Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wej?ciowe za 5200 PLN?

Recommended Posts

Mam mieszkaniowe drzwi Dierre od 4 lat. Mam tez pieski, które obdrapaly juz nieźle ścianę - ale drzwi zostały nie naruszone.

Gdy 4 lata temu wybieraliśmy w W-wie na Bartyckiej drzwi - okazało się, że za Dierre z konstrukcją metalową z odpowiednią liczbą bolców i zamkami z atestem (agenci ubezpieczeniowi za takie coś dają zniżki) i wykończone prostym fornirem orzechowym - zapłacimy razem z montażem tyle co za Gerdę, metalową w plastikowym laminacie drewnopodobnym (bez ceny zamków)... Mój mąż jako miłośnik wyrobów polskich próbował się u dealera Gerdy targować - ale bez skutku, bo tamci byli niewruszeni (ponoc mieli tyle zamówień). A drzwi były takie koszmarnie brzydkie ...

Do naszego nowego domu też byśmy wzięli najchetnej Dierre. Okazało się, że za białe drzwi 1,5 (skrzydlo pełne + 1/2 skrzydła w P4 + nadświetle w P4) zadali 6700 zł + VAT bez montażu , podziękowaliśmy i wynieslismy się mocno zawstydzeni.

Po czym przyjęła nas z otwartymi ramionami firma Eden (na Bartyckiej pawilonik po prawej stronie od furtki). Uprzejma pani zaproponowała ładnie zaprojektowane białe drzwi w sośnie (skrzydło + 1/2 skrzydła w P4 + nadświetle w P4) z listwą stalową, bolcami i atestowanymi zamkami (nasz agent ubezpieczeniowy je docenił). Wszystko z montażem i VAT za 4500 zł. Zamówienie i montaż przebiegły terminowo i sprawnie.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam dzwi z firmy Porta wejściowe za 1600 zł i myślę ze spełnią taką samą rolę jak drzwi za 5 tys. Myślę , że ta wysoka cena wynika tylko z nietypowości wzoru , ornamentyki itp. W moich stronach za 5 tys. mozna mieć rolety antywł. na wszystkie okna. A jak złodziej będzie miał ochotę to i tak wejdzie przez drzwi za tys. czy pięć tys. a po drodze jeszcze uśpi psa.

Wniosek z tego że najlepiej być ubezpieczonym.

Pozdrawiam Paty.

Za porównywalną cenę możesz kupić antywłamaniowe drzwi Gerdy, również kanciaste. http://www.gerda.pl/strona_html/drzwi_zam.htm

Ja jestem dość wybredny. Wcześniej przejrzałem ofertę gerdy i ze zdumieniem stwierdziłem, że akurat takich drzwi, jakie ja chcę oni nie robią! Kanciastych parę mieli, ale były "kanciaste inaczej".

No i niestety okazało się, że moje drzwi mają 220 cm wysokości (murarze tak głupio wymurowali ścianę elewacyjną z klinkieru, że teraz nic się nie da zrobić - nadświetle 15 cm też wyglądałoby idiotycznie) Dlatego drzwi muszą być robionę na miarę. Ze stalowymi gerdy podejrzewałem, że byłby to jakiś kłopot.

W każdym razie zaliczkę już wpłaciłem, drzwi się robią i jest już po przysłowiowych "ptakach".

A ja kupiłem sokółki FENIX czy coś podobnego, ale w standardzie to znaczy szerokość 110. Te same zamki co Mieciowi proponowali. Zielone pod kolor dachu z taką wąską szybką. Sam montowałem. Chcieli coś ponad 2kPLN (chyba 2,5) ale się nie dałem i zlazłem do 1,9 (w każdym razie poniżej 2k). O ile montarz przebiegł bez problemu (nie licząc skuwania części nadproża) to o montaż szyldów - co by wydawało się prostrze - przebiegł gorzej - takie poj.. śrubki chyba niemieckie - wieloramienną gwiazdką się je wkręca i na długości mają przetłoczenia między gwintem do obcięcia, a ja głupi nie wpadłem na to i wkręcam i wkręcam śruba się dalej nie kręci a szyld wisi w powiertzu. Koniec końców skróciłem wkręciłem, ale już nie odkręcę bo ta gwiazdka się zrobiła w kółko :-) Z dzwi jestem zadowolony, i szczerze polecam. Niestety za nie standard się płaci. Dobra rada dla zaczynających - pilnujcie swoich wykonawców.

Pozdrawiam.

Wladek.

Za porównywalną cenę możesz kupić antywłamaniowe drzwi Gerdy, również kanciaste. http://www.gerda.pl/strona_html/drzwi_zam.htm

Sam też kupiłem Gerdę, ale nieźle się ubawiłem oglądając w katalogu Gerdy drzwi z przetłoczeniem p27 - niemalże logo Audi. I wyobraziłem sobie siebie stojącego przed domem w nowiutkim dresie Adidasa, przed domem tuningowane BMW, a drzwi Audi...

• 1 month później...

po prawie dwóch miesiącach wyczekiwania moje zamówione, szyte na miarę drzwi przyjechały dziś na budowę.

I co się okazalo?

Że nie pasują! Tak. Drzwi robione na zamówienie nie pasowały do otworu. Tego naprawdę się nie spodziewałem.

Sprzedawca był na tyle uczciwy, że oddał mi zaliczkę. Oczywiście drzwi zabrał. Więc znowu jestem w punkcie wyjścia.

Proszę wpisywać swoje kondolencje.

mieczu - moje kondolencje.

A tak na poważnie - współczuję. Jak znam życie - zamówienie nowych to 2 miesiące w plecy (gdybyś się dzisiaj zdecydował).

Może przedyskutuj z kierownikiem budowy/firmą od drzwi czy coś z tym fantem nie da się zrobić. Może coś skuć (bo rozumiem że są za duże)? Albo drzwi przyciąć? Kilka centymetrów da się z pewnością jakoś rozwiązać. Chyba że jakość tych wykonanych Ci nie leży lub jednak masz możliwość szybkiej ścieżki zamówienia gdzie inndziej lub w tej samej firmie.

Pozdrawiam

e tam - od razu - aż takiego pecha nie mam - w końcu stoi cały dom i nic mu nie jest - nic się nie zawaliło, nic nie spaliło, nic nie ukradli - ale to przecież nikogo nie interesuje - ludzie potrzebują sensacji, więc jej trochę dostarczam

Nic skuwać nie będę - mam elewację z klinkieru - a to tam nie pasowało. Zresztą przecież nie po to robię drzwi na zamówienie, żeby potem dopasowywać do nich dom. Drzwi kazałem zabrać, zaliczkę oddać. Dobrze, że z tym nie było problemó. Sprawa zamknięta.

Dziś mam się spoktać ze stolarzem z okolicy - zobaczymy co mi powie...

dziękuję za kondolencję

jestem już po rozmowie z lokalnym stolarzem

trzask-prask i zrobi mi takie drzwi jak chcę w dwa miesiączki

no cóż, chyba nie mam wyboru...

aż tak się spieszyć nie muszę, bo mieszkam teraz na swoim (nie wynajmuję) pozatym muszę jeszcze sporo przed przeprowadzką pozałatwiać. Choćby głupi telefon, którego mi netia nie chce założyć, bo im się nie opyla.

to nie chodzi o znak zodiaku, chodzi o to że aż tak mi się nie spieszy, póki w nowym domu nie mieszkam, mogę wydziwiać, przebierać i cyzelować - w momencie kiedy się tam wprowadzę, utrwalę stan zastany po wieki wieków amen. Nic mi się nie będzie chciało zmieniać. Do wszystkiego się przyzwyczaję. Z tymi drzwiami to mam parę ofert krótkszych o miesiąc, ale oferenci wzbudzali we mnie mniejsze zaufanie.

Inna sprawa, że ja teraz bardzo dużo pracuję i czas mi zasuwa tak szybko, że nie wiem. Dopiero co mi się synek urodził, a już ma 4 miesiące.