Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplac teraz czy na wiosnę?

slawas86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadza się tylko że ostatnio w dzień było 8oC a w nocy -3oC i bardziej o takie sytuacje chodzi

Mój spec własnie jedzie z ociepleniem. Temperatury sa na razie dodatnnie - przewidywane do końca miesiąca tez dodatnie, nawet czasami całkiem wysokie - wiec sie nie martwie..... W listopadzie to już może byc loteria. Aczkolwiek dwa lata temu w grudniu zalewałem nadproża na poddaszu....... bo było powyżej zera :)

szary Yetico -180zł/m3 ,ale nie polecam : raz że uwielbiają go wszelkie myszki i ptaki ;) a dwa że na 3 płyty w paczce 1 jest trochę wypaczona

Kolego - nie ma w 100 % prostego styro.

Przynajmniej teraz, na koniec sezonu.

Termoorganika platinium + też są krzywe płyty - ostatnio Chłopaki pokazali mi rekordowo krzywą ok. 10 mm łódka :)

A styro chyba najlepszy na rynku.

pozdrawiam

ale wełna ma gorsze i to znacząco parametry współczynnika przenikania ciepła.

Nie do końca. Nawet biorąc najlepszy dostępny dziś styropian, różnica w grubości to 2 cm.

Zgodnie ze wzorem na opór cieplny R= d/λ poniżej obliczenia oporów cieplnych poszczególnych materiałów tj.

- wełny FRONTROCK MAX E o λ=0,036 W/mK

- styropian o λ=0,030 W/mK

- R dla styropianu o grubości 10cm

R= 0,1/0,030

R= 3,333 m2K/W

- R dla wełny FRONTROCK MAX E grubości 12cm

R= 0,12/ 0,036

R= 3,333 m2K/W

klej ten styropian i się nie przejmuj. Mamy taki klimat że nie przewidzisz czy w grudniu nie będzie 15 stopni a w kwietniu -5. Siatkę zaciągnąć można na wiosnę tylko styropian trzeba będzie dobrze zeszlifować bo się utleni od słońca. Stracisz ok 5 do 10mm grubości ale zyskasz na ogrzewaniu w zimę. Jeśli uda Ci się położyć warstwę kleju z siatką no to całkiem dobrze. drugą warstwę dasz na wiosnę. Nie ma z tym problemu wystarczy zagruntować wcześniejszą warstwę i ok. A co do kołkowania to ogólnie przyjęte jest że parteru się nie kołkuje. Każdą wyższą kondygnację już tak. A tak w ogóle to zastanawia mnie czy ktokolwiek z Was próbował oderwać styropian przyklejony tradycyjnym klejem do ściany po 2 miesiącach. Nie da rady panowie połamiecie go w kawałeczki a cała płyta nie odejdzie. No chyba że podłoże będzie za słabe to oderwiecie styropian klej i warstwę podłoża.

Jeszcze raz podpowiem z doświadczenia jak zrobić tylko ocielenia (tylko styropian biały z felcem) przy temp. około małego minusa, żaden producent tego nie poprze bo to wymaga dużego nadzoru prac, a dla nich bezpiecznie jest +5st.

1 biały z felcem bo lepiej zniesie zimowe UV , felc odrzuca wodę z deszczu, a ptaki gniazda robią dopiero wiosną.

2 przed pracą grzejemy zamknięty budynek przez parę dni- ściany od strony dworu muszą być na plusie, kleje w ciepłym parę dni stoją,

3 woda do mieszania podgrzana, przyklejamy płytę -ciepło z budynku izolowane styropianem zawiązuje klej .

Wiele budynków tak zrobiliśmy, trochę niezgodnie z kartą produktu, ale siła wyższa i trzeba włączyć myślenie i POŻĄDNY nadzór.

No cóż ja dzwoniłam wczoraj do Knaufa, chcę ocieplać grafitowym styropianem 20-ką, i powiedzieli mi żeby jednak teraz odpuścić, bo jest mokro, temperatury różne (dzisiaj już skrobałam szyby rano :( ), ja mam namoknięty gazobeton bo padało, grafitowy potrzebuje mocniejszego kleju (tego do siatki), po co ryzykować, lepiej zrobić na wiosnę. Dom w stanie surowym, nie mieszkam, więc aż tak mi się nie spieszy - odpuściłam.

Pytanie tylko mam czy warto kupować styro zimą np. w grudniu, styczniu (bo może ceny trochę niższe? ), czy lepiej jednak w ostatniej chwili?