chcialbympompe 21.03.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 120 kwh podziwiam szczerze a nie możesz palić brykiecikem he he Nie każdy ma takie irracjonalne hobby jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ja to nie wiem czy to hobby czy pasjaw marcu może spale drewna za 50 zl.w sobotę i niedziele przepaliłem po 2 tygodniach przerwy temp doszła do 25 w domu poszło z 15 kg drewna pogodówka ustawiona na 20 stop w domu przez 4 dnii poszlo 17kkwh a temp zeszła do 21-22 sziś wieczoremmam szczerą nadzieję że dociągne do 1m3 drewna w sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Malux wole PC, kosztowo wyjde w ok. ekogroszku tak mysle. Dom z cegly nie kamienia. Ja nie mysle zeby zuzycie spado o 50%. Dlatego pytalem czy warto te rurki w ogole ruszac bo ile to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ja to nie wiem czy to hobby czy pasja w marcu może spale drewna za 50 zl. Pasja, hobby, mania... Nazywaj jak chcesz. Mi by się po prostu nie chciało tego robić dla zaoszczędzenia 15 (?) zł/miesiąc i zafałszowania wyników zużycia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 fałszowałbym gdybym nie podawał tego drewna.oczywiście mógłbym pisać że pale rekraacyjnie w niedziele dla klimatuw marcu oszczedności rzeczywiscie mogą być dyskudyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 fałszowałbym gdybym nie podawał tego drewna. oczywiście mógłbym pisać że pale rekraacyjnie w niedziele dla klimatu w marcu oszczedności rzeczywiscie mogą być dyskudyjne Nie myśl, że cię o coś oskarżam. Ja się tylko dziwię, że nie chcesz sprawdzić rzeczywistego zużycia prądu na cele ogrzewania za pomocą PC. Nawet gazeta spalona w kominku w twoim przypadku fałszuje wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) masz racje z tym szczerze-drugi raz kominka nie montowałbym w domu ale jak już jest . u mnie kapitalne zyski są z słońca jak było parę dnii ze sloncem i mrozem to miałem takie odczucie że kominek chowa się ze swoją roboty ja mam wspólny licznik z domem rodziców -jak za grudzien i styczen dostali rachunek 890zl za dwa domy to się szczerze załamali kwotą Edytowane 21 Marca 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Grzalki nie pracuja. Zapodalem im wlaczanie od -15* po co mi maja nabijac licznik jak PC daje rade na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 22.03.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 na zewnątrz -1C parter załączony ręcznie około 11:30, od 13 cykl CWU, potem razem parter+poddasze - o godz. 15 temperatura GZ 33,5/28,5 Dzieks za pamiec ja tak Ciebie podpytuje o temp. bo po tym sezonie bede chcial ustawic krzywa grzewcza na tania taryfe i takie info o GZ (orietacyjne) bedzie mi pomocne;) jak bedziesz znal parametry po dluzszym czasie grzania, to bardzo prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 u mnie przy minus 10do -15 to zjeżdzalo i tak do 16% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 24.03.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ktoś Cię próbuję załadować w ... T-CAP to nie są te jednostki,które podałeś,to całkowicie inna pompa z innymi parametrami,to co podałeś to Aquarea "F" a nie T-CAP. T-CAP 9kW jest droższy o ok.5tys.zł brutto od "F" - SDF 9 kW 3 fazowy ma troszkę mniejszą moc grzewczą przy niskich temperaturach (np. 8,3 kW przy -15 st.C, a T-CAP 1 fazowy ma 9,0 kW przy -15 st.C - SDF 9 kW 3 fazowy wyłącza się przy -23 st.C /ponownie załacza przy -20 st.C/, a seria T-CAP wyłącza się przy -28 st.C /ponownie załącza przy -25 st.C / - SDF i T-cap mają takie same sterowniki w hydroboxie - różnica w cenie, T-CAP jest droższy o 100 zł netto niż 9 kW SDF 3 fazowy. No chyba lepsza jest T-cap ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 na zewnątrz już -4C i leci na dół...jutro pewnie będą ciekawsze odczyty... poddasze tradycyjne zaczęło wcześniej, parter o 22. GZ 33,5/28,5 Ja dzisiaj rano po 9,5h pracy pompy na cele CO, zobaczylem na zasilaniu GZ 33,2*C! To chyba pierwszy raz jak przekroczyla u mnie 33*C. Wczesniej nie udalo mi sie zaobserwowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.03.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ja dzisiaj rano po 9,5h pracy pompy na cele CO, zobaczylem na zasilaniu GZ 33,2*C! To chyba pierwszy raz jak przekroczyla u mnie 33*C. Wczesniej nie udalo mi sie zaobserwowac. Wow ! no to pogratulowac koledze , a z jakiej temp. na zasilaniu startuje ? Pewnie to nie jest ciagla praca, a czy w taniej taryfie masz nizsza histereze ust. na czujniku podlogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Startuje od niecalych 29*C na zasilaniu (po 10 min pracy). Praca ciagla. Jak wystartowala o 22giej na grzanie CWU, tak skonczyla o 8 rano (w miedzyczasie od 6:06 do 6:15 dogrzala jeszcze CWU). Histereze mam jednakowa. Nie mam mozliwosci jej roznicowania w taryfach. Czyli po prostu adiqq ma bardzo wysoka temp zailania GZ a nie ja niska. Termometry oczywiscie wyskalowane. Innych nie uzywam. PS. Wykres pracy za oststnie 24h http://szkut.com/dom/PCi_STAT_Wykres04.bmp Edytowane 24 Marca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 adiqq raczej nie ma u ciebie tragedii nawet jak twoja Pc startuje z 33 na zasilaniu i ,,robi" w taniej taryfie kilka godzin to do 40 *C nie tyka (sprawdzales ile?) jesli nawet to nadal to jest niskotemperaturowe ogrzewanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 wpływ na to też mają pewnie temperatury do których grzeję - to chyba raczej z tych wyższych, skoro są przypadki że mają 19-20-21 Mi dzisiaj przegrzalo dom, ale to raczej za sprawa sloneczka. ktore wpompowalo mi w dom dodatkowe 1-1,5*C. Jak by rano bylo pochmurnie, to bylo by po prostu przyjemne 22,5*C na przebudzenie o 9:00. Tak w salonie mam 23,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jak wiecie ja ogrzewam do 16*C ,przy wczorajszych mrozach(sr. dobowa - 8*C) pogodowka zadala temp powrotu na 25,5*C mam na GZ delte 4*C czyli gdy powrot osiagnie zadana temp. na zasilaniu jest 29,5 . Histereze mam ust. na 8 *C i w pomieszczeniach po takiej przerwie jest spadek temp. o 1*C. Wnioskuje ze gdy przesune krzywa grzewcza o 3 st. to w budynku bedzie ok. 22*C i temp. na GZ podobne do waszych , cos pomiedzy;) dzieki wam za takie info;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tylko, ze ja mam histereze podlogowki ustawiona na 0,4K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.03.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tylko, ze ja mam histereze podlogowki ustawiona na 0,4K Pamietam, tylko ze Ty sterujesz temp. podlogi a umnie ,,pogodowka" steruje temp. powrotu:) pomimo takich rozbieznosci na histerezie efekt jest ten sam, w moim przypadku histereza 0,5k bylaby wartoscia smieszna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Pamietam, tylko ze Ty sterujesz temp. podlogi a umnie ,,pogodowka" steruje temp. powrotu:) pomimo takich rozbieznosci na histerezie efekt jest ten sam, w moim przypadku histereza 0,5k bylaby wartoscia smieszna;) Aaaa, faktycznie. Ona mierzy sobie wode na powrocie nawet jak sprezarka nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts