Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczne wnętrza

Mariano733

Recommended Posts

Cześć. Słyszeliście coś może o ekologicznych wnętrzach. W sensie np. zasłony z naturalnych tkanin, brak elementów plastikowych itd. ? Czytałem gdzieś artykuły, że ostatnio staję się modne nie tylko budowanie energooszczędnych domów, ale też właśnie urządzanie ich w stylu eco... macie jakieś doświadczenie z tym ?

dla mnie styl "eko" nie oznacza tylko drewna. Jest mnóstwo naturalnych materiaów, np. tynk gliniany.

Tynk gliniany ? Z czego się uzyskuje ? Jak to wygląda ? To droga sprawa... Dzięki za meble, ale myślałem też np. nad meblami wykonanymi z przetworzonego plasitku i innych sztucznych materiałów.

Styl Skandynawski jest bardzo ekologicznym stylem. Charakteryzuje go wszechobecne drewno, naturalność i prostota. Myślę, że to jest kierunek projektowania wnętrz jaki powinieneś obrać.

Ok, w sumie coraz więcej o tym czytam i faktycznie jest to zgodne z naturą... zastanawia mnie jeszcze tylko ten tynk bo nigdzie nie mogę znaleźć o nim informacji...

Pojęcie 'ekologiczny' może być bardzo dwuznaczne, bo z jednej strony mówi się, że naturalne materiały są ekologiczne, a z drugiej np. sztuczne futra albo skórę nazywa się ekologicznymi... Moim zdaniem chodzi o bilans strat i korzyści dla środowiska. Na pewno ekologiczne są energooszczędne rozwiązania, jeśli chodzi o oświetlenie i sprzęty AGD/RTV. Również naturalne materiały, jak drewno i kamień, które przy odpowiedniej pielęgnacji możemy użytkować przez dziesiątki lat. Ekologicznym rozwiązaniem jest cyklinowanie starych parkietów, renowacja mebli, czyli wykorzystywanie do końca tych naturalnych materiałów. Co do nowych tzw. ekologicznych rozwiązań podchodzę z dystansem, bo np. tak reklamowany jako 'eko' bambus, szeroko stosowany - od podłóg po tkaniny, często pochodzi z mało ekologicznym upraw - ze względu na wzrost zapotrzebowania wycina się lasy w miejsce nowych plantacji i używa nawozów przyspieszających wzrost tych roślin... Proces powstania i wartość użytkowa (w tym jak długo zachowa dobry stan oraz to czy nie wyjdzie z mody zanim się zużyje) decydują według mnie o wartości 'ekologicznej' danego produktu.

Elementy wyposażenia wnętrz powstałe z recyklingu różnych materiałów również zasługują na uwagę, chociaż ja nie spotkałam się z dużą ilością takich produktów...

Dodam jeszcze, że podobnie jak przedmówcom, styl skandynawski wydaje mi się być bardzo blisko natury, co chyba też można określić mianem 'eko'.

• 2 weeks później...

Tynk gliniany mozna teraz kupić normalny we wiaderkach, nie trzeba samemu się bawić w szukanie i mieszanie gliny z piaskiem.

Ten we wiaderkach mieszany jest z kazeiną, która zapewnia lepszą lepkość i zmniejsza podatność na pękanie przy zbyt szybkim wysychaniu masy. Dzięki czemu nie potrzeba doświadczonego specjalisty do nakładania. Tynk kładzie się jak cementowo-wapenny i cementowy. Z tym że jest to tynk grubowarstwowy - nie wyjdzie warstwa 1-1,5 cm tylko więcej.

W zależności od grubości domieszanego piasku uzyska się efekt bardziej lub mniej "rustykalny" . Może być nierówny lub zatarty na gładko.