water-sprite 12.10.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, choć forum przeglądam od ponad roku. Zdecydowałam się zalogować i założyć wątek dotyczący projektu zx47 z procowni z500. Zaczęliśmy już budowę i chętnie podzielimy się doświadczeniami z budowy tego domu. W internecie nie znalazłam ani jednej osoby budującej ten dom. Może po przeczytaniu tego posta się ktoś ujawni? A może ktoś buduje na podstawie podobnego projetku, czyli dom piętrowy? link do projektu Projekt-domu-willi-z-pietrem-takze-na-miejska-dzialke-z-garazem-i-duzym-pg.html Edytowane 12 Października 2012 przez Elfir błędnie wklejony link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Trochę za dużo okien jak na tak mały domek. Okna w narożnikach sa najmniej energooszczędne. Na projekcie jest błąd - na wizualizacji elewacji frontowej jest okno na piętrze, którego nie ma na planie piętra Zobacz jak wygladałaby elewacja i plany, gdyby inaczej zaplanowac okna: http://images38.fotosik.pl/1826/f37ddb0b645c1696gen.jpg A tak wyglądało piętro z dodatkową łazienką i przerobionymi oknami (likwidacja portfenetrów ułatwiłaby aranżację pokoi na piętrze): http://images39.fotosik.pl/1788/6c3e782192c1efe4.jpg analogicznie parter: zmiana okien i przesunięcie drzwi wejściowych pozwoli na wydłużenie biegu schodów o dwa stopnie i osłonięcie toalety od strony salonu, dzięki czemu nie muszą być zabiegowe. Oszczędnośc na oknach można wykorzystać montując w salonie przesuwnego HS: http://images43.fotosik.pl/1582/8cc02bb044fed510.jpg A tak będzie wyglądać elewacja ogrodowa: http://images47.fotosik.pl/1586/2b6081da2f2fb194.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 12.10.2012 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dzięki za odpowiedź, Elfir. Szczerze pisząc, po cichu liczyłam na Twój głos, zaczęłaś budowę piętrowego domu, wiadomo inny dach inne rozwiązania we wnątrz. Co do mojego projektu, to rzeczywiście zrezygnowaliśmy z kilku okien tych samych które Ty usunęłaś na parterze , na piętrze w tym największym pokoju zamiast trzech okien postawiliśmy na jedno umiejscowione w tej samej linii co okno na parterze. Trochę to zagmatwałam jak się nauczę wklejać zdjęcia to załączę moje pomysły.Mamy zrobione już fundamenty, a na etapie dostosowania projektu poszerzyliśmy go o 60cm, aby zmienić schody na takie ze spocznikiem. Nie potrzebujemy też drugiej łazienki na piętrze, za to chciałam gdzieś wcisnąś garderobę.Kotłowni nie będzie w garażu, a piec gazowy w pomieszczeniu gosp. po lewej stronie. Jeszcze raz dzięki, może z tego projektu da się wykrzesać więcej niż myślałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 12.10.2012 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) http://images42.fotosik.pl/617/4d8dbbb4571cfa56.jpg Jak widać obie nawet umieściłyśmy szafę koło słupa, tylko że ja jako szafę w korytarzu na przeróżne rzeczy, a Ty jako kuchenną zrezygnowaliśmy też z drzwi wejściowych umieszczonych we wnęce, myślimy o jakimś zadaszeniu Na początku podobały mi się w tym projekcie okna narożne, ale teraz doprowadzamy wodę i kanalizację dodziałki, powoli trzeba myśleć np. o tym gdzie będzie zlewozmywak czy zmywarka, a jakoś to narożne okno robi z tej kuchni nieustawną. Planuje kuchenkę gazową, wiadomo odległość od okna musi być i jakoś mi to wszystko nie gra. Teraz nie będę mogła zasnąć, myśląc o oknach edit: a taki mam pomysł na piętro http://images45.fotosik.pl/1588/a054fe8486770dbe.jpg Wszelkie komentarze mile widziane Edytowane 13 Października 2012 przez water-sprite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 16.10.2012 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Widzę, że mój projekt nie znalazł sympatyków Nikomu już nie podobają się domy piętrowe? Czasem to jedyny słuszny wybór, gdy działka jest za mała na parterówkę, a inwestor ma klaustrofobię i nie wyobraża sobie spać w pokoju ze skośnym sufitem Mam nadzieję, że uda mi się wybudować fajny domek w nimym nie przypominający PRLowskiej kostki, choć w przypadku takiego projektu dużo zależy od wykończenia elewacji. Na szczęście jeszcze sporo czasu upłynie zanim dojdziemy do tego etapu. Chyba mogę traktować ten wątek jako własny i dzielić się tu opisami z budowy. Czy powinnam zakładać dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Do takich wątków jak ten zaglądają jedynie osoby, które wybrały ten projekt (oraz tacy ciekawscy jak ja). Ponieważ rzadko który MPZP pozwala na budowanie domów z piętrem, takie projekty nie są popularne. Poza tym nie da się ukryć, że jest to willa miejska. Na podmiejskiej działce, gdzie wokół same przysadziste niby-dworki, może wyglądać dziwnie. A ilu budujących stać na działki w mieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 17.10.2012 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Wszystkich zainteresowanych projektem zx47 zapraszam do mojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208650-Budowanie-na-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-zx47&highlight=zx47 Edytowane 1 Listopada 2012 przez water-sprite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 26.12.2012 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć Wam (water-sprite i Elfir) Macie następnych sympatyków projektu ZX47. Chcemy go tak przerobić: http://img152.imageshack.us/img152/4822/zx47pozmianach.png Na czerwono ściany - miejsca poszerzeń. Strzałkami zaznaczyliśmy okna które będą powiększane. W elipsach nowe okna. Ponieważ nie ma w tym domu piwnicy, czy dużego pomieszczenia gosp. potrzebujemy duży, masywny regał na nasze piwniczne graty, poszerzenie garażu o 50cm. Dom poszerzyć chcemy tak jak water-sprite o 60cm. Likwidujemy wnękę tarasową, powiększając tym samym pokój dzienny - cześć jadalną Likwidujemy jedno z dwóch okien (to mniejsze) w części wypoczynkowej za kanapą 3os, drugie okno robimy szersze. Na górze w pokoju nad częścią wypoczynkową również usuwamy to małe okno, za to dodajemy duże okno (szerokie jak na dole okno-drzwi tarasowe na tyle) i poszerzamy okno na górze tak samo jak zrobiliśmy to na dole za kanapą 3os. TV idzie nad kominek - tak ma to wyglądać mniej więcej: http://images48.fotosik.pl/540/f78059e4a84e9d76m.jpg Koniecznie chcemy mieć na dole prysznic. mamy nadzieję, ze przy takim rozwiązaniu da się to zrobić. (macie inny pomysł?) Nie podoba nam się na dole wyjście z kibelka prosto na kuchnię dlatego ten kącik z lodówką i z wielkim krzakiem (np fikus). Powiększamy okno przy jadalni - będzie przesuwne Rezygnujemy z narożnego okna w kuchni i w sypialni. Dalej będzie "niby narożne" ale z dwóch osobnych okien.[Okna w narożnikach sa najmniej energooszczędne. Te od strony frontowej będą też szersze. W łazience przenosimy okno (te od frontu domu) między pralkę a umywalki- nad umywalkami chcemy duże lustro. W tym wypadku będą dwa okna w łazience to "frontowe" i nad garażem. Ma elewacji wygląda to nieciekawie chyba:/ ...dodać takie małe między umywalki a wannę? Dylemat też mamy z garażem. Poszerzamy go obowiązkowo o te 50cm ale zastanawiamy się czy dać go z tyłu na równo z resztą domu. Zbliżymy się wtedy do PRLowskiej kostki, już w tym kierunku zrobiliśmy krok likwidując wnękę tarasową, czy zrównanie garażu z resztą domu z tyłu nie będzie przegięciem? Nie podoba nam się bardzo wejście frontowe do domu ...te kasetony czy co to jest. Macie pomysł na jakiś daszek? Dziękujemy za prowadzony "dziennik" Mamy nadzieję, że zweryfikuje on na koniec cenę podaną na stronie Z500: Szacunkowa kalkulacja (netto) 225,17 tys. zł Ciekawi jesteśmy o ile wzrośnie koszt uwzględniając nasze zmiany. Strzelamy, że 30-40tyś. Może znacie się na tym i nas oświecicie trochę. Pozdrawiamy i do następnego posta Edytowane 26 Grudnia 2012 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 26.12.2012 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) ...coś te moje złączniki "dodaj zdjęcie" się źle wyświetlają w poście. Jak dodać je tak Ty Water-sprite, żeby były takie duże img? Spróbowałem też dać png. na ImageShack i wkleiłem tu link. Ale nie daje to takiego efektu jak w Twoich postach:/ OK metodą prób i błędów jakoś się udało, choć idealnie nie jest. Chciałem żeby po kliknięciu w mój plan zmian pokazał się w powiększeniu w nowym oknie a trzeba przechodzić do imagechacka. Dobranoc Edytowane 26 Grudnia 2012 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 27.12.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam, Świetnie, że prowadzicie dziennik zx47. Również wybrałem ten projekt, jestem już po pozowleniu na budowę i jak tylko finanse pozwolą ruszam na wiosnę! Będę oczywiście śledził wątek:) Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 27.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Cześć Pomysły na zmiany bardzo fajne. Szczególnie to poszerzenie domu o 60 cm. Sam bym tak zrobił choć już jestem po adaptacji i pozolenie otrzymałem i jak się nie mylę poszerzając dom trzeba będzie na nowo starać się o pozolenie od Urzędy Miasta (zmiana obrysu budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 27.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Zainteresowanych tym projektem robi się więcej, fajnie korfus - jesteś po adaptacji, co zmieniałeś? pochwal się? Myślimy też nad przeniesieniem CO do pomieszczenia gosp (tego między przedpokoikiem a garażem), krótszą drogę do pokonania miałaby ciepła woda. A najlepiej jakby zrobić wymuszony obieg ciepłej żeby od razu po odkręceniu kurka leciała gorąca. w-s (water-sprite) napisz coś o tym rozwiązaniu, dlaczego tak wybraliście, jakie plusy tego rozwiązania? w-s zostawiasz wtedy komin/wentylacje do kominka w salonie? czy robicie tylko komin w pom. gosp. tam gdzie piec gazowy? Wklejam jeszcze raz propozycje naszych zmian ale w normalnym układzie (nie w odbiciu lustrzanym) łatwiej wam będzie ogarnąć. My natomiast od początku pod uwagę bierzemy "odbicie lustrzane" i mamy problem z odczytywaniem układu podstawowego hehe Co do naszych zmian na dole w wc. Chcemy tam zmieścić prysznic (może być mały, o niestandardowych wymiarach). Ciekawi nas jak ta zmiana (przesunięcie ścianki na dole w wc w stronę pom. gosp.) będzie wpływać na wc/bidet które są nad nią na piętrze. Nie chcemy żeby na dole w wc było widać jakieś kolanka, rury-piony od wc z góry. Jak widzicie te 225tyś netto w kalkulacji z500 - realne? http://imageshack.us/a/img708/6104/normalzx47ipozmianach.png http://imageshack.us/a/img708/6104/normalzx47ipozmianach.png Zapodam też (żeby było łatwiej porównać) układ podstawowy okien na elewacji frontowej i układ proponowany przez Elfir ...z czasem dodam nasz pomysł http://img248.imageshack.us/img248/927/elewacje.png Edytowane 27 Grudnia 2012 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korfus 27.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Do adaptacji zmieniliśmy jedynie garaż na podwójny, pozostałe zmiany będziemy uzgadniać w trakcie:) Zależalo Nam na czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 29.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Nasz najnowszy pomysł.Rozwiązanie łazienki na dole, przejście do garażu z korytarza w środku domu pod schodami.Przesuniete okna w kuchni i nad nią w sypialni.Nowe okno w łazience na dole i analogicznie na górze.Garaż powiększony z przodu i z tyłu ale nie do lica ścian budynku ( i poszerzony nadal:)Samochód powiększony do gabarytów naszego 4,9m i przesunięta ścianka działowa w garażu żeby jescze motor się zmieścił (rowery będą wisieć na regale).Kącik z lodówką troszkę zmniejszony, mogłoby go wcale nie być bo wc na dole już nie widać z kuchni.http://img62.imageshack.us/img62/1186/zx47zmiany2.png Uploaded with ImageShack.us Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 09.01.2013 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Swietnie że więcej osób zainteresowało się tym projektem. Wróciłam na forum po dłuższej przerwie i jestem pozytywnie zaskoczona. Wrócę tu wieczorem, bo teraz muszę nakarmić dziecko i lecieć po starsze do przedszkola. Pozdrawiam WSZYSTKICH! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 09.01.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) No to jestem Po pierwsze fajnie, że macie tyle pomysłów na ten projekt. Pewną sprawą jest, że okna w tym projekcie to jedna wielka pomyłka. Szczególnie w sypialni na górze 3 wąskie okna. W salonie też za dużo tych okien. My nie rezygnujemy z podcienia, ale w przypadku kriszx47 pomyślałbym nad zwężeniem okna prostopadłego do Twojego przesuwnego, myślę, że będzie tam wystarczająco dużo światła. Zresztą pisałam już dziś w swoim dzienniku, że muszę być na miejscu podczas murowania parteru, żeby sprawdzić jak to będzie wyglądać z tymi oknami. Jeśli chodzi o przejście do garażu to się nie wypowiem, bo nigdy nad tym nie myślałam. My robimy garaż nieogrzewany i byłby osobnym budynkiem, gdyby nie wysoki podatek od takich nieruchomości. Również z tego względu (nieogrzewany garaż) kotłownię przenosimy do domu, wszelkim rurkom będzie cieplej i droga krótsza do przebycia. Komin stawiamy jeden, a do gazu robimy wyrzutnię przez ścianę, czy jak to się nazywa. No i wentylacja mechaniczna. Właśnie pomyślałam, że gdzyby mi przeszkadzało wejście do wc na przeciw kuchni to mogłabym tą swoją szafę dać w wejściu do kuchni, a wejście do kuchni na przeciw schodów. Jutro postaram się o jakieś piękne ilustracje do tego opisu. Jeżeli chcecie zostawić kotłownię za garażem to jestem za ostatnim pomysłem czyli wc w pom. gosp.Wejście też zmieniliśmy, tzn wyrównaliśmy ścianę, nie podobał mi się ten daszek na konstrukcji balkonu, to raczej spory mostek termiczny, a i tak mamy już jeden podcień z tyłu. Mamy w planach dobudować zadaszenie takie jak w dzienniku "jak powstaje nasz dom verona" tylko proporcjonalnie mniejszy. Jak to wyjdzie zobaczymy i Wy też, nie zamierzam nic ukrywać Jeśli chodzi o wydatki to nie mam zielonego pojęcia, po pierwsze nie jestem na bieżąco z cenami mat. budowlanych, a po drugie wszystko zależy z czego się buduje, rozrzut cenowy jest spory na wszystkim. Chcielibyśmy systemem gosp zmieścić się w 200-250 tys. Muszę sprawdzić w dzienniku czy pisałam o wydatkach. Ja teraz rozmyślam nad kuchnią, wydaje mi się za wąska i zupełnie nieustawna. Jakie macie na nią pomysły? Fajnie że piszecie i jest nas więcej. Mam nadzieję, że wiosną będziemy mogli wymieniać się doświadczeniami. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez water-sprite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 10.01.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tak by wyglądał parter gdyby wejście do kuchni było naprzeciw schodów http://images44.fotosik.pl/554/17c9c289a6e42d68.jpg chyba nawet lepiej niż "szafa"na środku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 11.01.2013 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jeśli nadal ktoś jest zainteresowany tym projektem i nie ma pomysłu na kuchnię to zapraszam do działu Projekt kuchni - wizualizacje. Tam na str.368 i 369 jest kilka pomysłów na tę kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 13.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Cześć Dla ułatwienia podaję ścieżkę do propozycji aranżacji kuchni (o których piesała water-sprite) Forum - Wnętrza i aranżacje - Projektowanie wnętrz - Projekt kuchni - wizualizacje ...i link do str 369 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje/page369. dla ciekawskich - na stronie Z500 http://z500.pl/projekt/Zx47,Projekt-domu-willi-z-pietrem-takze-na-miejska-dzialke-z-garazem-i-duzym-pg/komentarze.html w komentarzach padło pytanie o płaski dach i o taras nad garażem ...czekam na odp Czy taras nad garażem to rozwiązanie tańsze/droższe od zadaszonego garażu? Jeśli wyjdzie, że taras jest tańszy niż dach to robimy taras:] Water-sprite, dzięki za info o temacie na forum o naszej kuchni. Z propozycji [lelik] spodobał nam się barek od ściany do słupka na środku domu. Zmieniliśmy też wejście do domu Teraz, uwzględniając powyższe i poprzednie moje posty nasz domek będzie wyglądał tak: http://img849.imageshack.us/img849/8606/zx47zmiany4forum.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 14.01.2013 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wydaje mi się, że taras wyjdzie drożej niż tradycyjny dach. Ale zależy to od użytych materiałów. A kiedy zaczynacie budowę? Formalności już załatwione?Nie myślałeś o tym, żeby zamienić schody na takie ze spocznikiem (podestem)? Wydłużyłeś ich bieg na parterze więc nie powinno być problemów. Mi wydają się wygodniejsze i łatwiejsze w wykonaniu. Właściwie to będą betonowe czy drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts