qubic 13.10.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 ja właśnie jestem w trakcie ocieplania i trochę mnie zaczyna martwić spadek temperatury.szczególnie ranki potrafią być w okolicy zera. w listopadzie to chyba trzeba dobrze sprawdzić prognozę pogody żeby się zdecydować na robienie elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 13.10.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Właśnie oglądam w tvn pogodę-miła pani z uśmiechem informuje że przyszły tydzień to około 20 stopni Ale czy się sprawdzi qubic,cudowna kostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.10.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 he,he dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 15.10.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Jeśli temperatura nie spada poniżej 5"C można. A tak naprawdę można robić jak jest powyżej O stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.10.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 zgadza się tylko że ostatnio w dzień było 8oC a w nocy -3oC i bardziej o takie sytuacje chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.10.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 zgadza się tylko że ostatnio w dzień było 8oC a w nocy -3oC i bardziej o takie sytuacje chodzi Mój spec własnie jedzie z ociepleniem. Temperatury sa na razie dodatnnie - przewidywane do końca miesiąca tez dodatnie, nawet czasami całkiem wysokie - wiec sie nie martwie..... W listopadzie to już może byc loteria. Aczkolwiek dwa lata temu w grudniu zalewałem nadproża na poddaszu....... bo było powyżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.10.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 jest jeszcze jedna dosyć poważna sprawa o tej porze roku....ptaki wydziobują w styropianie dziuple i próbują się zainstalować w ciepełku na zimę .co chwilę fachowcy latają z pianką i łatają ubytki .chyba lubią szary styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.10.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Qubic, kota zainstaluj pytanko: jakiej firmy masz ten styropian? i ile płaciłeś, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 szary Yetico -180zł/m3 ,ale nie polecam : raz że uwielbiają go wszelkie myszki i ptaki a dwa że na 3 płyty w paczce 1 jest trochę wypaczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 pogoda bardzo fajna na robienie elewacji.etap siatka z klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 szary Yetico -180zł/m3 ,ale nie polecam : raz że uwielbiają go wszelkie myszki i ptaki a dwa że na 3 płyty w paczce 1 jest trochę wypaczona Kolego - nie ma w 100 % prostego styro. Przynajmniej teraz, na koniec sezonu. Termoorganika platinium + też są krzywe płyty - ostatnio Chłopaki pokazali mi rekordowo krzywą ok. 10 mm łódka A styro chyba najlepszy na rynku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 najlepszy eps na rynku pod wzgldem parametrow, stabilnosci wymiarowej jak i izolacyjnosci cieplnej to NEOPOR Basf-a .... tylko kto to kupi skoro kosztuje tyle co welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.10.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 najlepszy eps na rynku pod wzgldem parametrow, stabilnosci wymiarowej jak i izolacyjnosci cieplnej to NEOPOR Basf-a .... tylko kto to kupi skoro kosztuje tyle co welna Zwłaszcza, że wełna do tego jest niepalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 ale wełna ma gorsze i to znacząco parametry współczynnika przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 ale wełna ma gorsze i to znacząco parametry współczynnika przenikania ciepła. Nie do końca. Nawet biorąc najlepszy dostępny dziś styropian, różnica w grubości to 2 cm. Zgodnie ze wzorem na opór cieplny R= d/λ poniżej obliczenia oporów cieplnych poszczególnych materiałów tj. - wełny FRONTROCK MAX E o λ=0,036 W/mK - styropian o λ=0,030 W/mK - R dla styropianu o grubości 10cm R= 0,1/0,030 R= 3,333 m2K/W - R dla wełny FRONTROCK MAX E grubości 12cm R= 0,12/ 0,036 R= 3,333 m2K/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.10.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 pogoda jest ok i można śmiało tynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 24.10.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 klej ten styropian i się nie przejmuj. Mamy taki klimat że nie przewidzisz czy w grudniu nie będzie 15 stopni a w kwietniu -5. Siatkę zaciągnąć można na wiosnę tylko styropian trzeba będzie dobrze zeszlifować bo się utleni od słońca. Stracisz ok 5 do 10mm grubości ale zyskasz na ogrzewaniu w zimę. Jeśli uda Ci się położyć warstwę kleju z siatką no to całkiem dobrze. drugą warstwę dasz na wiosnę. Nie ma z tym problemu wystarczy zagruntować wcześniejszą warstwę i ok. A co do kołkowania to ogólnie przyjęte jest że parteru się nie kołkuje. Każdą wyższą kondygnację już tak. A tak w ogóle to zastanawia mnie czy ktokolwiek z Was próbował oderwać styropian przyklejony tradycyjnym klejem do ściany po 2 miesiącach. Nie da rady panowie połamiecie go w kawałeczki a cała płyta nie odejdzie. No chyba że podłoże będzie za słabe to oderwiecie styropian klej i warstwę podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 24.10.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jeszcze raz podpowiem z doświadczenia jak zrobić tylko ocielenia (tylko styropian biały z felcem) przy temp. około małego minusa, żaden producent tego nie poprze bo to wymaga dużego nadzoru prac, a dla nich bezpiecznie jest +5st.1 biały z felcem bo lepiej zniesie zimowe UV , felc odrzuca wodę z deszczu, a ptaki gniazda robią dopiero wiosną.2 przed pracą grzejemy zamknięty budynek przez parę dni- ściany od strony dworu muszą być na plusie, kleje w ciepłym parę dni stoją,3 woda do mieszania podgrzana, przyklejamy płytę -ciepło z budynku izolowane styropianem zawiązuje klej . Wiele budynków tak zrobiliśmy, trochę niezgodnie z kartą produktu, ale siła wyższa i trzeba włączyć myślenie i POŻĄDNY nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 24.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No cóż ja dzwoniłam wczoraj do Knaufa, chcę ocieplać grafitowym styropianem 20-ką, i powiedzieli mi żeby jednak teraz odpuścić, bo jest mokro, temperatury różne (dzisiaj już skrobałam szyby rano ), ja mam namoknięty gazobeton bo padało, grafitowy potrzebuje mocniejszego kleju (tego do siatki), po co ryzykować, lepiej zrobić na wiosnę. Dom w stanie surowym, nie mieszkam, więc aż tak mi się nie spieszy - odpuściłam. Pytanie tylko mam czy warto kupować styro zimą np. w grudniu, styczniu (bo może ceny trochę niższe? ), czy lepiej jednak w ostatniej chwili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 jak ci się nie spieszy to przełóż na wiosnę ale styro kup o wiele wcześniej,jeśli będzie powód do reklamacji to spokojnie zdążysz to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts