Mariano733 13.10.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Cześć. Słyszeliście coś może o ekologicznych wnętrzach. W sensie np. zasłony z naturalnych tkanin, brak elementów plastikowych itd. ? Czytałem gdzieś artykuły, że ostatnio staję się modne nie tylko budowanie energooszczędnych domów, ale też właśnie urządzanie ich w stylu eco... macie jakieś doświadczenie z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Najbardziej eco był mój praprzodek .W jaskini mieszkał. Architektura z litego kamienia,więc eco.Potem pra pra dziadek miał mieszkanko w Biskupinie.Drewniane też eco..Tak sobie myślę cóż by odpowiedzieli na takie pytanie?Chyba wiem,ale nie powiem bo to nie było by eco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 14.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mariano733 eco wnętrza przypominają styl skandynawski: naturalne drewno, len, bawełna, dużo bieli, szarości, kolory pojawiają się w postaci dodatków. Są to wnętrza spokojne, przyjazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 16.10.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 aha... a możesz podesłać jakieś linki ? Czy coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 http://www.google.pl/search?hl=pl&biw=1887&bih=928&site=imghp&tbm=isch&spell=1&q=scandinavian+design&sa=X&ei=e9V9ULzREIfEsgbp7IHwCg&ved=0CEEQvwUoAA http://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&q=scandinavian+interior&revid=711540326&sa=X&ei=ftV9UInQE4SLswbhsIGYDQ&ved=0CEAQ1QIoAA&biw=1887&bih=928 http://www.google.pl/search?um=1&hl=pl&client=opera&rls=pl&channel=suggest&tbm=isch&spell=1&q=natural+home+design&sa=X&ei=stV9ULycHIrdtAaYzIGoBg&ved=0CEEQBSgA&biw=1887&bih=928 http://www.google.pl/search?um=1&hl=pl&client=opera&rls=pl&channel=suggest&biw=1887&bih=928&tbm=isch&sa=1&q=natural+interior&oq=natural+interior&gs_l=img.3..0i19l3j0i5i19.27940.29093.0.29415.8.7.0.0.0.0.360.360.3-1.1.0...0.0...1c.1.s2vYle9t-GM itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotaaa 19.10.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 jeśli mówimy o stylu eco to na pewno musiałby być to dom wykończony drewnem, obiciem z drewna + meble ekologiczne.. ale czy jest sens całkowicie stosować sie do stylu ekologicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 dla mnie styl "eko" nie oznacza tylko drewna. Jest mnóstwo naturalnych materiaów, np. tynk gliniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 20.10.2012 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 dla mnie styl "eko" nie oznacza tylko drewna. Jest mnóstwo naturalnych materiaów, np. tynk gliniany. Tynk gliniany ? Z czego się uzyskuje ? Jak to wygląda ? To droga sprawa... Dzięki za meble, ale myślałem też np. nad meblami wykonanymi z przetworzonego plasitku i innych sztucznych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 niekoniecznie drogie - takiego tynku mozna nie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 22.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Tynk gliniany? Ciekawa sprawa, gdzie to można zobaczyć? kupić? Jakieś zdjęcia?Mi też styl eco kojarzy się przede wszystkim z drewnem pod każdą postacią - podłogi, ściany, stropy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Google nie działa? Czy kamienie nie sa "eko"? Albo naturalne cegły? Z beton to z tworzyw sztucznych jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan_Cegła 26.10.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Styl Skandynawski jest bardzo ekologicznym stylem. Charakteryzuje go wszechobecne drewno, naturalność i prostota. Myślę, że to jest kierunek projektowania wnętrz jaki powinieneś obrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 26.10.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Styl Skandynawski jest bardzo ekologicznym stylem. Charakteryzuje go wszechobecne drewno, naturalność i prostota. Myślę, że to jest kierunek projektowania wnętrz jaki powinieneś obrać. Ok, w sumie coraz więcej o tym czytam i faktycznie jest to zgodne z naturą... zastanawia mnie jeszcze tylko ten tynk bo nigdzie nie mogę znaleźć o nim informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 26.10.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Mariano, wpisanie frazy "tynk gliniany" w Google daje 3020 wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 28.10.2012 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Mariano, wpisanie frazy "tynk gliniany" w Google daje 3020 wyników Owszem, tylko jakoś nie mogę trafić na proste odpowiedzi, które mówią mi o tym co ekologicznego jest w tym tynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 materiał - glina, bez żadnych dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariano733 01.11.2012 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 materiał - glina, bez żadnych dodatków. Ekologiczne dzięki za cierpliwe wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 06.11.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Taki tynk widziałem kilka razy, jak w programie Wielkie projekty na Domo. Swoja drogą świetny program - polecam. Z tego co pamiętam do jednego z projektów dodawali też słomę. Tynk nakładali aż 5 razy, żeby uzyskać gładką ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocket 07.11.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Pojęcie 'ekologiczny' może być bardzo dwuznaczne, bo z jednej strony mówi się, że naturalne materiały są ekologiczne, a z drugiej np. sztuczne futra albo skórę nazywa się ekologicznymi... Moim zdaniem chodzi o bilans strat i korzyści dla środowiska. Na pewno ekologiczne są energooszczędne rozwiązania, jeśli chodzi o oświetlenie i sprzęty AGD/RTV. Również naturalne materiały, jak drewno i kamień, które przy odpowiedniej pielęgnacji możemy użytkować przez dziesiątki lat. Ekologicznym rozwiązaniem jest cyklinowanie starych parkietów, renowacja mebli, czyli wykorzystywanie do końca tych naturalnych materiałów. Co do nowych tzw. ekologicznych rozwiązań podchodzę z dystansem, bo np. tak reklamowany jako 'eko' bambus, szeroko stosowany - od podłóg po tkaniny, często pochodzi z mało ekologicznym upraw - ze względu na wzrost zapotrzebowania wycina się lasy w miejsce nowych plantacji i używa nawozów przyspieszających wzrost tych roślin... Proces powstania i wartość użytkowa (w tym jak długo zachowa dobry stan oraz to czy nie wyjdzie z mody zanim się zużyje) decydują według mnie o wartości 'ekologicznej' danego produktu.Elementy wyposażenia wnętrz powstałe z recyklingu różnych materiałów również zasługują na uwagę, chociaż ja nie spotkałam się z dużą ilością takich produktów... Dodam jeszcze, że podobnie jak przedmówcom, styl skandynawski wydaje mi się być bardzo blisko natury, co chyba też można określić mianem 'eko'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Tynk gliniany mozna teraz kupić normalny we wiaderkach, nie trzeba samemu się bawić w szukanie i mieszanie gliny z piaskiem. Ten we wiaderkach mieszany jest z kazeiną, która zapewnia lepszą lepkość i zmniejsza podatność na pękanie przy zbyt szybkim wysychaniu masy. Dzięki czemu nie potrzeba doświadczonego specjalisty do nakładania. Tynk kładzie się jak cementowo-wapenny i cementowy. Z tym że jest to tynk grubowarstwowy - nie wyjdzie warstwa 1-1,5 cm tylko więcej. W zależności od grubości domieszanego piasku uzyska się efekt bardziej lub mniej "rustykalny" . Może być nierówny lub zatarty na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts