Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Nie wiem czy to dobry dzial, z góry przepraszam - lub prosze o nakierowanie na inne forum lub dzial.

Otrzymalem rachunek za ogrzewanie w mieszkaniu. Płace miesiecznie 250 zloty zaliczki. Kwota którą muszę jeszcze dopłacic do 1100 PLN. Suma ta zwalila mnie z nóg.

To moje pierwsze mieszkanie i pierwszy rachunek. Prawie caly blok ma takie wysokie doplaty. To przechodzi ludzkie pojecie.

Kwota jednostkowa wynosi az 1,40PLN. Prawie 150% wiecej niz rok temu. Wiem od sasiadek. Blok zuzyl o polowe mniej ciepla niz w tamtym roku.

Kilka pytan.

1. Podzielniki wskazuja takie wartosci:

kuchania: 401

pokoj 1: 412

pokoj 2: 252

pokoj 3: 758

Czy to malo czy duzo ?

Mieszkanie stalo prawie 9 miesiecy puste. Mam je od stycznia. Czy to mozliwe zeby poprzedni wlasciciel wygrzal az takie duze wartosci w 3 miesiace jesieni ?

2. Kto ustala cene jednostkowa? PEC, spoldzielnia?

3. Klatki schodowe sa juz rozgrzane do czerwnosci. Jak skrecic te grzejniki mimo ze nie ma glowicy pokretnej ?

4. Wszyscy sasiedzi skarza sie na takie rachunki. Kazdy zapiera sie ze prawie nie grzeje. Skad moga brac sie takie wyniki ?

5. Jaka reklamacje mozna napisac do spoldzielni? Co zawrzeć w piśmie ? Czy ktos z was juz mial przejscia ze spoldzielnia i wywalczyl swoje ?

Za wszelkie info serdecznie dziekuje.scan_cenzura.jpg

https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/

3. Klatki schodowe sa juz rozgrzane do czerwnosci. Jak skrecic te grzejniki mimo ze nie ma glowicy pokretnej ?

4. Wszyscy sasiedzi skarza sie na takie rachunki. Kazdy zapiera sie ze prawie nie grzeje. Skad moga brac sie takie wyniki ?

5. Jaka reklamacje mozna napisac do spoldzielni? Co zawrzeć w piśmie ? Czy ktos z was juz mial przejscia ze spoldzielnia i wywalczyl swoje ?

Czy mieszkanie jest własnościowe?Czy większość mieszkań jest własnościowa?Co ze wspólnota,kto decyduje o mieszkańcach?

Poczytaj może najpierw o wspólnotach mieszkaniowych,zapoznaj się z sytuacja prawną swojego bloku i przeczytaj statut swojej spółdzielni.

A uchwały zapadają większością głosów-mieszkańców albo zarządu wybranego przez mieszkańców(o ile to mieszkańcy są "większościowymi"właścicielami ).

W sprawie ogrzewania proponuję zwołać zebranie wspólnoty.

Edytowane przez marynata
https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5530932

250 PLN miesięcznie i jeszcze 1100 do dopłaty, toż to ponad 4kPLN! Albo masz wieeelkie mieszkanie, albo blok durszlak, ewidentnie coś za dużo:/

Ja bym się przeszedł na Twoim miejscu do spółdzielni.

No chyba, że blok ma swoją kotłownię olejową lub na propan, wtedy takie rachunki mogą się trafić.

https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5530970

250 PLN miesięcznie i jeszcze 1100 do dopłaty, toż to ponad 4kPLN! Albo masz wieeelkie mieszkanie, albo blok durszlak, ewidentnie coś za dużo:/

Ja bym się przeszedł na Twoim miejscu do spółdzielni.

No chyba, że blok ma swoją kotłownię olejową lub na propan, wtedy takie rachunki mogą się trafić.

No wlasnie. Sam jestem w szoku. Mieszkanie rogowe 63 metry kwadratowe. Wysoki parter. Mam tylko sasiada na przeciwko i pietro wyzej. Bloczek 4 Pietrowy.

Wlasnie kombinuje pismo by to wyjasnic. Rachunek rozwalil mnie totalnie. Sasiedzi maja po tyle samo i pol osiedla zamkowe w Bedzinie. Wszyscy duzo gadaja a nikt nic nie robi. W jednym boku cena jednostkowa jest 50 groszy w innym 1,50 tak jak w moim. Paranoja. Nie wiem za bardzo czego żądać od spoldzielni.... mieszkam od miesiaca. Zaczynam sie bac co bedzie w nastepnym roku....

https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5530976

Nie wiem za bardzo czego żądać od spoldzielni

Zapoznaj się z tym statutem i poznaj swoje prawa i obowiązki.

Kupując takie czy inne mieszkanie zgadzasz się jakby z góry na pewne sytuacje i musisz wiedzieć jakie-co możecie z sąsiadami zrobić w jakiej sprawie,a czego nie.

O wyjaśnienie pewnych kwestii warto się zawsze do spółdzielni zwrócić,ale trzeba wiedzieć najpierw na czym się stoi :)

https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5531016

Witam wszystkich.

Nie wiem czy to dobry dzial, z góry przepraszam - lub prosze o nakierowanie na inne forum lub dzial.

Otrzymalem rachunek za ogrzewanie w mieszkaniu. Płace miesiecznie 250 zloty zaliczki. Kwota którą muszę jeszcze dopłacic do 1100 PLN. Suma ta zwalila mnie z nóg.

Powiem CI jak było u mnie ...

Miałem mieszkanie w nowo wybudowanym bloku (plombie) do starego bloku. Blok wykonany do I piętra z silikatu a powyżej 1 piętra z gazobetonu + styropian chyba 12cm. Okna U=1.1. Każde mieszkanie miało własne cyfrowe liczniki , liczniki cyfrowe na klatce schodowej , do każdego ogrzewanie szło w wylewce (takie jakby ogrzewanie podłogowe ;)

Mieszkałem na I piętrze.

Mieszkanie słoneczne , 65m2.

Od 2004 płaciłem za mieszkanie wraz ze wszystkimi zaliczkami (nie liczę prądu) 350zł. Później było drożej ale nie więcej niż 400zł za miesiac. Zadnych dopłat do ogrzewania nie miałem , a czasami były zwroty ..

W 2009r zima była ostra i wtedy musiałem dopłacić jak i wszyscy ..

Tak naprawdę ludzie zapłacili za swoją głupotę. Na klatce schodowej był grzejnik. Otwarty na max , drzwi nieszczelne (wejściowe) , bo nikomu nie chciało sie naprawić. W suszarni też grzejnik na max ...

Niestety za tą saunę na korytarzu trzeba było zapłacić ...

Mimo że zużyłem zbliżoną ilość ciepła (w GJ) to musiałem dopłacić i to nie mało , bo niestety za saune na korytarzach i w suszarni ktoś musiał zapłacić , a że w bloku nie płaci sie tylko za to co sie samemu zużyje a także za straty i za wspólne ciepło (korytarz , suszarnia) to każdy zapłacił ...

Pamiętam jeszcze jakiś czas szybciej pani prezes spółdzielni mówiła aby wywalić grzejniki bo kiedyś za to zapłacimy , ale nie ...

Sąsiedzi z parteru byli przeciwni bo będzie zimno ...

Ale jak wszyscy dopłacili to szybko ludzie napisali petycję i podpisali i spółdzielnia zamknęła grzejniki ...

Zapewne u Ciebie jest to samo.

Wywalić grzejniki z klatek schodowych i z miejsc "zbytecznych". Tam grzejniki działają bez żadnych zaworów i zżerają olbrzymie ilości ciepła za które płacici. Proponuję zebrać podpisy i zupełnie zdemontować ...

Nie żadne termostaty bo ludzie będą kombinować , a zapewne Ci z parteru albo młodzież która na klatkach w zimę będzie się "rozgrzewała".

Skąd się biorą takie wyniki ? Jak ma się saunę na klatkach schodowych i w innych pomieszczeniach nie mieszkalnych (suszarnia i itd) to potem za tę saunę trzeba zapłacić ...

Ja mieszkałem w małej spółdzielni niedaleko miasta. Na terenie spółdzielni była kotłownia należąca do Spółdzielni. Na początku w kotłowni było palone olejem opałowym , ale potem mocno podrożał i spółdzielnia zmoderniozowała się na zasilanie gazem ziemnym.

Edytowane przez kaszpir007
https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5531100

Dzieki za sugestie. Na pewno to zrobie. :)

Ale kwota i wyjasnienie tego juz mnie przeraża....

Każdy członek spółdzielni ma prawo wglądu w faktury, zatem nie ma problemu stawić się osobiście w spółdzielni, poprosić o rachunki i samemu sprawdzić zasadność naliczenia stawki. Swego czasu robiłem to wielokrotnie i wymuszałem na zarządzie obniżenia źle naliczonych opłat.

UWAGA - na walnych zgromadzeniach członkowie spółdzielni zwykle głosują przeciwko swoim interesom - ale większość ma rację - to przede wszystkim w moim przypadku zadecydowało o budowie swojego domu

Edytowane przez kbab
https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5531105

1. Podzielniki wskazuja takie wartosci:

kuchania: 401

pokoj 1: 412

pokoj 2: 252

pokoj 3: 758

Czy to malo czy duzo ?

Trudno ocenić, bo różne modele podzielników mogą to różnie zliczać. Podzielnik tak naprawdę nie tyle coś "mierzy", co "mierzy i liczy" coś w jakiś dziwny sposób, więc nie bardzo da się to porównywać.

Mieszkanie stalo prawie 9 miesiecy puste. Mam je od stycznia. Czy to mozliwe zeby poprzedni wlasciciel wygrzal az takie duze wartosci w 3 miesiace jesieni ?

Możliwe.

Cena jednostkowa bierze się z podzielenia kosztów zmiennych ogrzewania przez sumę wskazań wszystkich podzielników ciepła.

Kluczowe są tu dwie rzeczy:

1) podział kosztów ogrzewania na część stałą (rozliczaną wedle powierzchni) i zmienną (rozliczaną wedle wskazań podzielników) (kwestia spółdzielni),

2) cena ciepła, za którą spółdzielnia płaci PECowi.

U Ciebie część stała kosztów ciepła to aż 60% całego kosztu ogrzewania, co jak dla mnie jest absurdem i nie powinno przekraczać 20%. W większości przypadków części wspólne stanowią nieznaczną część kubatury budynku. 60% jak dla mnie jest wzięte z sufitu.

To już Ci wyjaśniono. Ale grzejników likwidować na klatce nie wolno, klatka musi mieć ogrzewanie. Oczywiście nie do 20*C, to inna historia.

Ktoś musi kłamać. ;)

https://forum.murator.pl/topic/172623-rachunek-za-ogrzewanie-w-bloku/#findComment-5531617