marynata 14.10.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Każdemu z nas w trakcie budowy coś się udaje taniej zrobić czy kupić. To są jakieś ogólniki,a nie konkretne oszczędności. Co to znaczy taniej?Taniej niż najtaniej na rynku czy taniej niż cena którą sąsiad czy kuzyn mają dla innych klientów? Może się okazać że rabatowane okna sąsiada są dużo droższe niż inne bez rabatu.I to nie będzie wynikać z jego złej woli oczywiście,ale z innych czynników. Konkretne oszczędności na które na pewno możemy liczyć to te,które możemy zapewnić własnymi rękami.Czyli nie taniej,a całkowicie za darmo. Nie jesteśmy w opozycji. Nie wiem dlaczego wyciągnęłaś taki wniosek. Dzięki wypowiedzią tutaj uzmysłowiliśmy sobie, że nie stać nas na dom 200m. Dlatego zrezygnowaliśmy z projektu aplauz, który wcześniej pokazywaliśmy i skłaniamy się ku projektowi kasjopea. Czy możesz zalinkować jeszcze raz który to dokładnie projekt?Bo ja widzę w linku dom o powierzchni 255,87?Czym konkretnie on się różni jeżeli chodzi o oszczędności od pierwszego wybranego projektu? http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4 Edytowane 14 Października 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 14.10.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 zorientuj się ile będą kosztowały same okna o dobrym standarcie akurat do tego domu,stawiam,że ok.15% Twojego budżetu +- by się zgadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 14.10.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 w Kasjopei stosunkowo drogi jest też dach. niby bryła jest prosta a sa te daszki-wykusze nad kuchnią i garażem. dziadostwo mimo wszystko skomplikowane. do tego dwa stropy. okna-nie wiem czy az tak drogie, nas wyszły ok.25 tys. plus rolety. a tez od rodziny (czytaj: z rabatem) kupowane. bardzo dużo prawdy wyżej napisalście-i o zniżkach od rodziny, i o tym ze jednak projekt indywidualny byłby lepszy. ja widząc to, co wiem teraz, też bym za nim optowała. Kasjopea, którą my budujemy jest dużym domem. mniejsyzm niz ten pierwszy linkowany, ale jednak dużym. są też Kasjopee mniejsze, z pojedyńczym garażem i bez pokoju na parterze. na bazie swoich doświadczeń, radze jak poprzednicy. albo wziąść coś mniejszego i zrewidować oczekiwania, albo poszukać dobrego architekta do projektu indywidualnego. zeby taką Kasjo, jak nasza, wybudować za 400 tys. to trzeba totalnie wszystko (lub prawie wszystko) na budowie zrobić własnymi rekoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Projekty gotowe z założenia nie są nastawione na obniżanie kosztów budowy. Po co liczyć dokładnie konstrukcje, skoro mozna po prostu dac większy fundament, grubsze zbrojenie? A i balkonik i lukarna i ganek na kolumienkach ładniej wyglądają na wizualce niż prosta stodoła lub klocek. Przecież to nie projektant będzie się budował. Projektant "w gotowcu" sprzedaje marzenia. Dlatego, przy ściśle określonym budżecie stawiałabym albo na projekt indywidualny albo na wybranie gotowca sprawdzonego tu na forum pod względem kosztów budowy (poprzeglądać dziennki budowy, dział "projekty domów i architektura") A Kasjopeja ma ogromne hole, za które trzeba zapłacić ale nic nie dają w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.10.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Myślę że dla osób które nie deklarują wkładu pracy własnej,400 tyś to budżet na maksymalnie 150 metrów powierzchni całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.10.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 no cóż wszytsko kwestia jakiech fachowców sie bierze i w jakim standardzie robi. Zapewne mozna i drożej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.10.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Projekty gotowe z założenia nie są nastawione na obniżanie kosztów budowy. Po co liczyć dokładnie konstrukcje, skoro mozna po prostu dac większy fundament, grubsze zbrojenie? A i balkonik i lukarna i ganek na kolumienkach ładniej wyglądają na wizualce niż prosta stodoła lub klocek. . z tymi grubościami to aż takim optymistą bym nie był......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopsey 07.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Drodzy forumowicze, uprzejmie proszę o pomoc. Otóż zastanawiam się nad projektem KASJOPEA 6 pracowni MG Projekt ( http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-6 ) i chciałbym zmierzyć siły na zamiary. Budżet jakim dysponuje to będzie ok 800 tys, działkę już mam, a w tej cenie chciałbym zamieszkać w domu o średnim standardzie.Czy myślicie, że jest to możliwe? Realizacja pod klucz wg strony to ok 500 tys netto, czyli brutto pewnie jakieś 600 tys, ale zetknąłem się z opiniami, że takie kalkulacje są mocno niedoszacowane + urządzenie działki, ogrodzenie, umeblowanie ...bardzo dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Spytaj się tych, co wybudowali mniejszą Kasjopeję:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126914-projekt-KASJOPEA-pracownia-MG-PROJEKT jak wypadły koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts