Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AVALON 3 DCP206b pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że cena nie jest wzięta z kosmosu jako chwyt marketingowy, lecz jest raczej oparta na wyliczeniach kogoś, kto zajmuje się tą branżą i wyliczona wg średnich kosztów. Wiadomo, że ostateczna cena zrealizowania projektu nie będzie idealnie taka sama jak przedstawiona w w/w ofercie, jednakże nie popadałbym w skrajności ;)

Owszem, ceny w kosztorysach szacunkowych są wyliczane. Metr powierzchni netto mnoży się przez średnią cenę kosztu budowy metra domu jednorodzinnego. Zauważ jednak, że Avalon to dom, który ma wiele podrażaczy - jest wysoko ponad średnią. Jeżeli spojrzysz na kosztorysy podobnych domów z innych pracowni, ale kosztorysy powstałe na podstawie zestawień materiałów na dom, to zobaczysz nieco inny przedział cenowy.

Ale ja jeszcze nie zdążyłam porządnie przewidzieć. :)

Przy najprostszych możliwych domach - na planie prostokąta, parterówkach bez lanego stropu, z najtańszą instalacją co (kable grzewcze), z najtańszym pokryciem dachu i wieloma różnymi potaniaczami udaje się uzyskać cenę 2tys./m2 powierzchni całkowitej (nie użytkowej!) pod klucz. Oczywiście systemem gospodarczym, a nie zleconym. W przypadku domów o kosztownym kształcie - połamanym obrysie, wielospadowym dachu z wieloma metrami kalenic i koszy, z droższymi przeszkleniami (wielkość, nietypowy kształt, sposób otwierania) - cena 2 tys. za m2 dotyczy optymistycznie licząc budynku zamkniętego z instalacjami, tynkami i wylewkami, czyli takiego, który można zacząć wykańczać. Celowo nie piszę o stanie deweloperskim, bo co deweloper, to inny stan. :) Standard wykończenia może być bardzo różny i tu też jest największa rozpiętość cen pomiędzy materiałami. Podobno standard średni to 1000zł/m2.

Avalon bez podestów i tarasów ma jakieś 170m2, więc realna ale i minimalna cena za dom do wykończenia to 340 tysięcy. A pod klucz licząc oszczędnie i bez żadnych ekstrasów to 510 tysięcy. Parę bajerów typu naturalny kamień, drewno egzotyczne, bardziej designerskie łazienki, taras i podesty niestety w takim budżecie się nie zmieszczą.

No tak, ale mówiąc, że 208 tys. to nie wiadomo czy na materiały starczy można było wywnioskować dość łatwo, że różnica będzie kolosalna :p

Szacunkowy koszt który podajesz jest podobny do tego podanego na stronie jednak nie metodą gospodarczą, a ekipami.

Według tego co jest na stronie w szacunkowy kosztorys wchodzą :

Stan surowy zamknięty:

• roboty ziemne

• fundamenty

• ściany nośne

• kominy, wentylacja mechaniczna (rekuperator, osprzęt)

• strop i elementy żelbetowe

• konstrukcję dachu

• pokrycie dachu

• okna i drzwi zewnętrzne

Do stanu developerskiego są doliczane:

• ścianki działowe

• tynki

• schody wewnętrzne

• elewacja

• instalacja wodociągowa (bez baterii i armatury)

• instalacja kanalizacyjna

• instalacja gazowa

• instalacja c.o.

• instalacja elektryczna

Edytowane przez broku

My właśnie budujemy Avalona III i mogę podać do Waszej informacji, że wykonanie stanu surowego otwartego wyjdzie nam na 200 tyś. Fakt że dom jest wyniesiony wyżej (co podrożyło wykonanie) ale jednoczesnie nie realizujemy na tym etapie tarasów na zasadzie podłoża betonowego (brak miejsca) oraz obojga schodów - to równoważy te różnice. Fakt też, że wiem, że można niewątpliwie taniej w zakresie realizacji murarki (u nas prawie 45 tyś - nawet 50 tyś brutto) - systemem gospodarczym bez wiadomych papierków prawnych, ale tak się nie stało w naszym przypadku (z kilku względów których nie będę tu rozwlekał). Fakt też, że własnie bardzo drogi w realizacji jest dach, czego nie spodziewaliśmy się do momentu kiedy już mieliśmy projekt zakupiony - dach to ok. 90 tyś. jeśli nie więcej (bede wiedział za miesiąc jak będzie zrealizowany) aczkolwiek wynika to raczej z naszegp podejścia - mimo ze nie jesteśmy bogaczami robimy porządnie i tak jak nam się naprawdę podoba (spełniamy w ten sposób marzenia) i dlatego to kosztuje więcej (choćby dachówka http://www.nelskamp.de/pl/menue-links/struktura/produkcji/dachowka-nibra/dachowka-g-322adka-nibra-g-10.html ; kolor: czarny łupek angobowany lub rolety na wszystkich oknach dachowych Veluxa). Chętnie teraz podyskutuję w tym temacie z Wami, kiedy już go odnalazłem. Ktoś też buduje/wybudował ten domek? Może jakieś zdjęcia ktoś wrzuci?

TG-Tays dzięki za podanie realnych kosztów - na pewno jest to bardzo cenna informacja dla osób zastanawiających się nad zakupem tego projektu. Piszesz, że robocizna u Ciebie droga, ale w mojej okolicy to również jest "normalna" cena murarki.

Przeczytawszy dokładnie to, co w zakładce "kosztorys" umieściło biuro, widzę, że jest tu trochę inne rozumienie pojęcia systemu gospodarczego. Otóż przyjęto do tych wyższych kwot wykonywanie prac przez firmy, czyli to, co jest właśnie normalnym systemem gospodarczym. Kwot dla systemu zleconego (czyli całą budowę realizuje dla inwestora wybrany wykonawca generalny) w ogóle nie podano. Natomiast to, co jest określone jako system gospodarczy to jest tu najwyraźniej po prostu wykonanie prac samemu, czyli faktycznie ta kwota 208 tys. to koszt materiałów na stan deweloperski. A i to jeszcze netto i według różnych cen średnich. No a żeby uzyskać oczekiwany efekt wizualny trzeba wybrać chociażby taką dachówkę, jak kolega TG-Tays. Jak wiadomo statystyka to jest bardzo zabawne narzędzie, którym wiele rzeczy można udowodnić. Nawet to, że ładny, skomplikowany konstrukcyjnie, lekko luksusowy i duży dom można wybudować za 208 tysięcy. :)

Chciałem się Was poradzic w zakresie elewacji Avalona III - chcemy możliwie odwzorować efekt uzyskany przez projektanta w postaci kamienia oraz drewna na ociepleniu fasady. Jak już pytałem na forum samego projektu Avalon III - czy możecie podsunąć opcje w zakresie realizacji fasady kamiennej przy uwzględnieniu podłoża styropianoiwego (wymagania co do kamienia lub jego imitacji to długa żywotność przy małej wadze oraz grubości). Czy ktoś może ma doświadczenia w takich tematach? Dla mnie jak na razie opcją jest http://www.stegu.pl/karta-produktu/art,43,calabria.html oraz podany przez Lipinskich http://www.ecopiedra.com/po/sillarejos_aneto.php lub http://www.ecopiedra.com/po/piedras_alpes.php (przy czym linki prowadzą do przykładowych odmian które wstępnie gustowo mi odpowiadają) - co wy na to? Jak to cenowo i jakościowo wypada? Jakieś inne pomysły/propozycje?

Trudno tu coś doradzić, bo to kwestia gustu, czyli bardzo indywidualna. Niektórym osobom podobają się pewne rozwiązania a innym nie. Możliwości techniczne są tak naprawdę bardzo szerokie. Pan, który wykonywał u mnie elewację pokazywał mi również zdjęcia swoich innych realizacji, wśród nich sporo z kamieniem. Układa się zarówno naturalny kamień, na przykład boniowanie z piaskowca miał na zdjęciach, jak i kamień "sztuczny" elewacyjny wielu różnych firm. Fachowcy mając projekt elewacji odpowiednio przygotowują podłoże (liczba kołków na m2, 2 warstwy siatki, listwy startowe). Jako inwestorzy nie musicie się tym specjalnie martwić - da się zrobić. :)

@ broku - to mnie pytasz? no planuję kolor taki jak na wizualizacji - szary, granitopodobny

@ wojtinio - niestety nie prowadzę dziennika budowy, a to z braku czasu - rozważałem taką opcję ale jak miałoby to wyglądać "średnio" i nie na bieżąco to lepiej wcale - wrzucę tutaj parę zdjęć z aktualnego stanu (kończymy więźbę - teraz podmurówki i przykrycie dachu i to tyle na ten rok)

Witam! Co myślicie o ściance działowej odgradzającej schody od pokoju dziennego (tam gdzie wstawiono rogówkę)? Żona twierdzi by wcale nie budować tej ściany zostawiając wolną przestrzeń (schody umocować na boki do ścian nośnych), a ja bym wymurował do wysokości półpiętra i póżniej balustrada szklana.