Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia budowlana typ 200, 300, ... jakie parametry?

rayden

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy to najlepsze miejsce na ten post ale w sumie folia służy min do izolacji...

ale do rzeczy:

Czy ktoś może mnie oświecić jakie parametry (głównie grubość) ma folia

PE typ 300?

Kupiłem coś takiego na allegro (w sumie to kupowałem folie ochronno-budowlaną 0,3 mm a dostałem tą

TYP300).

Niestety w porównaniu do folii z tą którą kupowałem na lokalnym składzie okazało się ze jest znacznie cieńsza.

Wkurzony pojechałem na skład i kupiłem tą co miałem zwykle (atestowaną CE na której pisze ze ma 0,3mm +/-20%)

Folia jest znacznie grubsza sztywniejsza, a rolka (ten sam wymiar folii i wys rolki) znacznie grubsza. Ciężar też znacznie większy

(mniej więcej 2X).

Teraz próbuje dowieść że ta folia typ 300 nie ma tych oczekiwanych 0,3mm ale nie mogę na ten temat nic znaleźć.

Pozdrawiam,

Robert

• 1 year później...
Witam! Ja zakupiłem na Allegro folię 0,5mm. Sprzedawca informuje że folia ma 0,5mm, natomiast folia ma niewiele ponad 0,3mm. Wagowo w rolce brakuje 30%. Sprzedawca twierdzi że wszystko jest ok, ponieważ folia jest zgodna z normą PN-EN i posiada atest i producent podaje tolerancję +/-30%. W ogóle nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi i dlaczego sprzedawca sprzedaje towar bez informacji o takim zaniżeniu. Czy ta norma dotycząca hydroizolacji faktycznie mówi coś o tolerancji -30%, w ten sposób by usprawiedliwiać takie postępowanie?? Edytowane przez Piotr_1

Bo folia nie jest hydroizolacja.

Producenci korzystaja z luk i takie mamy produkty.

Jezeli folia nazywa sie np. "Folia ochronna, folia typ20, folia czarna" itp.. to zawsze bedziemy miec takie buble.

TYLKO produkt o nazwie: FOLIA BUDOWLANA 3mm bedzie miala 3mm +- jakies odchylenia normalne.

wszytskie "typy200 itp" dopuszczaja takie odchylenia.

Ale wedle tytułu i opisu aukcji nie kupiłem żadnej folii 500. Przedmiot nazywa się tak:

Folia Izolacyjna Budowlana o grubości 0,5mm 6x25m ATEST

Łatwe w montażu, elastyczne folie budowlane

Wobec tego czy istnieje podstawa prawna lub podstawa w normach, abym otrzymywał folię zaniżoną o 30%. Podobno według sprzedawcy wewnątrz pakunku znajduje się jakaś deklaracja, na której jest podana tolerancja +/-30%. Ale skąd miałem wiedzieć że otrzymam folię zaniżoną średnio o 30%. Średnio to już wagowo, na samej granicy 30%, ale wiadomo że ze względu na niedokładność grubości na całej powierzchni będą miejsca, które przekraczają tą tolerancję. Brak słów...

ja prawnikiem nie jestem, ani rzecznikiem praw konsumenta, ale wydaje mi sie ze to jest swiadome wprowadzenie klienta w blad i sprzedaz podrobki, ze swojej strony goraco namawiam do wyciagniecia konsekwencji wobec sprzedawcy, bo te pseudo firmeki i oszusci na allegro moze wreszcie znikna z rynku. I to sprawe poruszylbym zarowno u sprzedawcy, wystapil o odszkodowanie, plus powiadomienie o sprawie allegro. Walcz i napisz jak wyszlo.

Dzięki, może ktoś jeszcze się wypowie. Nie lubię jak ktoś mnie tak oszukuje i jeszcze w głupi sposób potem mydli oczy. Nie wiem gdzie powinienem się zgłosić i kto powinien wykonać ekspertyzę. Uokik, policja, prokurator, jakieś niezależne stoważyszenie, prawnik?

• 4 years później...