kaRob 18.10.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Udało się! Po 14 miesiącach oczekiwania na podział działki, w końcu podpisaliśmy akt notarialny (15.10.12r). Nie marnując czasu, podczas oczekiwania na podział działki zajęliśmy się projektem domu. Na ten moment architektura jest już dopracowana na 100% - ewentualne zmiany mogą jeszcze się pojawić, ale nie sądzę. Na samym początku wyznaczyliśmy sobie kilka podstawowych punktów. Dom miał być: * Mały - (wyszło102m2 + 34m2 garaż) - jest OK* Z dwuspadowym dachem* Prosty konstrukcyjnie* Z dużym przeszkleniem w salonie* Nowoczesny - kolumienki, szprosy w oknach itd odpadają - nie nasz styl* Pasywny - nie za wszelką cenę, ale chcielibyśmy osiągnąć jak najlepszy wynik. Dom powstanie na płycie, budowany z bloczków cementowo-wapiennych, wyposażony w WM z GWC, ogrzewanie podłogowe elektryczne. Działka ma 1033m2 - dla nas wystarczająco duża. Na tym etapie zbieramy dokumenty do złożenia wniosku o WZ. Niedługo wrzucimy rzuty parteru i poddasza oraz zdjęcia działki. Komentarze proszę umieszczać w tym temacie. Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 18.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Płyta fundamentowa i WM z GWC plus duże ona nie = sie dom pasywny jeszcze kilka składników brakuje Pozdrawiam w początkach zmagań w budowaniu cieplutkiego domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 18.10.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam w gronie budujących małe parterówki . Z ciekawością będę zaglądał i oczywiście dopingował. Ciekawy jestem technologii budowy pasywniaka lub prawie pasywniaka. Budowa takiego domku wymaga dużej dokładności i staranności od naszych super budowlańców. Oczywiście nie obędzie się od nadzoru inwestora, który musi być o krok przed "ekstra" pomysłami ekipy budującej. Chłopaki maja różniaste "eko" pomysły, które trzeba szybko eliminować . Pozdrawiam i czekam na zdjątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Poproszę o rzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 19.10.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wklejam rzuty parteru oraz poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 19.10.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Kilka fotek działki. Były wykonane juz pierwsze prace na działce:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Nie lepiej w sypialni większe okno w szczycie zamiast połaciówek? Połaciowe sa drogie, przegrzewaja pomieszczenia. W wc na parterze odwróćcie otwieranie drzwi. Po co na jadalnię eksponowac sedes przy otwarciu wc? Ten dom jest podpiwniczony? I zejście jest wprost z salonu, bez śluzy? Skoro jest was tylko dwoje, może na poddaszu nie zamykać gabinetu jako osobnego pomieszczenia, ale otworzyć na hol? Gabinet jest bardzo mały - może być w nim klaustrofobicznie. Dziwi mnie trochę, że wybraliście dom z poddaszem, zamiast parterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 19.10.2012 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Elfir - dzięki za rady. Już się tłumaczę Jeśli chodzi o okna połaciowe - prawdopodobnie nie zrobimy żadnego. Architekt nie zdążył wymazać - bardzo nas naciskał żeby były, ale w sypialni, pokoju dla gości i łazience jedno okno w szczycie wystarczy. Drzwi od WC - racja, błąd architekta. Ja bym i tak w tym układzie nie zamontował. Dom nie ma piwnicy. Gabinet będzie mały, ale damy radę. Myślimy o przesuwanych drzwiach - bez tak trochę dziwnie.. Parterówki prostu się nam nie podobają. Dziękuję za Wasze opinie i przeglądajcie te rzuty może znajdziecie jeszcze coś do poprawki;) Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Na rysunku masz dziwnie rozrysowane schody - dół nijak nie pasuje do góry. Stąd myślałam, że jest tam zejście.Ja bym nad tym elementem popracowąła bo zajmują w takim układzie sporo miejsca. Można byłoby pod schody wcisnąc ubikację na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 19.10.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Pod schodami będą stały pralka i zlew w pomieszczeniu gospodarczym, a w dalszej części "skos" od schodów będzie wystawał w salonie ok 50cm - będzie to schowane w KG i w tej zabudowie od dołu zostanie umieszczony biokominek. Wszystko jest na rzutach, niestety bardzo słabo widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Już wiem co jest nie tak z rysunkiem - u ciebie na rysunku poddasze jest przekręcone o 90 stopni względem parteru! Dlatego mi te schody nijak nie pasowały. Uważasz, że noszenie prania przez garaż z poddasza to mądry pomysł? Edytowane 19 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 20.10.2012 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Będzie zsyp z garderoby do pom. gospodarczego na brudne ciuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 a jak wnosić to na górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 21.10.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Bardzo Wam się nie podobają parterówki? Może jednak warto się nad tym dłużej zastanowić? Przy tam małym domku to nawet szkoda miejsca na schody, a jeżeli są skosy na poddaszu to jaką powierzchnię użytkową będzie miał pokój dla gości i co się zmieści w takiej garderobie? Jest sporo ładnych parterówek z dwuspadowym dachem a jak ma być nowocześnie to może z płaskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 22.10.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 a jak wnosić to na górę? I tak przez większą cześć roku to pranie będzie się suszyło na dworze - będziemy wychodzili z PG przez garaż tyłem - czyli ok. Przez resztę roku trzeba będzie poginać przez garaż - nie widzę innej opcji niestety.. Jeśli chodzi o projekt - na taki się już zdecydowaliśmy - jest już zrobiony - decyzja zapadła i z niej się nie wycofamy. Ścianka kolankowa będzie wysoka więc coś pod tymi skosami się zmieści Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 11.02.2013 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wrzucam kilka wizualizacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 zawsze mi się wydawało, że projekt indywidualny jest po to, by był optymalnie dostosowany do trybu życia i wygody mieszkańców. To nie wy mieliście widzieć inne opcje, tylko architekt - za to mu zapłaciliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 można prosić jakieś szczegóły techniczne? widzę garaż oddylatowany od reszty (coraz popularniejsze rozwiązanie, ja to odgapiłem od R&K )? na osobnej płycie? wychodzi tam ściana trójwarstwowa, czy to konieczne? może wystarczyłoby kilka słupów (i automatycznie większa powierzchnia garażu)? jakie ocieplenie między tymi ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 14.02.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 można prosić jakieś szczegóły techniczne? widzę garaż oddylatowany od reszty (coraz popularniejsze rozwiązanie, ja to odgapiłem od R&K )? na osobnej płycie? wychodzi tam ściana trójwarstwowa, czy to konieczne? może wystarczyłoby kilka słupów (i automatycznie większa powierzchnia garażu)? jakie ocieplenie między tymi ścianami? Witam, Tak, garaż będzie na osobnej płycie. Myślałem o takich słupach, ale zmieniliśmy grubość ścian na 18cm, więc z takie wnęki nic się nie zmieści - a tak jak jest będzie prościej, a finansowo myślę ze tak samo. Pomiędzy płyty i ściany wrzucamy 15cm styropianu. Dla lepszego zobrazowania wrzucam zaktualizowany rzut. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaRob 09.04.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Wrzesień 2013 We wrześniu na działce stanęła skrzynka z energetyki oraz postawiliśmy blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts