adulka 15.11.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Cz ktoś może podzielić się wiedzą o tym projekcie? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Chyba będziemy go budować choć dla mnie to brakuje mu pomieszczenia gospodarczego na pralnie bo ogrzewanie będzie na śmieciuchu więc kotłownia odpada. ALE za to mam nadzieje że będzie tani pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 27.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam wszystkich.Jestem w trakcie budowy domu. Projekt to przerobiony prze ze mnie projekt PEDRO. Nie radziłem się znawców i zaczynam żałować. może ktoś tutaj udzieli mi cennych rad, żeby coś lepiej wyglądało. okna można obniżyć, podmurować, ale ja nie umiem obiektywnie na to patrzeć. Staroświecko trochę to wygląda. Ścianka kolankowa została sporo podniesiona, dlatego jest duży okap ok 125cm. Dach dopiero w poniedziałek mają skończyć bo źle wymierzyli blachę. może ktoś buduje podobny domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Jak patrze po wizualizacjach "firmowych" to ten dom jest taki wysoki wizualnie. Obniżyć go optycznie można maluąc na ciemno elewację pomiędzy dachem a nadprożami.Jesli chodzi o "staroświeckość" - ten dom jest klasyczny w wyglądzie, nie ma żadnego nowoczesnego/modernistycznego elementu, więc tak będzie wyglądał niezaleznie czy zostanie pokryty dachówką czy blachą. Przyjrzałam się zdjęciu frontu - czy u ciebie nadproża bramy, okna i podcienia sa na różnych poziomach? Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) chciałbym zaprezentować swój tegoroczny nabytek. Dom powstał dość spontanicznie na działce która posiadałem. Kilka rzeczy już chętnie bym zmienił,bo mi nie pasują. Niestety już za późno.-okrągłe kolumny na kwadratowe- większa wnęka, wcięcie w budynek przy balkonie.Budynek wygląda mało nowocześnie, może coś poradzicie, żeby coś jeszcze zmienić, żeby lepiej wyglądał. http://images50.fotosik.pl/1725/1a8a273c9dbaad86med.jpg http://images39.fotosik.pl/1811/8b6a2275027c6a56med.jpg http://images49.fotosik.pl/1671/75542b38bd554415med.jpg http://images49.fotosik.pl/1671/bf88c08f6b7ec476med.jpg Edytowane 28 Października 2012 przez kikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 połączyłam już raz twój post z istniejącym watkiem.Kolumny i tak musisz ocieplić, więc możesz im zmienić kształt styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 miło że ktoś odpowiedział od frontu okienko na środku jest o "połówkę" wyżej, nie wiem czemu tak wyszło:) myśle czy nie powiększyć jakoś tego okienka. wcięcia wnęki mają tylko 120cm, a kolumny zrobiłem i tak już grube 35cm, więc jak ocieple to prawie ściany będą dotykać najbardziej nie podoba mi się strona z jednym oknem, widać zbyt małe wcięcie po prawej, a po lewej pustą ścianę (za nią kuchnia). za wszelkie propozycje upiększenia domu będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Jak nie ocieplisz to masz radiator ciepła i przemarzanie wieńca w okolicy słupów. Osobiście mam wrażenie, że budowlańcy i kierbud nie pilnowali poziomów nadproży - to miejsce, które ci się nie podoba, też jest nierówne. Jak dojdzie ocieplenie to górna krawędź okna wypadnie dużo wyżej niż wnęka. Na projekcie poziomy sa równe.Takie fuszerki cięzko zamaskować. Jak tak teraz patrzę, zastanawiam się czy sensowna grubość ocieplenia (co najmniej 15 cm) w ogóle ci wejdzie do podcienia na froncie. Okno od klatki schodowej, które chcesz powiekszyć - czy można je powiększyć wogóle? Jak wypadają schody? Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Tak sobie teraz przepatrzyłam projekt - po "..uj" podcień przy kotłowni? Zabuduj go i już. Będziesz miał skrytkę na narzędzia ogrodnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 aż głupio się przyznać, ale co to podcień? tam gdzie taras to salon. kotłownia jest za garażem, z tyłu są drzwi.nie wiedziałem że nadproża okien i tych belek podtrzymujących wnęki na jednym poziomie powinny być.okienko na klatce schodowej i tak jest nisko,ok 2 pustaki od pół-schodów. Grzejnik pod nim i tak nie wejdzie:)tak się buduje systemem gospodarczym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Chodzi o wejście do kotłowni z ogrodu - po co jest ta wnęka? Zwykle takie wnęki, czyli podcienia, robi się dla ochrony przed słońcem i deszczem, ale przy tarasie, żeby sobie posiedzieć bez zważania na karpysy pogody. Jaką rolę spełnia taka wnęka przy kotłowni? Chyba, że przerobiłeś projekt domu i nie ma tam kotłowni? Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Skoro okno na klace schodowej jest niefunkcjonalne i w niewygodnym miejscu, to może je lepiej zlikwidować? http://images40.fotosik.pl/1851/3a8a395eb8472ac8.jpg Przy tak wysuniętym okapie warto pomyśleć o innym niż tradycyjne rozwiązaniu rur spustowych. Dociąganie klascycznie, do sciany budynku będzie wyglądac karykaturalnie. Może łańcuchy? http://www.jagodzianka.mojdomdlaciebie.pl/blogi/jagodzianka/P1030698.JPG Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 to nie projekt pedro:) Mój jest większy 11,5x10,5 , wnęki przestawione.ja mam tą podcień tam gdzie salon i taras, a przy kotłowni jest prosta ściana. rysunek ten mi sie podoba,fajne te paseczki. może i warto zlikwidować te okno, dachowe powinno dać sporo światła. Bez okna dużo nowocześniej.rynny mogę oddać jeszcze, a przyciągnąć je od góry już do budynku będzie słabo? dopiero teraz dotarło do mnie że te belki grube z obu stron domu nad wnękami są ohydne i zasłaniają drzwi i światło. Okap taki bo ojciec doradził podnieść ściankę kolankową(w środku ok, na zewnątrz słabo). może jeszcze jakieś zmiany z innej strony domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Pytanie jak duża jest działka. Na wąskiej nie będziesz miał okazji podziwiac domu z boków U ciebie problemem jest właśnie zrównanie nadproży lub zamaskowanie tego, że sa nierówne. Daj rzut parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Tak patrzę na zdjecia - nie wylewaj tarasu z betonu. Tak można zrobić elewację ogrodową: http://images38.fotosik.pl/1850/2fcd62ea2a3954b8.jpg Podcień przedłużony pergolą, która wygląda jakby była zrobiona z przedłużonych belek krokwi. Maskuje niskie nadproże podcienia (wnęki). Taras poprowadzony wzdłuż całego domu (starczy szerokosc 1 m) i obsypany ziemią - to obniży optycznie elewację. Okno i drzwi do kotłowni są na różnych poziomach. Dlatego radzę szary ciemny kolor przedłużyć do nadproża drzwi i drzwi zrobić w takim samym odcieniu szarości. To je optycznie podniesie do poziomu okna. Edytowane 28 Października 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) działka jest długa i wąska. dachu nie zobaczę stojąc na swojej działce po bokach:) jednak jak coś da się "uratować" to chętnie się po sugeruje.okna można obniżyć twardym styropianem (chyba) i wyciąć na dole pół pustaka, wtedy będzie równa linia z podcieniami i drzwiami do kotłowni.szkoda trochę niedawno pomurowanego i zasypanego tarasu, ale nie ma problemu, żeby dobudować go do całej szerokości domu.na tak za małych wnękach kolumna ocieplona styropianem miałaby minimum ok 45cm średnicy.,teraz 35 mam foto krzywych fundamentów:) garaż z kotłownią, kuchnia, korytarz, salon. naprawdę jestem bardzo wdzięczny za zainteresowanie. http://images44.fotosik.pl/468/fc7799664cf8dca8med.jpg http://images50.fotosik.pl/1725/7898dfb8a4ba570cmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1850/f8f365a984056b57med.jpg http://images39.fotosik.pl/1812/1ff94041ed80da6bmed.jpg Edytowane 28 Października 2012 przez kikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Obniżanie fizyczne okna może nieciekawie wyglądać od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 28.10.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 do kotłowni nie do równam ale do belek podcieni brakuje mało do równego jakieś pół pustaka to od środka by nie zaszkodziło bardzo. od dołu wyciąłbym te pól pustaka. w ogóle te okna takie proste, każdy teraz od ziemi do dachu szkli... ogólnie to mam ochotę porzucić ten projekt, gdyby cofnął czas.... tak to jest słuchać ojca aby taniej i szybciej wygląd nie istotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ten projekt od samego początku nie jest tani w budowie - właśnie przez słupy i wielospadowy dach. Najtaniej wychodzi dach płaski lub dwuspadowy. Słupy możesz ocieplić płytą fenolową - drożej niż styropian, ale można stosowac ciensze warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikan 29.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 koszt tego co na zdjęciach łącznie z papierami ok 100tyś, a dach sam 40tyś., w środku nie ma chudziaka jeszcze, ani instalacji żadnej. czy te 3 okna próbować zmienić trochę >? idę na działkę coś działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Wielospadowe dachy sa najdroższe w budowie - mają skomplikowaną więźbę, duża powierzchnię i duża ilośc odpadów pokrycia. Dlatego rozbawiło mnie stwierdzenie, że projekt został wybrany, bo "tani" w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts