r.tyrman 17.11.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Z 500 postow z mojego licznika dotyczy sprawy czyszczenia kanalow nawiewnych i poparte to bylo rozymi argumentami z przepisami prawa budowlanego wlacznie. Nie mam zamiaru znowu tego przerabiac,ale nieinformowanie klienta o takiej koniecznosci jest naprawde nierzetelnoscia instalatora, a tragedia jest fakt, ze ona sam nie widzi wogole takiej potrzeby "bo sa filtry". Ja nie mowie o "estetyce" wnetrza kanalow, tylko o mikrobiologii. Przemysłowa wytwornica ozonu kosztuje 4k zł. Każdy kto ma WM powinien zadbac o dezynfekcję kanałów. A po za tym jak to ładnie ujął wihajster to jest OFF TOP. Edytowane 18 Listopada 2012 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Takie czyszczenie to nie problem i dużo nie kosztuje. Ciągle nie rozumiem problemu czyszczenia jako dyskwalifikującego WM. Kominów spalinowych przecież też można nie budować żeby kominiarza nie wzywać i gazu nie podłączać żeby nikt go nie sprawdzał co kilka lat. Olej i filtr powietrza w aucie też wymieniam i nie myślę zaraz o komunikacji miejskiej... To nie jest w ogóle argument. Nadal czekam na konkretne informacje o hałasie i mikrobiologii. Inaczej zrozumiem Twoje argumenty jako nietrafione i wycofane A tak swoją drogą napisz proszę jak czyścisz kanały WG, bo przy wietrze i otwartych oknach w lecie "mikrobiologia wpada czasem do środka" - to nieuniknione. Myślę że murarze i kominiarze nie informują o możliwej mikrobiologii wewnątrz kanałów, tak jak i producenci aut o mikrobiologii w kanałach wentylacyjnych (oczywiście bez klimy). Czy oni też są nie w porządku, czy im wolno? Edytowane 18 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 No wlasnie problem. Nie chodzi o koszta a o techniczne przeprowadzenie takiej operacji. O dostep do kanalow. (Widze ze juz doczytales, ze czyscic je trzeba - brawo, czlowiek cale zycie sie czegos uczy) Przy WG jak mam cofke, to kilka(nascie) dni w roku a w ewentualnym syfie w WM siedzisz 365dni w roku 24h na dobe. Ta "subtelna" roznica sprawia, ze do higieny WM bym sie duzo bardziej "przykladal" niz do wszystkiego innego, co jakos tak nietrafnie wymieniles. A konkretne informacje sa takie, ze niedopuszczalne bylo w moim przypadku zrobienie nieczyszczonej WM (a technicznie tylko tak mogl bym przeprowadzic kanaly przy moim projekcie bez podwieszania sufitow) i dodatkowo zniecheciala mnie perspektywa potencjalnego halasu (nawet takiego na granicy slyszalnosci). Swoja droga wijesz sie jak piskorz (albo sprzedawca) w probie udowodnienia mi, nie wiem czego. Ze lepiej znasz projekt mojego budynku i moje upodobania co do halasu i zdrowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) No wlasnie problem. Nie chodzi o koszta a o techniczne przeprowadzenie takiej operacji. O dostep do kanalow. (Widze ze juz doczytales, ze czyscic je trzeba - brawo, czlowiek cale zycie sie czegos uczy) Dzięki za życzliwości widzę że łatwo Ci przychodzi ocenianie wiedzy innych, szczególnie pytających o potwierdzenie Twoich słów. Przy WG jak mam cofke, to kilka(nascie) dni w roku a w ewentualnym syfie w WM siedzisz 365dni w roku 24h na dobe. Ta "subtelna" roznica sprawia, ze do higieny WM bym sie duzo bardziej "przykladal" niz do wszystkiego innego, co jakos tak nietrafnie wymieniles. Proponuję pomierzyć przez okres od maja do września to dowiesz się ile tych dni jest. Kilka(naście) raczej wziąłeś z głowy. A konkretne informacje sa takie, ze niedopuszczalne bylo w moim przypadku zrobienie nieczyszczonej WM (a technicznie tylko tak mogl bym przeprowadzic kanaly przy moim projekcie bez podwieszania sufitow) i dodatkowo zniecheciala mnie perspektywa potencjalnego halasu (nawet takiego na granicy slyszalnosci). Ciekawe konkrety podajesz: "niedopuszczalne było" i "perspektywa potencjalnego hałasu". Same mocne fakty. Nie komentuję. Swoja droga wijesz sie jak piskorz (albo sprzedawca) w probie udowodnienia mi, nie wiem czego. Ze lepiej znasz projekt mojego budynku i moje upodobania co do halasu i zdrowia? Projekt budynku nie ma tu nic wspólnego. W każdym można zrobić poprawnie działającą instalację WM i użytkować w odpowiedni sposób. Kto się jak piskorz zachowuje to chyba widać. To nie są "upodobania co do halasu i zdrowia" tylko bardziej wydumane fobie, których w żaden sposób poza domysłami na razie nie poparłeś. Też chyba nabieram zdania przeczytanego na Twój temat - cytuję: "Pyxis i tak wszystko wie najlepiej...więc dyskusja jest bezcelowa..." Myślę że dla innych na forum niektóre informacje mogą być interesujące i widać często kto coś wie w temacie i robi zgodnie ze sztuką i prawami nauk, a kogo "zniechęcają" domysły i przypuszczenia i przenosi je na forum. Ciekawe jest to że zwykle WM odradza osoba jej nie mająca, nie użytkująca i opowiadająca to co "potencjalnie" jej się wydaje niczym nie motywując złych osądów. Pytanie do czytających: Widział ktoś kiedyś choć jedną osobę w nienagannie wykonaną wentylacją mechaniczną i rekuperacją, żeby miała jakieś argumenty przeciw lub była niezadowolona? TJeden warunek - na własne oczy, a nie że kolega kolegi słyszał, że ktoś ... Edytowane 18 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Ale ja nikogo nie przekonuje do robienia WG. Nie wiem dlaczego ty starasz sie mnie przekonac, ze mialem zrobic WM. To byl moj swiadomy wybor i nic Ci do tego.W tym watku po prostu nie zgadzam sie z ta 20-punktowa wyliczanka w ktorej sa same bzdety, bo porownuje sie budynek bez wentylacji do tego z WM. Ot tyle w temacie. Zerknij tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188407-Elastyczne-przewody-wentylacji-mechanicznej&p=5311740&viewfull=1#post5311740 Edytowane 18 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.11.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Dzięki za życzliwości widzę że łatwo Ci przychodzi ocenianie wiedzy innych, szczególnie pytających o potwierdzenie Twoich słów. Proponuję pomierzyć przez okres od maja do września to dowiesz się ile tych dni jest. Kilka(naście) raczej wziąłeś z głowy. Ciekawe konkrety podajesz: "niedopuszczalne było" i "perspektywa potencjalnego hałasu". Same mocne fakty. Nie komentuję. Projekt budynku nie ma tu nic wspólnego. W każdym można zrobić poprawnie działającą instalację WM i użytkować w odpowiedni sposób. Kto się jak piskorz zachowuje to chyba widać. To nie są "upodobania co do halasu i zdrowia" tylko bardziej wydumane fobie, których w żaden sposób poza domysłami na razie nie poparłeś. Też chyba nabieram zdania przeczytanego na Twój temat - cytuję: "Pyxis i tak wszystko wie najlepiej...więc dyskusja jest bezcelowa..." Myślę że dla innych na forum niektóre informacje mogą być interesujące i widać często kto coś wie w temacie i robi zgodnie ze sztuką i prawami nauk, a kogo "zniechęcają" domysły i przypuszczenia i przenosi je na forum. . http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?69-Wentylacja-klimatyzacja-rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Fakt - to nie ten wątek Nie chciałem tego zostawić bez odpowiedzi. Pompy ciepła też montuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 18.11.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Fakt - to nie ten wątek Nie chciałem tego zostawić bez odpowiedzi. Pompy ciepła też montuję... Proponuje profil płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Pompy ciepła też montuję... "Krawaty wiaze, usuwam ciaze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Proponuje profil płatny. tak też pewnie niebawem uczynię. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) "Krawaty wiaze, usuwam ciaze" Napisałem krótko w sensie - nie przy okazji, a raczej specjalizacja pompy ciepła i rekuperatory. Wąska dziedzina, ale i wystarczająco szeroka, co potwierdzają niepoprawnie lub nieekonomicznie wykonane instalacje na prawie każdym kroku. Pyxis - szkoda że innych mierzysz swoją miarą, bo nie każdy na forum to złota rączka, znaczy wszystko i nic, ale to już Twój problem. Edytowane 18 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Napisałem krótko w sensie - nie przy okazji, a raczej specjalizacja pompy ciepła i rekuperatory. Wąska dziedzina, ale i wystarczająco szeroka, co potwierdzają niepoprawnie lub nieekonomicznie wykonane instalacje na prawie każdym kroku. Pyxis - szkoda że innych mierzysz swoją miarą, bo nie każdy na forum to złota rączka, znaczy wszystko i nic, ale to już Twój problem. Slusznie zauwazyles, ze reklama dzwignia handlu, ale takie natretne i niepoparte wiedza rekalmowanie siebie odstrecza raczej potencjalnych klientow. Oj, jakos dziwnie czuje w kosciach, ze furrory to Ty tutaj na forum nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 18.11.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Slusznie zauwazyles, ze reklama dzwignia handlu, ale takie natretne i niepoparte wiedza rekalmowanie siebie odstrecza raczej potencjalnych klientow. Oj, jakos dziwnie czuje w kosciach, ze furrory to Ty tutaj na forum nie zrobisz Pyxis jesteś bezwzględny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Pyxis jesteś bezwzględny. No musi być, bo skoro zrezygnował z WM z tak błahych powodów, a ja mu akurat to wytknąłem, to próbuje znaleźć ujście w emocjach. Widać niestety po tym co pisze - małe doświadczenie w niektórych tematach. Nie jestem po prostu za nabijaniem ludzi w butelkę przez plotkarskie opowiadanie zasłyszanych opowieści lub błędnie wysnutych domysłów. Z moją oceną możesz się nie zgadzać, bo mam raptem 7 postów - ok. Ale podobne zdanie mają różne osoby na forum mające dużo postów i z tego co widzę mające duże doświadczenie i wiedzę. Z jednej strony piszesz że wyliczanka to bzdety a z drugiej "Jesli bym potrafil rozwiazac u siebie te 2 tematy pewnie teraz mial bym wentylacje mechaniczna, ale nie zdolalem." Każde 20 powodów jak już nie zrobiłeś WM jest dla Ciebie bez sensu i w każdym lawirując próbowałeś to udowodnić. Z tego niestety wynika że wtedy te bzdety już by bzdetami nie były dla Ciebie. JA odnoszę wrażenie że jesteś całkowicie zdecydowany na te rozwiązania które masz, a czego nie masz pewnie jest złe. Co do tematu postu - ja się na listę nie wpisuję, bo sam o sobie każdy może pisać superlatywy, a moi klienci nie sądzę żeby wiedzieli że tu jestem i ja ich o to prosił nie będę... Na bazie mojej wiedzy i doświadczeń mogę jedynie napisać moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.11.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 tak też pewnie niebawem uczynię. Dzięki za podpowiedź. A na razie proszę kolegę "wygwiazdkować". Skoro kamieniarz nie może być kamieniarzem a do niedawna hydrauli miał gwiazdki to nick będący nazwą firmy powinien być ocenzurowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Bo WM miala dla mnie "tylko" te 2 mankamenty. Reszta to same zalety.Jesli bym te problemy rozwiazal u siebie mial bym WM. Nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. To kolejna z Twoich "zalet". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) A na razie proszę kolegę "wygwiazdkować". Skoro kamieniarz nie może być kamieniarzem a do niedawna hydrauli miał gwiazdki to nick będący nazwą firmy powinien być ocenzurowany Nie wiem o co chodzi z wygwizdkowaniem, więc zrobiłem płatny profil, żeby nie było że się ukrywam... Edytowane 18 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.11.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Nick nie może być nazwą firmy? Wiesz może czy mam/muszę go zmienić i jak? Akceptowałeś regulamin forum bez czytania? Jakież to Polskie Skoro już zapłaciłeś za profil to może sprzedawać i nagabywać w dowolny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Akceptowałeś regulamin forum bez czytania? Jakież to Polskie Skoro już zapłaciłeś za profil to może sprzedawać i nagabywać w dowolny sposób Nie pisz mu tak, bo teraz bedzie "jazda" dopiero Cytat z www: "Nie „wciskamy" wszystkim tego co my lubimy, gdyż to klient ma być zadowolony oraz świadomy dobrze zainwestowanych pieniędzy." Dodam od siebie: "Srali muchy bedzie wiosna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Cytat z www: "Nie „wciskamy" wszystkim tego co my lubimy, gdyż to klient ma być zadowolony oraz świadomy dobrze zainwestowanych pieniędzy." Nie mam wyłączności na danego producenta i nie mam tylko jednego w ofercie. Montuję polskie i zachodnie. Nie muszę komuś oferować gruntowej, bo jak warunki nie pozwalają (bo za mało miejsca i brak możliwości odwiertów), to montuję pompę powietrzną. Jak ktoś ma piec gazowy to polecam kolektory, choć nie zawsze. Jak ma PC to zwykle nie warto inwestować w kolektory... Ja informuję - klient wybiera. Tekst z jazdą jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts