szczukot 27.10.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Zamierzam właśnie zamontować centralny odkurzacz, i zastanawiam sie nad wyrzutem powietrza do garazu a nie na zewnątrz. Głównie chodzi mi o okresy poza letnie. Rozumiem, że minusy to :1) Część 'brudu' wraca do domu (garażu)2) Gorsze chłodzenie odkurzacza3) Większy hałas (w garażu)A plusy 1) odzysk energii z pracy silnika i z domu. Są jeszcze jakieś wady/zalety ?Czy ma ktoś to tak zrealizowane ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.10.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dodatkowa wada, to syf będzie w całym garażu (półki, meble, auto itp.). Odkurzacz naprawdę znaczne ilości powietrza/kurzu wyrzuca podczas swojej pracy. Ja się osobiście na to nie zdecydowałem. Wystarczająco bez tego w garażu jest kurzu. Poza tym, jak w instalacji domowej masz jakieś bakterie/syfy, których na co dzień nie widzisz, bo gniazda są szczelnie zamknięte w garażu zostaną uwolnione. Szybko się przekonasz, że to co zaoszczędzisz na ogrzewaniu 10 razy tyle stracisz na lekarzy i chorobowe. To tylko pozorna oszczędność. A lepiej nie przekonywać się co w rurach żyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A w jaki sposób wyrzucanie powietrza z odkurzacza ( który ma filtry ) do garazu ( który jest oddzielony szczelnymi drzwiami od domu i ma wentylację grawitacyjną ) moze zwiększyć twoje wydatki na lekarza ? PS a to co żyje w rurarch odkurzacza centralnego to masz na skórze, w jelicie grubym, w jamie ustnej i nie tylko - TO BAKTERIE - ojejej co to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pipefighter 02.12.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Miałem wyrzut powietrza w garażu pęd powietrza podrywał cały pył jaki pozostawał z brudu które samochody nanosiły na kołach. Wszystko było pokryte kurzem. Wyprowadziłem wydmuch na zewnątrz. Problem ustał i jest o wiele ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.12.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A w jaki sposób wyrzucanie powietrza z odkurzacza ( który ma filtry ) do garazu ( który jest oddzielony szczelnymi drzwiami od domu i ma wentylację grawitacyjną ) moze zwiększyć twoje wydatki na lekarza ? PS a to co żyje w rurarch odkurzacza centralnego to masz na skórze, w jelicie grubym, w jamie ustnej i nie tylko - TO BAKTERIE - ojejej co to będzie. A jakie filtry masz w odkurzaczu centralnym, hepa 12, 13? Nawet te w domowym odkurzaczu hepa 13 nie mają 100% skuteczności filtracji. Bakterie są i owszem, ale w rurach sobie spokojniej dojrzewają. Ale mniejsza o to, klient jeszcze w ciekawszy sposób się przekonał, że to nie zbyt dobry pomysł. Osobiście uważam, że do odzysku ciepłego powietrza wymyślono rekuperator, ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts