slawas86 07.10.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Chciałem jeszcze w tym roku ocieplić budynek a około 15 listopada zacząć tynkować. Część osób odradza mi w tej chwili ocieplenie budynku bo podobno lepiej tynki będą dochodzić, a jak wyszpachluje ściany to popękają (pojawią się "pajączki" na ścianach). Nie wiem co robić. Planowałem a) ocieplić jeszcze w październiku, ale tynk na styropian położyć dopiero na wiosnęb) połowa listopada tynkic) połowa grudnia posadzkid) połowa lutego szpachlowanie Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Ocieplać teraz czy czekać do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.10.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Styropian mocno spowalnia schnięcie tynku, ale jego brak może spowodować przemarznięcie budynku, wytynkuj zgodnie z planem, zacznij grzać/wentylować tak do polowy przełomu list/grudz. ociepl poddasze + połóż sam styropian z felcem grzejąc w środku- dobry klej wytrzyma/zwiąże nawet przy niedużo zmrożonym murze,ciepło od środka rozgrzeje go a styropian zaizoluje , zabezpiecz parapety i inne miejsca szczególnie narażone na opad wody -kontynuuj mokre prace dogrzewając MOCNO budynek, jeśli nie masz możliwości grzania na +10 w środku przerwij prace do wiosny. Nie ma szans prowadzić prac zimowych nie przewidziawszy paru tysięcy na grzanie budynku- inne rozwiązania to loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Akurat jestem na etapie ocieplania domu. W środku nie mam nic prócz ścian. Reszta od wiosny. Ewentualnie zimą będzie elektyrka woda i kanalizacja. Będę utrzymywać lekko ponad zero kozą. Edytowane 7 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam Prace dociepleniowe należy prowadzić od +5 do +25 stopni Celsjusza dlatego tez jeżeli temperatury w połowie listopada będą dodatnie to można tynki wykonywać. A jakie tynki przewidujesz - silikonowe, silikatowe czy mineralne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.10.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Daj se spokój z tym ociepleniem do wiosny. Ja mam tynki i wylewki, nie ma okien i ocieplenia, elewacji, zostawiam to na wiosnę niech to wszystko dobrze wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 połóż sam styropian z felcem. A nie ma problemu z położenie kleju na styropian po zimowej przerwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 09.10.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 WitamPóźna jesień tj. koniec października lub listopad są okresem, w których prowadzenie prac dociepleniowych jest dość ryzykowne i pociąga za sobą wiele problemów związanych z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Prowadzi to często do powstawania wielu usterek elewacji które są kosztowne i trudne do usunięcia. Planując rozpoczęcie ocieplania w tym okresie należy pamiętać, iż duże wahania temperatur pomiędzy dniem a nocą nie sprzyjają zarówno prowadzeniu prac jak i wysychaniu materiałów. Za optymalne warunki dla prowadzenia prace dociepleniowych uważa się temperaturę od +5ºC do +25ºC, wilgotność względną powietrza poniżej 75% i bezdeszczową pogodę. Niedopuszczalne jest również kontynuowanie prac jeżeli przewidywany jest spadek temperatury poniżej 0ºC w przeciągu 24 godzin od wykonania nawet jeżeli w trakcie prac temperatura jest wyższa niż +5ºC. Dotyczy to szczególnie wykonywania warstwy zbrojonej jak i aplikacji tynku lub farby. Należy pamiętać, że większość tych materiałów wiąże odparowując wodę, dlatego też jeśli temp. będą jeszcze dopuszczalne a wilgotność powietrza będzie sięgać ok. 90% cały proces schnięcia wydłuży się nam znacznie nawet do kilku dni, narażając całość na uszkodzenia z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych.Dla zwiększenia bezpieczeństwa wykonywanej elewacji powinniśmy stosować na rusztowaniach siatki osłonowe lub folie które zminimalizują niebezpieczeństwo np. rozmycia świeżego tynku na skutek intensywnych opadów deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 09.10.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 jeżeli chcesz przez zimę robić w środku,dom powinien być ocieplony,i cały czas ogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinch 11.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 najpierw przeprosze ze podłacze sie pod temat, ale nie chce zakladac nowego podobnego.Moje pytanie dotyczy ocieplania ale od wenwnatrz tj. ukladania weły minelralnej/plyt KG na poddaszu, chodzi mi o to czy mozna to wykonywac w listopadzie? w polowie pazdziernika mają wstawic mi okna, brame, drzwi, ale ogrzewania raczej na zime nie bedzie w domu.Co mowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Też zastanawiam się czy kleić jeszcze ocieplenie (bez tynkowania, tylko wtopienie siatki w klej) - przełom października i listopada? Klejenie na piankę Illbruck (temp. pracy od 0 stopni). Dom będzie nieogrzewany przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.10.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Temat na czasie;) też mam ten problem , z tym że ja muszę ocieplić, bo jeszcze w tym roku będę mieć montowane okna w warstwie ocieplenia (wypada w grudniu ) Poradzono mi położyć wcześniej sam styropian, potem okna i jak pogoda jeszcze pozwoli zaciągnąć klejem i siatką. Tynk w przyszłym roku. Dom ma być zimą ogrzewany, bo chcemy robić instalacje i wylewki. Oczywiście cały misterny plan weźmie w łeb jeśli przyjdą mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Kierbud mi napisał, że niby można, ale... No i własnie to "ale" zalezy od pogody w dużej mierze a cięzko przewidzieć jak szybko nadejdą mrozy. Bo kierbud odradza klejenie na piankę, namawia na zwykły klej, a on musi mieć min. 5 stopni przez 24 godziny. I jesczze chce byśmy kołkowali Więc chyba zrobimy instalacje wewnątrz a ocieplanie na wiosnę. Edytowane 12 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 12.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam fachowców, ja właśnie ociepliłem tylko mam pytanie - cz yścianę po przyklejeniu siatki powinno się przeszpachlować - tzn położyć drugą warstwę kleju ??Mój wykonawca położył a mi został jeszcze jedna ścianka do położenia bo podzieliliśmy sięrobotą ale tak się zastanawiam czy tak się wogóle robi czy jeden klej drugiego będzie się trzymał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jak nie macie dziewczyny ciśnienia na ocieplanie w tym roku,to odłóżcie to na wiosnę. Właśnie kończę zaciąganie klejem i powiem Wam że to jest papranie takie a nie ciągła robota. A to trzeba wcześniej kończyć bo mróz ma być w nocy,a to deszcz poleje,a że jesień to schnie albo nie schnie,a najczęściej to drugie. Wieje,styro fruwa,a raz nawet wichura zabrała parę małych kawałków już przyklejonych. Chyba że pogoda się poprawi?Liczę na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 13.10.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 A co do zaciągania klejem to jest to twoja druga warstwa kleju ? Jeśli tak to Po jakim czasie ją położyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Kierbud mi napisał, że niby można, ale... No i własnie to "ale" zalezy od pogody w dużej mierze a cięzko przewidzieć jak szybko nadejdą mrozy. Bo kierbud odradza klejenie na piankę, namawia na zwykły klej, a on musi mieć min. 5 stopni przez 24 godziny. I jesczze chce byśmy kołkowali Więc chyba zrobimy instalacje wewnątrz a ocieplanie na wiosnę. Kierownik - tradycjonalista Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Niby tak, tylko dlaczego żaden producent pianki nie da gwarancji na system bez kołkowania?Albo zasłania się formułką: "projektant ocieplenia podejmie decyzję o kołkowaniu". Czy ktoś słyszał o osobnym projekcie ocieplenia domku jednorodzinnego? Albo o informacji w projekcie architektonicznym domku o ilości (lub braku) kołków przy opisie ocieplenia ściany? Bo ja nie.Wiem, że Termoorganika na cały system Paltinum (czyli od styropianu po tynk i farbę) da gwarancję bez kołkowania. Podobnie Dryvit na system Outsulation (ten na szczęscie nie ma "swojego" styropianu w wymaganiach). Atlas już decyzję o kołkowaniu zrzuca na projektanta. Kreisel wymaga kołków zawsze. Baumit i Kabe mają jakieś płyty perforowane, co nie wymagają kołkowania, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.10.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Ja niestety muszę jeszcze w tym roku , no chyba że złapie mróz i okna mi też odejdą. Najwyżej zostawię gołe styro na zimę a wiosną przeszlifujemy, klej i siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 a nie możesz obkleić tylko dookoła okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.10.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 no to wersja absolutnie minimalna, chcę ocieplić żeby robić w środku i gdzieś maj/czerwiec się wprowadzić, żeby robić w środku muszę go dogrzewać. I tak wszystko zależy od zimy jak za 3 tygodnie złapie mróz, to już nic nie zrobię i wszystko przełożone na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts