Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania domu 100m2

mest

Recommended Posts

Wybór medium grzewczego i towarzyszącego mu rozwiązania zależy od inwestora.

Posiadłeś już pewną wiedzę co do kosztów inwestycji, a zwłaszcza różnic pomiędzy mediami.

Jak sam stwierdziłeś /zdziwiłeś się :yes:/ przy dobrze ocieplonym domu te różnice nie są wielkie.

Moim zdaniem nie pakuj się w kotłownię w salonie. Kominek tylko rekreacyjnie.

Kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania.

Jak napisał Puławiak inwestując w ogrzewanie podłogowe wodne możesz pod nie podpiąć każdy kocioł gdyby w przyszłości coś Ci się odmieniło.

Zapotrzebowanie na ciepło powinieneś mieć w projekcie /wg projektanta/.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybór medium grzewczego i towarzyszącego mu rozwiązania zależy od inwestora.

Posiadłeś już pewną wiedzę co do kosztów inwestycji, a zwłaszcza różnic pomiędzy mediami.

Jak sam stwierdziłeś /zdziwiłeś się :yes:/ przy dobrze ocieplonym domu te różnice nie są wielkie.

Moim zdaniem nie pakuj się w kotłownię w salonie. Kominek tylko rekreacyjnie.

Kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania.

Jak napisał Puławiak inwestując w ogrzewanie podłogowe wodne możesz pod nie podpiąć każdy kocioł gdyby w przyszłości coś Ci się odmieniło.

Zapotrzebowanie na ciepło powinieneś mieć w projekcie /wg projektanta/.

1. Ja kominkiem grzeje cały dom (130m2), jest to jedyne źródło ogrzewania i nie narzekam. A rzekłbym nawet, że jest to zbyt mocne źródło ciepła.A wcale w salonie kotłowni nie mam, bo w kominku po prostu trzeba umieć palić

2. Czytając dane o ociepleniu domu, który jest przedmiotem analizy mogę powiedzieć, że ja zwiększyłbym to ocieplenie. Przynajmniej podłogę i strop. Ściany mogą zostać o ile mowa o dobrych materiałach izolacyjnych.

3. Sama izolacja to nie wszystko. Ważna jest też stolarka okienna i wentylacja. Im jest to gorsze, tym większe straty ciepła i więcej trzeba grzać.

4. Jak budujesz dom, z założeniem, że będzie pasywny (wtedy niestety rezygnujesz z kominka) albo energooszczędny (jak taki chyba mam), to wbrew stereotypom nie potrzebujesz mega kotłowni i giga pieca do grzania. Ja jakbym miał dostęp do gazu, to grzałbym kominkiem + gazem. Na szczęście nie mam gazu w okolicy i grzeję kominkiem + solarami i jakoś nie marznę. W domu mam temperaturę w zakresie 20-23 stopnie. Ustawiona na sterowniku temperatura to 22,2 stopnia.

5. W twoim przypadku zainwestowałbym trochę więcej w ocieplenie i dobrą stolarkę okienną i drzwiową, zamontował ogrzewanie gazem a alternatywnie, kominek, ale bez płaszcza wodnego. Na czarną godzinę, kiedy nie będzie gazu ani prądu oraz na romantyczne zimowe wieczory. A w łazience dodatkowo dodałbym ogrzewanie podłogowe elektryczne na wiosenno-jesienne wieczory.

Ja bym tak zrobił, ale to tylko moje propozycje.

Czyli 20 cm styropian to mało na podłodze? Strop ok można jeszcze 5 dodać ale jak nie będzie wentylacji mechanicznej to puszki nie mam zamiaru robić.

Pamiętaj , że to dom szkieletowy a nie tradycyjny . Okna 3 szybowe to pewne. Nie będzie ich za wiele można zerknąc na projekt. Właśnie miałem dopytać co z CWU zimą???

Dlaczego kominek nie może być jedynym źródłem ciepła.?? Kominek w salonie to jest luksus, a nie kotłownia. (oczywiście poprawnie zamontowany.) @Koziol77 posłuchaj się żony taki kominek (rodzaj a nie koniecznie model) jest najlepszym wyborem. "DGP nie podłącze" - ciepłe powietrze jest ruchliwe i samo powędruje do pomieszczenia z którego zabierzesz zimne powietrze. (kanałem pod podłogą lub w ścianie) Jedyny problem to opał - miejsce na przechowywanie ca 26 m sześciennych. (zapas na trzy lata)

Dlaczego kominek nie może być jedynym źródłem ciepła.?? Kominek w salonie to jest luksus, a nie kotłownia. (oczywiście poprawnie zamontowany.) @Koziol77 posłuchaj się żony taki kominek (rodzaj a nie koniecznie model) jest najlepszym wyborem. "DGP nie podłącze" - ciepłe powietrze jest ruchliwe i samo powędruje do pomieszczenia z którego zabierzesz zimne powietrze. (kanałem pod podłogą lub w ścianie) Jedyny problem to opał - miejsce na przechowywanie ca 26 m sześciennych. (zapas na trzy lata)

Wiem, że kominek piękny jest. Ale i nie tan ale to można zawsze przeskoczyć;). Niestety nie ma możliwości podłączenia do piecyka kanałów aby doprowadzić ciepła powietrze. Ale juz mi się coś klaruje powoli.

u mnie ze względu na niskie wg OZC zapotrzebowanie na ciepło będzie kociołek elektryczny z wodną podłogówką. gdyby coś nie wyszło to powietrzna pompa ciepła, ale nawet jeśli dom będzie palił więcej o 20-30% niż wg OZC, to raczej zostanę przy prądzie (przy obecnych cenach energii). OZC to podstawa :)

Gwoli porównania - rocznie zużywam 8000kwh na CO i 4000kwh na CWU.

Metan kosztuje mnie 0, 26PLN za 1kwh, czyli rocznie wydaje 3100 PLN.

Prąd kosztuje u mnie 0, 41PLN w nocnej taryfie i 0, 67PLN w dziennej. Czyli gdybym chciał korzystać z prądu to wydalbym ok 3300PLN na CO i jakieś 2100 na CWU (przy zużyciu 50% w taniej i 50% w drogiej.

Czyli dużo więcej - fakt, że u mnie na mazurach prąd jest nieziemsko drogi...

Gwoli porównania - rocznie zużywam 8000kwh na CO i 4000kwh na CWU.

Metan kosztuje mnie 0, 26PLN za 1kwh, czyli rocznie wydaje 3100 PLN.

Prąd kosztuje u mnie 0, 41PLN w nocnej taryfie i 0, 67PLN w dziennej. Czyli gdybym chciał korzystać z prądu to wydalbym ok 3300PLN na CO i jakieś 2100 na CWU (przy zużyciu 50% w taniej i 50% w drogiej.

Czyli dużo więcej - fakt, że u mnie na mazurach prąd jest nieziemsko drogi...

Prądem to obskoczysz w taniej taryfie. Niektórzy mają go poniżej 0,25zł/kWh. Tak że wyjdzie taniej niż u ciebie.

Witam forumowiczów ponownie.

Żeto będzie pellet to juz raczej przesądzone. Szukam dobrego kociołka na 100 m2. Kostrzewa, Lazar, MCZ RED , czy jakis inny może znacie z doświadczenia lub z polecenia. czekam na opinię. Podłogówka odpada. będą grzejniki i kominek parter ok 8-10 kW. Dom szkieletowy ściany zewnętrzna U0,20. okna standard 1,0. parter salonik i pokoik plus kuchnia i łazienka, piętro 2 pokoje po ok 20 m2 i łazienka. Polecicie kociołek????

jeśli mogę to twój pierwszy wybór kociołka był naprawde całkiem dobry.

Podpowiedz prosze . Slim ma 15 kW a RED Compact 14 kW . Nie wiem który?? cena podobna. Dom 100 m2 . Uważam , że te 14 i tak sporo. Nie będzie za duzych strat?? Szfagier na ten sam metraz będzie miał kocioł 24 kW na wszystko do 4 cm ale dom tradycyjny. Tak mu doradzono bo ponoć nie będzie często pobierał tylko żar trzymał. Myślę, że to naciąganie instalatora ale nie moja kasa:P:P:P. Ale pytam tylko o wybór 15 Slim czy 14 :rolleyes:

14 to raczej nie ( mały zasobnik na paliwo 24 kg). Jeśli wybierać to albo slim ( 13,5 kW zasobnik 40 kg albo ja zastosowałbym 18 (17,1 kW) (zasobnik 70 kg) cena bardzo podobna ale wiekszy zasobnik i co najważniejsze to te wszystkie 3 kotły mają taka samą moc minimalną 3,7 kW tyle tylko że 18 bedzie miała wiekszą moc startową. wiec na twoim domu te wszystkie sobie całkiem dobrze poradzą. W nich bardzo dużym atutem jest dobrze zrobiona modulacja mocy ( nie mylić z kotłami na eko-groszek ) bo to zupełnie inne kotły i inaczej pracujące.

14 to raczej nie ( mały zasobnik na paliwo 24 kg). Jeśli wybierać to albo slim ( 13,5 kW zasobnik 40 kg albo ja zastosowałbym 18 (17,1 kW) (zasobnik 70 kg) cena bardzo podobna ale wiekszy zasobnik i co najważniejsze to te wszystkie 3 kotły mają taka samą moc minimalną 3,7 kW tyle tylko że 18 bedzie miała wiekszą moc startową. wiec na twoim domu te wszystkie sobie całkiem dobrze poradzą. W nich bardzo dużym atutem jest dobrze zrobiona modulacja mocy ( nie mylić z kotłami na eko-groszek ) bo to zupełnie inne kotły i inaczej pracujące.

Dzięki,

muszę to przemyśleć. fakt zbiornik jest dość istotny. A jaką instalacje pod c.o powinienem zastosować?? Tylko miedzianą czy są inne dobre i tansze materiały???

Mały domek, dobre ocieplenie,

Po co komu takie duże smoki?

Podaj wartość kaloryczną peletu.

Minimalna moc na poziomie 3,8kw pewnie wystarczy na mrozy poniżej -10*C.

Masz domek z 15cm ocieplenia w ścianach i 20 w dachu?

Może trochę namieszam.

Wejdź na wątki gdzie podają zużycie gazu, zużycie ekogrochu, zużycie zwykłego węgla.

Na samej podstawie ich zużyć można w przybliżeniu założyć że wybór wszystkiego powyżej 10kw jest przerostem. (za 8kw to mnie zlinczują :p).

Rozjaśnię temat.

Dla grzejących gazem przy zużyciu 20m3 na dobę.

Czysto teoretycznie.

20m3 w przybliżeniu to 194 kWh co daje stałą moc kotła na poziomie 8,1KW.

W tej mocy mieści sie: ogrzewanie, CWU i prawdopodobnie gotowanie.

Poszukaj sobie takiego domku z takim zużyciem gazu w największe mrozy.

Mogę przeliczyć to na węgiel, pelet, prąd. Co tylko sobie wymyślisz..

EDIT:

Proszę link do tematu o dużym poborze gazu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222664-Pomoc-w-ustawieniach-termostatu-oraz-kot%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-gazu

Przy tym zużyciu dla temperatury -20 zużycie wzrośnie do około 20m3 na dobę. Dom ma 160 użytkowej.

Sam widzisz, że proponowane moce są mocno przesadzone.

Edytowane przez klaudiusz_x

oj wrzuciliście wszystko do jednego wora i kotły dobieracie wg jednej złotej reguły a taka nie istnieje. Inaczej dobiera się kotły gazowe inaczej peletowe inaczej zasypowe i tu też inaczej dobiera się kotły górnego i dolnego spalania a jeszcze inaczej kotły na eko-groszek. Dużo tu też zależy od rodzaju kotła i jego parametrów np pojemności wodnej. Peletowe kotły różnych typów też się różnie dobiera i tu też nie istnieje jedna złota reguła. Znam kocioł peletowy który nawyższą sprawność osiąga pracując z mocą około 40% Edytowane przez Puławiak

oj wrzuciliście wszystko do jednego wora i kotły dobieracie wg jednej złotej reguły a taka nie istnieje. Inaczej dobiera się kotły gazowe inaczej peletowe inaczej zasypowe i tu też inaczej dobiera się kotły górnego i dolnego spalania a jeszcze inaczej kotły na eko-groszek. Dużo tu też zależy od rodzaju kotła i jego parametrów np pojemności wodnej. Peletowe kotły różnych typów też się różnie dobiera i tu też nie istnieje jedna złota reguła. Znam kocioł peletowy który nawyższą sprawność osiąga pracując z mocą około 40%

Dobre...

40% sprawności.

Poleć coś z 80% sprawnością przy mocy nominalnej.

Napisz także coś o sprawności przy pracy na 80%, 60%, 40%, 20% mocy nominalnej.

Skoro to taki badziew, może czystym prądem?

Sprawność około 97%, taniej od gazu. Przy małym domku może nie warto kombinować z wynalazkami i grzać prądem?