pro-myczek 21.10.2012 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Elfir, przepraszam, nie denerwuj się. Być może moje pytania są głupie dla większości z Was. Ale podobno kto pyta nie błądzi? Ja jestem totalnym laikiem w tym. Dlatego też wolałam spytać się osób, które posiadają wiedzę w tym zakresie. Patrząc na plan mieszkania nie potrafię sobie wyobrazić jego w przestrzeni, więc być może stąd moje dziwne pomysły ; P Wiem, że urządzenie tego mieszkania tak , jak bym chciała jest dużym wyzwaniem , ale być może choć troszkę uda się zbliżyć do ideału. A być może okaże się , że mój ideał totalnie nie ma racji bytu ...i przerzucę się na wizję któregoś z forumowiczów. Ale jednak wolę się dopytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Ja się nie denerwuję, skąd ten pomysł? Narysuj sobie te mieszkanie co do centymetra w skali np. 1:10 na dużej kartce papieru milimetrowego (np. arkusz A0), ale tylko ściany nośne i piony. Potem w tej samej skali ale na inne kartce narysuj meble (przede wszystkim szafy, kanapy, łóżka) i sanitariaty, wytnij i podklej kartonem. Wymiary (w cm) mebli i sanitariatów znajdziesz na stronach produdentów i np. w katalogu IKEA. I zacznij bawić się w puzzle ustawiając sobie te elementy względem siebie na planie.Przy tym musisz pamiętać o minimalnych odległościach mebli od siebie, by można było z nich swobodnie korzystać. http://www.urzadzamy.pl/lazienka/lazienka-aranzacje/jak-zaplanowac-wygodna-lazienke,72_3078.html?printhttp://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/funkcjonalnosc-azienki,121_404.htmloraz użyć trochę wyobraźni - np. wanna o długości 130 cm będzie bardziej niewygodna niż natrysk 90x90 cm. Albo przy wynajmowaniu mieszkania nie można mieć lodówki podblatowej, bo będzie za mała. Dla ścian działowych przyjmij min 8 cm (opt. 10-12 cm). Jeśli ściany działowe będa stały w innych miejscach niż to było pierwotnie, mogą być wykonane jedynie z płyt gk wypełnionych wełną. Wynika to z faktu, że pod działówki z cięzkich materiałów trzeba zbroić stropy i postawienie ich w innym miejscu może spowodowac spękania na stropie u sąsiada poniżej. Dlaczego namawiam o wystawienie pralki z łazienki? Bo zmniejsza częstotliwośc korzystania z łazienki. O ile obiady i kolacje wielu ludzi robi w różnych godzinach, tak łazienka ma zwykle ranny i wieczorny szczyt korzystania. Za ile chcesz wynajmowac ten pokój? Edytowane 21 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 21.10.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 A co myślicie o tym, żeby w kuchni na jednej ze ścian wstawić wysoką zbudowę?? Zmieściłoby sie wtedy dużo gratów kuchennych, tylko czy na takiej przestrzeni to miałoby sens? Płyta indukcyjna zdecydowanie na 4 palniki. W kuchni, ktora jest w mojej propozycji - na pewno nie doradzalabym wysokiej zabudowy, bo to jest kuchnia mini. Ze zmywarka czy bez. Wysoka zabudowa owszem, przyda sie do chowania gratow, ale rowniez zabiera przestrzen na blacie. W projekcie Elfir wysoka zabudowe bardziej daloby sie upchnac. Przy ukladzie Elfir - czyli kuchnia zamieniona z lazienka daloby sie zmiescic Wanne tylko wtedy, jesli lazienka bylaby wieksza. Co oznacza, ze Wasz pokoj musialby byc mniejszy. Standardowa zmywarka nie zmiesci sie pod zlew jednokomorowy w jego czesci z komora, bo jest za wysoka. Sa jakies mini zmywareczki na rynku do upychania w szafkach, trzeba by pogrzebac w internecie, ale jest to rozwiazanie niestandardowe. Zamiast plyty gk mozna uzyc bloczkow mineralnych do budowania scian. W normalnie konstruowanych blokach nie powinno byc problemu, ale w takich sprawach techniczncy powinna pomagac ekipa robiaca przebudowe. CO do salonu, zależy nam na tym, aby łóżko do spania było jakoś oddzielone od części wypoczynkowej. Może kawałkiem ściany z cegieł? I wtedy na tej ścianie można by umieścić tv. Dałoby się coś takiego wykombinować? Je\sli nie chcesz sobie robic z mieszkania wieziennej celi, to o wydzielaniu kuchni i jeszcze miejsca do spania nie ma co myslec. Masz po prostu za malo miejsca. Jesli wydzielisz kuchnie to tak jak szacuje Elfir zostanie Ci okolo 17m2. Sprawdz u znajomych czy rodziny, jak wyglada pokoj 17m2. Dodaj do tego duza szafe, biurko, miesjce do spania, stoliczek do przyjmowania gosci i jakis regal telewizyjny. Jesli chcesz miec miejsce do przyjmowania gosci to przeciez musisz sie w tych ppomieszczeniach jeszcze jakos moc poruszac, otworzyc drzwi balkonowe. Tutaj przyklad juz kiedys przeze mnie gdzies umieszczany z meblami IKEA - jako inspiracja, u Ciebie moga byc inne melbe - ja akurat lubie i znam IKEA wiec czesto podaje stamtad przyklady. w dzien http://www.ikea.com/ms/img/ikea_family/inspirational_homes/2011_autumn/WEB1103_MAKEOVER_07.jpg w nocy http://www.ikea.com/ms/img/ikea_family/inspirational_homes/2011_autumn/WEB1103_MAKEOVER_08.jpg JEsli masz taki problem, z tym, ze siostra bedzie pracowac, a ty spac, to mozna na szynach przyczepianych do sufitu zrobic zaslonke wokol lozka. Co do pralki w kuchni, to ja bym nie demonizowala. Moze i jest wygodniej, ale wystarczajaco wiele osob ma takie rozwiazanie, zeby mozna bylo powiedziec, ze mozna z tym zyc. W projekcie Elfir pralka jak najbardziej nadaje sie do korzystania w kuchni. Tak jak pisalam, nie moglam wkleic wiekszych zdjec. Probowalas wkleic podanego przeze mnie linka do przegladarki - powinien zaprowadzic Cie do wiekszego obrazka. Tam wszystko widac. Natomiast Pro-myczek - fakt, ze jestes nowa w temacie to nie problem. Natomiast zeby dotrzec do pozadanego przez Ciebie efektu, to musisz rowniez sama zbierac wiedze. Elfir podala Ci wskazowki, jak samemu pokombinowac troche z planowaniem mieszkania. Da Ci to wiecej swobody, na pewne pytania bedziesz sobie mogla odpowiedziec sama. W miedzyczasie warto poszukac w goglach informacji jakie sa zasady urzadzania malego mieszkania, malej kuchni czy lazienki. Wystarcza google i troche poczytac. Ja polecam przejrzenie stronki IKEA, bo maja ostatnio wiele rozwiazan do malych powierzchni, kuchni. My tutaj na forum pomagamy w miare czasu, checi i mozliwosci - Elfi nawet bardzo zdecydowanie - ale niestety inwestor tez musi sie przylozyc 'Jako alternatywa jest zawsze kontakt z architektem wnetrz, z ktorym mozesz omowic szczegoly techniczne i/lub wygladu mieszkania i miec swiety spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.10.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Mam u siebie podzielony na dwie zupełnie odrębne części (ściany + drzwi przesuwne) pokój 18-metrowy, ale: były w nim 2 okna + drzwi balkonowe, 2 grzejniki. Z grubsza moje M (50 mkw.) wygląda tak - i na pewno nie jest to mieszkanie dla dwóch obcych sobie osób, nie mówiąc o trzech http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imagecache/the_look_gallery/images/look/13_0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 21.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Pro-myczek nie pisałam tego od razu ale........może powinnyście przemyślec zakup 3-pokojowego mieszkania jeśli macie w planach wynajem pokoju.Już na 52m można wygospodarować wygodny układ pomieszczeń a i dla was byłoby to wygodniejsze.Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie mieszkania na dłużą metę z lokatorem i obijania się o siebie nawzajem w małej klitce-też obecnie wynajmuje mieszkanie 40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Za ile można wynając ten pokój? 200 zł? Czy to znaczący dodatek finansowy do raty kredytu? Może jednak po prostu nie wynajmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 22.10.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Za ile można wynając ten pokój? 200 zł? Czy to znaczący dodatek finansowy do raty kredytu? Może jednak po prostu nie wynajmować? Elfir, jesli to Warszawa i to dobra lokalizacja przy uczelni lub metrze, w dodatku w nowym budownictwie to 500 PLN byloby srednia cena A jak dobre warunki i naprawede blisko metra to i wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 22.10.2012 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Rozumiem względy finansowe, ale Wasz komfort jest równie ważny Nie wyobrażam sobie, że we własnym mieszkaniu mam wydzielony kącik i brakuje mi tylko mojego miejsca... Na dodatek jesteście dorosłymi, pracującymi kobietami, zapewne mającymi życie prywatne... Trzeba by też rozważyć, czy koszty przeróbek nie są tak wysokie, że zrównoważą przychód z wynajmu... Tu masz podpowiedzi, jak funkcjonalnie urządzić małe mieszkania: 22 mkw: http://www.domplusdom.pl/wnetrze/kawalerka-dwupoziomowa 49 mkw: http://www.domplusdom.pl/wnetrze/mieszkanie-rozsuwane 31.5 mkw: http://www.domplusdom.pl/wnetrze/kawalerka-powiekszona 47 mkw: http://www.domplusdom.pl/wnetrze/mieszkanie-trzech-kolorach Ale z własnym pragnieniem przestrzeni musisz się pożegnać Edytowane 22 Października 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.10.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Parę lat temu wynajmowałam pokój razem z koleżanką w Krakowie koło uczelni i płaciliśmy 300zł od osoby za jeden pokój w dwóch pozostałych były jeszcze 4 osoby i jakoś dawaliśmy radę,ale to czasy studenckie-teraz sobie tego nie wyobrażam.Pominowszy wynajem jeśli na takowy się ostatecznie zdecydowała Pro-myczek, ja wolałabym dopłacić za większe mieszkanie te parę metrów niż teraz dokładać do przeróbki ,a wiadomo że osobne pokoje to większa swoboda i intymność dla was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pro-myczek 22.10.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Oj...ale mi się narobiło zaległości Na szybko tylko powiem, jeśli chodzi o wynajmowanie mieszkania. Koszty w Warszawie są naprawdę wysokie. My chcemy aby wyjść na zero przynajmniej z czynszem , czyli ok. 500zł. Choć ceny wynajmu pokoju wahają się nawet do 800zł za 12m2. Wiadome jest też, że nie będziemy wynajmować pokoju przez całe życie. Tylko przez krótszy okres, kiedy to na początku spłacania kredytu brakuje płynności finansowej Jest to dla nas rozwiązanie bez którego inaczej nie jest nas stać na kredyt...a ceny mieszkań w stolicy to koszt domku jednorodzinnego w moim rodzinnym miasteczku. Ale cóż....będziemy tu mieszkać, bo tu jest praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 23.10.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 W takim razie Pro-myczek musicie sobie teraz z siostrą przemyśleć tak naprawdę strategię dla tego mieszkania, która jest uzalezniona od ilości posiadanych przez Was środków i waszych preferencji i planów. Jak już będziecie wiedzieć czego chcecie, można zacząć myśleć o ustaleniu rozmiarów poszczególnych pomieszczeń i ich najefektywniejszym wykorzystaniu. Przy przedstawionej przeze mnie propozycji udaje się chyba najmniejszym nakładem środków uzyskać to czego chcecie - jest kuchnia, może nie pojemna ale jest, jest łazienka z wanną i pralką. Natomiast jest to rozwiązanie zakładające pewną tymczasowość i kombinowanie z meblami czy szafkami (np. część gratów kuchennych można trzymać w płytkich regałach w przedpokoju) i to, że pewnego dnia będziecie chciały wrócić do ustawienia z kuchnią otwartą na salon. W planie Elfir mieszkanie jest uporządkowane, pomieszczenia zgrabne i funkcjonalne. Takie rozwiązanie oznacza zainwestowanie większej ilośći środków na początku, ale moim zdaniem może pozostać jako docelowe, nawet jak wyprowadzi się osoba mieszkająca z wami. Moim zdaniem można pokombinować i jakoś upchnąć (upchnąć czytaj nie będzie to takie wugodne ustawienie jak z prysznicem) wannę kosztem większego pokoju. Może fajnie byłoby mieć takie rozwiązanie na przyszłość, jeśli każda z Was bedzie prowadzić nieco inny tryb życia. Kinka nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie metraż czasami nie ma priorytetu (już abstrahując, że od razu takie małe mieszkanie trzypokojowe jest droższe). Może być na przykład taka sytuacja, że danej osobie bardziej opłaca się pocierpieć na komforcie mieszkania i kupić mniejsze ale z dobrym dojazdem niż większe w tej samej cenie gdzieś indziej. A w tej samej lokalizacji mieszkania z niedużo większym metrażem mogą być niedostepne - dopiero teraz ze względu na kryzys deweloperzy wracają do tradycji socjalistycznych i robią trzy pokoje na 55m2. No cóż, tutaj my możemy rzucać różne pomysły, natomiast Pro-myczek i tak musi odwalić czarną robotę dedukcyjna i podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 23.10.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Takie rzeczy to tylko w Warszawie 1. Pralke w kuchni zawsze można zabudować, zeby nie było jej widać. 2. Jak wyobrażacie sobie swoją prywatność, facetów, itp? 3. Pomyślcie o jakiś10-15 m2 więcej, wtedy będzie łątwiej poustawiać, i co ważniejsze wygenerujecie 2 sypialnie, zyskując prywatność i możliwośc takiego zaaranżowania przstrzeni, by każda miała swój kącik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 23.10.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pomyślcie o jakiś10-15 m2 więcej, wtedy będzie łątwiej poustawiać, i co ważniejsze wygenerujecie 2 sypialnie, zyskując prywatność i możliwośc takiego zaaranżowania przstrzeni, by każda miała swój kącik. Tylko że w Wawie na 10-15 m2 w takim najpopularniejszym rozmiarze to trzeba mieć w zależności od lokalizacji inwestycji od OKOŁO 50 do 80 tys i więcej (lewobrzezna część Warszawy, bloki wybudowane ) A zarobki niestety nie zawsze adekwatne do cen mieszkań (zależy od branży) No i wyskrobanie takiej kwoty robi różnicę, dlatego nie dla każdego rozwiązanie takie jest w zasięgu. Takie rzeczy niestety faktycznie głównie w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 23.10.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Pro-myczku, mogę Ci polecić architektów, którzy wyspecjalizowali się w urządzaniu bardzo małych mieszkań. Są naprawdę niesamowici. Na tej powierzchni zaprojektują Wam dwa, całkiem zgrabne, niezależne mieszkanka, oba z aneksem kuchennym i łazienką. W Krakowie, w dobrej lokalizacji, takie mieszkanka "chodzą" po 2 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pro-myczek 28.11.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witajcie kochani! Po pierwsze, przepraszam, że się długo nie odzywałam, ale miałam problemy z internetem, a jak juz mi naprawili internet, to zabieganie w pracy sprawiło, że praktycznie nie miałam chwili dla siebie. Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie propozycje. Teraz już wiem, że rozplanowanie własnego mieszkania wcale nie jest takie łatwe, proste i oczywiste jakby się chciało. Wasze propozycje, rady, wskazówki są niezwykle cenne dla kogoś, kto się w tym nie orientuje. Więc jeszcze raz DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM!! Niestety, okazało się...że nie dostaniemy kredytu na to mieszkanie ( ech....poczułam się jak dziecko, który już ma dostać cukierek i nagle jest mu zabrany....;( Zmartwiło mnie to. Ale cóż....może spróbuje z jakimś mniejszym metrażem i wtedy mieszkanko będzie dla dwóch osób. Szukam...ale powoli tracę nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts