Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pisałam wczoraj ze cały czas miał byc piec na ekogroszek/miał

chcieliśmy tez zamontować solary i jak czytaliśmy o nich wpadlismy na powietrzne pompy ciepła jako alternatywę do nich i stąd drążenie tematu i ewnt zakup pomy też do co a nie tylko do cwu

kominy są tylko dwa stawiane z cegły więc koszt nie jakiś wielki - jeden komin do peica drugi pod kominek

Ja bedę kupował za jakieś 3 miesiące, na chwilę obecną mam plan na :

PANASONIC AQUAREA Seria standard seria F / STANDARD /

agregat zewnętrzny, INWERTER DC,

wydajność grzewcza pompy ciepła 9,0 kW,

COP 4,74 , zasilanie 400V,

hydro-box, grzałka el. 3 kW, wersja tylko

grzewcza, zasilanie 400V

WH-UD09CE8

WH-SDF09C3E8

lub trochę droższa:

Seria FLAT T-CAP

WH-UX09DE5

WH-SXF09D3E5

dziękuję za wszelkie uwagi

A co sądzicie o takim urządzeniu do co. i cwu http://allegro.pl/galmet-easyair-2gt-pompa-ciepla-powietrze-woda-2-i3143670584.html

dałoby radę?

szczerze to szukam czegoś do 10tys i nie wiem czy są takie pompy pwoetrza-woda aby dały radę tez ogrzać dom zimą

witam

to jest pompa do CWU

można ją także użyć jak to opisałem z w poście 576 o pompe HEWALEX

proponuję też jak w poście wyżej pompę nie zabudowaną na zbiorniku - zbiorniki, na których zabudowane są pompy często się rozszczelniają po nawet 2-3 latach, sewis tłumaczył - prądy błądzące..., tworzy się ogniwo elektryczne..., najczęściej jak źle uziemiony zbiornik-pompa, nie jestem elektrykiem nie chcę się wymądrzać

pozdrawiam

no wstępnie miał być piec na miał lub ekogroszek, kominy stoją, no ale wpadliśmy an info tych pomp i dumamy

gaz i paliwo odpada

Jeśli zdecydujemy się na pompę która mialaby ogrzewać też dom to oczywiście zainstalujemy w domu podłogówkę

wiatm

nieważne jakie żródło grzania - zrób sobie podłogówkę i ewentualnie grzejniki-suszarki w łazienkach

zacznij od zrobienia OZC, to wyjście do wyboru kotła, pompy...

pozdrawiam

On był pewnie w poprzednim wcieleniu palaczem na parowozie. Ma najmniejsze zużycie prądu przez PC jakie znam a ciągle ją krytykuje :(

Z tąd też mój ton wypowiedzi.

wiatm

nieważne jakie żródło grzania - zrób sobie podłogówkę i ewentualnie grzejniki-suszarki w łazienkach

zacznij od zrobienia OZC, to wyjście do wyboru kotła, pompy...

pozdrawiam

Montowałeś Atlantic'a? Co o nich myślisz?