Domnika 14.10.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 hej Dziewczyny Mam ogromna prośbę o pomoc. Wybudowaliśmy własnie dom w stanie surowym. Za niedługo pewnie będziemy robić tynki i do tego czasu muszę wiedzieć jaką kuchnię chcę (wiąże się to z tym czy wyburzyć scianę do spiżarni aby powiększyć kuchnię czy nie ) Z informacji ogólnych: póki co mam 2 malutkich dzieci i męża (w planie jeszcze jedno dziecko, mąż zostaje ten sam:) )Moim marzeniem jest duża, przestronna kuchnia, taka w której będę mogła swobodnie gotować dla 5 osób, gdzie będą powyjmowane niektóre sprzęty, których najczęściej używam. Chciałabym aby mimo rozmiarów bardzo się w niej nie nalatać Na rysunkach jest półwysep na którym chciałabym aby nic nie było (tzn. ani zlewu ani płyty bo wymyśliłam sobie, ze będzie on dużym blatem roboczym do robienia rano kanapek dla dzieciaków, do jedzenia obiadów wtedy kiedy nie będzie nam sie chciało nakrywać do stołu ( dodam, że stół będziemy mieć trochę dalej od kuchni a z kuchni mamy widok na salon), do robienia ogórków na zimę, pierogów (w dużej ilości:) ) do swobodnego pieczenia itd. Po przeczytaniu kilku wpisów okazało się, że niektóre z Was piszą o tym ze najlepiej zeby zlew był na jednym blacie z płytą a nie vis a vis. Zamieszczę dwie możliwości kuchni. Będzie ona w stylu nowoczesnym 1. Pierwsza to ten mniejszy wariant (ja go nie chcę ale mąż uważa, że mała kuchnia jest ok http://images35.fotosik.pl/1658/3ff2cd2331fe25f0m.jpg http://images48.fotosik.pl/445/d84ac9f555916ad9m.jpg http://images44.fotosik.pl/446/29f20b11a5c0989fm.jpg 2. Drugi wariant to ten mój http://images43.fotosik.pl/1583/73c5db90bb36bc52m.jpg http://images39.fotosik.pl/1789/ec0b970b661b4cc8m.jpg Proszę powiedzcie na pierwszy rzut która kuchnia wg moich oczekiwań i Waszej wiedzy będzie lepsza Narysowałam taki projekt ręcznie bo mąż śpi a ja inaczej nie umiem , który wydaje mi się najrozsądniejszy ale nie mam doświadczenia i nie jestem go pewna. http://images44.fotosik.pl/446/148b67e105ea8e27m.jpg Na dłuższej części kuchni jest zlew (przy tym oknie jest wejście do domu i droga dlatego tam go umieściłam) Gdy wybieraliśmy projekt to kuchnia miała być wg wariantu nr1 i dlatego okno jest takie małe (180)ale nic już z tym nie zrobię.Parapety będą na wysokości blatu. Nota bene powiedzcie mi czy wg Was nie będzie tam ciemno?? Wysokość okna 135. Powiedzcie gdzie dac słupek w oknie, czy na srodku czy niesymetrycznie?? Dom jest nowoczesny z płaskim dachem i większosc okien jest podłuznych a tu taki knot do niczego nie pasujący Pozaznaczałam mniej więcej jakie sprzęty i rzeczy będę miała na blacie usprawiedliwiając chęć posiadania dużej kuchni (w sumie to pisałam na szybko więc pewnie będzie tego więcej) Czy zlew nie powinien być zamieniony miejscem z płytą ?? Tzn czy zlew powinien być blisko lodówki czy to bez większego znaczenia?? Raczej ni eda ise tego juz zrobić z racji okna ale chciałabym wiedziec Kurcze ciekawa jestem co powiecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 14.10.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Męski głos może być? Jeśli tak, to uważam, że wariant drugi jest super. Poczułem się nieco wywołany do tablicy, bo u mnie również jest i zlew i płyta w jednym ciągu (w sumie 320cm) i jest to bardzo wygodne. U Ciebie ta zabudowa jest dłuższa (po rysunku widzę ok. 530-550cm) i dodatkowo odległości między słupkiem z lodówką, zlewem, płytą i przeciwległą zabudową są dużo większe niż u mnie więc będzie duuużo bardziej wygodnie! U mnie również na przeciwległej stronie jest wyspa (210cm x 95cm), pod blatem jest wprawdzie piekarnik, ale cały blat służy do przygotowania posiłków i ich spożywania, a obok piekarnika pod wyspą są szerokie wygodne szuflady. Po drugiej stronie wyspy mam wnękę 35cm w której mieszczą się swobodnie miejsca do siedzenia (3 eamesy białe z podłokietnikami). Bardzo sobie chwalę ten układ - kuchnia jest czytelna, nie zagracona i ma jedynie dwie wiszące szafki, chociaż z perspektywy czasu powiem, że mogło by ich w ogóle nie być. Uważam, że z taką długością zabudowy jak u Ciebie można sobie wiszące szafki w ogóle darować - IMHO nowoczesne kuchnie bez wiszących szafek prezentują się lżej i lepiej dla oka, a sięganie do dolnych wysuwanych szuflad dla mnie jest wugodniejsze niż do szafek wiszący. Moja kuchnia wprawdzie dużo mniejsza, ale ma jedno okno (1m) i nie jest w niej ciemno więc u Ciebie tym bardziej ciemno nie będzie. Zaintrygował mnie ogólnie Twój dom - płaski dach - tu na forum takie nowoczene bryły mają swoich oddanych wielbicieli. Jeśli możesz pokaż jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 14.10.2012 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Bardzo mi miło, że nie tylko kobiety mają w temacie kuchni tak dużo do powiedzenia, dziękuję za cenne wskazówki, cieszę się, że mam już jednego sprzymierzeńca mąż namalował rzuty tej większej kuchni i tak zastanawiam się jakie odległości zostawić pomiędzy ścianą a płytą oraz pomiędzy płytą i zlewem. Czy wg Was to, że zlew jest po prawej stronie od płyty to będzie utrudnieniem?? http://images44.fotosik.pl/446/148b67e105ea8e27med.jpg http://images44.fotosik.pl/447/09243e92d40cbeb0med.jpg http://images48.fotosik.pl/446/0c3bcc7e61ce22b4med.jpg Te wizualizacje nie będa pewnie w 100% takie, na przykład nie mamy pomysłu na elewację w realu, chyba musze założyc jakiś wątek skoro greywolf mówi, że są fanatycy Doradzcie mi też proszę jak w takiej kuchni najlepiej porozmieszczac szauflady i ewentualnie szafki (ale tylko dolne bo górnych nie będzie) Proszę o komentarze, wszystko na wagę złota:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 15.10.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Cześć Przyszłam i ja. W prawdzie nie mam teraz duzo czasu, żeby usiąść nad Twoja kuchią ale jedna rzecz nasunęła mi się od razu. Piszesz bowiem, że lubisz mieć powyciągane sprzety na blacie (w przeciwieństwie do mnie ) oraz, ze blat bedzie na wysokości parapetów. Z rysunku roboczego czytam, że te sprzęty w większości będa stały wzdłuz długiego okna........ Czy to aby na pewno będzie dobrze wygladało, zwłaszcza z zewnątrz? Co tam planujesz na okno bo nie sądzę, że zazdrostki Pozdrawiam i obiecuję, że zaglądnę wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 15.10.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Myslałam, ze wzdłuż okna będzie długa doniczka z ziołami a sprzęty porozstawiam tam gdzie zostanie miejsce Tak szczerze to tylko rysunek roboczy a ja nie mam pewności co do niego dlatego chciałabym pomocy. W oknach pewnie będą plisy (rozwijane i od dołu i od góry) więc widokiem akurat to nie będe sie bardzo przejmowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Co prawda w sprawie kuchni nie mam nic do powiedzenia,ale projekt domu bajeczny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.10.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Witaj. Moje pierwsze uwagi jesli dom ma byc nowoczesny to nie beda dobrze wygladac na wierzchu wszystkie powyciagane sprzety. czy w wersji pierwszej to wysokie cos po lewej stronie to jest wysoka zabudowa lodowka i slupek?? bo w wersji drugiej jakos tego nie widze, chyba ze jest w tym samym miejscu? Uwazam tez, ze lepiej ebdzie jesli zlew bedzie pod oknem z prawej strony bo czesc balaganu garnkowego w czasie imprezy bedzie schowana za sciana Slupek w oknach koniecznie w polowie jesli juz ma byc Edytowane 15 Października 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 15.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Dom&niko, I ja korzystam z Twojego zaproszenia . Pierwsze wrażenia, są takie - szkoda, że nie da się ustawić płyty i zlewu odwrotnie. Byłoby wygodniej, ale nie ma tragedii . Generalnie jest ok, chociaż zrobiłabym nieco większy blat między zlewem a płytą. Noże i przyprawy zdecydowanie przydadzą Ci się bliżej płyty . Bardzo ciekawa i oryginalna bryła budynku Edit: A co do okna, to czy musi być w ogóle słupek? Będzie u Was rekuperacja? Kuchnia jest jak zakładam na parterze, więc przy rekuperacji wystarczyłyby okna fix. Są tańsze, można zrobić w całości bez dzielenia na słupki. Jaka jest wysokość okien od podłogi? I jaka jest wysokość pomieszczenia? Nie mam tych szczegółów więc wizualizacja jest na razie taka przybliżona i zrobiona na szybko. http://imageshack.us/scaled/landing/856/rzut.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/233/nkfvnfe.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/11/edmdjce.jpg Edytowane 15 Października 2012 przez julianna16 dodanie wizualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Uważam, że powinnaś zrobić głęboki blat (nie 60 cm a 80 cm) i szafki żaluzjowe - dzięki temu sprzęty są na wierzchu, ale mozna je ukryć.Tutaj przykład o co mi chodzi:http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/600x400__media_31648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 15.10.2012 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witaj. Moje pierwsze uwagi jesli dom ma byc nowoczesny to nie beda dobrze wygladac na wierzchu wszystkie powyciagane sprzety. czy w wersji pierwszej to wysokie cos po lewej stronie to jest wysoka zabudowa lodowka i slupek?? bo w wersji drugiej jakos tego nie widze, chyba ze jest w tym samym miejscu? Uwazam tez, ze lepiej ebdzie jesli zlew bedzie pod oknem z prawej strony bo czesc balaganu garnkowego w czasie imprezy bedzie schowana za sciana W pierwszej wersji to coś po lewej to spiżarka, która własnie w wersji drugiej zniknęła (chce wywalić scianę i powiększyć kuchnię). Ja bym chciała, żeby wersja druga pozostała, gdybyś mogła zerknąć na mój "piękny" własnoręczny rysunek:) tam rozmieściłam ewentualne miejsce słupków a wizualizacje zrobiła dodatkowo julianna16 za co Jej baaaaaardzo dziekuje!!!!!! Zlew zostaje jednak pod tym oknem pierwotnym, rozmawialiśmy z moim mężem, raczej stosy naczyn nam nie będą przeszkadzac A jeśli moje sprzęty albo chociaż ich część była by naprzeciwko zlewozmywaka to uniknęłabym zagracenia?? po prostu schowane by były w tym wykuszu, co myslicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczurek_86 16.10.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Lepsza jest większa kuchnia. Ja niestety mam małą kuchnie w mieszkaniu i w 2 osoby jest bardzo mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 16.10.2012 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dom&niko, I ja korzystam z Twojego zaproszenia . Pierwsze wrażenia, są takie - szkoda, że nie da się ustawić płyty i zlewu odwrotnie. Byłoby wygodniej, ale nie ma tragedii . Generalnie jest ok, chociaż zrobiłabym nieco większy blat między zlewem a płytą. Noże i przyprawy zdecydowanie przydadzą Ci się bliżej płyty . Bardzo ciekawa i oryginalna bryła budynku Edit: A co do okna, to czy musi być w ogóle słupek? Będzie u Was rekuperacja? Kuchnia jest jak zakładam na parterze, więc przy rekuperacji wystarczyłyby okna fix. Są tańsze, można zrobić w całości bez dzielenia na słupki. Jaka jest wysokość okien od podłogi? I jaka jest wysokość pomieszczenia? Nie mam tych szczegółów więc wizualizacja jest na razie taka przybliżona i zrobiona na szybko. http://imageshack.us/scaled/landing/856/rzut.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/233/nkfvnfe.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/11/edmdjce.jpg Wielkie dzięki za wizualizację, mąż spojrzał i chyba jest swiatełko w tunelu:) Numeru 14go na Twoim rysunku w rzeczywistosci nie będzie, tam zmieszczą się tylko 3 słupki. Własnie, ale z tym powiększeniem blatu pomiędzy płytą a zlewem to masz w 100% rację powiedz tylko na ile ten blat powiększyć, 100, 120cm?? I czy w związku z tym zlew przesunąć w prawo czy może płytę w lewo? Nad rekuperacją się zastanawiamy , mąż by chciał ale finanse, finanse okno raczej musi byc dzielone chociazby z tego powodu, że jak ktoś przyjdzie, czy jak np listonosz zadzwoni to żeby móc otworzyć, czy z kolezanką z sasiedztwa pogadać Kuchnia jest na widoku ze z domkiem znajomych. Okno ma być na wysokości blatu (nie wiem własnie czy zrobic 88 czy 90cm. Ja mam 168cm wzrostu i nie wiem przy którym byłoby wygodniej a wysokośc pomoeszczenia teraz to 2,9 i tez nie mamy pomysłu na oswietlenie póki co tak więc nie wiem jaka będzie wysokość. Chciałabym, żeby było jasno, musze załozyc wątek o oswietleniu, może mi ktoś coś podpowie. Trochę jestem nieprzygotowana do budowy, nie mam pomysłów bo jestem z 2 malutkich dzieci w domu i ciężko mi znalezc czas na komputer i czytanie więc jesli macie jakies wizualki oswietlenia to plis plis podeslijcie Myślę, że te sprzęty, które wg was będa zagracały to dam za ścianą tak, żeby z salonu ich nie było widać a jak nie to naucze się chować, w końcu bedzie w meblach trochę miejsca:) Wczoraj kolega powiedział, że 5,4m na długość w kuchni to tyle on ma salon i znów mnie lekko zdołował bo cały czas mam w głowie czy to nie za długa ta kuchnia. Nie będzie upierdliwa z taką długością?? Jeśli ktoś z Was ma pomysł jak zagospodarować szafki (tzn gdzie dac szuflady i jakie długości szuflad są najfajniejsze, gdzie dać półki i czy w ogóle dawac) Dzięęęęęęęęęęęęęki z góry:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 16.10.2012 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 julianno okno jest 175 długie i 135 wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 16.10.2012 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Uważam, że powinnaś zrobić głęboki blat (nie 60 cm a 80 cm) i szafki żaluzjowe - dzięki temu sprzęty są na wierzchu, ale mozna je ukryć. Tutaj przykład o co mi chodzi: http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/600x400__media_31648 Elfir Nie za bardzo da się poszerzyć blaty bo odległośc między nimi jest teraz 120, gdybym poszerzyła blaty to odległość by byla 100 przy poszerzeniu tylko jednej strony i 80 przy poszerzeniu obydwu ze stron. Niemniej super pomysł z tymi roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 raczej myślałam o blacie na szczycie kuchni (nr 7 i 8 szafek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 raczej myślałam o blacie na szczycie kuchni (nr 7 i 8 szafek). ale tam jest chyba drugie okno ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 fakt Na wizualizacjach tego nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 17.10.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Wielkie dzięki za wizualizację, mąż spojrzał i chyba jest swiatełko w tunelu:) Numeru 14go na Twoim rysunku w rzeczywistosci nie będzie, tam zmieszczą się tylko 3 słupki. Własnie, ale z tym powiększeniem blatu pomiędzy płytą a zlewem to masz w 100% rację powiedz tylko na ile ten blat powiększyć, 100, 120cm?? I czy w związku z tym zlew przesunąć w prawo czy może płytę w lewo? Nie ma za co . Cieszę się jeśli pomogłam w wyobrażeniu sobie całości . Faktycznie - nie zwróciłam uwagi, że od strony słupków jest mniej miejsca . Blat roboczy między płytą a zlewem wystarczy 80. To odległość optymalna - tak jak na wizu. Ewentualnie możesz bardziej odsunąć zlew do narożnika, ale nie przesadzałabym, bo zbyt duża odległość to z kolei problem (np. odcedzanie ugotowanego makaronu). Nad rekuperacją się zastanawiamy , mąż by chciał ale finanse, finanse Ten argument rozumiem doskonale i ten sam towarzyszył podjęciu decyzji przez nas - rekuperacji nie będzie . okno raczej musi byc dzielone chociazby z tego powodu, że jak ktoś przyjdzie, czy jak np listonosz zadzwoni to żeby móc otworzyć, czy z kolezanką z sasiedztwa pogadać Kuchnia jest na widoku ze z domkiem znajomych. Fajnie mieć sympatycznych sąsiadów Okno ma być na wysokości blatu (nie wiem własnie czy zrobic 88 czy 90cm. Ja mam 168cm wzrostu i nie wiem przy którym byłoby wygodniej a wysokośc pomoeszczenia teraz to 2,9 i tez nie mamy pomysłu na oswietlenie póki co tak więc nie wiem jaka będzie wysokość. Chciałabym, żeby było jasno, musze załozyc wątek o oswietleniu, może mi ktoś coś podpowie. Trochę jestem nieprzygotowana do budowy, nie mam pomysłów bo jestem z 2 malutkich dzieci w domu i ciężko mi znalezc czas na komputer i czytanie więc jesli macie jakies wizualki oswietlenia to plis plis podeslijcie Z oświetleniem niestety nie pomogę, bo jeszcze nie orientowałam się dokładnie, ale myślę, że dość popularne ostatnio "tubki" sprawdzą się w Twoim układzie. Są ładne, niezobowiązujące i eleganckie . Blat zrobiłabym na 90 cm (te z Ikei są chyba nawet na 92 cm) Wczoraj kolega powiedział, że 5,4m na długość w kuchni to tyle on ma salon i znów mnie lekko zdołował bo cały czas mam w głowie czy to nie za długa ta kuchnia. Nie będzie upierdliwa z taką długością?? No i tu właśnie mam wątpliwości, bo wydaje mi się, że ten blat z narożnikami pod oknem będziesz w najmniejszym stopniu użytkować (szafki 6,7,8,9), a będzie dość drogi w wykonaniu jeśli będziesz tam chciała jakieś zaawansowane rozwiązania narożne. Z drugiej strony jeśłi nie robić tam narożników, to z kuchni zrobi się jeszcze większy wagon. My zawsze radzimy, by ... sobie wypróbować "na sucho" . Postaw sobie kartony, skrzynki, cegły, styropian, itp. w ciągu 5,4 metra. Wymierz gdzie zlew, gdzie piec, gdzie blat i wypróbuj wyobrażając sobie gotowanie. Sama ocenisz czy te 3-4 kroki więcej są dla Ciebie kłopotem, czy też nie . Jeśli ktoś z Was ma pomysł jak zagospodarować szafki (tzn gdzie dac szuflady i jakie długości szuflad są najfajniejsze, gdzie dać półki i czy w ogóle dawac) Szuflady generalnie warto dawać tam gdzie jest tylko taka możliwość, bowiem są wygodniejsze w użytkowaniu (ale droższe w wykonaniu). Na pewno dałabym pod płytą i przy półwyspie-barku od strony kuchni. Od strony salonu wystarczy sam blat. Na wizu szuflady to szafki 1,2,3,4 - szafka ze zlewem i 10,11,12,13 - półwysep. 18,19,20,21 to też szuflady, ale jak wspomniałam wystarczy blat (chyba, że potrzebujesz więcej miejsca do przechowywania w salonie/jadalni to takie rozwiązanie jest ok, tylko trzeba bardziej wysunąć blat, by było wygodnie na hokerach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domnika 21.10.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Bardzo wszystkim dziękuję za rady i chęć pomocy. Julianno Tobie szczególne podziękowania, jak już kiedyś tę kuchnię będe miała to zamieszczę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts