Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - biała lista

cho_mik

Recommended Posts

Nigdy nikomu na tym forum nie oferowałem żadnej usługi ani produktu. Za takie czy inne pieniądze. I przy tym pozostanę.

Cenniki producentów są ogólnie dostępne. Rynek jest pełen firm, do których można się zwrócić po ofertę. A im więcej firm zapytamy, tym lepiej, bo klient ma porównanie i nabiera dystansu.

A co do odległości instalacji solarnej - no cóż. PEC dostarcza ciepło kilometrami. Jaki więc problem pokonać te 10m???

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś ścieki leciały do rynsztoka, a dzisiaj mamy kanalizację i oczyszczalnie. Czy one też powstały na zasadzie: ECOklient płaci- instalator zarabia?

Trochę pokory i dystansu do innych rozwiązań zawsze warto zachować :)

Pamię taj na jakiej stronie jesteś. Dla posiadaczy PC solary to juz chyba tylko dla szpanu.

OK. Żeby było jasne. Nie oferuję. :)

Nie ma tutaj żadnych tajemnic czy niedomówień. Produkt dostępny jak każdy inny. Cennik również. Cena katalogowa takiego kompletnego zestawu (warstwowy zasobnik buforowy 500l ze wspomaganiem c.o. + 4 panele+automatyka+ elementy montażowe do montażu na dachu z dachówką płaską+instalacja łącząca), to ok. 24-25 tys zł netto

Czy jesteś usatysfakcjonowany?

A dotacji uzyskasz 4 panele x 2,6m2 x 2500 zł x 45% = ok. 11-12 tys zł

Te informacje i ceny znajdziesz zresztą bez problemu w internecie.

To może ja policzę po swojemu... Produkowanie CWU za pomocą gazu ziemnego dla przeciętnej rodziny kosztuje nie więcej jak 100zł/mc. Rocznie mamy więc 1200zł. Koszt niewielkiej instalacji solarnej to 12tys. zł (tyle zapłacili moi znajomi już po skasowaniu dotacji) ale zapewni ona CWU tylko przez część roku (8 miesięcy?). Czyli zaoszczędzimy 800zł rocznie. Nie uwzględniając żadnych dodatkowych aspektów (jak np. koszt kredytu na zakup solarów i kosztów ich eksploatacji) daje to 15 lat na zbilansowanie się kosztów. Czy po 15 latach instalacja solarna będzie się do czegokolwiek nadawała?

OK. Żeby było jasne. Nie oferuję. :)

Nie ma tutaj żadnych tajemnic czy niedomówień. Produkt dostępny jak każdy inny. Cennik również. Cena katalogowa takiego kompletnego zestawu (warstwowy zasobnik buforowy 500l ze wspomaganiem c.o. + 4 panele+automatyka+ elementy montażowe do montażu na dachu z dachówką płaską+instalacja łącząca), to ok. 24-25 tys zł netto

Czy jesteś usatysfakcjonowany?

A dotacji uzyskasz 4 panele x 2,6m2 x 2500 zł x 45% = ok. 11-12 tys zł

Te informacje i ceny znajdziesz zresztą bez problemu w internecie.

Tak, o to chodzilo.

Czyli wraz z montazem powinno sie zamknac w 30 tys netto.

Fajna zabawka, ale raczej dla zamoznych osob.

Rozumiem, że się już z nimi nie kumplujesz? :)

Oczywiście. Otrułem im też psa :p

Może zamiast rzucać gadkę pod publikę odniesiesz się do moich wyliczeń?

Problem z solarami jest wg mnie jeden zasadniczy: są stanowczo za drogie jak na trochę miedzi, szkła i stali. Pewnie jak się skończą dotacje to i ceny spadną do realnego poziomu.

Ostatnie dwa wpisy są po prostu rewelacyjne. Aż mi się ze śmiechu łezka w oku zakręciła :)))

Są fajne, mi też się podobają.

W weekend nie było żony i dzieci - miałem mnóstwo czasu więc miałem czas i na forum. Obecnie mam co robić.

Pod tym tematem forum nie będę się rozpisywał o wyliczeniach, bo znowu będzie "Off Topic" :)

... tylko w pewnym momencie wrzucę różne obliczeni na własnej stronie - głównie tylko podstawowe dla takich osób jak Ty. Faktom i matematyce opartej na użytkowaniu nie zaprzeczysz i wtedy Pyxis na pewno dam Ci znać.

Mimo wszystko słówko napiszę odnosząc się do ostatnich dwóch stron wątku:

clarnet napisał "Z 1m2 solarów dostaniesz u nas rocznie od 500 do 800kwh (różnie, różne źródła podają)", więc uśredniam 650kWh/rok.

Pisał konkretnie o przypadku "4 panele x 2,6m2", co daje 6760kWh rocznie. Z gazu uzyskamy 1kWh za 0,267zł, co daje 1805zł rocznie mniej na gaz.

Ważne czy możemy to ciepło wykorzystać, bo wtedy ma to sens. Przy cenie LPG różnica będzie bliżej 3000zł, bo mamy drogie źródło energii cieplnej.

Jeżeli tyle nie zużyjemy to możemy np. dogrzać latem podłogówkę, czy ścienne w łazienkach, pralni, czy nawet drabinki w lecie, bo pomimo ciepłego lata duża wilgotność wpływa słabsze wysychanie prania czy ręczników. Dużo osób ma hydromasaż lub jakuzzi i wykorzystają nadmiar bez problemu.

Przy GZ bez dofinansowania 16 lat, przy LPG około 8-10. Z dofinansowaniem odpowiednio GZ - 6-10 lat, przy LPG - 4-5 lat. Decyzja klienta, nie moja.

Wyliczenia są po łebkach na kolanie. Jak jest błąd to popraw, bo widzę że wszystko masz w małym palcu ;)

Tak przy okazji skoro już o tym pisaliście...

Cytuję Pyxisa "Nie zszedlem przez te ponad 3 miesiace mieszkania ponizej 48 zl/mc za CWU, a wiec rocznie to 576 zl." Masz PC gruntową, w stopce masz o wilgotnych żwirkach żwirkach, więc stosunek uzyskania energii cieplnej z PC do gazu ziemnego przy ogrzewaniu CWU powinieneś mieć rzędu 2,3 do 2,7. Przyjmuję że masz poprawnie wszystko wykonane. Wody używasz pewnie rozsądne ilości, więc 48 zł x średnio 2,5 = 120zł na miesiąc ogrzewając GZ przy Twoim użytkowaniu.

chcialbympompe pisze natomiast cytuję "Produkowanie CWU za pomocą gazu ziemnego dla przeciętnej rodziny kosztuje nie więcej jak 100zł/mc." czyli podkreśla że mniej.

Nasuwa mi się pytanie: Czy Pyxis lejesz wodę bez sensu lub masz niepoprawnie wykonaną instalację, czy chcialbympompe bierze pod uwagę w obliczeniach rodzinę która kąpie się w soboty jak w PRL-u. Jak myślicie, bo ja to widzę po kwotach. Napisałeś jeszcze że "To i tak mniej niz zakladalem w optymistycznym wariancie". Zauważasz Pyxis że zakładałeś przy PC prawie te wartości jakie podaje standardowo chcialbympompe przy GZ.

Obaj Panowie naciągacie jak Wam pasuje. To w lewo, to wprawo. To widać. Macie ale i do cytuję "sprzedawców" i do systemy których nie macie. Wasze zdanie i Wasze prawo oczywiście...

Wszystko ladnie, tylko tutaj raczej piszesz do posiadaczy takiej czy innej pompy ciepla i mieszanie do obliczen LPG jest chyba nieporozumieniem. Do tego jeszcze dochodzi aspekt produkcji energii cieplenej przez solary w okresie, kiedy jest ona najmniej potrzebna a jej wytworzenie przez PCi jest najtansze (generalnie dosyc wysokie temperatury GZ w okresie letnim) oraz jest problem z jej wykorzystaniem.

Wybacz, ale grzanie podlogi latem to nie jest "rozsadne" zagospodarowanie tej energii, a sprawe nieschnacych recznikow w lazience zalatwia 600W grzalka w kaloryferze wlaczana w tanim pradzie w nocy na 1-1,5h , a nie solary za gruba kase.

Niestety mi sie to finansowo ni jak nie zamykalo.

Tez moge powiedziec, ze naciagasz jak Ci pasuje. "To widac".

Co do sprzedawcow to mam pewna niechec, masz racje, jesli staraja sie udawac, ze sa jednoczesnie obiektywnymi fachowcami. Tego nie da sie pogodzic niestety.

Cytuję Pyxisa "Nie zszedlem przez te ponad 3 miesiace mieszkania ponizej 48 zl/mc za CWU, a wiec rocznie to 576 zl." Masz PC gruntową, w stopce masz o wilgotnych żwirkach żwirkach, więc stosunek uzyskania energii cieplnej z PC do gazu ziemnego przy ogrzewaniu CWU powinieneś mieć rzędu 2,3 do 2,7. Przyjmuję że masz poprawnie wszystko wykonane. Wody używasz pewnie rozsądne ilości, więc 48 zł x średnio 2,5 = 120zł na miesiąc ogrzewając GZ przy Twoim użytkowaniu.

chcialbympompe pisze natomiast cytuję "Produkowanie CWU za pomocą gazu ziemnego dla przeciętnej rodziny kosztuje nie więcej jak 100zł/mc." czyli podkreśla że mniej.

Przepiękna manipulacja! Zamiast zerknąć do podawanych choćby na forum danych na temat zużycia gazu na potrzeby CWU przeliczyć kwotę za prąd do PC x 2,5... Genialne!

No i zręczne wtrącenie LPG... No tak - to też gaz.

Skoro chcemy coś udowodnić to podam ciekawe dane... Rodzina 2+1, mieszkanie na 1 piętrze w budynku z 2006 roku. Opłata całkowita za gaz (w tym stałe) za wrzesień i październik 134zł (CWU+CO+gotowanie). Dane 100% rzeczywiste. Chyba muszę im zaproponować solary ;)

Edytowane przez chcialbympompe

Skoro chcemy coś udowodnić to podam ciekawe dane... Rodzina 2+1, mieszkanie na 1 piętrze w budynku z 2006 roku. Opłata całkowita za gaz (w tym stałe) za wrzesień i październik 134zł (CWU+CO+gotowanie). Dane 100% rzeczywiste. Chyba muszę im zaproponować solary ;)

Widać że w zależności co Wam pasuje, ten przykład i kontekst bierzecie. Już nawet mieszkanie w bloku w to mieszasz, żeby sobie pomóc i próbować ośmieszyć kolektory słoneczne :) Cyrk robicie sobie z forum niestety.

Powyższą wypowiedź skieruj do Pyxisa, nie do mnie. Płaci 48zł za miesiąc za CWU a tu podajesz że cała rodzina nawet z gotowaniem ma tyle samo lub mniej. Zaraz przypadkiem udowodnisz że PC też jest bez sensu...

Pyxis, odpisz proszę koledze bo podważa Twoją PC ;) i mówi że gaz jest w tej samej cenie lub tańszy. Przecież Ty fanem EKO nie jesteś, a robisz tylko opłacalne, niepolecane przez sprzedawców systemy... Też mu psa otrujesz?

Mam nadzieję że się nie obrazicie za żarty i uszczypliwości :)

Odnośnie "PC x 2,5" jak ktoś czyta forum lub zajmuje się tematem, wie co opisuje ten współczynnik i że go przyjąłem uśredniając, bo w tym przypadku wystarczy i raczej oddaje przypadek układu Pyxisa dość dobrze. Jak trafię na jedną ze stron w takimi wyliczeniami, to podeślę linka bo nie będę tego rozpisywał.

Edytowane przez Instaltechnic

Mam nadzieję że się nie obrazicie za żarty i uszczypliwości :)

Heh.... jakies tam poczucie humoru mam. Moze nawet za czesto zartuje z rzeczy powaznych i nudnej pisaniny nie lubie, ale w Twoim poscie humoru jak na lekarstwo. Natomiast jest tam duzo jakiegos takigo prymitywnego "szczucia". To, ze sie z kolega chcialbympompe w niektorych rzeczach nie zgadzamy, to nie znaczy, ze to stan permanentny. Kolega udowadnia Ci nieoplacalnosc kolektorow przy gazie (nie wiem, nie liczylem). Ja natomiast pisze, ze przy PCi kolektory wyszly mi jako wyrzucenie kasy na rozwiazanie proeko, na ktore po prostu mnie nie stac. Jesli masz odmienne zdanie, napisz prosze do mnie jako odpowiedz posta a nie uzywaj liczby mnogiej. Taka pluaris majestatis pewnie koledze pochlebia, ale zamazuje skutecznie czego dotyczy dyskusja. :-)

A wiec podsumowujac: Co do gazu: nie wiem nie zabieram glosu. Co do PCi: liczylem i mi sie nie kalkulowalo.

Już nawet mieszkanie w bloku w to mieszasz, żeby sobie pomóc i próbować ośmieszyć kolektory słoneczne

Rozumiem, że w twoim mniemaniu mieszkańcy bloków to inny typ ludzi... Może wręcz podludzie? Nie myją się, mieszkają w 15 stopniach i jedzą wszystkie potrawy na zimo. Nie wiem - może i masz racę - nie mieszkałem w bloku od ponad 20 lat więc nie mam obiektywnego obrazu ;)

Odnośnie "PC x 2,5" jak ktoś czyta forum lub zajmuje się tematem, wie co opisuje ten współczynnik

Obawiam się, że gaz=2,5xPC na podgrzewanie CWU to tylko sprzedawcy PC przyjmują nawijając makaron na uszy klientom. W innych źródłach nawet koszt 1kWh ba potrzeby CO przy PC nie jest 2,5x mniejszy niż 1kWh z gazu ziemnego a przy CWU jest jeszcze gorzej bo pogarsza się COP dla PC.

Obawiam się, że gaz=2,5xPC na podgrzewanie CWU to tylko sprzedawcy PC przyjmują nawijając makaron na uszy klientom. W innych źródłach nawet koszt 1kWh ba potrzeby CO przy PC nie jest 2,5x mniejszy niż 1kWh z gazu ziemnego a przy CWU jest jeszcze gorzej bo pogarsza się COP dla PC.

Przy poprawnie wykonanym DZ i GZ i takiej PC jak u Pyxis (wilgotne żwirki), bo do tego się odnosiłem, COP dla CO powinno być koło 3,9-4,2, a przy CWU - 3,2-3,4. Łatwo to przeliczyć, że wtedy przy obecnych cena prądu i gazu, przy porównaniu PC z GZ (kocioł kondensacyjny) współczynnik otrzymania jednostki energii będzie na poziomie 2,4 (CWU) i 3,0(CO) oraz przy kotle zwykłym odpowiednio większe. To fakty. Masz PC Powietrzną więc skąd masz to wiedzieć.

Nie będę Tobie tego jak pierwszoklasiście udowadniał. Myślę że dasz radę to przeliczyć. Ma na sprawność oczywiście wpływ (mniejszy bądź większy) wykonanie każdego elementu składowego systemu grzewczego. Przez nieoptymalne wykonanie można zejść z COP bardzo nisko, aż do złego działania układu, niedogrzewania domu w mrozy itp...

Edytowane przez Instaltechnic