mrose 08.10.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Chcę ogrzewać dom ( jeszcze nieskończony projekt) pompą ciepła. Chcę także mieć wszędzie drewno na podłogach, no może z wyjątkiem łazienek, kuchni i hall'u.Czy to znaczy, że powinieniem zapomnieć o ogrzewaniu podłogowym? Czy tam gdzie drewno koniecznie montować klimakonwektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.10.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Chcę także mieć wszędzie drewno na podłogach, no może z wyjątkiem łazienek, kuchni i hall'u.Czy to znaczy, że powinieniem zapomnieć o ogrzewaniu podłogowym? Można mieć drewno i podłogówkę. Wystarczy pogooglać. A jak moc będzie za mała to można pociągnąć jeszcze ogrzewanie na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 08.10.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Można mieć drewno i podłogówkę. Wystarczy pogooglać. A jak moc będzie za mała to można pociągnąć jeszcze ogrzewanie na ściany. Tylko, że w domu bardzo dużo przeszkleń bedzie. A jak zrobię podłogówkę to będę ograniczony jeśli chodzi o gatunek drewna na podłogę. Może lepiej pompę p/p? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 08.10.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Raczej nie lepiej,cwu grzejesz wtedy z COP1 Do cwu wtedy pompa p/w. oprócz cwu ta druga pompa by mi podłogówkę grzała w kuchni i łazienkach. Problem sprowadza się więc do tego czy lepiej mieć: 1 rozwiązanie : pompę p/w albo gruntowa do ogrzewania + jakieś klimakonwektory ażeby schłodzić latem, czy może , 2 rozwiązanie : pompę p/w do cwu i podłogówek w łazienkach,kuchni oraz drugą pompę p/p do grzania większości pomieszczeń zimą i klimatyzowania latem. Lepiej to dla mnie znaczy : bezproblemowe użytkowanie, oczywiście za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 08.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Chcę ogrzewać dom ( jeszcze nieskończony projekt) pompą ciepła. Chcę także mieć wszędzie drewno na podłogach, no może z wyjątkiem łazienek, kuchni i hall'u.Czy to znaczy, że powinieniem zapomnieć o ogrzewaniu podłogowym? Czy tam gdzie drewno koniecznie montować klimakonwektory? Miałem dokładnie ten sam dylemat. W pierwszej wersji powstał pomysł ogrzewania hypokaustycznego (ściennego). Nawet mury zostały dostosowane do tego systemu - zwykłe bloczki silikatowe pracowicie nawiercałem z połowicą przez 2 tygodnie. Ostatecznie po analizie kosztów poszło ogrzewanie wodne na ściany plus podłoga w łazienkach, ganku i kuchni. Jak to za mało, to możesz rozważyć sufitowe. U mnie ostatecznie na podłodze "poległy" panele bo brakło kasy, ale system ścienny został. A kiedyś może dzieciaki walną dechy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Zezwala się "chcieć"!(To nikomu krzywdy nie czyni)WIESZ co budujesz? Masz policzony projekt?Poczytaj go, bo tam jest wszystko... Projektujesz?A WIESZ co projektujesz? Podaj definicję "rozsądnej ceny"... Zacznij może od samych podstaw...Są mechanizmy, które się wzajemnie wykluczają.(I nie jest to np. drewno na podłogówce!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 09.10.2012 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Są mechanizmy, które się wzajemnie wykluczają.(I nie jest to np. drewno na podłogówce!) Adam M.Czy możesz rozwinąć myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 "Tylko, że w domu bardzo dużo przeszkleń bedzie.""Lepiej to dla mnie znaczy : bezproblemowe użytkowanie, oczywiście za rozsądną cenę. " Tak to się nie da!No, u nas się nie da...Zbuduj to gdzieś w Hiszpanii czy na Sycylii. Im bardziej rozbudowana bryła, im więcej przeszkleń - tym większy koszt utrzymania.Chcesz mieć "pięknie" - to nie może być tanio!Nawet dziesięć pomp ciepła tego nie załatwi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 09.10.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Bryła będzie dość prosta, pełne dwie kondygnacje, dach dwuspadowy, ale dość dużo przeszkleń. Powiem więcej jak będzie gotowy projekt - wtedy policzone zostanie zapotrzebowanie. No ale skoro dużo przeszkleń to także zasadnym wydaje się klimatyzowanie pomieszczeń.A skoro klimatyzacja ma być, to może lepiej za tzw. "jednym zamachem" zrobić grzanie,klimatyzacje i rekuperację w jednym urządzeniu, przy wykorzystaniu pompy p/p. Do cwu byłaby jakaś mniejsza pompa p/w. Co o tym sądzi Pan Adam M.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.10.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 im większe straty tym cieplejsza podłoga .Im cieplejsza podłoga tym większy problem z drewnem.Ale to się liczy .Jak się policzy to wiadomo.A teraz można pogdybać .Jedni będą za inni przeciw .Ale to i tak nie będzie miało znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts