Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy mozecie mi poradzić co i kiedy kierownik budowy jest zobowiązany odbierać. Może ktoś kiedyś znalazł coś podobnego na forum. Nie chodzi mi tylko o grube punkty: ławy, fundamenty, piwnica,... ale takze o szczegóły. Wydaje mi się to potrzebne do kontroli samego kierownika, czy on aby wszytko kontroluje.

https://forum.murator.pl/topic/17302-kierownik-budowy-co-i-kiedy-odbiera/

No Ludkowie, Jak tam !!!! Nikt nie potrafi powiedzieć? może taka specyfikacja już była przy okazji jednego z wątków.

Otoz kierownik budowy niczego nie odbiera!!!!!!!!!! tym zajmuje sie inspektor nadzoru inwestycyjnego ktory na budowie reprezentuje inwestora.

Kierownik budowy jest kierownikiem na budowie i on bezposrednio nadzoruje roboty wykonywane przez firmy wykonawcze albo w systemie gospodarczym nadzoruje murarza , tynkarza itp.

W zwiazku z powyzszym jesli jest zatrudniony kierownik budowy to on codziennie patrzy na ta prace robotnika i poprawia jego zle wyniki.

Jesli robote wykonuje firma uslugowa to kierownik budowy co kilka dni doglada jakosc robot.

Po zakonczeniu etapu firma wykonawcza sporzadza kosztorys a kierownik budowy spisuje protokol zakonczenia robot w ktorym to moze dokonac odbioru danej roboty w ten sposob przyjmie odpowiedzialnosc za jakosc wykonanych prac pod wzgledem technicznym natomiast w dalszym ciagu odpowiedzialnosc jakosciowa spoczywa na wykonawcy robot.Moze tego dokonac w dzienniku budowy ale dodatkowo powinien wtedy uzyskac podpisy wykonawcow poszczegolnych robot. W ten sposob wykonawca przez nastepne lata bedzie odpowiadal za zle wykonana jakosc robot na budowie.

https://forum.murator.pl/topic/17302-kierownik-budowy-co-i-kiedy-odbiera/#findComment-292435

Jarpol - Masz racje. Moje pytanie wynika z faktu, iż kierownik budowy jest często utażsamiany z Inspektorem nadzoru. Z tego co słyszałem, to jeżeli nie ma Inspektora ndzoru (a być nie musi), to odbiory robi Kierownik Budowy przy obecności Inwestora.

Mnie interesuje specyfikacja krytycznych etapów procesu budowy, kóre muszą zostac odebrane: Przez Inspektora Nadzoru czy też przez Kierownika Budowy.

https://forum.murator.pl/topic/17302-kierownik-budowy-co-i-kiedy-odbiera/#findComment-292451

Jarpol - Masz racje. Moje pytanie wynika z faktu, iż kierownik budowy jest często utażsamiany z Inspektorem nadzoru. Z tego co słyszałem, to jeżeli nie ma Inspektora ndzoru (a być nie musi), to odbiory robi Kierownik Budowy przy obecności Inwestora.

Mnie interesuje specyfikacja krytycznych etapów procesu budowy, kóre muszą zostac odebrane: Przez Inspektora Nadzoru czy też przez Kierownika Budowy.

Masz rację w praktyce tak właśnie się odbywa kierownik pilnuje roboty odbiera ją wraz z inwestorem od wykonawcy a w dzienniku budowy pisze wykonano. Nie pisze odebrano. Myślę że kierownik budowy powinien sprawdzić minimum nastepujace roboty

1) Wytyczenie budynku przez geodetę (powinien przy tym być )

2) Roboty ziemne wykop

3) Wszystkie zbrojenia - fundanent, słupy, podciagi, wieńce, nadproża, schody, tarasy itp.

4) Wszelkie roboty izolacyjne

5) Murowanie ścian i kominów min 2...3 pobyty

6) Stropy zbrojenie, ułożenie belek i pustaków

7) Więźba dachowa

8) Dach - poszycie, rynny, obróbki

9) Osadzenie okien, drzwi, parapetów

10) Roboty betoniarskie najlepiej aby był podczas betonowania, jeśli zaprawa jest robiona na budowie to sprawdzić sposób jej wykonywania i skład. Powinien rownież odbierać szalunki.

11) Roboty tynkarskie i posadzki.

12) Powinien dopilnować aby instalacje były robione przez osoby z uprawnieniami budowlanymi (elektryczne i gazowe)

To tyle być może o czymś zapomniełem.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/17302-kierownik-budowy-co-i-kiedy-odbiera/#findComment-292468