Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AVALON 3 DCP206b pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale na co komu potrzebne aż tyle miejsca w wiatrołapie? Rozumiem, że fajnie jest mieć przestrzenne miejsce, szczególnie w domu, jednakże jest to oszczędność na rzecz rozmiarów innych pomieszczeń. W sytuacji, gdy salon, jadalnia i kuchnia są ze sobą połączone - wejście do "reprezentacyjnej części mieszkania" właśnie wejście przez kuchnie wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wejście przez salon, czyli miejsce odpoczynku, bądź jadalnię - miejsce spożywania posiłków nie wydaje się dobrym rozwiązaniem. A co do antresoli, chyba za bardzo je lubię by móc obiektywnie na nie spojrzeć ;) :rolleyes:

Ogólnie projekt oceniam jako bardzo ciekawy, zarówno ze względów funkcjonalnych jak i wizualnych. Niezwykle urokliwy dom, gdybym obecnie dysponował jakąś dogodną lokalizacją sam bym chętnie taki postawił :p No i oczywiście czynnik cenowy, 208tys za wybudowanie do stanu developerskiego nawet nie jest takie straszne jak na polskie realia :p Może kiedyś, życzę powodzenia w realizacji projektu!

Edytowane przez Marian26

Komunikację również można odpowiednio zagospodarować, jeśli tylko ma się odpowiednią wizję jak miałby wyglądać dom, gdyby był nasz. ;) Wydaje mi się, że jest wiele osób (a nawet większość), które znacznie bardziej cenią sobie przestrzenne pomieszczania, w których spędzają czas, nawet kosztem świętego miejsca na mopa i odkurzacz ;)

Co do ostatniego zdania to trudno jest mi się odnieść, inne projekty są po to, by każdy mógł wybrać coś dla siebie, dla niektórych lepiej zaprojektowany jest ten, dla pozostałych - każdy inny. Ciężko się tutaj spierać, ze względu na gusta, po prostu. Idąc takim tokiem myślenia to wystarczy usiąść i zaprojektować "idealny dom" i za jednym razem uszczęśliwić całą ludzkość :p

nie jest ważna powierzchnia wiatrołapu, tylko jego ustawność. Ten wiatrołap w projekcie niby jest spory, ale nieustawny - szafa wejdzie malutka. Gdzie buty, szaliki, czapki, rękawiczki, torebki?

Serio trzymasz takie rzeczy w wiatrołapie ?

Czemu nie postawić szafki na takie rzeczy w komunikacji ?

broku - mam zamiar trzymać takie rzeczy w wiatrołapie - mam specjalnie zaprojektowaną tam garderobę. Wiatrołap po jest - żeby nie wchodzić w butach, mokrej kurtce zimą do częsci mieszkalnej - spełnia rolę buforu.

Skoro ktoś zamierza wchodzić do domu w butach i kurtce, to równie dobrze może odwiesić sobie kurtkę w sypialni i zdjąc buty w kuchni?

mieszkam tylko z mężem i w szafie od podłogi do sufitu w przedpokoju 80 cm się nie mieścimy z kurtkami i butami. Buty muszę chować na pawlaczu (a potem zapominam, że je mam) a rękawiczki, czapki i szaliki są w innej częsci mieszkania. Jak założy się buty a zapomni o czapce trzeba biegać po mieszkaniu w butach :(

Dlatego uważam, że dla 4 osobowej rodziny szafa musi mieć min 150 cm długosci bieżacej.

Uważam, że domu nie powinno wybierać się kierujac urodą elewacji na wizualce tylko przemyśleniem właśnie takich drobnych szczegółów, które świadczą o późniejszej wygodzie użytkowania.

Projektów domów o podobnym wyglądzie jest wiecej, może lepiej poszukać czegoś bardziej przemyslanego, efektywniej rozplanowanego?

Edytowane przez Elfir

Oczywiście, że wybierając dom nie należy kierować się urodą elewacji ! To nic odkrywczego.

Ale zauważ, że dyskusja toczy się wokół wiatrołapu... Jak już wcześniej wspomniałem na kurtki spokojnie można znaleźć miejsce w komunikacji, co do butów to... ehh kobiety tak mają, że nigdy na to wystarczająco miejsca nie będzie ;) I na pewno żadnym argumentem będzie to, iż można jeszcze w wiatrołapie postawić niewielką szafkę na nie :)

Przechodząc do meritum, oprócz wiatrołapu i dużej powierzchni komunikacji (w której można postawić szafę, lub szafki na te wszystkie buty ! )

Co do tych szaf jeszcze- Klimat w Polsce jest taki, że mamy w sumie 4 zestawy ubrań na cały rok i nie wszystkie muszą być pod ręką. Ja rozumiem, że w szafie o szer. 150 cm miałby się znaleźć tylko jeden z tych zestawów, Pozostałe ciuchy są pochowane gdzieś "po pokojach", ale nadal nie widzę konieczności stawiania tej szafy w wiatrołapie.

A i jeszcze jedno ! Elfir jeśli nie lubisz chodzić po domu w butach to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś je zdjęła. ;) A swoją droga do tej szafy w komunikacji (którą można wstawić) to już nie taka daleka droga więc pewnie nawet byś się nie rozpędziła dobrze przy tym bieganiu ;)

owszem, można buty zdjąć, ale to upierdliwe - nie sadzisz?

Poza tym ja nie widze miejsca na szafę w "komunikacji" w tym projekcie. Może zmieściłaby się wąska szafka na buty na ścianie przy przejściu do kuchni? Można też ewentualnie zabudować przestrzeń pod schodami.

Szafka wąska czyli 130 cm+ drugie miejsce na szafkę po lewej stronie od wejścia (jakieś 100 cm)+ no i plus pomysł z przestrzenią pod schodami i robi nam się całkiem fajnie zagospodarowana przestrzeń :)

Na temat upierdliwości, bądź nieupierdliwości zdejmowania butów nie będę się wypowiadał ;)

No i oczywiście czynnik cenowy, 208tys za wybudowanie do stanu developerskiego nawet nie jest takie straszne jak na polskie realia

Taka kwota to nie wiem czy wystarczy na zakup materiałów do stanu deweloperskiego. To jest duży, drogi dom z ogromniastym dachem, dużymi przeszkleniami (w tym kilka okien o niestandardowym kształcie). Ma pewne swoje walory, ale nie życzę nikomu rozgrzebanej budowy rozpoczętej w wierze, że za 208 tys. będzie miał kompletny budynek pod wykończenie.