Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody elektryczne w rurkach?

Recommended Posts

Naprawdę nie rozumiem co tak się podniecasz tym czy najpierw położone rurki czy najpierw wciągane przewody, już kiedyś z konieczności przeciągałem kabelek przez położony wcześniej peszel i...(no zgadnij co się stało?)... i przeszedł!. Nie wiem dlaczego nie możesz w to uwierzyć. No ale według Ciebie to nie jest instalacja w rurkach/ peszlu, więc pytam się co to jest. Po raz kolejny nie można się doprosić konkretów, z resztą śledząc mimo chodem Twoje wypowiedzi z innych tematów, nie miałem na co liczyć. Siejesz ferment, wszystko negujesz a konkretów brak, nie wiem czy jesteś elektrykiem czy nie ale zarówno w tym temacie jak i w innych które czytałem Twoje opinie są mało pomocne ponieważ są bardzo lakoniczne.

Gdybyś uważnie czytał to wiedziałbyś że pisałem o porównywalnych kosztam przy założeniu że wykuwanie to robota własna.

Prośba, jeśli nie jesteś w stanie podać żadnych argumentów to lepiej nie pisz już nic i zakończmy na tym ten temat. Pozdrawiam.

@slawekk1980' - ten nacisk na wciąganie przewodów po ułożeniu rurek ma sens, podobnie jak stwierdzenie, że jeśli przewody były ułożone wcześniej, to nie jest to instalacja w rurkach czy tam to tylko jej proteza...

Otóż chodzi o to, że w zasadzie jedyną zaletą instalacji w rurkach w porównaniu do instalacji wtynkowej jest fakt, że można wymienić przewód w razie jego uszkodzenia (możliwość jego uszkodzenia to już osobny temat).

I teraz, jeśli wszystkie przewody zostały wciągnięte w rurki już po ich ułożeniu, to jest to sprawdzian tego, czy rurki zostały ułożone poprawnie. Bo istotą stosowania rurek jest możliwość przeciągania przewodów.

Jeśli przewodów nie da się wszędzie przeciągnąć "po wszystkim", to w zasadzie tracimy jedyną zaletę instalacji w rurkach i mamy po prostu coś, co można było osiągnąć znacznie szybciej, taniej i wygodniej bez rurek - układając instalację wtynkową. Więc skoro mamy to samo, co bez rurek, to czy można to nazwać instalacją w rurkach?

@Łukasz80, zdjęcia instalacji to bardzo dobra praktyka, ale trzeba by je zachować przez cały okres eksploatacji instalacji, także trzeba je przegrywać co kilka lat na nową płytkę albo zrobić odbitki. Niestety trwałość płyt CD/DVD jest tak marna (nawet tych markowych), że już się o tym zdążyłem parę razy przekonać...

Edytowane przez michcio0711

(...)

@Łukasz80, zdjęcia instalacji to bardzo dobra praktyka, ale trzeba by je zachować przez cały okres eksploatacji instalacji, także trzeba je przegrywać co kilka lat na nową płytkę albo zrobić odbitki. Niestety trwałość płyt CD/DVD jest tak marna (nawet tych markowych), że już się o tym zdążyłem parę razy przekonać...

racja ;)

używam nośników cyfrowych (pendrive) dla pewności. CD nie ufam, przekonałem się tak jak i Ty.

racja ;)

używam nośników cyfrowych (pendrive) dla pewności. CD nie ufam, przekonałem się tak jak i Ty.

Tylko raz na jakiś czas ten pendrive też trzeba podłączyć do komputera, co by się jego komórki pamięci nieco odświeżyły. Pendrive, który latami nie będzie używany może zaskoczyć.

@slawekk1980' - ten nacisk na wciąganie przewodów po ułożeniu rurek ma sens, podobnie jak stwierdzenie, że jeśli przewody były ułożone wcześniej, to nie jest to instalacja w rurkach czy tam to tylko jej proteza...

Otóż chodzi o to, że w zasadzie jedyną zaletą instalacji w rurkach w porównaniu do instalacji wtynkowej jest fakt, że można wymienić przewód w razie jego uszkodzenia (możliwość jego uszkodzenia to już osobny temat).

I teraz, jeśli wszystkie przewody zostały wciągnięte w rurki już po ich ułożeniu, to jest to sprawdzian tego, czy rurki zostały ułożone poprawnie. Bo istotą stosowania rurek jest możliwość przeciągania przewodów.

Jeśli przewodów nie da się wszędzie przeciągnąć "po wszystkim", to w zasadzie tracimy jedyną zaletę instalacji w rurkach i mamy po prostu coś, co można było osiągnąć znacznie szybciej, taniej i wygodniej bez rurek - układając instalację wtynkową. Więc skoro mamy to samo, co bez rurek, to czy można to nazwać instalacją w rurkach?

Wiem o co chodziło wcześniejszemu przedmówcy i wyraźnie zaznaczałem że jak robisz dla siebie, kładziesz rurki starannie, łagodne łuki, bez zagięć ścianek peszla itp. to nie ma różnicy, naprawdę wymiana przewodu w takim wypadku poprzez wyciaganie starego a wciąganie nowego nie jest żadną sztuką, wiem z doświadczenia chociaż elektrykiem nie jestem. I po raz kolejny napiszę że przy takim rozwiązaniu w razie "W" mam jakąś alternatywę.

Poza tym to temat chyba się już wyczerpał.

• 7 months później...