Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Można wyrzucać powietrze do garażu ?

szczukot

Recommended Posts

Zamierzam właśnie zamontować centralny odkurzacz, i zastanawiam sie nad wyrzutem powietrza do garazu a nie na zewnątrz. Głównie chodzi mi o okresy poza letnie. Rozumiem, że minusy to :

1) Część 'brudu' wraca do domu (garażu)

2) Gorsze chłodzenie odkurzacza

3) Większy hałas (w garażu)

A plusy

1) odzysk energii z pracy silnika i z domu.

Są jeszcze jakieś wady/zalety ?

Czy ma ktoś to tak zrealizowane ?

Fantom

Dodatkowa wada, to syf będzie w całym garażu (półki, meble, auto itp.). Odkurzacz naprawdę znaczne ilości powietrza/kurzu wyrzuca podczas swojej pracy. Ja się osobiście na to nie zdecydowałem. Wystarczająco bez tego w garażu jest kurzu.

Poza tym, jak w instalacji domowej masz jakieś bakterie/syfy, których na co dzień nie widzisz, bo gniazda są szczelnie zamknięte w garażu zostaną uwolnione. Szybko się przekonasz, że to co zaoszczędzisz na ogrzewaniu 10 razy tyle stracisz na lekarzy i chorobowe. To tylko pozorna oszczędność. A lepiej nie przekonywać się co w rurach żyje...

• 4 weeks później...

A w jaki sposób wyrzucanie powietrza z odkurzacza ( który ma filtry ) do garazu ( który jest oddzielony szczelnymi drzwiami od domu i ma wentylację grawitacyjną ) moze zwiększyć twoje wydatki na lekarza ?

PS a to co żyje w rurarch odkurzacza centralnego to masz na skórze, w jelicie grubym, w jamie ustnej i nie tylko - TO BAKTERIE - ojejej co to będzie.

A w jaki sposób wyrzucanie powietrza z odkurzacza ( który ma filtry ) do garazu ( który jest oddzielony szczelnymi drzwiami od domu i ma wentylację grawitacyjną ) moze zwiększyć twoje wydatki na lekarza ?

PS a to co żyje w rurarch odkurzacza centralnego to masz na skórze, w jelicie grubym, w jamie ustnej i nie tylko - TO BAKTERIE - ojejej co to będzie.

A jakie filtry masz w odkurzaczu centralnym, hepa 12, 13?

Nawet te w domowym odkurzaczu hepa 13 nie mają 100% skuteczności filtracji.

Bakterie są i owszem, ale w rurach sobie spokojniej dojrzewają.

Ale mniejsza o to, klient jeszcze w ciekawszy sposób się przekonał, że to nie zbyt dobry pomysł.

Osobiście uważam, że do odzysku ciepłego powietrza wymyślono rekuperator, ale to moje zdanie.