Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,jestem tu nowy i mam takie pytanie do wszystkich,wystapilem o pozwolenie na budowe domu i w tym tygodniu mam dostac tak wynika z moich informacji ale jest problem bo firma budujaca juz chce wchodzic i zacząc bo tak bylo uzgodnione ale wszystko sie przeciaglo w czasie z powodu braku w dokumentacji,a moje pytanie jest takie co by sie stalo gdybym przed uprawomocnieniem sie pozwolenia wytyczyl budynek i zalał fundamenty,jakie sa konsekwencje tego pieniezne i inne,pozdrawiam wszystkich!

Jak nikt nie zakapuje a kierownik budowy podpisze - to się uda. Najpierw musi wejść geodeta, wytyczyć i wpisać do dziennika budowy - a dziennik dostaniesz po uparwomocnieniu się pozwolenia. Potem jeszcze zgłoszenie do PINB. Jak Cię drapną, to mogą wstrzymać budowę i nakazać rozbiórkę lub wszcząć procedurę legalizacji. A to droga zabawa.

• 1 month później...
Witam,jestem tu nowy i mam takie pytanie do wszystkich,wystapilem o pozwolenie na budowe domu i w tym tygodniu mam dostac tak wynika z moich informacji ale jest problem bo firma budujaca juz chce wchodzic i zacząc bo tak bylo uzgodnione ale wszystko sie przeciaglo w czasie z powodu braku w dokumentacji,a moje pytanie jest takie co by sie stalo gdybym przed uprawomocnieniem sie pozwolenia wytyczyl budynek i zalał fundamenty,jakie sa konsekwencje tego pieniezne i inne,pozdrawiam wszystkich!

Ryzykowne posunięcie. Jeśli złapią, to trzeba będzie doprowadzić to stanu pierwotnego lub zapłacić karę legalizacyjną. Jest to naprawdę spora sumka. Ekonomiczniej jest poczekać na decyzje prawomocna.

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Jako Polacy we krwi mamy chęć omijania prawa. Osobiście uważam, ze warto poczekać, ale można wytyczyć fundamenty, ściąć drzewa, zdjąć humus. Są to roboty nie wymagające pozwolenia na budowę z wyjątkiem wytyczania, ale kto się zorientuje, że to wytyczanie ..... . Oczywiście wpisy w dzienniku budowy po dacie uprawomocnienia decyzji, Inaczej am dla siebie zrobisz stryczek.

• 1 month później...

Briksdal nie do końca jest to prawdą. Zgodnie z Prawem Budowlanym, rozpoczęcie robót następuje z chwilą rozpoczęcia prac przygotowawczych (art. 41) do których należą:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów (tyczenie fundamentów)

2) wykonanie niwelacji terenu (ścięcie drzew, ściągnięcie humusu)

3) zagopsodarowanie terenu budowy wraz z budową obiektów tymczasowych (dotyczy raczej dużych budów)

4) wykonanie przyłączy na potrzeby budowy

Tak więc tyczenie przed uprawomocnieniem się pozwoleniea na budowę jest de facto rozpoczęceim budowy

nxox - jeżeli omijamy prawo to róbmy to z głową.

1. Nikt nie będzie w stanie sprawdzić czy pomiary robione na działce to tyczenie fundamentów geodeta zawsze może dorobić odpowiednią bajkę

2. Niwelacja terenu to przemieszczanie mas ziemnych. Czy zdjęcie humusu to niwelacja - nie sądzę. Na pewno niwelacją nie jest ścinka drzewa. Procedury związane z wycinką zieleni są poza jurysdykcją prawa budowlanego.

• 4 months później...

jeśli rozpoczniesz budowę po uzyskaniu pozwolenia i po zgłoszeniu zamiaru rozpoczęcia robót w PINB ale jeszcze przed uprawomocnieniem decyzji to co najwyżej może ci grozić grzywna - nic więcej.

Na stronie GUNB jest wyjaśnienie tej kwestii. http://www.gunb.gov.pl/ stanowisko ginb z 2011r

Inna sprawa gdyby decyzja się nie uprawomocniła a Ty stanąłbyś w obliczu wykonywania robót nie mając pozwolenia na budowę.

To kwestia tygodnia , max dwóch - nie wiem czy warto ryzykować - w końcu buduje się dla siebie i będzie tam wiele lat mieszkało...