mazi07 27.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam Zostałem nie dawno szczęśliwym posiadaczem działki rekreacyjnej. Chce na wiosnę postawić na niej domek z drewna i go ocieplić. Co będzie lepsze wełna czy styropian?? A może jeszcze coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.10.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Z uwagi na wysoką paroprzepuszczalność produktów ze skalnej wełny mineralnej produkty te idealnie nadają się do izolowania obiektów z drewna. Paroprzepuszczalność skalnej wełny mineralnej zapewnia skuteczne usunięcie źródeł korozji drewna jakim jest para wodna zmniejszając ryzyko występowania grzybów i pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 31.10.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 a jakich producentów szukać?? Za czym się rozglądać?? Styropian odpada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emila_m 05.11.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Styropian - łatwopalny, szkodliwy dla środowiska, tańszy (ale nie tak znowuż bardzo)Wełna mineralna - ekologiczna, nie palna, przepuszcza parę wodną, nie gromadzą się tam szkodniki i nieco droższa.Jak dla mnie wybór jest prosty. Warta polecenia, moim zdaniem, jest wełna mineralna Knauf Insulation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 06.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 A jakie znacie jeszcze sposoby ocieplania? czy można jakoś ocieplić dom od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzez 07.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Ja swoją altankę na działce ociepliłem tak: ściana - szkielet drewniany obity od zewnątrz płytą mfp (to samo co osb3 tylko troszkę lepsza), od zewnątrz do płyt przybiłem kantówkę 5 cm (w poziomie) - a pomiędzy nią dałem wełnę (też 5 cm), do tego zszywkami wiatroizolacja, łączenia wiatroizolacji zakleiłem specjalną taśmą (żeby nie wiało), na to kantówka 2 cm (w pionie) a do niej deski elewacyjne (na pióro-wpust). Od wewnątrz pomiędzy szkielet też wełna (szkielet powinien być grubości 10-15 cm, mój ma tylko 9 cm ale też jest ciepło) potem idzie paroizolacja i płyty kg.Całość jest bardzo ciepła, nawet w zimie przy dużych mrozach nie trzeba za bardzo grzać - małe domki (mój ma 5m x 5m) szybko się nagrzewają, koszt ogrzewania nie jest duży. Przy ocieplaniu bardzo pomogły mi porady na tej stronie: http://www.ocieplaniedomu.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emila_m 13.11.2012 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak apropo ocieplania wełną ekologiczną, to przypomniało mi się, że ostatnio czytałam o ciekawej akcji ekologicznej, pośrednio z tym związanej. Podaję linka, na wypadek, gdyby to kogoś zainteresowało: https://www.facebook.com/AkcjaEKOSZKOLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 13.11.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Pomyśl nad wełną drzewną, na polskim rynku najpopularniejsze jest Steico. Praca bez porównania przyjemniejsza niż jakąkolwiek wełną. Wspomniana wyżej "ekologiczność" również. Cena wyraźnie wyższa, ale przy altance bardzo tego nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzez 16.11.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ta wełna ekologiczna to tylko marketingowa ściema, z tego co słyszałem nie różni się wcale od normalnej wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 17.11.2012 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 a jakieś fakty potwierdzające opinię o marketingowej ściemie?? Również polecam tą akcjęhttps://www.facebook.com/AkcjaEKOSZKOLA małym wysiłkiem można pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts