Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - biała lista

cho_mik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BTW: Wiesz ile linijek kodu na taka w sumie srednio zlozona funkcjonalnie aplikacja? Czy liczba 200-300 tys linijek wzajemnie zaleznego i powiazanego kodu ma jakis odpowiednik w domowej instalacji hydraulicznej?

i sam własnoręcznie sprawdzasz linijka po linijce- tak.

Ale można skorzystać z biblioteki podprogramów i odpowiedni połączyć .

Są gotowe elementy ,ja też nie produkuje rury i pompy.

Ale oczywiście twoje błędy są dopuszczalne bo trudniej , a moje świadczą o "braku profesjonalizmu":p

LUDZIE!!!! TO MIAŁA BYĆ BIAŁA LISTA!!! A nie pitolenie kotka za pomocą młotka, że lepiej by było gdyby ... plizzzzzzz ...... :(

Wyjdzie dokładnie to napisałeś powyżej, bo przecież nikt nie będzie robił statystyk, głosowań, uśrednień itp...

Oceny będą subiektywne i jednostkowe o ile takowe będą. Takie wątki śledzą często ludzie będący w temacie i instalatorzy. Oni sami siebie nie powinni dodawać do białej listy, a jeżeli lista ma być w mierą obiektywna, to musi zbieranie danych dłuuuuugo potrwać niestety.

Można zebrać dane o firmach na które najmniej osób narzeka, ale ile to potrwa? ;)

Cześć!

Szukam wykonawcy do pompy ciepła i okazuje się to trudnym zadaniem. Nawet jeśli jakiś instalator ma kilka dobrych opinii, to ma też złe. A wiadomo, że to spora inwestycja i nie chciałbym mieć pompy, która źle działa.

Przeszukałem forum i nie znalazłem wątku z polecanymi wykonawcami.

Wpisujcie proszę, kto Wam instalował pompę ciepła, jaką, jaki był zakres prac (pompa, kolektor, podłogówka, inne) i skąd on jest.

Marcin

Mnie montował miki121. PC P-W Atlantic Tri 16. Instalacja OK. Natomiast dotrzymywanie terminów (danego słowa) nie jest jego mocną stroną, delikatnie rzecz ujmując.

Fakt robot natlok. I terminy uciekaja. Dlatego teraz znalazlem pomoc wspolnika ktory odciazy mnie od strony obslugi handlowej I ofertowej. A ja tylko montaz I serwis. Wszystko poto aby nie bylo poslizgu :)

No I ostatnio jeszcze chorobowe przez 3 tygodnie I od srody odrabianie zaleglosci. Dzisiaj odpalilem S10 w koszalinie ;)

A jutro rano nastepna...

Dlatego teraz znalazlem pomoc wspolnika ktory odciazy mnie od strony obslugi handlowej I ofertowej. A ja tylko montaz I serwis.

Potwierdzam i zapraszam :)

P.S.

Narazie tak skromnie,dlatego że trzeba dograć sprawy organizacyjne i lub wykupić płatny profil żeby wszystko było zgodnie z prawem ;)

Edytowane przez ArturWi

też odnoszę takie wrażenie :p

Z Twoja "sztywnoscia" (bedaca zaprzeczeniem avatara), zbyt czesto bierzesz wszystko doslownie, wiec sie nie dziwnie. :-)

Nic nie poradze na to, ze profesjonalizm i bledy jakos nie pasuja mi do siebie. Zwlaszcza, jesli ktos to tlumaczy tym, ze jest "istota ludzka". Taki intstalator-filozof moze duzo szkody narobic demostrujac swoja "ludzkosc"..

Nic nie poradze na to, ze profesjonalizm i bledy jakos nie pasuja mi do siebie. Zwlaszcza, jesli ktos to tlumaczy tym, ze jest "istota ludzka". Taki intstalator-filozof moze duzo szkody narobic demostrujac swoja "ludzkosc"..

Uff! Całe szczęście, że informatycy są nieludzko nieomylni tak jak ty:wave:

Od razu to widać jak się używa jakikolwiek program komputerowy od Windowsa poczynając... Wydawane prawie codziennie poprawki służą oczywiście wyłącznie dodaniu nowych możliwości i bynajmniej nie wynikają z błędów popełnionych przez programistów. Już w dobie komputerków 8-mio bitowych gdzie cały OS mieścił się w ROMie i z tego powodu musiał być bez błędów pracowali sami nieomylni. Ciekawe dlaczego w ZX Spctrum nie działały przerwania NMI? Zapewne celowe działanie programistów...

Ktos tu napisal madrze na forum, ze "nie dodaje sie krow i baranow".

Trzymaj sie tej zasady i porownuj rzeczy, ktore sie daja porownac a nie Windowsa i instalacje hydrauliczna w domku jednorodzinnym ;-)

A Spectruma sobie chyba znowu kupie z sentymentu, bo to moj pierwszy komputer byl. Wersja z rozbudowana klawiaturka - ZX Spectrum+ :-)

no to teraz napisz jeszcze jak ty to wszystko liczysz....

Sam wiesz że trzeba zebrać sporo informacji do kupy odnośnie projektu domu i jego rozwiązań: ocieplenia, okien, wentylacji itd... wybrać sposób oddawania ciepła w poszczególnych pomieszczeniach, wybrać rodzaj pozyskiwania energii przez PC, czyli DZ, dobrze jest zapytać o oczekiwania klienta odnośnie temperatury w pomieszczeniach (znam takich co lubią19 stopni i ludzi pochodzących z bloków którzy chcą 24 stopnie), przy PC gruntowej dobrze jest coś wiedzieć o terenie, znać jego możliwości i inne.

Zależnie np. od rodzaju podłóg i innych może ktoś chcieć dołożyć grzejniki, może np. nie chcieć ściennego. Jeszcze z kilku powodów może się okazać że trzeba by zastosować inną PC, inną moc, inny typ... Może ktoś zużywać bardzo dużo wody lub mało, i tak dalej.

Wiem że to wszystko ma teoretycznie mały wpływ, bo z zapotrzebowania bud na ciepło + ile osób razy średnia i mamy niby sprzęt dobrany, ale potem wychodzą takie na oko robione instalacje, a jak jeszcze ktoś się na oko pomyli albo o czymś zapomni to rozrzut niemały potem będzie.

Praca w I i II taryfie to koszt przeszło razy dwa; jak masz podł. + grzejniki to znowu COP jest takie że tracimy niemało, jak za rzadko rurki w podłodze to też niedobrze, bo COP spada, jak za małe DZ to też COP spada; ... tego jest trochę :)

Ja też wchodzę do domu i widzę co bym postawił: jaką PC, jakie DZ, jaki REKU i jak poprowadził kanały WM, ale co by nie było bez obliczeń (choćby na kolanie) nic nie montuję...

PS. u mojej żony w pracy już mieli z PC zrezygnować i założyć inne źródło ogrzewania - tak im PC dobrali i założyli + całą resztę, że płacili jak za gaz :D

Można to tak zoptymalizować żeby inwestor nie przepłacił i był zadowolony, tylko komu by się chciało liczyć i kto wie co i jak liczyć. Można też spojrzeć, powiedzieć ile za co i do przodu...

PS. Mam kolegę który do podłogówki często zakłada w salonie 1 grzejnik (jedyny w domu) na wszelki wypadek... :D ciekawe czy w aucie wiąże się sznurkiem, na wszelki wypadek jak by pasy zawiodły itp.? :D

Edytowane przez pawel_1024

pytanie było podchwytlliwe..tak naprawdę to dziwię się, ze nie liczysz tego w OZC...z OZC dostajesz praktycznie wszystkie parametry dotyczące CO, a same CWU to już pikuś

wiem, ale już nie pisałem że kolega sobie żartuje :)

nie wszyscy na forum wiedzą co to jest OZC.

OZC mi PC nie dobierze ;) i nie uwzględni innych, dodatkowych czynników.