STAN_one 28.10.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Zakładam nowy temat, jeśli podobny istnieje proszę o przeniesienie i zrozumienie bo jestem nowy:) Opiszę wszystko od początku Przeprowadziłem się z żona do domku na wsi, jest to piętrowy dom. Dom składa się z podpiwniczenia, piętro I, poddasze, strych. Budynek był stary 40 lat nie używany , nikt tam nie mieszkał bo budowa była niedokończona. Teraz został wyremontowany. Dach został wymieniony i zrobione całkiem nowe nowe poddasze od podstaw , na którym mieszkam wraz z żoną. W te wakacje budynek został osieplony styropianem 15 góra domu i 10 pierwsze piętro, strych od wewnątrz nie ocieplony plus brak podbitki. ściany na poddaszu karton gips (sufit i ściany ocieplone wełną) Na pierwszym piętrze mieszka babcia, już drugi sezon, my na poddaszu od sierpnia tego roku. Wraz z pojawieniem się śniegu zaczeliśmy grzać(centralne) , wczoraj grzałem cały dzień było bardzo ciepło więc w nocy już nie palilem, rano zobaczyłem że na naszym poddaszu pojawiła się wilgoć, tzn w rogach mieszkania i w jednym pokoju w miejscu gdzie jest wieniec widać że ściana jest mokra. W ubiegłym roku w zimie gdzie nie było grzane oraz nie było ocieplenia w miejscu wieńca i w rogach skosów była wilgoć i pojawiałą się pleśń. Od wiosny do sierpnia tego roku prace ruszyły dalej i poddasze zostało wyremontowane. Tam gdzie była pleść przed malowaniem usunałem i zabezpieczyłem wszystko spesjalnym środkiem, nie pamiętam nazwy ale firma chyba Dragon??Babia mieszka na pierwszym piętrze od tamtego roku- tam całą zime było grzane, u nas centralne dopiero od teraz. Dziś znowu zacząłem palić, plus osuszyłęm mokre miejsca suszarką, ale przecież to początek zimy i temperatuty nie są bardzo niskie. Boję się że wraz z nadejściem prawdziwej zimy w miejscach gdzie zaczyna pojawiać się wilgoć pojawi się pleśń, w domu jest ciepło,ocieplony jest 15 styropianem więc dziwi mnie że te mokre miejsca w ogóle się pojawiają. Jak mogę sobie z tym poradzić? Myślałem o takich pochłaniaczach wilgoci. Niektórzy mówią mi że to normalne że pojawia się ta wilgoć bo budynek był stary, teraz dopiero to paruje itd. Okna lekko parują u dołu, rano jak wstaje przecieram je papierem, ale to mnie nie dziwiło bo w bloku też czasami parowały... Generalnie palimy od tygodnia, ale nie regularnie, zazwyczaj na noc takie przepalanie. Proszę o poradę i co o tym myślicie. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o wentylacje w kuchni jes okap z rurą wyprowadzoną na zewnątrz,a pokojach przysufitowe kratki i rurki wyprowadzone na strych. Edytowane 28 Października 2012 przez STAN_one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Okna są z nawiewnikami? Jak efektywnośc wentylacji okreslił kominiarz? 10 cm ocieplenia to nie jest dużo. Ile macie ocieplenia pod dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STAN_one 28.10.2012 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 okna bez nawiewnika, kominiaż ma się pojawić niebawem, nie wiem ile ocieplenia pod dachem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Może nie ma wcale ocieplenia i para wodna ci się skrapla na zimnych elementach domu? Przy wentylacji grawitacyjnej okna MUSZĄ mieć nawiewniki. Inaczej skąd ma się brac powietrze w domu do wywiewania kominem wentylacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STAN_one 28.10.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a czy do normalnego okna można domontować nawiewniki? jeśli chodzi o to ocieplenie to powiem tak, na strychu zaraz pod dachem jest tylko folia taka grubsza szara, na samym dole skosu widać zółtą wate,podłoga z płyt wiórowych,desek i pod nimi wata, podbitki nie ma więc na dachu siłą rzeczy jest chłodno, niżej na poddaszu tam gdzie jest skos wykonany z karton gipsu ocsiepleniem jest wata, niżej jest ściana wykonana z suporka i ocieplona z zewnatrz styropianem 15, więc to zimne miejsca gdzie widać zże jest mokro to: w jednym pokoju ścianka wieńcowa gdzie jest ocieplana natomiast w drugim to róg pomiędzy ścianką z suporka a skosem......z tego co czytam na internecie to problemem jest chyba wentylacja.... najbardziej dziwi mnie to mokre miejsce gdzie jest wylany wieniec, robi się taki mokry paseczek wzdłuż ścianki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Skoro poddasze niezamieszkałe i nieogrzewane, należałoby ocieplić strop między pokojami a poddaszem.Wilgoć na wieńcu oznacza, że wieniec gdzieś przemarza. nawiewniki mozna zainstalowac w istniejących oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STAN_one 28.10.2012 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 iaki jest mniej więcej koszt takich nawiewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 nie mam pojęcia. Ja mam wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 28.10.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 iaki jest mniej więcej koszt takich nawiewek? 20-50 zł. Ale montarz wymaga wyfrezowania szczelin, co w zamontowanych oknach nie jest aż tak łatwe jak może się wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts