marekrakow 23.10.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Od kilku tygodni nasze tuje zaczęły niepokojąco wyglądać. Z zewnątrz są piękne zielone, jednak gdy się je rozchyli wyraźnie widać brązowe gałązki - są jakby uschnięte, opadają. Co może być tego przyczyną? Czy faktycznie mają za mało wody? Czy może to jakaś choroba? W załączniku przesyłam zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 23.10.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A czym nawozicie ?Ilelat mają drzewka? Jak wiele ziemi wymienialiście podczas sadzenia?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 23.10.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A czym nawozicie ? Ilelat mają drzewka? Jak wiele ziemi wymienialiście podczas sadzenia?> Tuje mają 3 lata. Do tej pory rosły przepięknie bez żadnych problemów. Podczas sadzenia nie wymienialiśmy ziemi. Co do nawożenia to być może były w tym roku posypane azofoską, jednak jeśli mam być szczera to nie do końca pamiętamy czy im też się "dostało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 23.10.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Mogą to być niedobory nawozowe (do uzupelnienia wiosną). Jesienią mają prawo też wytworzyć trochę posuszu przy pniu, tam gdzie nie dociera światło i utrzymywanie zielonych gałęzi nie ma sensu. Przeważnie zasychają też gałązki na których znajdowały się kwiatostany (szyszki) męskie. O takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 24.10.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 I dodatkowo nastepnym razem koniecznie trzeba pamiętac o nawozie i ewentualnie o wymianie czesci ziemi, powiedzmy wiaderko-dwa, przy sadzeniu. Mozna wtedy tez przesypac ziemie nawozem długouwalniającym się, wtedy takie nawozenie stosuje sie raz na rok, lub dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Po kiego grzyba ta wymiana ziemi to nie wiem?Nie nawozi się świezo posadzonych roślin. ŻADEN IGLAK nie ma zielonych igieł w środku korony, no może poza wybicinie cienioznośnym (jak cis). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terryfoster 09.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Miałem identyczną sytuację z moimi krzewami. Powiem szczerze że wyjechałem na wakacje na 2 tygodnie i zostawiłem z psami teściową i teścia. Po jakimś czasie sytuacja ustała a krzewy doszły do siebie. Podejrzewam że i Tobie powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts