majkot 17.10.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-760-Ricardo,818.html Proszęo ocenę .Dom ma być dla dwóch osób nieco starszych choć jeszcze nie na emeryturze. Brak gazu na działce .Zastanawiamy się nad formą ogrzewania.Jakieś rady bądz sugestie?Czy w ogóle to nie za mały dom? Edytowane 26 Marca 2014 przez majkot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.10.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Elewacja śliczna , bardzo fajny domek :)Jeśli chodzi o ogrzewanie to nie podpowiem , ale ogólnie projekt mi się podoba. Pokoje niewielkie ,ale za to salon duuży. Kuchnia jak moja Dla dwóch osób wystarczający, w razie odwiedzin wnuków pokó goscinny ten mniejszy i dodatkowo rozkładane sofy w salonie :)Nie wiem czy mieszkaliście w domu czy w blokach , pewnie macie jakieś wyobrażenie mniej więcej odnośnie pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himalaya 17.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jest mały, ale nie rozumiem czemu 73m to duże mieszkanie, a dom mały!Fajnie wygląda, da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 18.10.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Właśnie.Już spotkałam się z opinią,że budowa takiego małego domu to bezsens.Jednakże po przeanalizowaniu za i przeciw dochodzę do wniosku ,że taki domek zupełnie mi wystarczy.Nigdy więcej nie zamierzam budować dla gości, bo to się mija z celem .Goście przyjadą i odjadą a ja z staję z metrażem do ogrzania i sprzątania.Większość czasu i tak spędzam na dworze-tarasie.Dodam jeszcze ,że na czas budowy kupujemy domek holenderski,który póżniej będzie przeznaczony dla odwiedzających.Nadal niestety nie wiem co z ogrzewaniem.Skłaniam się ku ogrzewaniu elektrycznemu plus kominek z rozprowadzeniem,jednak obawiam się trochę tych przeszkleń.Czy ciepło nie będzie szybko uciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 18.10.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeśli szukasz czegoś małego, to może ten Ci przypadnie do gustu: http://projekty.lipinscy.pl/Filigranowy/ Co prawda jeszcze mniejszy od przedstawionego przez Ciebie, ale jakoś wszystko mądrzej poustawiane. Jakoś mi w tym Ricardo nie pasuje ten korytarz między sypialniami. Trochę strata miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 18.10.2012 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Tak jak wspomniałam zależy nam na integracji z ogrodem.W filigranowym tego nie ma.Dalej nie wiem co z tym ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Myślę, że w domu tej wielkości można myśleć o elektrycznej podłogówce. Kominek z DGP do tego to bardzo dobry pomysł. Ale równie dobra byłaby porządna koza - może nawet łatwiejsza do ładowania i usuwania popiołu. No i szyby nie trzeba czyścić. Są też projekty domów tej wielkości z kotłownią wystarczającą na kocioł z paliwem stałym, więc potencjalna alternatywa jest do znalezienia. Możliwe, że i w Ricardo wszedłby kocioł do kotłowni (oczywiście bez zasobnika), gdyby trochę inaczej ustawić komin i może ukraść jakieś pół metra z kuchni. O przeszkleniach. Zyski przeważą nad stratami, gdy duże okna będą południowe, południowo-wschodnie, południowo-zachodnie, ewentualnie zachodnie. W pozostałe strony raczej już nie należy szaleć z wielkością otworów. Pokazany przez broka Filigranowy to projekt na działkę z wjazdem od południa. Rozkład to kwestia gustu - w Filigranowym wejście z wiatrołapu jest praktycznie na środek części dziennej i wszystkie linie komunikacyjne wypadają przez środek salonu. W Ricardo jest to bardziej rozkładowe. Ricardo ma drogie okna - dwa narożne, dwa HS-y. Ale to akurat można w ramach adaptacji dostosować do budżetu i stron świata oczywiście też. Do elewacji bym się nie przywiązywała - każdy dom o tego typu bryle można łatwo odmienić (jakaś drewniana balustradka na ganku i okiennice - jest rustykalnie, kamień+ trochę drewna + ciemny dach - bardziej nowocześnie, kolorek + klinkier + opaski i boniowanie - styl ozdobny i dość często spotykany, itp. itd.). Kosztorys niestety szacunkowy - w podanej kwocie taka elewacja i HS-y mogą się nie zmieścić, ale w budżecie 200-220 powinno się udać. To z której strony wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Dalej nie wiem co z tym ogrzewaniem. podłogowe na kablach ... mam takie w domu o powierzchni 154m2, płacę ok.3000pln rocznie przy takim małym domku to zmieścisz się spokojnie w 1000-1500pln/ rok kompletny system grzewczy z kilka tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 19.10.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Domek będzie miał okna od południa i południowego zachodu.Ja też skłaniam się ku ogrzewaniu elektrycznemu.Jeśli zmieszczę się w kwocie 1500 za ogrzewanie to będzie super.Budować będziemy tak jak poprzedni dom systemem grubo gospodarczym tj.fundamenty ,mury ,ocieplenie sami,dach znajomy.Muszę jeszcze poszukać dobrego elektryka.Ricardo to dobry domek do budowania za 200tys.i jeszcze myślę ,że uda mi się trochę zaszaleć z wykończeniówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) też stawiam na prąd. Chociaż przy tak małym domku robienie dwóch kominów (wentylacja i odpowietrzenie łazienki oraz kuchnia-kotłownia-kominek) uwazam za błąd. Może poszukajcie jeszcze prostszego projektu? Edytowane 19 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo04 26.03.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam, majkot czy doszło do realizacji tego projektu? Zastanawiam się nad tym domkiem właśnie z myślą na starość, jak możesz go ocenić? jakieś wady zauważałeś tego domku? Czy jest szansa na zrobienie strychu na graty jakieś?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 26.03.2014 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Niestety nie.Nadal szukam odpowiedniego projektu.Nie spieszę się , bo dopiero po sprzedaży dotychczasowego domu mogę myśleć o budowie następnego .Ricardo nadal jest w moich ulubionych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo04 27.03.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Mi też się nie spieszy z tym domkiem, szukam małego domku dość funkcjonalnego pod który będę szukać działki. Z budową spieszyć też się nie będę bo wstępnie będzie to domek na weekend, a na starość do zamieszkania więc mam jeszcze dość czasu... Liczyłem że pod względem użytkowym czegoś się dowiem, bo na papierze wygląda dość funkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts