Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
odezwę się tylko jak ktoś pisze bzdury na temat powietrznych a jak się potem okazuje to nie wina pompy no i czasem jakiś głos w dyskusji

już pisałem że z powodu takich bzdur muszę ludzi oprowadzać po działających instalacjach

ja nie mieszkam i nie robię na sibirze a wkurza mnie jak ktoś robi chałę

Chała swoją drogą ale załączająca się grzałka poniżej temperatury powrotu poniżej 25st.C to wina pompy i bzdurna opcja.

Jak pisałem wcześniej im niższa temperatura zasilania tym sprawniejsza pompa a w Panasonicu nie ma możliwości ustawienia temperatury zasilania na 30st.C bo wtedy pompa pracuje cały czas na grzałce nawet przy idealnie zrobionej instalacji.

Przykładowo adiqq,nie raz pisał,że ma temperaturę zasilania 28st.C i co wtedy ?

W Panasonicu jedzie non stop na grzałce.

Edytowane przez Arturo72

Chała swoją drogą ale załączająca się grzałka poniżej temperatury powrotu poniżej 25st.C to wina pompy i bzdurna opcja.

Jak pisałem wcześniej im niższa temperatura zasilania tym sprawniejsza pompa a w Panasonicu nie ma możliwości ustawienia temperatury zasilania na 30st.C bo wtedy pompa pracuje cały czas na grzałce nawet przy idealnie zrobionej instalacji.

Czyli czyja to wina ktoś kto robił ci to całościowo nie wiedział o tym???

pisałem już że Atlantic/fujitsu/general ma bufor czy naprawdę jesteś taki nieudacznik

pisałem tez że kotłownia do poprawy

że wydajność tzr

są pompy bez bufora które pracuję z temperaturą powrotu nawet 10 kto ci taką pompę dobrał do tej instalacji i dlaczego zrobił tak kotłownię

Zobacz to

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH15K4E-TFD&RID=2&Tab=2

to tabela wydajności widzisz jakie producent dopuszcza najniższe skraplanie?

Sprężarka w P wyłącza się zupełnie dopiero poniżej 20

jak myślisz dlaczego

gruntowa poniżej 20 też będzie poza zakresem

kiedy do ciebie dotrze że to nie wina pompy

Gość Arturo72
Czyli czyja to wina ktoś kto robił ci to całościowo nie wiedział o tym???

pisałem już że Atlantic/fujitsu/general ma bufor czy naprawdę jesteś taki nieudacznik

pisałem tez że kotłownia do poprawy

że wydajność tzr

są pompy bez bufora które pracuję z temperaturą powrotu nawet 10 kto ci taką pompę dobrał do tej instalacji i dlaczego zrobił tak kotłownię

Skoro uważasz za nieudaczników wszystkich,którzy rozkładają podłogówkę po całości co 10cm,żeby mieć jak najniższą temperaturę zasilania i najwiekszą sprawność pompy ciepła przed doborem samej pompy to gratuluje.

Z tego co piszesz można wywnioskować,że Panasonic T-CAP bez bufora nie nadaje się do domów z podłogówką i do domów z niskim zapotrzebowaniem na ciepło.

adiqq,jesteś nieudacznikiem wg sprzedawcy Panasonica ;)

Cholera, o ile gorszy COP bedzie przy 32 zamiast 30 na zasilaniu? zapodaj 35 i powrot 30. Przy LT , delta T 5*C i tak wygrzewasz ponoc plyte i PC chodzi 2-3h dziennie, a jojcys i jojcys o te grzalki przy powrocie 25*C. P zla PC pewnie nie jest ale ze nie masz sterownika pokojowego w zestawie...:o

:)

Jak pisałem wcześniej mi to nie przeszkadza,nie spotyka się klientów,którzy włączają pompę tylko na 3-4h dziennie po kilkunastogodzinnej przerwie ale klient powinien być uświadomiony o takiej przypadłości.

U mnie grzałka po takiej przerwie włącza się na 5-10min czyli pikuś.

u mnie zasilanie to w marcu kręci się między 24-26

Czyli w Panasonicu musiałbyś stosować dodatkowy bufor,żeby nie grzać cały czas na grzałce.

mkm-czytaj ze zrozumieniem ale Ty jesteś sprzedawca także ciężko tego wymagać od Ciebie...

Edytowane przez Arturo72