Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawscy sąsiedzi jakie ogradzenie?

deresz

Recommended Posts

To zależy od tego czy ma być ładne czy nie i ile ewentualnie masz miejsca na działce. Jeśli szybko i mało miejsca to betonowy płot np. 3 pełne płyty i jedna ażur, chyba że sąsiedzi wysocy to cztery pełne. Brzydkie to to, mało miejsca zajmuje, pare ładnych lat postoi.

Druga opcja to jakaś najtańsza siatka i do tego tuje (szmaragdy najlepsze). Tylko że minimum 1 metr swojej działki trzeba poświęcić po obwodzie. Można kupić odrazu takie na dwa metry wysokie lub wyhodować swoje (sadzić mniejsze, pare lat poczekać) i np. w jakiś ciekawy wzór przyciąć.

grzegorz si - nie każdy ma tyle miejsca, żeby sadzić świerki. Tuja szmaragd zajmuje mniej miejsca i nie wymaga intensywnego cięcia. W Leroy bywa po 5 zł sztuka na początku sezonu i szybko znika:)

Serba można poziomo ścinać, on się zagęszcza ładnie. Widziałem takie ściany na żywo i nie było źle, ale z drugiej strony lepsza jakakolwiek zielenina byleby nie cmentarne, cementowe paskudztwo :)

Fakt żywopłot ze szmaragda jest bezobsługowy, ale po latach to one gigantyczne rosną....

Tani żywotnik (Thuja) z marketu lub pokątnych okazji to prawdopodobnie mieszaniec z siewu lub "Brabant" - nie trzyma pokroju, szybko szyszkuje i przebarawia się zima na brunatno. Żeby wyglądał jako tako wymaga regularnego cięcia nie tylko od góry, ale i po bokach oraz otrzepywania z suchych igieł.

Tyle że zanim drzewa urosną, to i sąsiedzi mogą się zmienić ;) Ja też mam beznadziejnych sąsiadów i gdzieś przeczytałem, ze mozna się od nich odgrodzić za pomocą siatki cieniującej. Zamówiłem i rzeczywiscie spełnia ona swoje zadanie. Wścibskich spojrzeń brak :D, a przy okazji tak nam nie wieje, gdy jest wietrznie. No i osłania od słońca. Tylko polecam jakąś polską siatkę cieniującą, bo slyszałem, że różnie to bywa z tymi importowanymi.

• 9 months później...
My budujemy dom z południową przeszkloną fasadą - wielkie okno, a sąsiedzi w strachu thuje posadzili naokoło tarasu już takie 1,5 m - dla nas to lepiej my mamy ich z glowy gratis;) ... Mnie ten pan z dużym brzuszkiem na tyle nie pociągał by się tam gapić non stop - poczułam się trochę tak jakbyśmy ich mieli zjeść. ;p pół żartem mój serio. Ale tak na poważnei takie betonowe ogrodzenie może już gorsze skojarzenie wywołąć... ja bym padła jakby mi sąsiad zrobił betonowe getto. Bez przesady... u nas na wsi mieszkają prości skromni ludzie (stara wieś) i nowobogaccy... i wolę tych pierwszych, jacyś milsi, gościnniejsi szybko nas zaakceptowali mówimy sobie dzień dobry, a ci z nowych domów patrzą na nich kątem i grodzą się jakby nie wiadomo przed czym... POLUB SĄSIADA:) to najlepsza opcja;) Nawet na przekór sobie warto w nim upatrywać zalet ... miejmy radość ;)