Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie altanki

mazi07

Recommended Posts

Z uwagi na wysoką paroprzepuszczalność produktów ze skalnej wełny mineralnej produkty te idealnie nadają się do izolowania obiektów z drewna. Paroprzepuszczalność skalnej wełny mineralnej zapewnia skuteczne usunięcie źródeł korozji drewna jakim jest para wodna zmniejszając ryzyko występowania grzybów i pleśni.

Styropian - łatwopalny, szkodliwy dla środowiska, tańszy (ale nie tak znowuż bardzo)

Wełna mineralna - ekologiczna, nie palna, przepuszcza parę wodną, nie gromadzą się tam szkodniki i nieco droższa.

Jak dla mnie wybór jest prosty. Warta polecenia, moim zdaniem, jest wełna mineralna Knauf Insulation.

Ja swoją altankę na działce ociepliłem tak: ściana - szkielet drewniany obity od zewnątrz płytą mfp (to samo co osb3 tylko troszkę lepsza), od zewnątrz do płyt przybiłem kantówkę 5 cm (w poziomie) - a pomiędzy nią dałem wełnę (też 5 cm), do tego zszywkami wiatroizolacja, łączenia wiatroizolacji zakleiłem specjalną taśmą (żeby nie wiało), na to kantówka 2 cm (w pionie) a do niej deski elewacyjne (na pióro-wpust).

Od wewnątrz pomiędzy szkielet też wełna (szkielet powinien być grubości 10-15 cm, mój ma tylko 9 cm ale też jest ciepło) potem idzie paroizolacja i płyty kg.

Całość jest bardzo ciepła, nawet w zimie przy dużych mrozach nie trzeba za bardzo grzać - małe domki (mój ma 5m x 5m) szybko się nagrzewają, koszt ogrzewania nie jest duży.

Przy ocieplaniu bardzo pomogły mi porady na tej stronie: http://www.ocieplaniedomu.com

Tak apropo ocieplania wełną ekologiczną, to przypomniało mi się, że ostatnio czytałam o ciekawej akcji ekologicznej, pośrednio z tym związanej. Podaję linka, na wypadek, gdyby to kogoś zainteresowało: https://www.facebook.com/AkcjaEKOSZKOLA