ANNA1976 16.10.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Witam Chciałam Wam pokazać mój pomysł na zagospodarowanie działki i poprosić o pomoc w urządzeniu i zagospodarowaniu rabat. Przedstawione w projekcie rośliny mają tylko obrazować gdzie mają powstać przyszłe rabaty. Oczywiście wszystkie sugestie i pomysły mile widziane, wszystko można jeszcze zmienić bo poza domem i 7 sosnami nic jeszcze nie ma. Co myślicie o takim podziale działki na część gospodarczą i wypoczynkową z tarasem i ogrodem? Czy to ma sens? Edytowane 16 Października 2012 przez ANNA1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Nie dałoby się bardziej urozmacić niż tylko rząd krzewów pod płotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 17.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam Co myślicie o takim podziale działki na część gospodarczą i wypoczynkową z tarasem i ogrodem? Czy dostaniecie zgodę sasiadów na usytuowanie budynku gospodarczego w rogu działki, przy samym płocie? Po co taka duża wybrukowana część gospodarcza, czy potrzebna jest do prowadzenia np działalności gospodarczej? Jak będzie zimą z odśnieżaniem tego terenu i przejścia od miejsc parkingowych do domu? Ja jestem zwolennikiem projektowania części gospodarczej jak najbliżej głównego wejścia. Nie podoba mi się sytuowanie zabudowań ściśle gospodarczych tak daleko w głębi działki bo, po pierwsze - po co biegać po wszystko daleko, po drugie - po co mi taras z widokiem na szopę. Miejsca parkingowe i budynki gospodarcze można tak zakomponowac, że będą oddzielać dalszą, bardziej prywatną cześć ogrodu od ulicy. Można pomyślec nad żywopłotem, pergolą, zadaszonym przejściem, kamiennym murkiem itp. Oczywiście występują sytuacje, w których takie rozplanowanie działki będzie miało sens, ale po tym planie i jednym zdjęciu trudno się zorientować czy tak właśnie jest. PS. Piękne sosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 17.10.2012 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Nie dałoby się bardziej urozmacić niż tylko rząd krzewów pod płotem? Tak jak napisałam : Przedstawione w projekcie rośliny mają tylko obrazować gdzie mają powstać przyszłe rabaty. Tych roślin jeszcze nie ma i na pewno nie chciałabym mieć w ogrodzie rzędu tui ani innych jednakowych krzewów - program z którego korzystałam nie miał zbyt wielkiego wyboru Czy dostaniecie zgodę sasiadów na usytuowanie budynku gospodarczego w rogu działki, przy samym płocie? Po co taka duża wybrukowana część gospodarcza, czy potrzebna jest do prowadzenia np działalności gospodarczej? Jak będzie zimą z odśnieżaniem tego terenu i przejścia od miejsc parkingowych do domu? Ja jestem zwolennikiem projektowania części gospodarczej jak najbliżej głównego wejścia. Nie podoba mi się sytuowanie zabudowań ściśle gospodarczych tak daleko w głębi działki bo, po pierwsze - po co biegać po wszystko daleko, po drugie - po co mi taras z widokiem na szopę. Miejsca parkingowe i budynki gospodarcze można tak zakomponowac, że będą oddzielać dalszą, bardziej prywatną cześć ogrodu od ulicy. Można pomyślec nad żywopłotem, pergolą, zadaszonym przejściem, kamiennym murkiem itp. Oczywiście występują sytuacje, w których takie rozplanowanie działki będzie miało sens, ale po tym planie i jednym zdjęciu trudno się zorientować czy tak właśnie jest. PS. Piękne sosny. Czytałam że budynki gospodarcze niższe niż 3m i o boku krótszym niż 5,5m można sytuować bezpośrednio przy granicy. Oczywiście po uprzednim zgłoszeniu w gminie. Projekt jest zrobiony w programie Gardeny którego używałam do zaprojektowania nawodnienia - dlatego tak duża powierzchnia działki jest zabrukowana aby program nie zamieszczał mi automatycznie zraszaczy w części gospodarczej. W rzeczywistości myślałam aby zrobić tylko chodniczek od furtki i kawałek przed garażem. Właśnie widok z tarasu na szopę i inne budynki gospodarcze chciałam przesłonić roślinnością może nawet matami wiklinowymi. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pomysły i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 ten budynek gospodarczy już stoi? Jesli nie, postaw go na wysokosci domu lub nawet bliżej wjazdu na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 18.10.2012 04:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Nie ma jeszcze ani budynku gospodarczego ani garażu. Tak to wygląda : Będzie nam potrzebny garaż, drewutnia i pomieszczenie do przechowywania np rowerów, kosiarki itp. Poza tym chciałabym mieć kompostownik i warzywnik Edytowane 18 Października 2012 przez ANNA1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nie lepiej tak:http://images40.fotosik.pl/1835/9aa366b11d444412.jpg Chociaż dokładne rozplanowanie wymagałoby wyrysowania wszystkiego w odpowiedniej skali. Drewutnia IMHO powinna być jak najbliżej wyjścia z domu - zwykle pali się w kominku zimą - a więc musisz założyć buty i kurtkę. Powinna być też w miejscu, gdzie wjedzie samochód dostawczy, by nie nosić drewna zbyt daleko od miejsca rozładunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 18.10.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 ANNA1976, a gdzie jest garaż na tym pierwszym Twoim rysunku?Czy odsunięcie domu 7m od drogi podyktowane było przepisami lokalnymi (linia zabudowy)?Wrysowanie rzutu domu (okna i drzwi) ułatwia projektowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 18.10.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 No i warto zaznaczyć strony świata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 18.10.2012 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 ANNA1976, a gdzie jest garaż na tym pierwszym Twoim rysunku? Czy odsunięcie domu 7m od drogi podyktowane było przepisami lokalnymi (linia zabudowy)? Wrysowanie rzutu domu (okna i drzwi) ułatwia projektowanie. No i warto zaznaczyć strony świata... Wrzucam jeszcze raz mój projekt z oznaczeniem stron świata. Zaznaczyłam również drzwi, okna, garaż oraz kształt rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Jeszcze jedna próba - może teraz zdjęcie będzie widoczne Edit Niestety nie wiem jak powiększyć to zdjęcie Edytowane 19 Października 2012 przez ANNA1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 19.10.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Niestety nie wiem jak powiększyć to zdjęcie Może wystarczy go nie zmniejszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Może wystarczy go nie zmniejszać. Że też sama na to nie wpadłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 http://s1.zmniejszacz.pl/108/---__197451.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 ten budynek gospodarczy już stoi? Jesli nie, postaw go na wysokosci domu lub nawet bliżej wjazdu na działkę. Drewutnia IMHO powinna być jak najbliżej wyjścia z domu - zwykle pali się w kominku zimą - a więc musisz założyć buty i kurtkę. Powinna być też w miejscu, gdzie wjedzie samochód dostawczy, by nie nosić drewna zbyt daleko od miejsca rozładunku. Czy tak będzie lepiej ? http://s1.zmniejszacz.pl/108/12345__327198.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 moim zdaniem o wiele lepiej, tylko trzeba zrobić jeszcze sensowną komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 jakoś musisz dojśc do drewutni czy z garażu do domu. Domek na narzędzia może mieć drzwi z dwoch stron, by mozna było do niego wchodzić od strony ogrodu i od strony podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 19.10.2012 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Myślałam o ścieżce z płyt betonowych ułożonych luźno na powierzchni trawnika: http://www.magicgarden.waw.pl/galeria/1821f83df8afc54a7ecb28d3951b2a4b.jpg http://www.obi.pl/pl/Sekcja_Swiat_ogrodu/Budowa-ogrodu/Nawierzchnie/Sciezka-ogrodowa-porady/images/Sciezki_ogrodowe_porady_332x148.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 i zimą będziesz dochodzić do garażu w śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts