zaprosiłem kilku instalatorów autoryzowanych przez producenta tego kotła. Pierwszy mówił, że trzeba dołożyć jeszcze sprzęgło hydrauliczne (900zł!), żeby to wszystko chodziło - układ z pogodówką. Inny mówi, że wszystko wywalić i że piec sam sobie wszystkim będzie sterował - włączając pompę cyrkulacyjną (po dokupieniu modułu do tego pieca). Ja też się ku temu skłaniam po kilku spotkaniach z "fachowcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/poradniki/poradnik-instalatora-1/#poradnik-instalatora-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Piotrek42 jeśli dziwi cię 50C podane na podłogę to jeszcze duuuużo musisz się uczyć. Są instalacje podłogowe które mogą pracować nawet na 60C ale ty jak napisałeś nie jesteś nawet instalatorem a wszystkie rozumy pozjadałeś i głupoty tu wypisujesz. Na "ręcznym" zaworze 3-drogowym to można sobie co najwyżej zrobić ciepłą podłogę a nie ogrzewanie. W przypadku jeśli gość ma ogrzewanie podłogowe to musi mieć sterowany zawór. Przy ręcznym zaworze jeśli ustawi się go tak by przy -20 było w domu plus 20C to jeśli na zewnątrz zrobi się 0 to wewnątrz będzie ze 30C. No chyba, że klient w ramach oszczędności ma biegać i sam regulować (gratuluję pomysłów) Jeżeli w układzie występuje więcej niż jedna pompa to należy je odsprzęglić, można to zrobić nie koniecznie za pomocą sprzęgła (choć sprzęgło to najprostsze rozwiązanie) ps http://pl.rotex-heating.com/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-70/system.html - tu masz opis systemu który może podać w podłogę wysoką temperaturę Szczęść Boze ludziom którzy musza chodzić po takiej podłogówce....A pozniej są własnie takie brednie że podłogówka jest niezdrowa, ze ludziom się stopy przegrzewaja etc...przy recznym sterowaniu... kolego a słyszałes o takim czymś jak regulator temperatury? termostat czy innych dodatkach, które stabilizują temp w domu??? skąd się to wszystko bierze.. ano stąd że mamy niedouczonych instalatorach którzy zatrzymali się w XX w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 W przypadku jeśli gość ma ogrzewanie podłogowe to musi mieć sterowany zawór. Przy ręcznym zaworze jeśli ustawi się go tak by przy -20 było w domu plus 20C to jeśli na zewnątrz zrobi się 0 to wewnątrz będzie ze 30C. No chyba, że klient w ramach oszczędności ma biegać i sam regulować (gratuluję pomysłów) Zapraszam do siebie... zobaczysz zawór trojdrozny ustawiony ręcznie na 32-34 i stała temp w domu ok 22,5-23 st... a instalacja prościutka.. kocioł na ekogroszek,solary,cwu,podłogówka,grzejniki,cyrkulacja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.10.2012 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) silencioCałość 100% podłogówka źródłem ciepła kocioł kondensacyjny Vaillant potrzebne będzie:1. Sterowanie regulator pogodowy Vaillant calorMATIC 4702. Sprzęgło hydrauliczne polecam ZEPARO ZUCM3. Czujnik temperatury Vaillant VR104. Moduł VR 40 sterowanie dodatkową pompą.5. Pompa obiegowa za sprzęgłem. Nie potrzebny mieszacz.Na kotle serwis ograniczy max temperaturę wody grzewczej np. 50 st C.Zalecam zamontowanie dodatkowo termostatu przylgowego jako dodatkowe zabezpieczenie przed zbyt wysoką temp wody grzewczejNatomiast automatyka pogodowa na podstawie ustawienia krzywej grzewczej płynnie będzie regulowała żądaną temperaturę wody grzewczej potrzebną do osiągnięcia żądanej temperatury pomieszczenia.PrzykładKrzywa grzewcza ustawiona 0,6 przy -20 na zewnątrz temperatura zasilania 50 st Cprzy -10 na zewnątrz temperatura zasilania 43 st Cprzy 0 na zewnątrz temperatura zasilania 35 st Cprzy + 10 na zewnątrz temperatura zasilania 30 st CTemperatura zasilania ustalana jest na podstawie odczytu temp zewnętrznej, żądanej temp wewnątrz pomieszczenia.Schemat http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81d813e133b934ec.html Edytowane 7 Października 2012 przez VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 pegaziatko Bzdury wypisujesz az niemioło się czyta Napisz mądralo posta z temp wody w podłogówce 50 w temacie , ogrzewnie podłogowe, pompy ciepla , eyc ... porobiło się istalatorów ze pożal się boże...piszesz nawet niewiedzac co...kopiujesz wzory z wikipedii i nawet nie wiesz jak je zastosować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) VPS fajnie ....ale drogo VPS mogłbyś powiedzieć ile kosztuje Twoje rozwiązanie? Edytowane 7 Października 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.10.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 A nie zauważyliście, że to nie jest zdjęcie schematu tylko zdjęcie już wykonanej realnej kotłowni autora tematu ??? Może zamiast kłócić się jak sterować podłogówką, ktoś podpowiedziałby czy da radę podłączyć ten zestaw i co zrobić żeby to sensownie śmigało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 silencio 2. Sprzęgło hydrauliczne polecam ZEPARO ZUCM Po co? Obawiasz się że pompa w kotle nie uciągnie mu wszystkich obwodów? silencio Krzywa grzewcza ustawiona 0,6 przy -20 na zewnątrz temperatura zasilania 50 st C przy -10 na zewnątrz temperatura zasilania 43 st C przy 0 na zewnątrz temperatura zasilania 35 st C przy + 10 na zewnątrz temperatura zasilania 30 st C Tutaj rozumiem że zaokrągliłeś temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 07.10.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Nie jestem instalatorem i poza zaprojektowaną dla siebie instalacją i poprawianiem "pomysłów" instalatorów w trakcie montażu się nie znam, ale całość działa. 1) z instrukcji kotła/sterownika pogodowego, który sobie wybierzesz powinieneś uzyskać informację czy przy sterowaniu pogodowym kocioł może zapodawać temperaturę zasilania niższą niż 35oC (tak jest w moim Junkersie), jeżeli tak to mieszacz nie jest potrzebny bo automatyka kotła (pogodówka) dobierze właściwą temperaturę zasilania - u mnie zastosowałem mieszacz dla podłogówki bo mam układ mieszany z grzejnikami, 2) w instrukcji kotła powinna być wydajność pompy - u mnie wyraźnie pisze iż przy przepływie do 1000l/h nie ma konieczności stosowania sprzęgła hydraulicznego, zwykle 10 obwodów dobrze zrobionych to przepływ rzędu 900 l/h, z doświadczeń użytkowników Cerapur Smarta wynika, że podobne do twojego układy działają jedynie na pompie z pieca, 3) wiele zależy jakimi średnicami zrobiono podejścia do rozdzielaczy, wiele osób wspomina, że instalator przyoszczędził i jest problem (za małe przepływy i zimno), rozwiązaniem jest wówczas np. dodatkowya pompa przy rozdzielaczu, ale tu się nie podejmuję doradzania bo zwykle "poprawianie" wymaga większej wiedzy niż poprawne planowanie od samego początku. Jeśli sam powyższego nie sprawdzisz to przynajmniej na te pytania powinien ci odpowiedzieć wykonawca bo to będzie uzasadnienie dla tego co zaproponuje. Osobiście na twoim miejscu zrobiłbym inwentaryzację tego co mam zrobione w programie do projektowania (albo zlecił komuś za kilka złotych) i od razu wyjdzie jak to wygląda, czy wszystko się liczy. Ważne jest czy na rozdzielaczach masz przepływomierze (rotametry) co pozwala na regulację układu.Możesz też umówić się z instalatorem, który nie widzi potrzeby montażu sprzęgła, że wiesza kocioł, odpala i sprawdzacie czy woda ruszyła we wszystkich obwodach, jak uzyskasz w każdym przepływ minimum 1,5l/minutę jest duże prawdopodobieństwo, że będzie to działać, jak nie działa to dokupujesz sprzęgło ale montaż masz gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 07.10.2012 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 VPS fajnie ....ale drogo VPS mogłbyś powiedzieć ile kosztuje Twoje rozwiązanie? Piotrek42 piec+zasobnik+calorMatic470+komin+zestaw przylaczeniowy to koszt 7 tyś PLN, czujni temp. VR10 to ok 120zł, sterowanie dodatkowa pompą (VR40) to ok. 200zł. VPS Nie wiem tylko co mam na myśli pod pompą obiegową ze sprzęgłem? Rozumiem, że ta moja zostaje + sprzęgło, o którym piszesz? Jak widać na zdjęciu mam już założony termostat przylgowy. Przydałby się jeszcze moduł do sterowania pompą cyrkulacji c.w.u., ale z tego co czytam to VR40 ma taką możliwość. bobasxx Lepiej nie można było tego ująć! mistalova Z tego co rozumiem, to druga pompa ma pomóc w uciągnięciu wody w instalacji. Suma długości pętli to 1000m, nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy pompa pieca jest w stanie to przegonić sama. Sprzęgło ma chyba inne zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencio 07.10.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Nie jestem instalatorem i poza zaprojektowaną dla siebie instalacją i poprawianiem "pomysłów" instalatorów w trakcie montażu się nie znam, ale całość działa. 1) z instrukcji kotła/sterownika pogodowego, który sobie wybierzesz powinieneś uzyskać informację czy przy sterowaniu pogodowym kocioł może zapodawać temperaturę zasilania niższą niż 35oC (tak jest w moim Junkersie), jeżeli tak to mieszacz nie jest potrzebny bo automatyka kotła (pogodówka) dobierze właściwą temperaturę zasilania - u mnie zastosowałem mieszacz dla podłogówki bo mam układ mieszany z grzejnikami, 2) w instrukcji kotła powinna być wydajność pompy - u mnie wyraźnie pisze iż przy przepływie do 1000l/h nie ma konieczności stosowania sprzęgła hydraulicznego, zwykle 10 obwodów dobrze zrobionych to przepływ rzędu 900 l/h, z doświadczeń użytkowników Cerapur Smarta wynika, że podobne do twojego układy działają jedynie na pompie z pieca, 3) wiele zależy jakimi średnicami zrobiono podejścia do rozdzielaczy, wiele osób wspomina, że instalator przyoszczędził i jest problem (za małe przepływy i zimno), rozwiązaniem jest wówczas np. dodatkowya pompa przy rozdzielaczu, ale tu się nie podejmuję doradzania bo zwykle "poprawianie" wymaga większej wiedzy niż poprawne planowanie od samego początku. Jeśli sam powyższego nie sprawdzisz to przynajmniej na te pytania powinien ci odpowiedzieć wykonawca bo to będzie uzasadnienie dla tego co zaproponuje. Osobiście na twoim miejscu zrobiłbym inwentaryzację tego co mam zrobione w programie do projektowania (albo zlecił komuś za kilka złotych) i od razu wyjdzie jak to wygląda, czy wszystko się liczy. Ważne jest czy na rozdzielaczach masz przepływomierze (rotametry) co pozwala na regulację układu. Możesz też umówić się z instalatorem, który nie widzi potrzeby montażu sprzęgła, że wiesza kocioł, odpala i sprawdzacie czy woda ruszyła we wszystkich obwodach, jak uzyskasz w każdym przepływ minimum 1,5l/minutę jest duże prawdopodobieństwo, że będzie to działać, jak nie działa to dokupujesz sprzęgło ale montaż masz gratis. ad. 1 Przeczytałem całą instrukcję kotła i całą instrukcję sterownika i nie ma nic na temat temp. Rozumiem, że jeśli pogodówka jest w stanie wymusić na kotle niższą temp. niż te 35stopni, to wywalam ten mieszacz? ad. 2 takiej informacji również nie znajduje. Rozumiem jednak, że jeżeli kocioł, po konsultacji z instalatorem/producentem pociągnie sam tą ilość wody, to drugą pompę wywalam. ad. 3 co dziwne przy podłączeniu zasilania isnt. grzewczej oraz powrotu instlacji grzewczej c.o. (podłączenie pieca) mam wyjście na miedzi o śr. 22mm, ale w pozostałych miejscach (zasilanie i powrót rozdzielaczy) widać większe średnice w plastiku zgrzewanym, zatem wypadałoby zwiększyć ten początkowy/końcowy odcinek, aby całość była tak samo. Tak, na rozdzielaczach mam rotametry/siłowniki ze sterownikiem, który otwiera zamyka obwody poszczególnych pomieszczeń (czujniki temperatury w pomieszczeniach). Oczywiście jeśli w danym pomieszczeniu są dwie pętle (max 100m) to podpięte pod jeden czujnik temp. Jakie dokładnie zadanie spełnia sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ILE????? pokaż mi chociaż JEDEN dom który daje na podłogówkę 50st !!!!!! taa... jasne... a zawór trójdrogowy (ustawiany ręcznie ) za kilka zł nie wystarczy??? k... nauczyliście się tylko kroić inwestorów.... głupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts