marcineke 26.10.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 WitamPosiadam bardzo wąską działkę na którą ciężko coś dopasować, już byliśmy zdecydowani z żoną na projekt Termini II http://www.archigraph.pl/?co=projekt&n=371ale wpadł nam w oko malutki zgrabny domek Z216.http://www.z500.pl/projekt/Z216.htmlProblem jest taki że działka ma ok 12,60 m szerokości i 40 m długości i tak pomyślałem żeby wcisnąć w tą działkę.Czekamy na Wz ale dowiedziałem się że możemy budować się w granicy lub 1,5 od niej bez problemu.Gdyby budynek ustawić wzdłuż działki balkon przenieś na boczną ścianę zamiast balkonu okno alu p poż drugie okno też p poż, okno z gabinetu przenieść na drugą ścianę to by się dało.Proszę o opinię związaną z tymi zmianami.PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 26.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Chcesz ustawić budynek wzdłuż działki, ok. Ale gdzie Ty ten balkon chcesz przenosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 26.10.2012 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Salon ma 2 szklenia po dłuższej stronie balkon i okno i tak dałbym fix p poż a od węższej strony jest duże okno do podłogi i tam dałbym podwójny balkon.Wiem że to kombinowanie ale działki nie rozciągnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.10.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A musisz mieć ten balkon?Najprościej, najekonomiczniej i myślę, że najlepiej byłoby z niego zrezygnować. Zostawić drzwi z barierkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 26.10.2012 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ok jako balkon miałem na myśli okno balkonowe które chciałem zastąpić dużym oknem fix p poż balkon na piętrze oczywiście zostaje w swoim miejscu ewentualnie atrapa jak w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 26.10.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 To Ty cały czas o tarasie mówiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.10.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ale zbliżając się do granicy okna musisz usunąć. Ja chyba nie bardzo rozumie kolegę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 26.10.2012 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Hura przyszła Wz-taNiestety muszę się budować w granicy dom szer 6 m +20% czyli max 7,20 m.Kwitko jeśli budujesz dom w granicy lub max 3 m ściana nie może mieć okien.Lecz pustaki szklane i ścianki p poż czyli rama z szybą p poż traktowana jest jako ścina a nie okno.W firmie w której pracuje produkują okna z aluminium i załatwię sobie takie ścianki za przyzwoite pieniądze.Jeszcze nie wiem jak rozwiązać sprawę okien dachowych bo tych chyba też nie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 26.10.2012 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Może opiszę dokładnie moją działkę;Działka darowana od teściowej w najlepszej okolicy w moim mieście(czytaj najdroższej) niestety szerokość działki 12,6m długość 40 m, co najlepsze jeszcze przez tą działkę dojazd do teściowej domu czyli służebność drogi.Wjazd od północy tj od węższej strony.Teren idealnie równy drzewa wycięte korzenie będą usuwane w listopadzie.Wszystkie media na działce lub w granicach.Oj gdyby choć 2 m było szerzej.Wz przyszła dziś problemów brak tylko warunki:budowa w granicy, szerokość max 7,20 wysokość do gzymsu 4-5 m, kalenicy max 9 m.Może szanowni koledzy i koleżanki zaproponują jak można zagospodarować ten wagon??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.10.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 O pustakach szklanych wiedziałam, ale o tych ściankach nie miałam pojęcia. Ale to nie są zwykłe fixy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja mam wąską działkę i buduję dom w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 27.10.2012 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 W Wz-tce napisali że budowa przy granicy działki wg ustawy z coś tam coś tam...Nie mogę znaleźć informacji czy przy granicy to mur ma stać na granicy działki a rynna wchodzić w działkę sąsiada czy powiedzmy że rynna(najbardziej wystający element domu) ma być na granicy a budynek cofnięty powiedzmy te 50-60 cm.( o różnice rynny i podbitki dachowej).Przecież jakoś trzeba to wybudować a potem remontować kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.10.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Ja mam tak dom, że od sąsiada jest lita ściana. Nie możesz na sąsiada odprowadzać wody. Taki dom musi być budowany kalenicą prostopadle do działki sąsiada i zakonczony ogniomurkiem (coś jak pół bliźniaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 29.10.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No to wszystkie moje pomysły poszły się ....Wychodzi na to że muszę budować pół bliźniaka w miejscu gdzie nikt nigdy nic nie będzie budował po drugiej stronie działki.W następnym tygodniu wybiorę się do architekta to coś mi doradzi, podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 29.10.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No niestety czasem tak bywa, ale nie załamuj się może coś wymyślicie z architektem, choć łatwo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) To nie musi być pół bliżniaka. Projekt taki jak ten, bez problemu dostawisz do granicy: http://img156.imageshack.us/img156/1126/domewazgaraem.jpgTrzeba tylko przeprojektować ścianę szczytową garażu - zamiast okapu ogniomurek. A tu projekt już z ogniomurkiem:http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/382/382a.jpg http://pprojekt.pl/foto/opinie/42539/01big.jpg Edytowane 29 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts