Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Przed murowaniem. Skreślasz przewody wenetylacyjne, za to planujesz miejsce dla centralki, przejścia przez strop (jeśłi potrzebne), jak będą poprowadzone kanały.

Dodatkowa wentylacja przy i tak budowanym kominie systemowym kosztowała mnie 50 zł. Naprawdę warto skreślać i jest to jakaś oszczędność?

Może kiedyś się na coś przyda.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę trochę zgryźliwości w tym poście ;)

U mnie kominek też będzie z DGP z kilku powodów.

Po pierwsze,w razie braku prądu przez tydzień mam ogrzewanie w całym domu nie tylko w salonie,po drugie,chyba ważniejsze,w domu energooszczędnym ciężko dobrać odpowiedni wkład,żeby nie przegrzewał salonu i dlatego nie chcę sauny od kominka a DGP będzie miało za zadanie odebrać ciepło z obudowy i transportowanie tego do innych pokoi i garażu.

Obudowa kominka będzie izolowana i zamknięta,bez kratek wychodzących na salon,ciepło będzie oddawane tylko przez szybę kominka a żeby wkład się nie przegrzewał przez brak kratek w obudowie,ciepło będzie odprowadzane właśnie przez DGP :)

Poza tym nie wyobrażam sobie domu bez prawdziwego kominka ;)

Do dystrybucji powietrza potrzeba są turbina a co za tym idzie prąd.

Kominkiem można "regulować" moc. Czym więcej opału w kominku tym większa moc kominka. Dla zrobienia "nastroju" wystarczy dać jedną szczapę drewna i jak sie wypali dołożyć następną.

Wtedy będziemy mieli malutką moc grzewczą kominka , wystarczającą dla "relaksu" i klimatu ...

Nie po to sie wykonuje DGP aby "relaksacyjnie" i dla nastroju palić. Robi się po to jak kominek ma służyć jako źródło ciepła i to wcale nie sporadyczne , bo jeśli sporadyczne to po co wykonywać całą instalcję i to wykonać tak aby dało się tym sterować i wpuścić do pokoi odpowiednia ilość ciepła (jakieś przepustnice ?).

Ja używałem kominka w tamtym tygodniu aby trochę podgrzać salon. Dawałem małe ilości drewna i spokojnie podniosłem temp. z około 19 stopni do około 21-22 stopni. Gdybym załadował po brzegi kominek zapewne miałbym z 28 stopni :)

Poza tym w domie energooszczednym gdzie przecież montuje się pompę i zapewne WM budowanie wielkiego mostka którym jest komin ?

Gdzie tu energooszczędność jak dajemy wielki mostek ;)

No i koszty ;)

Dodatkowa wentylacja przy i tak budowanym kominie systemowym kosztowała mnie 50 zł. Naprawdę warto skreślać i jest to jakaś oszczędność?

Nie wolno skreślać , jak planuje się garaż ...

Garaż musi mieć wentylację grawitacyjną.

Także tak naprawdę jak ma się kominek to też powinna być wentylacja grawitacyjna ...

Kominek to jest piec na paliwo stałe i ma takie same wymagania jak piec w kotłowni ...

A kominki te które nawet dolot z zewnątrz nie do końca są w 100% szczelne , więc nie powinno się ich używać jak ktoś ma WM ...

Nie potrzeba turbiny,ciepło rozprowadzane będzie grawitacyjnie.

A komin to nie jest aż taki duży mostek termiczny.

Jak grawitacyjnie ? Jakoś u mnie ciepło podczas grzania kominkiem jakoś "grawitacyjnie" nie chce sie rozchodzić po całym parterze domu ...

A głównie ciepło pozostaje w salonie i przylegającej kuchni i trochę w przedpokoju.

Reszta pokoi delikatnie mówiąc mało korzysta z ciepłą.

Dużo ciepła też grawitacyjnie idzie na poddasze dziurą gdzie są schody.

Nie wiem jak więc chcesz rozprowadzić ciepło bez turbin , no chyba że do pomieszczeń na górze domu , które są nad kominkiem ...

Bo rozprowadzenie ciepłą grawitacyjnie w poziomie bez wentylatora to nie wykonalne ...

Jedną szczapą to se możesz co najwyżej w swoich zębach podłubać :D

By w kominku się ładnie paliło, musi się najpierw rozgrzać wkład. Nie słyszałem o wkładach tak małej mocy by wystarczyła na to jedna szczapa:no:

Po drugie we wkładach bez płaszcza nie ma problemu z brudną szybą a palenie od góry to sama przyjemność.

Co do pytania w temacie, najgorsze co byś mógł wybrać dla takiego domku to kotłownia na paliwa stałe jak i kominek z płaszczem.

Powinieneś wybierać między gazem a PC. Na czysty prąd musiał byś się mocno przygotować.

Jak grawitacyjnie ? Jakoś u mnie ciepło podczas grzania kominkiem jakoś "grawitacyjnie" nie chce sie rozchodzić po całym parterze domu ...

A głównie ciepło pozostaje w salonie i przylegającej kuchni i trochę w przedpokoju.

Reszta pokoi delikatnie mówiąc mało korzysta z ciepłą.

Dużo ciepła też grawitacyjnie idzie na poddasze dziurą gdzie są schody.

Nie wiem jak więc chcesz rozprowadzić ciepło bez turbin , no chyba że do pomieszczeń na górze domu , które są nad kominkiem ...

Bo rozprowadzenie ciepłą grawitacyjnie w poziomie bez wentylatora to nie wykonalne ...

Nie potrzeba żadnych turbin, wystarczy fizyka i to że ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego. Prowadzone kanałami wentylacyjnymi szuka ujścia i przez ten kanał czy kratkę wyleci, tak jak woda w bezwładzie szuka ujścia do ziemi, jak go nie ma wybija do góry przez studzienkę.

Moze być,grawitacja nawet na poziomym kanale ok 8m. długości. Ciepło dojdzie tam później niz do pozostałych. Jeżeli dasz na końcu kanału mały dedykowany wentylatorek 12v (ok 50-100 zł) nie będzie opóźnienia.

Daj spokój Arturo publicznie sie nie przyzna, że jest z tych "ekologicznie-oszczędnych" , którzy gdy ekologia sie nie sprawdzi lub można będzie jeszcze bardziej zaoszczędzić, w duży mróz, zrobią ekologiczną kotłownie w salonie i palą w ekologicznym kominku. Dla samego klimatu - oczywiście ;)

Edytowane przez Regut1

Jeśli będę palił w kominku to dobrym,suchym drewnem,które jest drogie.

Taniej mi wyjdzie grzanie pompą ciepła,także Twoja uwaga nie jest celna :)

Kominek to ozdoba salonu a przy zaczadzonej,czarnej szybie przestaje nim być.

Mokre jest tańsze :D zwłaszcza gdy na zewnątrz -15C. Dojdziesz do tego jak pomieszkasz :D

Ja już szczerze mówiąc zgłupiałem:) wentylacja mechaniczna,grawitacyjna, kominek z DGP. Wiem co te pojęcia oznaczają, ale nie widzę wizualnie podłączenia tego w całość. Gdzie kanały do tego wszystkiego ulalal :(

Przy PC nie musisz robić WM by było taniej. Nie będzie, za to będzie bardziej komfortowo. Przy gazie zacznie się już opłacać. Kanały WM dość łatwo można poprowadzić, a kanały DGP w zależności od projektu i miejsca z kominkiem. Ja bym jednak w tak małym domu DGP nie robił.

Arturo72 oczywiście, że cały czas czytam, ale tak jak pisałem wcześniej zacząłem od ogrzewania bo to muszę już zmienić na etapie projektu (miejsce na kotłownie czy nie) bo później będzie już za późno. Chodzi mi bardziej o to czy wykonawcy wszystko będą wiedzieć co, jak i kiedy robić żeby było dobrze, żeby później nie trzeba było nic rozwalać. Wprowadziłem swoje dane w arkuszu z500 przy domu z8 i wyszło mi ogrzewanie gazem na poziomie 1100zł i CWU na poziomie 700 zł nie za mało za wszystko? Oczywiście wynik z rekuperacją.

W tym arkuszu jest potrzebnych dużo danych, których ja nie znam. Straty ciepła przez dach.okna itd. Nie mam pojęcia jakie będą w moim domu:(

Straty przez przegrody zewnętrzne to podstawa - bez tego nie dopasujesz systemu grzewczego, to nie jest takie trudne, każdy producent podaje U dla swojego produktu, czy to będzie wełna, styropian, okna czy drzwi - wystarczy się zdecydować i zsumować.

A po co kominek i to z DGP ?

Jesli ktoś robi kominek z DGP to nie po to aby rozpalić kominek dla "nastroju" a po co aby w nim palić i używać jako źródło ciepła ...

Z jednej strony pompa a z drugiej źródło ciepła o najgorszej sprawności cieplnej (kominek + DGP) ?

Jak dla "nastroju" to starczy biokominek ...

;-)

A co kolega "eko"węglowy się zrobił taki zgryżliwy ?

Jak pisałem - "lubie ogień". Zapach, dźwięk pękających szczap drewna.

Wtedy, kedy mam czas to docenić - w weekend.

Biokominek ? Bez żartów prosze :)

A jeśłi już w weekend rozpalę ogień, to (ponieważ jestem oszczędny) głupotą byłoby, by kWh ulatywały przez komin.

Instalacja DGPna trzy pomieszczenia to żaden nakłąd inwestycyjny, a potrafi parę zł zaoszczędzić.

Palić non-stop nie będę, bo.... jestem zbyt wygodny. I dlatego zaplanowałem PC, a nie kociołek na "eko"węgiel.

Edytowane przez fotohobby

A ja tam, gdzie potrzebowałbym kanałów wentylacyjnych, nie mam komina i musiałbym go stawiać specjalnie w tym celu.

A jakoś nie znam nikogo, kto mając WM wróciłby do WG...

Bez zgryżliwości.

Takie zwykłe ludzkie przeczucie wynikajace z doświadczenia życiowego. W okresach w których COP powietrznej PC będzie oscylował w okolicach 1, ich właściciele bardzo szybko polubią klimat palenia w kominku i to nie tylko w weekend ale również wieczorami. Z konsekwencjami, które są z tym związane. I nie chodzi tylko o kotłownie w salonie.