joliska 12.10.2012 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ten układ jest bardzo dobry, Shamanie A na Twoje pytanie, jakie lampy, można odpowiedzieć, TYLKO widząc, w jakim stylu masz urządzony dom... Lampy to przedostatni - przed dekoracjami - element wystroju wnętrza. Poczekaj, urządź się, pokaż zdjęcia, a lampy się znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 12.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Shaman,to wszystko zależy co ci się podoba i w jakim stylu planujesz urządzić wnętrze.Mnie zależy na maksymalnym powiększeniu,więc będzie ono jasne w neutralnych barwach z jasną podłogą z polerowanego gresu i oświetleniem.....no właśnie?.Wybór w sklepach jest ogromny,mnie się bardzo dużo lamp podoba zarówno tych kryształowych jak i o prostej bryle i też pewnie będę mieć problem z wyborem,ale planuje tak (to tylko przykłady):Do salonu,lampa wisząca i kinkiety:http://imageshack.us/a/img546/2898/mojedokumenty11.jpghttp://www.projektowanie-wnetrz.com/grafika/zdjecia/023086631.jpghttp://www.abanet.pl/files/170/sunrise%20bialy.jpgNad stół coś podobnegohttp://www.abanet.pl/files/170/Nowy%20obraz%20(17).jpghttp://www.abanet.pl/files/170/iguazu-sp3-ideal-lux.jpgHol i kuchniahttp://www.alterled.pl/product/image/210/1239019372.jpghttp://www.dommodelowy.pl/res/doc/1264/1.jpgOprócz tego dochodzi oświetlenie schodów,u mnie jest 5 schodków do salonu z wiatrołapu i 2 podłużne wnęki w ścianie,które sobie wymyśliłam i też będą podświetlone.Oj ciężko będzie jak przyjdzie pan elektryk żeby mu to wszystko wytłumaczyć. Edytowane 12 Października 2012 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 12.10.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dzięki kinka[\b] - widzę, że masz już wszystko dokładnie zaplanowane podobają mi się te kinkiety - lubię takie proste kształty oparte na podstawowych figurach geometrycznych. @joliska: na pewno masz rację.. bardziej chodziło mi ogólnie o rodzaj oprawy oświetleniowej niż konkretny model lampy. OK - rozumiem.. im dłużej rozmyślam, tym wyraźniej widzę, że sprawa lamp i wystroju jest wzajemnie splątana i jedyny sposób to wstępna wizja całości i potem zmienianie w kółko detali aż do stylistycznego orgazmu Jeszcze coś mnie nurtuje.. Przeglądam katalogi i widzę, że olbrzymia masa (może nawet większość) lamp zakłada montaż w podwieszanym suficie. Znaczy, że prawie wszyscy robią podwieszane sufity? Jak jest u Was? A tak przy okazji - o ile taki podwieszany sufit obniża pomieszczenie? I o ile droższy jest w wykonaniu od zwykłego otynkowania sufitu? Wiem, że to nie ten dział, ale może ktoś wie i nie muszę zakładać innego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 12.10.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Jeszcze coś mnie nurtuje.. Przeglądam katalogi i widzę, że olbrzymia masa (może nawet większość) lamp zakłada montaż w podwieszanym suficie. Znaczy, że prawie wszyscy robią podwieszane sufity? Jak jest u Was? A tak przy okazji - o ile taki podwieszany sufit obniża pomieszczenie? I o ile droższy jest w wykonaniu od zwykłego otynkowania sufitu? Wiem, że to nie ten dział, ale może ktoś wie i nie muszę zakładać innego wątku. Wcale nie. Ponieważ oczka halogenowe przeżywają powoli regres (czego jeszcze nie widać "po ludziach", bo jak ktoś zrobił parę lat temu, to ma i nie zmieni prędko), pojawiło się sporo opraw punktowych, ale natynkowych. Tu jedna z najbardziej popularnych: jest też czarna oraz w wersji podwójnej i potrójnej. Wyżej ktoś wkleił fajną kostkę z ruchomym oczkiem... Może poszukaj tego typu? Myślę, że to jest tak neutralne stylistycznie, że cokolwiek potem wybierzesz jako główne oświetlenie, nie powinno się pogryźć A przynajmniej będzie pole manewru wśród modeli takich opraw. Edit: ta tabelka znaleziona przez Kinkę to dobry podkład dla ścisłych umysłów, które boją się wybierać na czuja Ale w mojej ocenie, te wartości są zawyżone. Chyba, że przyjmiemy straty np przez ciemny klosz lub coś w tym typie - ale jako nieosłonięty strumień światła to w niektórych przypadkach można byłoby oślepnąć Edytowane 12 Października 2012 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) oczka halogenowe jako ozdoba - faktycznie przeminęły, ale oczka halogenowe w dyskretnych oprawach jako wygodne do zastosowania punktowe oświetlenie? powiedzmy nie chcemy pięciu zwisów, bo ma byc jeden reprezentazyjny żyrandol na stołem, a reszt pomieszczeń ma być dobrze oświetlona dyskretnymi punktami świetlnymi. co wtedy zastosować? przykład: http://www.femaleways.com/wp-content/uploads/2010/04/Retro-Modern-Kitchen-design-ideas-by-Candice-Olson1.jpg Edytowane 12 Października 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 12.10.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Trochę lekturyhttp://muratordom.pl/wnetrza/oswietlenie/barwa-swiatla-nastroj-w-domu-lampy-led-swietlowki-lampy-halogenowe,79_9716.html?cat=79http://muratordom.pl/wnetrza/oswietlenie/oswietlenie-domu-jaka-lampa-najlepiej-zastapi-swiatlo-dzienne-w-mieszkaniu,79_8758.html?cat=79http://muratordom.pl/wnetrza/oswietlenie/czy-oswietlenie-sufitowe-wystarczy-w-pokoju-sypialni-lub-lazience-poradnik,79_8500.html?cat=79http://muratordom.pl/wnetrza/oswietlenie/oswietlenie-led-musisz-wiedziec-zanim-kupisz-zarowki-led,79_8021.html?cat=79Jest bardzo duży wybór oczek i halogenów natynkowych,mnie się one nawet bardziej podobają od tych wpuszczanych w zabudowę.http://imageshack.us/a/img94/6493/mojedokumenty12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 13.10.2012 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 @bury_kocur, @kinka: cieszę się, że to napisaliście Cały czas myślałem o takiej cylindrycznej oprawie - ale po pierwsze nie wiedziałem, że są wersje natynkowe a po drugie nie byłem pewiem, czy będą się komponować z całą resztą. Teraz spróbuję wykoncypować ogólny pomysł na wnętrze, zrobić jakąś wizualizację z konkretnymi oprawkami i wtedy podciągnę wątek. Dzięki za poświęcony czas. Oczywiście wątek pozostaje otwarty i ciągle czekam na wszystkie myśli, pomysły i przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 18.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Po przeczytaniu tego bolesnego dla wielu inwestorów tematu, pozwolę sobie wtrącić parę groszy.Większość określeń i pomysłów potraktowane tu jest w sposób dosyć intuicyjny. Niektóre rozwiązania w projekcie są błędne.Rada dotycząca wyboru opraw w zależności od stylistyki wnętrza jest wręcz nieporozumieniem. Sam design dla odpowiedniej oprawy jest bez znaczenia.Wiem , że brzmi to dziwnie ale to ilość światła, jego strumień, barwa i zakres rozsyłania są elementami podstawowymi, natomiast wystrój pomieszczenia i kształt oprawy zagadnieniem wtórnym. Zgodnie z zasadą : najpierw funkcja, potem cała reszta.Oprawy dzieli się ze względu na swoje przeznaczenie i charakterystykę. Dzisiaj większość opraw ma swoje określone zadania, swoje źródło i odpowiednią dla niego optykę.Czasy oczek dawno minęły ....i wcale nie minęły. Światło nie spełnia przecież jedynie funkcji dekoracyjnej a nie każda oprawa jest po to by ją eksponować. Są lepsze źródła i sposoby oświetlenia ogólnego niż oczka halogenowe, rozesłane na powierzchniach sufituBłędne jest przekonanie , że "lampa" wysyła światło dookoła i rozświetla pomieszczenie. Owszem , pewna ilość światła się rozprasza ale prawidłowe oświetlenie, zwłaszcza miejsc pracy ( szczególnie kuchnia, biurko, łazienka) powinno być, chociaż w przybliżeniu, zgodne z ergonomią .Coraz częściej w nowoczesnych wnętrzach ( nie ważne w jakim stylu, może być nawet wnętrze rustykalne) stosuje się oprawy o określonym typie światła , optyki a nawet designu.Oprawy do zadań specjalnych o wyrachowanej optyce są z reguły niepozorne, łatwe do ukrycia, minimalistyczne.Światło powinno tworzyć określone sceny świetlne z uwzględnieniem ich funkcji. Można by wyszczególniać zadania opraw od funkcji komunikacyjnej, po roboczą na kreowaniu nastroju a nawet na stosowaniu efektu PAR kończąc.Jeśli wnętrze ma być oświetlone "poprawnie-dobrze " powinniśmy o to zadbać już na etapie projektowania . A to z prostej przyczyny - wypuszczenie samego przewodu nie załatwia często możliwości późniejszego zastosowania odpowiedniej oprawy i źródła. Nie wszystkie oprawy mają zabudowane transformatory, układy sterujące itp. Dzisiaj korzystamy ( oprawy korzystają) z kilku typów źródeł pracujących w różny sposób. Od lamp wyładowczych ( kilka typów), przez żarniki, halogenki po led-y. Każdy typ takiego światła jest inny, wiele wymaga innego rodzaju zasilania.Nie osiągniemy efektu cool , hot-spot na tradycyjnej żarówce, nie uzyskamy rozsyłu liniowego na halogenach ani miękkości na ledach. Dla pocieszenia dodam tylko, że nawet dla projektantów z wieloletnim doświadczeniem, oświetlenie jest zawsze wyzwaniem. Czasem tak wielkim, że w niektórych przypadkach obiektów np publicznych, uciekają się zazwyczaj do programów fotometrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 19.10.2012 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 No właśnie.. od pierwszego posta zadaję pytanie - skąd wiadomo, że będzie dobrze, że wystarczy światła itd. Trochę dałem się zepchnąć na dyskusję o stylistyce, ale pytanie pozostaje aktualne. Czy oprócz tego co napisałeś - ciekawego skądinąd - masz jakąś radę odnośnie mojego konkretnie wnętrza? Jego funkcjonalność jest z grubsza określona i widoczna na rysunku. Masz jakąś propozycję odnośnie oświetlenia? A może wiesz np. jak podchodzi do tematy początkujący fachman od światła (taki co to jeszcze nie może się kierować głównie swoim doświadczeniem)? Jest jakiś algorytm postępowania projektując dobre oświetlenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.10.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 odnośnie mojego konkretnie wnętrza? Jego funkcjonalność jest z grubsza określona i widoczna na rysunku. Masz jakąś propozycję odnośnie oświetlenia? A może wiesz np. jak podchodzi do tematy początkujący fachman od światła (taki co to jeszcze nie może się kierować głównie swoim doświadczeniem)? Jest jakiś algorytm postępowania projektując dobre oświetlenie? Temat jest bardzo obszerny, zwłaszcza, że zdaje się dążysz do optymalnego ustawienia. Algorytm jest prosty. Zaczynasz od funkcji i jej zakresu oraz potrzeb jakie musi spełniać oświetlenie, łączysz to z typem i charakterem oprawy, sprawdzasz jak lampa świeci i jakie musi spełniać warunki instalacja. Na przykład. Pokój dzienny - otwarty. Funkcja jedzenia, wypoczynku, komunikacja. Musisz zadać sobie pytania w jaki sposób chcesz użytkować te miejsca. Stół - oświetlasz trzema oprawami z góry. Pytanie - jaki to będzie typ opraw ? Downlight nie da takiego samego oświetlenia jak zwis czy plafon. A jeśli zechcesz spędzić miły wieczór przy świecach? Same świece nie wystarczą a połączenie ich ze zwisem czy plafonem da efekt bardziej wizyty po kolędzie niż nastrojowej kolacji. Co zrobić? Można zastosować ściemniacze z procentowym ustawieniem sceny i wygaszeniem zbędnych świateł. Ale jak przyjdzie teściowa albo przyjaciele na oficjalną imprezę połączoną z późniejszą częścią nieoficjalną? Inaczej korzystasz przecież z tego miejsca w trakcie np.wigilii a inaczej kiedy rozluźnieni popychacie sobie pierdoły i wspomnienia z wakacji. Przydałoby się światło pomocnicze, stałe lub dodatkowe - np kinkiet dający światło rozproszone ale takie żeby nie było to już światło "intymne". itd. Kuchnia Umieszczone są na suficie oprawy, które rozświetlą pomieszczenie ale nie nadają się do pracy w kuchni.Owszem , stosując odpowiednie źródła uzyskasz na środku salę operacyjną, za to przy blacie a zwłaszcza pod szafkami będziesz sam sobie to światło zasłaniał. Jest taka opinia, że światło centralne na suficie służy do posprzątania ze stołu. Każde miejsce powinieneś określić sobie w podobny sposób. Ilość potrzebną otrzymaną ze źródła w danej oprawie, sposób jej rozsyłania i wysokości znajdziesz na kartach katalogowych dla wybranych opraw. Nawet silne źródła nie zawsze są odpowiednie do miejsca i oprawy. Możesz mieć 100W żarówkę i mieć światło do bani, bo nie wiadomo co z nim zrobi oprawa.Po to te wykresy , które czytają projektanci jeśli nie chcą zdać się wyłącznie na swoje doświadczenie i nosa. Ilości luxów i moce dla rodzajów źródeł są w necie dla poszczególnych miejsc pracy , wypoczynku. W domu nie jest to takie istotne aby były one zgodne z normami. Każda strefa powinna mieć swoje światło, nieważne czy specjalnie instalowane, czy pochodzące z innego, oświetlanego miejsca. PS Czyjaś propozycja 3 opraw na suficie w łazience jest kompletnie nieprzemyślana.Owszem wejść, powiesić papier i wyjść, chociaż i wtedy jest niewłaściwe, gdyż do tej czynności jest go za dużo. Tej wielkości pomieszczenie centralnie oświetli świetlówka 11W. Dwie pozostałe przydadzą się przy lustrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wojtek - a móglbys zamieścić przykłady tego co oznaczają określenia:- "efekt PAR"- "efekt cool"- "hot-spot " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wojtek - a móglbys zamieścić przykłady tego co oznaczają określenia: - "efekt PAR" - "efekt cool" - "hot-spot " Wybacz , nie chce mi się szukać zdjęć. Może wyjaśnię tylko. Efekt PAR - efekt jaki uzyskują oprawy typu PAR czyli odpowiednich źródeł i opraw światła o dokładnej parabolicznej wiązce. Do niedawna były to oprawy i źródła stosowane głównie w filmie i scenografii oparte o budowę soczewek Fresnela i filtrów . Od kilku lat stosowane są nie tylko w systemach wystawienniczych ale także we wnętrzach, gdyż wysokotemperaturowe źródła i filtry zastąpiono ledami RGB. Dzięki takim oprawom można zmieniać prawie dowolnie kolorystykę wnętrza i jego elementów, np kolor ścian, kwiatów, odfiltrowywać niektóre barwy itp. Podobno wkrótce dzięki ulepszeniu i zmniejszeniu takich opraw będziemy mogli z dnia na dzień zmieniać sobie kolor ścian bez ich malowania. W tym roku w Mediolanie pokazano takie prototypowe wnętrze oświetlona parami liniowymi. Jest to typ oprawy do efektów. Efekt "cool" czyli chłodny, dają oprawy z zimnym lustrem i wzbogacone o optykę rozpraszającą światło na krawędziach. W rezultacie tego otrzymujemy mocne światło o jasnym i zimnym środku stożka oraz bardzo miękkim brzegu. Lampa ekspozycyjna do podświetlania elementów dekoracyjnych lub detali dająca ciekawe i bardzo plastyczne efekty tła. Efekt hot -spot. Lampa typu "spot" o nieco zmodyfikowanej oprawie. A więc silne źródło światła w odpowiedniej oprawie z optyką lustra pozwalającą uzyskać gorący środek , zimne i ostre brzegi. Taka oprawa nadaje się najlepiej do podświetlania jasnych przedmiotów lub elementów ustawionych na bardzo ciemnym tle. Źródło ma z reguły bardzo wąski stożek. Nawet alabastrowe przedmioty mają w centrum owalu światła odrobinę gorącej plamy, dając jednocześnie bardzo ostre i zimne oraz wyraziste cienie.Nie nadaje się, jak i inne spoty w miejscach do pracy. Światło jest bardzo "selektywne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 19.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 2112Wojtek fajnie że to wszystko napisałeś,naprawdę niezła wiedza, ale ja się aż tak w to nie zagłębiam,myślę że właśnie Shamanowi o to chodziło.Dla mnie wystarczy znajomość podstaw źródeł i rodzajów oświetlenia aby móc samej je rozplanować w nowym domu.Ważne jest aby dobrze zaplanować i dobrać oświetlenie główne o którym piszesz w podstawowych miejscach a i tak najrzadziej z niego korzystamy.Wszelkiego rodzaju inne punktowe i dekoracyjne oświetlenia można już dobierać indywidualnie w zależności od upodobań i dla mnie to ono ma większe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 20.10.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Wojtek, dzięki za niezłą porcję wiedzy. Teraz widzę, że następnym punktem nie jest aranżacja wnętrza tylko zapoznanie się z rodzajami źródeł i opraw, ich właściwościami i przeznaczeniem. Dopiero potem trzeba się jeszcze raz zastanowić nad wnętrzem biorąc pod uwagę różne scenariusze o których napisałeś (wigilia, impreza itd) i w tym punkcie zastosować (a raczej próbować zastosować) zdobytą wiedzę o źródłach i oprawach. Czy są jakieś przystępne opracowania dotyczące podstaw wiedzy o oświetleniu? Bo tak po prawdzie, to przyznam się, że nawet nie wiem jak czytać te koliste wykresy dla poszczególnych źródeł i opraw, które można spotkać w materiałach producentów oświetlenia. A jeszcze wracając do moich poszukiwań - temat wydaje się tak obszerny, że nie sposób go przerobić dyskutując na forum. Albo ktoś ma dar od Boga i prosto ze sklepu jest w stanie wybrać dobre zestawy oświetlenia, albo ktoś skończy odpowiedni kierunek studiów i wybiera światło z katalogów, albo ktoś nie ma tego wszystkiego, ale przypadkowo mu wyjdzie (szansa jak wygrana w totka) A cała reszta ludzi ma światło typu "jest jakie jest" ale im nie przeszkadza. Ciężki orzech do zgryzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.10.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 :)Orzech może i ciężki do zgryzienia ale najważniejsze, to nie dać się zwariować. Trudno jest ustawić oświetlenie doskonałe i nie ma sensu robić tego w domu. Światło musi być ustawione logicznie w taki sposób aby zaspokajało nasze potrzeby i oczekiwania.Resztę niezbędną do zakupu trzeba poznać. Wielu rzeczy nie trzeba też znać z tej dziedziny , żeby mieszkać wygodnie a oświetlenie było funkcjonalne. Typy opraw i źródeł światła, szczątkowo pozwoliłem sobie opisać kiedyś w "10 grzechach". Chyba najlepsza z polskich stron, która daje odpowiedź na większość pytań nawet osobie wyjątkowo dociekliwej. Blog i serwis z "niuslejterem" prowadzony przez fachowca i prawdziwego pasjonata światła Pana Oziemblewskiego. Prawdziwe kompendium wiedzy, nie tylko dla projektantów wnętrz. http://www.swiatlo.tak.pl/ Polecam , sam osobiście korzystam z Jego doświadczenia. Dla pocieszenia dodam, że architekci wnętrz mając trudne tematy posiłkują się wiedzą firm produkujących profesjonalne oświetlenie . Tam jak już potrzeba za pomocą CAD CAM i A CAD można prawidłowo przewidzieć jak ustawiać światło, jakiej mocy i jaki typ opraw. Ale... robi się to w wyjątkowych sytuacjach wówczas gdy przeprowadzone będą pomiary fotometryczne. Nowsze programy do projektowania ( choćby chiński intericad) pozwalają zadać parametry oprawy, moc źródła itp. i poprzez wprowadzenie fantomów zobaczyć efekt wraz z ew. błędami. Jeśłi nie dajesz sobie sobie rady a chcesz mieć pewność, że nie popełnisz wielkich błędów najlepiej pogadać z profesjonalną firmą sprzedającą i projektującą "światło". Przy zakupie opraw itd., itp podobnie jak ze studiami mebli kuchennych, projekt " gratis".Niestety taki projekt będzie miał wartość tylko wówczas jeśli kupisz i zastosujesz oprawy o wyliczonych charakterystykach. Większość oprawek w "Liroju" czy innym markecie ich nie ma, i tu się działa na czuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts