cho_mik 17.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Cześć! Szukam wykonawcy do pompy ciepła i okazuje się to trudnym zadaniem. Nawet jeśli jakiś instalator ma kilka dobrych opinii, to ma też złe. A wiadomo, że to spora inwestycja i nie chciałbym mieć pompy, która źle działa. Przeszukałem forum i nie znalazłem wątku z polecanymi wykonawcami. Wpisujcie proszę, kto Wam instalował pompę ciepła, jaką, jaki był zakres prac (pompa, kolektor, podłogówka, inne) i skąd on jest. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.10.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Nawet jeśli jakiś instalator ma kilka dobrych opinii, to ma też złe. A wiadomo, że to spora inwestycja i nie chciałbym mieć pompy, która źle działa. Jest taka stara, niezawodna zasada: "Ufaj, lecz kontroluj" i jeśli ją zastosujemy, to będzie dobrze nawet wtedy, gdy pokierujemy hydraulikiem, który jeszcze na oczy nie widział pompy ciepła. Wbrew różnym opiniom instalacja pc jest bardzo prosta, dużo łatwiejsza niż np. połączenie kotła na paliwo stałe z kominkiem z płaszczem wodnym. Jednak żeby choć trochę coś kontrolować, trzeba mieć jakąś orientację w zakresie prac i podstawowych błędów, które można popełnić, ale warto tą wiedzę zdobyć. Dotyczy to nie tylko pc ale całej inwestycji w którą się pakujemy - czyli całej budowy. Na tym forum sporo można się dowiedzieć i w miarę łatwo można uzupełnić braki wiedzy w zakresie pc, ocieplenia, czy innych budowlanych spraw, co gorąco polecam. Pozwoli to uniknąć zbędnych kosztów i problemów. Gdy już pewną wiedzę zdobędziemy, będziemy mogli świadomie kontrolować to co nam ktoś zaproponuje, oszacować czy nie rozdmuchał nadmiernie kosztów, nie damy wpuścić się w kanał niekompetencji lub samemu kimś pokierujemy jak to ma zrobić żeby było dobrze. Jeśli nie mamy pojęcia co chcemy, co możemy mieć i za ile, to nie ma się co dziwić, że może nam zostać sprzedane coś, co da najlepszy zysk osobie sprzedającej, a nie nam. Odnośnie wycen, jeśli bardzo liczymy gotówkę i wspieramy się kredytem, to warto sobie przeliczyć ile czasu zajmie nam zarobienie tej kwoty, którą chcemy na coś wydać i tą miarą szacować koszty przyszłych instalacji. Jeśli zarabiamy np. 30kzł/miesięcznie, to wydanie więcej o 5kzł na kolektor zazwyczaj nie stanowi problemu, jeśli zarabiamy 3kzł/mies, to poświęcenie 2-3 dni na zaoszczędzenie tej kwoty jest chyba warte odrobiny zachodu. Zwłaszcza, że te 5kzł wpakowane dziś w kredyt przyniesie nam po latach rzeczywistych kosztów rzędu 10kzł o czym warto pamiętać. Edytowane 18 Października 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.10.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 najlepiej sam zrób ,będziesz miał pewność.Instalator to tylko człowiek i popełnia błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Instalator to tylko człowiek i popełnia błędy. Prawie każdy popełnia błędy - błędów nie popełnia tylko ten, który nic nie robi. Nawet z najlepszym instalatorem lepiej się rozmawia jeśli przynajmniej mniej więcej wie się o czym się mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 i tu jest 100% racji.. sam wiem po sobie nieraz człowiek się pomyli i da plamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.10.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Uuuuu, a gdzie profesjonalizm? Mylic to sie moze inwestor, ale nie instalator, bo wtedy to jest katastrofa a nie instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.10.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 a instalator to nie człowiek.. jeżeli słyszę że ktoś jest nie omylny to szczerze myślę że nie wie co mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Uuuuu, a gdzie profesjonalizm? Mylic to sie moze inwestor, ale nie instalator, bo wtedy to jest katastrofa a nie instalacja. TAk nieomylny i wszechwiedzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 To ja polecę siebie i mojego śwagra , ja zrobiłem DZ, śwagier zmontował rozdzielacz, PCi ma tylko 4 rurki żadna filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.10.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 jeżeli słyszę że ktoś jest nie omylny to szczerze myślę że nie wie co mówi Zgadzam się w 100%. Stąd najlepiej jeśli obie strony transakcji wiedzą o czym mówią, to wtedy wspólnie opracują najlepsze rozwiązanie dla klienta i zminimalizują ryzyko porażki oraz różnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 19.10.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Mnie montował Prometeus z Bielska-Białej. Byłem i jestem zadowolony. Poza tym rozmawiałem z kimś z Hibernatusa (byli troszkę za drodzy) i z Viessmanna (duużo za drodzy i do tego chcieli mi sprzedać usilnie też solary, co uczciwie myślę odradzali inni instalatorzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Hibernatus wymieniłem na stiebla po 4 latach .Kiepski cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 a instalator to nie człowiek.. jeżeli słyszę że ktoś jest nie omylny to szczerze myślę że nie wie co mówi Wiesz o czym mowie. Co by bylo, jak by sie inzynierowie z innych dziedzin usprawiedzliwiali ze "Errare humenum est" Spad samolot, zawalil sie budynek, runal most, eksplodowal kociaol: No przeciez oni sa tylko ludzmi. Nie ich wina. Nie, ty nie jestes "czlowiek". Ty jestes profesjinalista i od Ciebie wymaga sie profesjonalnego podejscia. Ja sie moge pomylic w temacie PCi i cos tam zle policzyc na szybko na kalkulatorku, ale jak napisze kod zle dzialajacej procedury w oprogramowaniu, to juz znaczy, zem partacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 TAk nieomylny i wszechwiedzący Oj hydra, te tytuly masz zarezerwowane dla siebie dozywotnio na tym forum. Bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.10.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Sa procedury sprawdzające .Jest projektant i sprawdzający.Są współczynnik bezpieczeństwa.A jak np wykona sie most to jeszcze sprawdza się go pod obciążeniem.Oczywiście trudno wygrać na rynku cenowo zatrudniając biuro projektów oraz firmę badającą stan izolacji.Więc przychodzimy do klienta pytamy o projekt ,oglądamy co widać i dajemy współczynnik bezpieczeństwa.Czasem niepotrzebnie ,ale jest ok.i drożej.Ale jak nie damy wsp .bezpieczeństwa a dane wejściowe są prawdziwe też się uda i jest taniej.Ale jak dane wejściowe są optymistyczne ,to błąd popełnił instalator.Bo inwestor przecież się nie zna.Ale zgodnie z prawem to inwestor odpowiada za dostarczone dane i prowadzenie inwestycji.Jak się nie zna to musi kogoś zatrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ale zgodnie z prawem to inwestor odpowiada za dostarczone dane i prowadzenie inwestycji.Jak się nie zna to musi kogoś zatrudnić. Inwestor, to sila sprawcza inwestycji poparta ptega pieniadza. Jego rola moze sie sprowadzic do pilnowania kazdej pierdolki, w tym i Pana Jozia hydraulika, ktory mu ma podpiac zakupiona na Allegro "chinke", ale inwestor moze tez chciec zatrudnic profesjonaliste Pana Marka, ktory mu zrobi sprawnie dzialajaca instalacje, a "dane wejsciowe" to sobie sam zdobedzie i sprawdzi, nie liczac na gotowca. W takiej sytuacji Pan Marek nie moze z usmiechem na twarzy powiedziec: "Sorki, tym razem sie nie udalo, ale ja tylko czlowiek jestem", bo to zaprzeczenie idei profesjonalizmu w rzemiosle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.10.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Nieomylnych ludzi nie ma, to fakt. Ci, którzy dbają o własny wizerunek mają zwykle mniej wpadek, bo się starają. Musi być jakaś motywacja, najlepszą jest własna odpowiedzialność za 100% roboty - wtedy eliminuje się większość możliwych usterek (bo trzeba je będzie osobiście poprawić, stracić czas na akcję i zostawić niefajny ślad w pamięci inwestora).Z moich obserwacji: im większa firma tym mniejsza kontrola nad detalami, a to właśnie przez detale powstają duże problemy. Sztuką jest przyznać się do błędu jeśli się taki trafi, znaleźć przyczynę i poprawić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.10.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 praxis masz jak zwykle rację .Ale przez 20 lat prowadzenia działalności nie spotkałem inwestora który sprawdziłby moje papiery.Ja akurat je mam ,ale ilu nie posiada kwalifikacji do tego rodzaju prac.Akurat Pan Marek odpowiada za swoje czyny w 100%.Jeżeli coś spieprzy to klient się nawet nie dowie , bo to my wychwycimy i naprawimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 U mnie robiła firma Antom Białystok. Mozna powiedzieć że jestem zadowolony, co prawda na początku instalacja nie działała zbyt dobrze ale wszystko poprawili jak trzeba, a było troche przeróbek. Dużo w tym mojej zasługi i tego forum ale Wykonawca zrobił wszystko jak chciałem...działa bardzo poprawnie, 2 góra 3 włączenia na dobę, sterowanie tez dziecinnie proste...ogólnie polecam. A i chciałbym obalić mit że Viessmann jest bardzo drogi...trzeba Sie spotkać i mocno negocjować, sami wiemy że jest z czego:) bo wyceny "internetowe" rzeczywiście zniechęcają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.10.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 U mnie PC instalował miki121 i też mogę z czystym sumieniem polecić. Niestety nie jest nieomylny jak Pyxis ale za to nie wykręca się od poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts