Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja to nie wiem czy to hobby czy pasja

w marcu może spale drewna za 50 zl.

w sobotę i niedziele przepaliłem po 2 tygodniach przerwy temp doszła do 25 w domu poszło z 15 kg drewna

pogodówka ustawiona na 20 stop w domu przez 4 dnii poszlo 17kkwh a temp zeszła do 21-22 sziś wieczorem

mam szczerą nadzieję że dociągne do 1m3 drewna w sezonie

fałszowałbym gdybym nie podawał tego drewna.

oczywiście mógłbym pisać że pale rekraacyjnie w niedziele dla klimatu

w marcu oszczedności rzeczywiscie mogą być dyskudyjne

Nie myśl, że cię o coś oskarżam. Ja się tylko dziwię, że nie chcesz sprawdzić rzeczywistego zużycia prądu na cele ogrzewania za pomocą PC. Nawet gazeta spalona w kominku w twoim przypadku fałszuje wynik :(

masz racje

z tym

szczerze-drugi raz kominka nie montowałbym w domu ale jak już jest .

u mnie kapitalne zyski są z słońca

jak było parę dnii ze sloncem i mrozem to miałem takie odczucie że kominek chowa się ze swoją roboty

ja mam wspólny licznik z domem rodziców -jak za grudzien i styczen dostali rachunek 890zl za dwa domy to się szczerze załamali kwotą

:)

Edytowane przez malux20

na zewnątrz -1C

parter załączony ręcznie około 11:30, od 13 cykl CWU, potem razem parter+poddasze - o godz. 15 temperatura GZ 33,5/28,5

Dzieks za pamiec ja tak Ciebie podpytuje o temp. bo po tym sezonie bede chcial ustawic krzywa grzewcza na tania taryfe i takie info o GZ (orietacyjne) bedzie mi pomocne;) jak bedziesz znal parametry po dluzszym czasie grzania, to bardzo prosze

Ktoś Cię próbuję załadować w ...

T-CAP to nie są te jednostki,które podałeś,to całkowicie inna pompa z innymi parametrami,to co podałeś to Aquarea "F" a nie T-CAP.

T-CAP 9kW jest droższy o ok.5tys.zł brutto od "F"

- SDF 9 kW 3 fazowy ma troszkę mniejszą moc grzewczą przy niskich temperaturach (np. 8,3 kW przy -15 st.C, a T-CAP 1 fazowy ma 9,0 kW przy -15 st.C

- SDF 9 kW 3 fazowy wyłącza się przy -23 st.C /ponownie załacza przy -20 st.C/, a seria T-CAP wyłącza się przy -28 st.C /ponownie załącza przy -25 st.C /

- SDF i T-cap mają takie same sterowniki w hydroboxie

- różnica w cenie, T-CAP jest droższy o 100 zł netto niż 9 kW SDF 3 fazowy.

No chyba lepsza jest T-cap ?

na zewnątrz już -4C i leci na dół...jutro pewnie będą ciekawsze odczyty...

poddasze tradycyjne zaczęło wcześniej, parter o 22. GZ 33,5/28,5

Ja dzisiaj rano po 9,5h pracy pompy na cele CO, zobaczylem na zasilaniu GZ 33,2*C! To chyba pierwszy raz jak przekroczyla u mnie 33*C. Wczesniej nie udalo mi sie zaobserwowac.

Ja dzisiaj rano po 9,5h pracy pompy na cele CO, zobaczylem na zasilaniu GZ 33,2*C! To chyba pierwszy raz jak przekroczyla u mnie 33*C. Wczesniej nie udalo mi sie zaobserwowac.

Wow ! no to pogratulowac koledze , a z jakiej temp. na zasilaniu startuje ? Pewnie to nie jest ciagla praca, a czy w taniej taryfie masz nizsza histereze ust. na czujniku podlogi?

Startuje od niecalych 29*C na zasilaniu (po 10 min pracy). Praca ciagla. Jak wystartowala o 22giej na grzanie CWU, tak skonczyla o 8 rano (w miedzyczasie od 6:06 do 6:15 dogrzala jeszcze CWU). Histereze mam jednakowa. Nie mam mozliwosci jej roznicowania w taryfach.

Czyli po prostu adiqq ma bardzo wysoka temp zailania GZ a nie ja niska. Termometry oczywiscie wyskalowane. Innych nie uzywam. ;)

PS. Wykres pracy za oststnie 24h

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_Wykres04.bmp

Edytowane przez Pyxis

wpływ na to też mają pewnie temperatury do których grzeję - to chyba raczej z tych wyższych, skoro są przypadki że mają 19-20-21

Mi dzisiaj przegrzalo dom, ale to raczej za sprawa sloneczka. ktore wpompowalo mi w dom dodatkowe 1-1,5*C. Jak by rano bylo pochmurnie, to bylo by po prostu przyjemne 22,5*C na przebudzenie o 9:00. Tak w salonie mam 23,5*C ;)

Jak wiecie ja ogrzewam do 16*C ,przy wczorajszych mrozach(sr. dobowa - 8*C) pogodowka zadala temp powrotu na 25,5*C mam na GZ delte 4*C czyli gdy powrot osiagnie zadana temp. na zasilaniu jest 29,5 . Histereze mam ust. na 8 *C i w pomieszczeniach po takiej przerwie jest spadek temp. o 1*C. Wnioskuje ze gdy przesune krzywa grzewcza o 3 st. to w budynku bedzie ok. 22*C i temp. na GZ podobne do waszych , cos pomiedzy;) dzieki wam za takie info;)

Pamietam, tylko ze Ty sterujesz temp. podlogi a umnie ,,pogodowka" steruje temp. powrotu:) pomimo takich rozbieznosci na histerezie efekt jest ten sam, w moim przypadku histereza 0,5k bylaby wartoscia smieszna;)

Aaaa, faktycznie. Ona mierzy sobie wode na powrocie nawet jak sprezarka nie pracuje.