Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W IDAREDACH 3 pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam

Proszę o ocenę tego projektu jeśli chodzi o koszty , funkcjonalność itd

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-3/m4ef30c4abf86f

Wjazd mam od prawie południowego wschodu , szerokość działki 20,70m , a długość 86m. Generalnie trudno mi coś dopasować z tych wszystkich gotowców , ale dom w Idaredach ustawiając wejściem do wjazdu , wydaje mi się ok.

Edytowane przez ..::M:D::..
zmiana sznurka

jesli chodzi o funkcjonalośc nie jest zły. Ale dziwi za duża ilośc kominów w tak niewielkim domku. Oraz duża ilośc ścian nośnych na parterze - cięzko robić jakiekolwiek przebudowy wnętrza, bo prawie wszystkie ściany są nośne. Przez co projekt jest droższy w realizacji od podobnych na rynku.

kominów ma nie być , ewentualnie jeden do kominka bo planuje WM bez reku ,albo z jakimś tanim reku typu luna ,balkon i może to narożne okno też do likwidacji.

Dużo chciał bym zrobić sam - instalację WM , CO , CWU , ocieplenie i pewnie wiele drobniejszych prac .

I tu mam pytanie ile może wynieść SSZ , a może deweloperski ?

przez brak garażu żeby mieć gdzie trzmać rowery czy kosiarkę, bo na razie go nie przewiduję , jak dom będzie gotowy to może i auto znajdzie dach. A te drzwi chciłbym zlikwidować tym bardziej , że wychodzą na północnej stronie. Edytowane przez ..::M:D::..

Tak wygląda wycena kosztów budowy:

pozycja średnie stawki krajowe minimalne stawki krajowe

ROBOCIZNA 118 500,00 zł 73 100,00 zł

MATERIAŁY 190 800,00 zł 190 800,00 zł

SPRZĘT 10 100,00 zł 10 100,00 zł

ROBOTY BUDOWLANE 319 400,00 zł 273 900,00 zł

i szczerze mówiąc byłbym bardzo rad gdybym się w tej kwocie wyrobił.

tak jak pisałem to narożne okno do zmiany , a co do łazienki to na dole nie będzie typowego pokoju tylko gabinet i 3,45m2 łazienki wydaje mi aż nadto (w bloku mam teraz 3m2)

No i ciekawy jestem co dla Archonu oznacza stan pod klucz . SSZ też można kluczem zamknąć :)

Edytowane przez ..::M:D::..