mieczotronix 09.04.2004 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Mieczu Ja w ubiegłym roku za drzwi dużo lepsze bo stalowe antywłamaniowe w klasie C z superzamkami i do tego naświetle górne i naświetle w skrzydle z szbą P4. dałem 4200zł. brutto z montażem. Drzwi są wykończone tłoczoną płytą MDF wygladają bardzo ładnie. Drzwi drewniane są z reguły dużo tańsze od stalowych antywłamaniowych. Pozdrawiam No to podziel się namiarami! Co to za firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 09.04.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Kup drzwi firmy westo http://www.westo.plMój kolega handluje drzwiami i mi je polecił. Dobra jakość za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.04.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Ja dałem stalowe wzmocnione f-my Capek, z wszystkim imontazem wyszly jakies 1500 zł. Blacha zrobiona na mahon - dla mnie OK. hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 09.04.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Kup drzwi firmy westo http://www.westo.plMój kolega handluje drzwiami i mi je polecił. Dobra jakość za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.04.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 ... No to podziel się namiarami! Co to za firma? Jest to niewielka firma "A.B.-EXIM" sprzedają okna i drzwi. Mieści się przy ul. Belwederskiej 13, tel.423-29-72 Drzwi są firmy Stalmet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 10.04.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Drzwi kup w OBI, w PRAKTRIKER - normalne wzmocnione. Do tego zamek wielowpustowy co go sam założysz. Blokuje na boli góra i dół. Do tego blokady przy zawiasach. Cena ok. 2000 zł z zamkiem. Lazur to sobie sam położysz - jest cała masa fajnych tapet z folii Litości !!! Toż to przepis jak w skomplikowany sposób z dużym udziałem pracy własnej wyrzucić w błoto 2 tys. PLN ! Fajne tapety z folii ??? - może są dobre do oklejenia starych drzwi w starym mieszkaniu. Jak można zapłacić za drzwi 2tys. i obklejać to jakimś badziewiem??? Drzwi Miecza też mają przecież cene katalogową 2tys. Reszta to głównie wydatki w kierunku estetyki i spełnienia konkretnych wymagań (wymiary). Jak to już Mieczu podkreślał, nie kierował się żadną antywłamaniowością specjalną (też uważam, że nie ma w tym względzie co przesadzać). Po co więc te porównania ze stalą i betonem i rozważania o sensie wydawania kasy na drzwi, gdy w domu są też okna? Mówienie o drzwiach od "prostego stolarza" i porównywanie ceny to moim zdaniem również nieporozumienie. Takie drewniane drzwi zwłaszcza zewnętrzne mogą się wypaczać, muszą więc być zrobione porządnie. Duże firmy typu choćby ta Sokółka czy inne od okien drewnianych robią drzwi z klejonki, co nie jest bez znaczenia. Zwróćcie uwagę, że okna tam też nie kosztują tak jak te dawne od "stolarza z sąsiedztwa", ale też właściwości maja inne. Mieczu mógłby kupić prawdopodobnie (nie znam tej firmy) dobre drzwi za 2tys. Chciał kilka bajerów i cena urosła straszliwie. Wg mnie trochę za bardzo urosła, ale cóż taki lajf Co do VATu, to na pewno da się to załatwić na 7%. Trzeba tylko chcieć. W kilku firmach słyszałem już, że od maja przestają zajmować się sprzedażą okien... będą już tylko świadczyć usługi montażu okien Pomysłem na stosunkowo tanie drzwi wejściowe są różnego rodzaju drzwi metalowe zaczynające się od ok 1tys. zł. Oczywiście nie ma wtedy mowy o szczególnym wydziwianiu i bajerach, ale drzwi będą raczej przyzwoite. Przyzwoite i to wszystko. Drzwi wejściowe to nie tylko bariera dla nieproszonych gości, ale przede wszystkim jednak wizytówka domu, więc jak kogoś stać to czemu nie miałby się skusić na parę bajerów? Pytałeś Mieczu o takie drzwi również w innych firmach od stolarki otworowej (fajna nazwa, nie?) ? Kiedyś u Gebauera słyszałem chyba, że drzwi wejściowe zaczynają się tam od 3tys. i w tych 3tys. było już chyba sporo rzeczy w standardzie bez dopłat na każdym kroku. Pewności jednak nie mam. My zamówiliśmy drzwi w PINUS razem z oknami. Dla nas (przy całym zamówieniu, rabat ok 15%) ceny brutto za "zwykłe" drzwi prostokątne zaczynają się od 4tys. zł Zdaje się, że z jakimś ogonkiem, ale go też ekstra obcięli W zależności od wymiarów cena może nieco się zmieniać, ale to już nie są duże różnice dopóki nie nabierze się ochoty na łuki i takie inne. Nasze drzwi mają mieć 116x230cm (z ościeżnicą licząc). W tej cenie można sobie wybierać (lub samodzielnie projektować) dość dowolne wzory z szybami (P4) lub bez. Drzwi są oczywiście drwniane (mahoń meranti), klejone warstwowo (w odróżnieniu od okien i większości innych firm tu jest 5-krotna klejonka). Grubość skrzydła ok 7cm. Nam zachciało się jednak tego łuku na górze więc cena urosła do 5tys. (z ogonkiem, jednak uprosiliśmy by go sobie już darować). Ostatnio przyniesliśmy im projekt, w którym jest aż osiem szybek, z których każda musi być wykonana od szablonu (łuki). Jeszcze nie wiadomo, czy te fanaberie uda się zmieścić w tej cenie. Jeżeli nie, to trochę uprościmy i też będzie piknie. Podsumowując te przydługie wypociny - 5,2tys. za takie drzwi jakie pokazałeś Mieczu to chyba jednak ciut za dużo (pytałeś o rabaty?). Z drugiej strony, jeżeli ktoś chce mieć konkretnie wybrane porządne drzwi zewnętrzne, to 2tys. mu raczej nie wystarczy. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 11.04.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Punkt I: wybrałeś raczej drogą firmą, która sobie za proste rzeczy bardzo dużo życzy pieniędzy. Punkt II: Potrzebne ci wytrzymałe drzwi czy jakieś ozdobne. Można kupić sobie np. Gerdy metalowe, które dobrze chronią dzięki wielu wypustom zamków. Punkt III: Sam dołożyłeś sobie dodatkowy koszt dokładając inny rozmiar drzwi. Trudno, przecież nie bedziesz już domu przebudowywał. Także zastanów się. Mnie to śmiesz kupowanie dzrwiw jakimś badziewu a potem oklejanie???????? Co to ma być??? Czyżby powrót do PRLu??? Pozdrawiam was moim mili, szczególnie was, którzy mają takie śmieszne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.04.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Też stoimy przed wyborem drzwi do domu a że jest ich dwoje to na pewno nie zapłacę za nie tyle co za okna do całego domu to lekka przesada lub brak kasy do stolarki robionej przez stolarza mam uczulenie prawdopodobnie wybiorę jakieś z blachy tłoczone w środku z pianka z drewnianą futryną z okleiną w kolorze okien lub drzwi garażowych z szybką za jakieś 1 500 zł W ubiegłym tygodniu mój klient kupił drzwi drewniane z szybką za nie chciał powiedzieć ile ale powiedział że drogo tzn. za jego miesięczne pobory i że chce jak najszybciej zapomnieć o ich cenie ale rzeczywiście są piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 12.04.2004 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Pytałeś Mieczu o takie drzwi również w innych firmach od stolarki otworowej (fajna nazwa, nie?) ? Prawie nikt nie robi takich drzwi w takim prostym wzorze. Moje drzwi mają być kanciaste. Niby powinny być najłatwiejsze do zrobienia... A tu taka cena... Większość producentów robi tradycyjne - masa łuków, obłych przetłoczeń i zaokrągleń, szybek. Np. w katalogu Gerdy nie znalazłem takiego wzoru o jaki mi chodzi. Te drzwi od sokółki widziałem tylko na zdjęciu w katalogu. Nie mieli ich w salonie i nie wiedzą gdzie mogę je zobaczyć. Chyba za tą ich efemeryczność tyle trzeba zapłacić. Jakby ktoś znał producenta kanciastych drzwi, to niech mi tu podrzuci namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 12.04.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Firma "dziadek" za 1600 kupiłem drzwi które podobają się mojej żonie, (to chyba o czymś świadczy ) http://www.dziadek.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 13.04.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Firma "dziadek" za 1600 kupiłem drzwi które podobają się mojej żonie, (to chyba o czymś świadczy ) http://www.dziadek.com.pl Czy ma to świadczyć o tym, że spodobają się i mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.04.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Jakoś nie mogę się zgodzić z poglądem że drzwi wejściowe antywłamaniowe to zbedny wydatek. I to nie z tego powodu że ja mam właśnie takie - mnie już ten problem nie dotyczy. Otóż otwarcie zwykłych drzwi drewnianych trwa ok.30 sek. !!! Czyli niewiele dłużej niż oryginalnym kluczem. To mnie właśnie niepokoiło tym bardziej że drzwi mam od niewidocznej z ulicy strony. Okna owszem również powinny posiadać co najmniej zaczepy antywłamaniowe. Szczególnie te okna które są niewidoczne od strony drogi. Uważam że jednak drzwi są bardziej narażone na atak włamywacza i powinny być solidniejsze od okien. Jak ktoś będzie stał przy drzwiach to nie będzie wzbudzał zainteresowania osób przechodzących ulicą. Natomiast jak będzie stał na drabinie i coś majstrował przy oknie to już zupełnie inna sprawa. Osobiście uważam że minimum zabezpieczenia domu to drzwi wzmocnione z dobrymi zamkami i okna z zaczepami antywłamaniowymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 13.04.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Firma "dziadek" za 1600 kupiłem drzwi które podobają się mojej żonie, (to chyba o czymś świadczy ) http://www.dziadek.com.pl Czy ma to świadczyć o tym, że spodobają się i mi? Wcale to tak nie świadczy ale jest taka szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 14.04.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Firma "dziadek" za 1600 kupiłem drzwi które podobają się mojej żonie, (to chyba o czymś świadczy ) http://www.dziadek.com.pl Czy ma to świadczyć o tym, że spodobają się i mi? Mieczu, oczywiście że nie ! Ma to świadczyć o czymś Natomiast istnieje duże prawdopodobieństwo, że drzwi, które spodobają się Tobie, będą kosztować 5200pln brutto. Jak dobrze poszukasz może uda Ci się zejść do 4200pln brutto. Pisząc wyżej o 'firmach od stolarki otworowej' miałem na myśli takie jak: Gebauer (ponoć drogi wśród okien, ale spytaj, bo wciąż mi chodzi po głowie, że za 3kzł ładne drzwi można u nich kupić), Urzędowski, Dziadek, Majewski, Milewski, Sokółka i inne zajmujące się powszechnie drewnianymi oknami. W porządnych firmach od drewna nie ma kilku wzorów do wyboru (jak w Gerda, Porta, czy Obi, Praktiker...). Można im zadawać dowolne (a w szczegółności proste, kanciaste) projekty do wykonania. Na 'pocieszenie' dodam, że nasz projekt (w którym nie ma nic prostego; dosłownie i w przenośni) zupełnie załamał 'naszego' Pinusa. Najpierw dowiedzieliśmy się, że do 5,2kzł brutto musimy dołożyć jeszcze 0,5kzł a potem, że ten nasz projekt to w ogóle koszmar dla wykonawcy i jeszcze nie wiedzą ile będzie kosztować, ale pewnie w 5,7kzł się nie zmieści (i to bez doliczania 300pln za montaż i dodatkowych 15% VAT). Będziemy pertraktować (upraszczać projekt ) i kontrolować ceny u konkurencji. Ale generalnie - masakra. Jednym słowem wymarzone drzwi proste czy skomplikowane nie chcą być tanie !!! P.S. A oto nasz wymarzony projekt http://www.superpc.pl/img/bilbo/drzwi-Bilbo-JustaProjekt.jpg pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 14.04.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Mieczu, a nie zauważyłeś jeszcze, że proste w liniach drzwi są drogie? Takie wzorowane na modernistycznych wzorach są nie wiedzieć czemu cholernie drogie (( Też mnie to wqrza, bo sam chcę mieć podobne ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.04.2004 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 ale pszetsiesz ja fiem dlaczemu to tssso proste to takie droge jest...Pszeciesz nawet issssć f prosstej liniiii jest tszassssem bardzo tfudno teszz.A pszynajmniej dopuuuuki szę nie fytszeszfieje tssaukoficie tłumaczenie:czyli że narąbane chłopy siedzą od tych lakierów i klejów to im strasznie trudno jest cokolwiek prostego wyciąć. Cały czas im łuczki i falki tylko wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 14.04.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Jakoś nie mogę się zgodzić z poglądem że drzwi wejściowe antywłamaniowe to zbedny wydatek. I to nie z tego powodu że ja mam właśnie takie - mnie już ten problem nie dotyczy. Otóż otwarcie zwykłych drzwi drewnianych trwa ok.30 sek. !!! Czyli niewiele dłużej niż oryginalnym kluczem. To mnie właśnie niepokoiło tym bardziej że drzwi mam od niewidocznej z ulicy strony. Okna owszem również powinny posiadać co najmniej zaczepy antywłamaniowe. Szczególnie te okna które są niewidoczne od strony drogi. Uważam że jednak drzwi są bardziej narażone na atak włamywacza i powinny być solidniejsze od okien. Dodałbym jeszcze, że drzwi antywłam bronią (na ogół) dostępu do pomieszczenia z "opóźnioną" czujką alarmową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 15.04.2004 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 A oto nasz wymarzony projekt http://www.superpc.pl/img/bilbo/drzwi-Bilbo-JustaProjekt.jpg No, no... Raczej niezłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 15.04.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 http://www.superpc.pl/img/bilbo/drzwi-Bilbo-JustaProjekt.jpgbilbo, oczywiście zdajesz sobie sprawę, że takie drzwi z łukiem nie mogą być zamontowane w środku muru, bo nie dadzą się otworzyć nawet pod kątem prostym, nie wspominając już o kącie lekko rozwartym. Pozostaje Ci tylko zamontować je maksymalnie w skraju muru od strony wiatrołapu (jeśli mają się otwierać do wewnątrz). Jeśli na zewnątrz, wtedy oczywiście w drugim skrajnym położeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.04.2004 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 W końcu znalazłem firmę, która zrobi mi drzwi na wymiar, z przetłoczeniami wg. mojego projektu, o takie:http://www.penet.pl/~mieczu/budowa/dzwi.jpgdrewno sosna, malowane na kolor 'palisander' typ 'włamaniowy' - ale akurat mi to nie robi różnicy.Cena 2091 zł + 250 montaż.Dziś wpłaciłem zaliczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts