Pawel2990 21.10.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Witam, chciałbym zrobić uziom na około budynku i z tego co wiem to 1 metr od budynku i 50cm wkopać do ziemi, działkę mam taką że nie ma ani grama ziemi tylko sam piach(żółty) mam trochę bednarki i na pewno mi jej braknie i jak ją teraz zesztukować z drugą oraz jak zrobić wypusty na szynę GSW oraz na piorunochron. Bednarka ma być kładziona płasko i jak mam potem ją skręcić na skręcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.10.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Jeśli jest to nowy budynek to brak sztucznego uziomu fundamentowego jest błędem, który rodzi takie pytania jak Twoje. Bednarkę należy łączyć przez spawanie. Spawy zabezpieczyć dowolnym środkiem bitumicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel2990 21.10.2012 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Dom jest stary i nie ma fundamentów i dlatego trzeba zrobić uziom otokowy, a nie ma jakiś złączek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.10.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Jeśli potrafisz miejsce łączenia zabezpieczyć przed korozją to oczywiście możesz zastosować inny sposób łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel2990 21.10.2012 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 W jednym miejscu gdzie chciałbym wejść z bednarką do budynku mam na głębokości około 70-80cm kabel energetyczny 5x6mm zasilający do garażu jest on w peszlu i od budynku bym miał w jednym miejscu i bednarkę i kabel zasilający oraz kabel do alarmu do garażu. Może to tak być czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 26.10.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dom jest stary i nie ma fundamentów i dlatego trzeba zrobić uziom otokowy, a nie ma jakiś złączek ? Są (o ile dobrze pamiętam) tzw. zaciski gwintowe, które oczywiście muszą być przez producenta dopuszczone do pracy w gruncie/betonie. Firma OBO Bettermann takie robi. Koszt ok 13 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 26.10.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Bednarkę trzeba ułożyć "na sztorc", nie płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel2990 27.10.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A czy w jednym wykopie może być ułożony na głębokości około 70-80cm kabel energetyczny 5x6mm zasilający do garażu jest on w peszlu oraz drugi peszel z kablem do alarmu i by była ułożona bednarka na głębokości 50cm w dół nad kablem zasilającym oraz kablem do alarmu do garażu. Może to tak być czy nie i czy bednarkę trzeba jakoś zabezpieczyć na całej długości czy tylko łączenia bednarki z bednarką oraz wypustami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 28.10.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Bednarkę połóż na dno wykopu, przykryj np piaskiem (1o-15 cm) i na to daj kable. Pradowy po jednej stronie, alarmowy po drugiej stronie wykopu. Przysyp ziemią ok.25-30cm, potem niebieska folia i znowu ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 31.10.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Nie układaj do alarmu (ani niczego innego) zwykłych przewodów. W ziemi można układać wyłącznie kable (kabel i przewód to nie to samo!). I nie ma znaczenia czy użyjesz peszla czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts